"Ми зрозуміли, що рухаємося в одному напрямку" ─ Ексклюзивне інтерв'ю з XG

Стратосферна японська жіноча група XG швидко стала одним із найважливіших імен у музиці, її семеро учасниць кличуть глобальними змінами за їхній справжній глобальний погляд. Але, як дізнався Vogue Japan в інтимному інтерв'ю, це лише початок.

автори:

фото:

Розглядаючи сімох учасниць дівочого гурту XG (абревіатура Xtraordinary Girls), можна сказати, що їх об'єднує спільна доля. “Ми всі тяжіємо до сміливої та потужної музики і танцю. Це не те, що нам потрібно було координувати. Ми просто відчули, що рухаємося в одному напрямку.” – каже Джурін, лідерка гурту.

Усі семеро учасниць XG – японки, що базуються у Південній Кореї та співають англійською (протягом нашого інтерв'ю вони плавно переходили з англійської на японську мову). Через свій багатонаціональний підхід, коли вони дебютували півтора роки тому, XG не вписувалися в традиційні рамки японського гурту. “Коли ми проводимо час разом як група, я відчуваю, що ми перестаємо бути простими людьми і стаємо прибульцями з іншої планети”, – каже Харві, реперка гурту з ляльковим обличчям.

Секрет цієї потойбічності цілком може полягати у еклектичному (поєднання різних стилів) музичному впливі гурту. За словами Харві, вона надихається Майклом Джексоном, тоді як Чіса та її батьки є шанувальниками легендарної японської поп-співачки Наміє Амуро. "Я почула нашу дебютну пісню "Tippy Toes" ще коли була стажеркою і я не могла зрозуміти: це J-Pop, K-Pop чи західна музика? – розповідає Чіса. – Я була дуже схвильована, бо все це було таким новим". 

Джюрія, яка доєдналася до XGALX у віці 14 років, каже: “Як тільки я почула демо, я зрозуміла, що хочу заспівати і дебютувати! Я добре пам'ятаю, як я була схвильована”.

Вихід за рамки

XG
〈Харві〉Сукня/SPORTMAX Взуття/CHRISTIAN LOUBOUTIN 〈Кокона〉Сукня/DIESEL 〈Джурін〉Верх/SPORTMAX Спідниця/RICK OWENS Взуття/SACAI 〈Джюрія〉Піджак, Топ і Штани/GIORGIO ARMANI Усі прикраси/CARTIER 〈Чіса〉Сукня/COURRÈGES Обидва браслети/TIFFANY & CO. 〈Мая〉Сукня/PRADA 〈Хіната〉Сукня та Брюки/ISABEL MARANT Взуття/CHRISTIAN LOUBOUTIN

XG дебютували у 2022 з ‘Tippy Toes’, піснею, що поєднує шепіт-реп, динамічний  вокал та пульсуючий бас. Це був значний відхід від стандартної пісні дівочого гурту.

Хіната була єдиною учасницею, яка не мала жодного музичного чи танцювального досвіду до свого дебюту, і перед нею стояло непросте завдання – заспівати приспів. “Виконати частину “Ta ta ta ta t-t-t-t-ta ta” на свій лад було важче, ніж я могла собі уявити. Там немає чіткої мелодії, тому для мене було великим викликом вкласти в цей куплет свою індивідуальність і почуття”, – каже дівчина. Другий сингл ‘MASCARA’ – ще один складний трек з бадьорим, потужним бітом і сміливою лірикою.

У 2023, група випустила ‘SHOOTING STAR’, чий реп пробуджує енергетику 2000-х, нагадуючи про The Neptunes і Timbaland. Наступною вийшла ‘LEFT RIGHT’, безпомилково з R&B бітом. У ремікс-версії з'явилася ікона Y2K Ciara ("Не можу повірити, що моя ікона з'явилася в нашій пісні!" – саме так почувалися всі семеро учасниць гурту, коли дізналися, що Ciara робитиме ремікс). З цього моменту група швидко вийшла на міжнародний рівень, завоювавши не лише азійську аудиторію в Південній Кореї та Японії, але й легіони шанувальників у Європі та США.

