Мобільні браузери. Огляд Arc Search. Найкраща інтеграція зі штучним інтелектом

У день, коли я планував опублікувати цю статтю, росіяни влаштували масований ракетний обстріл по всій території нашої країни та влучили у дитячу лікарню «Охматдит». Там перебували ні вчому невинні хворі діти, які не заслужили на таку долю. Ліквідація наслідків триває вже протягом доби, точна кількість постраждалих все ще встановлюється. 

Ви можете дуже допомогти, переказавши декілька гривень на збір для відновлення лікарні, який запустили UNITED24. Кожна гривня важлива, малих донатів не буває. Допоможіть нашим рятівникам, посилання на банку залишив нижче.

https://send.monobank.ua/jar/86E35o8GcC

Протягом довгого часу браузери ніяк не змінювались. На десктопних операційних системах Google Chrome лідирує з величезним відривом. Серед мобільних браузерів ситуація дещо інша, оскільки на різних мобільних операційних системах є свій лідер: на Android це Google Chrome, а на iOS це вже Safari. І через досить тривалу монополію, на ринку не виникало конкуренції, в наслідок чого й інновацій теж було досить мало, до тих пір, доки на ринок не увірвалась The Browser Company.

Трохи про The Browser Company

Компанія була заснована у вересні 2019 року Джошем Міллером та Гаршем Агравалом з метою створити новий тип браузера, який би зміг переосмислити серфінг в інтернеті. Їхня головна місія полягає у створенні зручного браузера, який не буде відвертати увагу на зайвих речах і зможе швидко адаптуватися до потреб ринку.

19 квітня 2022 на світ з’являється Arc Browser на macOS, вийшовши з закритої бета-версії. Згодом, у 2023 році, на macOS виходить релізна версія браузера. 

Поява Arc Search

Паралельно з десктопним застосунком, був ще додаток компаньйон для iOS з аналогічною назвою. Він синхронізував усі закладки та паролі з головного застосунку. Через такий невеликий функціонал, додаток мало кому був цікавий, через що він і не став таким популярним.

The Browser Company розуміли, що мобільний браузер зараз не менш важливий, а навіть і важливіший в деяких випадках за стаціонарний. Саме тому компанія розпочала розробку нового браузера під назвою "Arc Search". Його анонсували та випустили досить несподівано 29 січня 2024. Так само несподівано він й потрапив у топчарти американського App Store, дихаючи прямо у спину Google Chrome. 

Джерело: Josh Miller в соціальній мережі X
Джерело: Josh Miller в соціальній мережі X

З переваг Arc Search компанія виділила те, що він повністю безкоштовний, не потребує авторизації й він має найкращу приватність, вбудований блокувальник реклами та має синхронізацію. Але як ви зрозуміли, не тільки це є їх головною перевагою, тож ознайоммось зі всім детальніше.

Встановлення

Власної посадкової сторінки Arc Search не має, у нього є лише окрема сторінка в App Store. У верхній частині можна помітити те, що застосунок був номінований на Apple Design Awards 2024 та став фіналістом. А далі все по класиці сторінок застосунків в App Store, тож акцентувати на цьому я не буду.

Сторінка Arc Search в App Store
Сторінка Arc Search в App Store

Перший запуск

The Browser Company дуже постаралась над тим, щоб одразу при старті розповісти про їхні ключові функції і як ними користуватись. Хто б що не казав, але пояснення своїх унікальних функцій це дуже важливо, оскільки більшість користувачів про них може навіть і не знати.

Усі додаткові функції браузера на кінці ознайомчої сторінки
Усі додаткові функції браузера на кінці ознайомчої сторінки

Можливості браузера

Щойно, після завершення ознайомчого туру з браузером, у нас відкривається адресне поле, яке і слугує сторінкою нової вкладки, де нам пропонують одразу на практиці скористуватись однією з найголовніших функцій браузера — Browse for Me.

Browse for Me

Виходячи з назви, не важко зрозуміти, що ключовим завданням цього браузера є саме пошук. Google пошук, на думку The Browser Company, вже застарів, оскільки він змушує постійно переходити на різні дивні вебсторінки, де буває купа дратівливої реклами та непотрібної інформації. Саме тому, вони на основі ChatGPT створили "Browse for Me", який узагальнює результати пошуку з різних джерел на одній зручній сторінці. 