"Мені подобаються впевнені голоси Алії та Лорін Гілл. Вони багато в чому вплинули на мене", – каже Кокона, наймолодша реперка гурту. Мая, яка виросла в глобальному середовищі, каже: "Я познайомилася з музикою 90-х і 2000-х років, такими як Boyz II Men і Run-D.M.C. і, звичайно, всіма улюбленими Destiny's Child! Я захоплююся їхньою незалежною позицією.” Інші, які також надихались тогочасними дівочими гуртами, повністю погоджуються. “Музика тих часів випромінює певну силу, яка є більш прямолінійною, оскільки цифрові технології були обмежені в той час. Мода і музика Y2K природно приваблюють мене, і вони дають енергію, якою ми живимося. Думаю, можна сказати, що музика того періоду стала основою для всіх нас”, – каже Джурін.

Дійсно, музика і культура Y2K є невід'ємною частиною XG. Джюрія каже, що слухала багато чоловічих R'n'B-виконавців, таких як Маркес Х'юстон і Крейг Девід, в той час як Чіса оцінювала повільні ритми Кіши Коул, Omarion та Joe's. Хоча R'n'B та хіп-хоп лежать в основі їхньої музики, гурт посилається на безліч референсів. "Я багато разів переспівувала Авріл Лавін", – каже Хіната, тоді як Мая каже, що на неї вплинув серіал "Ханна Монтана" від Disney середини 2000-х років. "Це, безумовно, натхнення!" – каже вона.

Гурт по-різному спрямовував свої дії. У хіті Джурін і Кокони "Nothin" звучить мелодія Neptunes 2002 року N.O.R.E., а Харві з Маєю переспівали пісню Cordae "Two Tens" (2023), додавши до неї оригінальні реп-куплети. Чіса, Хіната та Джюрія також переспівали пісню TLC "No Scrubs" (1999).

Незважаючи на явний вплив R&B та хіп-хопу, музика XG ніколи не здається похідною з жодного з цих жанрів. "Ми любимо R'n'B, хіп-хоп, EDM і психоделічну музику, які вплітаються в нашу музику. Я думаю, що непередбачуваність міксування  це те, що відрізняє XG", – каже Чіса.

Пісня "TGIF" з мініальбому "NEW DNA" – це поєднання хаусу 90-х та електро початку 2000-х, з відтінком воґінгу в танцювальних рухах, а їхнє вбрання від Жан-Поль Готьє лише посилює ностальгію.

"Я заглибилася в історію воґінгу, слухаючи оригінальні треки, щоб краще його зрозуміти. Я розбиваю її на частини і додаю свої власні інтерпретації, щоб поділитися з усіма", – розповідає Кокона.

Джурін ось так пояснює різні творчі процеси команди: "Мая з Коконою, як правило, збирають конкретні референси, тоді як я схильна заглиблюватися в речі з точки зору почуттів. Харві гарно створює рухи, а Чіса – перевіряє та аналізує деталі. Кожен з нас має свої сильні сторони. Незалежно від того, чи це щось абсолютне, чи почуттєве, ми виносимо це на обговорення та обмінюємося ідеями, щоб все це могло зібратися воєдино на сцені".

Процес написання змістовних текстів – це також те, чому дівчата надають особливого значення. "Я починаю з того, що сама перекладаю текст пісні. Я думаю про всі значення слів, а потім намагаюся зрозуміти загальний сенс пісні", – пояснює Джюрія.

Продюсери також відіграють ключову роль у цьому процесі, допомагаючи гурту візуалізувати музику. "Продюсери показують нам образи, які співвідносяться з демозаписами нових пісень. Це може бути зображення галактики або нескінченної дороги. Коли ти дивишся на зображення разом зі звуком, твоя уява починає розвиватися. Це важливий процес для того, щоб зрозуміти настрої пісні", – каже ЧІСА. Результатом є музика, яка відчувається творчо, інтуїтивно і не схожа ні на що, що було до неї.

Творча впевненість

XG
〈З верху праворуч : Джюрія〉Комбінезон та Чоботи/ALEXANDER McQUEEN Усі прикраси/POMELLATO 〈Кокона〉Піджак і Брюки/MICHAEL KORS COLLECTION Сережки/TASAKI Взуття/JIMMY CHOO 〈Чіса〉Весь одяг і взуття/VERSACE Кольє/TIFFANY & CO. 〈Мая〉Піджак і шорти/FERRAGAMO Взуття/SACAI 〈Джурін〉Піджак і Брюки/BALENCIAGA 〈Харві〉Весь одяг та аксесуари/ALEXANDER McQUEEN 〈Хіната〉Весь одяг та аксесуари/DOLCE & GABBANA

Коли XG виходять на сцену, на думку відразу спадає щось подібне до наукової фантастики. Бувають моменти, коли вони виставляють напоказ свою японську спадщину, віддаючи шану Сейлор Мун ("SHOOTING STAR") або посилаючись на Neon Genesis Evangelion ("GRL GVNG", з музичним відео, знятим зірковим південнокорейським фотографом Чо Кі-Соком).

Хоча вони ніколи не підкреслюють своє японське походження, натяки на це простежуються в їхній моді та музичних кліпах. Їх дівоча привабливість не викликає сумнівів, але стоїчна зосередженість гурту на своїй роботі означає, що вони набагато більше, ніж просто сім симпатичних облич.

На запитання, чому вони вирішили стати артистками, історії дівчат проводять сильні паралелі: "Коли я вчилася в початковій школі, я хотіла бути артисткою", – розповідає Мая. Як вона прийшла до такого висновку в такому юному віці?

Мрії та наполегливість через усю галактику

XG
〈З права:Чіса〉Верх, спідниця та туфлі/VERSACE Кольє та браслет/TIFFANY & CO. 〈Хіната〉Сорочка, топ, брюки та туфлі/DOLCE & GABBANA 〈Джюрія〉Комбінезон та взуття/ALEXANDER McQUEEN Верх/COURRÈGES Усі аксесуари/POMELLATO

"Я почала танцювати і співати в 6 класі, і коли вперше виступила сама на сцені, я відчула приплив адреналіну, якого ніколи раніше не відчувала. Я подумала: "О, що це?" Це було  так, наче  мої нутрощі наповнилися чимось дуже емоційним, і я відчула, що саме тут моє місце", – розповідає Мая.

Кокона, яка почала виступати у віці 9 років, каже: За характером я дуже обережна. Я була з тих людей, які боялися чогось робити і багато думали про це. Але коли я співала або танцювала, це були єдині моменти, коли я могла бути собою.”

Джурін – колишня сноубордистка (колись вона мала олімпійські амбіції), але у неї було чуття, що вона буде виступати. "Коли я навчалася в середній школі, я зацікавилася самовираженням через музику, спів і танці, – розповідає вона, – у той же час мене приваблювала енергія дівочих гуртів, і мої цілі змінилися назавжди".

Приблизно в цей час Джурін познайомилася з Харві. "Коли я приходила додому зі школи, я дивилася кліпи Майкла Джексона і копіювала його танцювальні рухи, – розповідає вона. – Коли я познайомилася [з його музикою] ближче, я почала захоплюватися ним і в інших сферах, наприклад, його благодійністю. Саме тоді я усвідомила, що теж хочу бути тією, хто може врятувати світ і вплинути на багатьох людей. Зустріч з Джурін, яка мала таку ж мрію, сильно вплинула на мене".