Однією з величезних переваг є те, що результатами цього пошуку можна ділитись звичайним посиланням, щоб й ваші друзі, або колеги мали доступ до результатів пошуку. Можете спробувати поглянути як це виглядає на прикладі пошукового запиту про Львів.

Якщо ж вам потрібно перейти на певний сайт, якого тут не виявилось, у нижньому правому куті ви можете легко перемикатись між результатом пошуку Arc Search та Google. Розробники розуміють, що штучний інтелект наразі не ідеальний і він теж може помилятись, тому на нього повністю покладатись не варто. Також, в налаштуваннях можна змінити головну пошукову систему на іншу, замість Google.

Одним з найбільших недоліків цієї функції є те, що не можна ставити зустрічні запитання для уточнення інформації. Однак, враховуючи стрімкий розвиток браузера, це можуть додати згодом.

Узагальнення матеріалів

А тепер до мого улюбленого в цьому браузері — узагальнення матеріалів. Звичайним щипком по екрану, ви можете отримати короткий зміст будь-якої інформації на поточній сторінці. Найкраще це робити, звісно з різними статтями, або новинами. 

Call Arc

Ще однією з неймовірних функцій на основі штучного інтелекту є Call Arc. Вона аналогічна до ChatGPT-4o, оскільки вона теж базується на ній, але має свою особливість у вигляді того, що імітує справжній телефонний виклик.

Цю функцію можна викликати за допомогою віджетів, або в контекстному меню при довгому утриманні на іконці браузера, або ж браузер може сам до вас може «зателефонувати» в певну мить.

Сам же інтерфейс дуже подібний до інтерфейсу телефонної розмови з iOS. У нижній частині по середині розташована червона кнопка завершення виклику, зліва від неї знаходиться кнопка увімкнення гучномовця, а справа — перехід до "Browse for Me" по вашому голосовому запиту. 

Проте, ця функція в мене працює не дуже стабільно, понад два запити Call Arc не може опрацювати, він просто зависає. Можливо проблема лише в моєму пристрої, тому обов’язково спробуйте як ця функція буде працювати особисто у вас.

Блокування реклами

Також мене здивувало те, що браузер має вбудований блокувальник реклами. Спочатку я подумав, що він блокує рекламу так само погано, як Opera, але я дуже помилявся.

Запустивши сайт, який оцінює якість блокування реклами, без увімкненого блокувальника я отримав лише 35 балів зі 100. Погодьтесь, це не дуже багато, приблизно стільки ж отримує Google Chrome.

Однак, варто було мені увімкнути блокувальник реклами, як я отримав всі 100 зі 100 балів. І на власному досвіді можу сказати, що вся реклама на сайтах, які я відвідую справді зникла і це мене надзвичайно сильно здивувало.

Огляд інтерфейсу

Одразу скажу, що версія на iPad, яку я оглядаю, в плані інтерфейсу мені не сильно сподобалась, оскільки це просто розтягнутий інтерфейс з версії для iPhone. Однак, з часом все може змінитись, оскільки навіть за словами CEO Джоша Міллера ця версія не сильно призначена для великих планшетів і йому дуже подобаються концепти від фанатів, які зображують Arc Search, зроблену спеціально для iPad.

Концепт планшетної версії Arc Search від Parker Ortolani в соціальній мережі X
Концепт планшетної версії Arc Search від Parker Ortolani в соціальній мережі X

Якщо дивитись на інтерфейс браузера з iPhone, то це буде ледь не найкращий застосунок для iOS в плані UX/UI дизайну. Однак, смартфона від Apple у мене немає, тож роблю огляд з того, що я маю особисто.

Arc Search для iPhone. Джерело: MacStories
Arc Search для iPhone. Джерело: MacStories

Сторінка нової вкладки

Її тут немає, як і у десктопній версії. Замість неї у нас є адресне поле, яка пропонує нещодавно відвідані сайти та пошукові підказки. Також тут можна закріплювати важливі сайти для швидкого доступу до них. А завдяки вбудованому штучному інтелекту, потрібний результат пошуку з’являється у вас майже одразу.

Також у полі пошуку справа можна помітити