Чіса та Джюрія познайомилися, коли їм обом було близько 14 років. Чіса з юних років вирішила, що хоче бути артисткою світового масштабу, тоді як Джюрія описує, з якою самовіддачею вона продовжувала проходити сувору підготовку.

"Я приєдналася до XGALX, коли була ученицею молодшої школи. Було нелегко поєднувати навчання в школі та уроки танців одночасно. У той час я завжди думала, що просто хочу зосередитися на уроках. Але мені було важко докладати зусиль на практиці. Одного разу я посіла останнє місце в оцінюванні танцювальних здібностей. Але тоді я подумала: "Я зроблю це! Я більше не впаду". Я твердо вирішила подолати свої слабкості, щоб стати найкращою артисткою", – розповідає вона.

А ще Хіната. На відміну від інших шістьох, вона була єдиною учасницею без великого досвіду виступів і не зустрічалася з іншими до того, як стала частиною XG.

"Я єдина не мала досвіду танців чи співу, і я не знала нікого з інших учасниць, – згадує вона, – тож мені довелося долати власні недоліки. Я починала заняття, не знаючи багато про цю індустрію, тому дуже хвилювалася, але мені вдалося подолати це, можливо, через мою конкурентну натуру". На щастя, інші шість дівчат були джерелом постійної підтримки, каже вона. "Чим більше часу ми проводили разом і більше практикувалися, я почала думати: "Я не хочу бути однією, я хочу втілити свої мрії разом з цією групою".

Судилося бути командою

XG
〈Харві〉Сорочка, краватка та штани з підборами/ALEXANDER McQUEEN 〈Кокона〉Піджак та штани/MICHAEL KORS COLLECTION Бюстгальтер топ/ERDEM Сережки/TASAKI Взуття/JIMMY CHOO Майка/Власний стиліст 〈Джурін〉Піджак та чоботи/BALENCIAGA Верх і колготки/Власний стиліст 〈Мая〉Жилетка/TAKAHIROMIYASHITATHESOLOIST. Шорти/FERRAGAMO Чокер/TASAKI Взуття/SACAI Верх/Власний стиліст

Коли спілкуєшся з XG, то загалом складається враження, що вони всі ладнають між собою, наче нерозлийвода. Виникає питання: звідки береться це відчуття згуртованості?

"Я думаю, що команда стала більш згуртованою під час пандемії, коли ми жили в закритих приміщеннях. Чомусь ми всі позитивно ставилися до вивчення мов. І ми змогли подивитися багато фільмів, яких раніше не бачили", – каже Джурін. Усі хором вигукують "Так, так, так!".

"Ми знаходили час для спільного перегляду фільмів, а потім обговорювали та аналізували наші враження. Ми говорили про це корейською або англійською, паралельно вивчаючи мови", – розповідає Кокона.

Вони вивчали корейську з "The Age of Youth" (2016), надихалися "Титаніком" (1996), а танцювальне натхнення знайшли у фільмі "Mother" (2009) режисера Пон Джун-Хо. "Ми були в середині танцювальної постановки, і нам усім було цікаво, якою має бути фінальна хореографія. Танцювальні рухи в останній сцені фільму були настільки шокуючими... що ми зрештою звернулися до них і завершили нашу постановку", – розповідає Харві.

Не дивно, що тоді ж група познайомилася ближче одна з одною. Мая згадує: "Я думаю, що в цей період ми зблизилися. Ми розмовляли до півночі, і ми зблизилися. Раніше у нас не було можливості довго розмовляти, тому було дуже важливо, що ми змогли обмінятися думками одна з одною. Я відчуваю, що ми стали сестрами або родиною. Ми тепер більше, ніж сім'я".

Виходячи за рамки

XG
〈Джурін〉Сукня/MAISON MARGIELA Взуття/ROGER VIVIER Колготки/Власний стиліст 〈Мая〉Сукня і взуття/LOUIS VUITTON Сережки/TIFFANY & CO. 〈Джюрія〉Кардиган, верх і взуття/MIU MIU Шорти/FERRAGAMO Усі аксесуари/REPOSSI Бюстгальтер-топ і колготки/Власний стиліст 〈Харві〉Весь одяг/TAKAHIROMIYASHITATHESOLOIST. Усі прикраси /CARTIER Чобітки/PIERRE HARDY 〈Чіса〉Сукня/VALENTINO Краватка/VALENTINO GARAVANI Кольє та каблучка/CHROME HEARTS Взуття/CHRISTIAN LOUBOUTIN 〈Кокона〉Куртка/JUNYA WATANABE Шорти/ETRO Колготки/Власний стиліст〈Хіната〉Сукня/FERRAGAMO Чобітки/RICK OWENS Колготки/Власний стиліст

Чи не викликає така близькість напруження? "Звичайно, бувають моменти, коли ми не погоджуємося і стаємо емоційними, проте ми завжди говоримо про це. Думаю, це важливий для нас процес – пізнати одна одну і вийти на новий рівень. Я думаю, що ми поважаємо індивідуальність одна одної”, – каже Кокона. "Ми, семеро, назавжди пов'язані між собою. Ми часто порівнюємо цей зв'язок з пуповиною", – сміється Харві. Мая підсумовує: "Завдяки групі я багато разів бачу нові горизонти та пейзажі".

Гурт описує своє звучання не як J-Pop чи K-Pop, а як "X-Pop", щось, що повністю виходить за межі жанрів. З виходом їхнього першого мініальбому "NEW DNA" у вересні 2023 року вулиці Токіо були заклеєні рекламними роликами XG і підпалили соціальні мережі. Головний сингл з альбому "PUPPET SHOW" – це сильна заява про важливість гендеру в сучасному суспільстві та уявлення про непатріархальний всесвіт, де жінки смикають за ниточки. Це показовий приклад того, як гурт врівноважує свою симпатичну естетику з справжньою внутрішньою силою.

Мода, безперечно, також є частиною цієї сили. "Коли я вдягаю цю шкіряну куртку, я відчуваю, що можу бути дуже, дуже сильною", – каже Кокона, маючи на увазі свій образ від Junya Watanabe. Коли вони всі семеро потрапляють в об'єктив камери, сила моди, музики та єдності об'єднуються, щоб створити щось, що викликає справжнє захоплення. Тут, у цю мить, всесвіт належить їм.

Профіль

XG

Дівочий гурт складається з Чіси, Хінати та Джюрія у ролі головних вокалісток та Джурін, Харві, Маї і Кокони як реперок із середнім віком 19 років. Назва гурту розшифровується як "Xtraordinary Girls" ("Незвичайні дівчата"), а їхні нетрадиційні, нестандартні виступи привернули увагу всього світу. Вони активно виступають не лише в Південній Кореї та Японії, але й по всьому світу, зокрема, у серпні вони брали участь у музичному фестивалі "Head In The Clouds Los Angeles" в Лос-Анджелесі. Їхньою останньою роботою є шеститрековий мініальбом NEW DNA.

Styling: Rena Semba Hair: Enoc Lee Makeup: Soyeon Jung Manicure: Kiho Watanabe, Runa Yonekura and Kana Kikuchi at Uka Tailor: Azuna Saito Movement Director: Chikako Takemoto Set Design: Akihiro Yamaya Post Production: Mari Obara Styling Assistants: China Suzuki,Chisaki Goya and Misaki Suzuki


Переклад: xgnewsua. Дякую, що прочитали.
Оригінальна стаття: https://www.vogue.co.jp/article/2024-january-xg-cover-interview-english

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Формі
Формі@fromixxg

(інтерв'ю/статті TNX)

22Прочитань
1Автори
1Читачі
На Друкарні з 11 вересня

Більше від автора

  • Лист🎁

    Переклад листа фанкафе Техуна

    Теми цього довгочиту:

    Kpop

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається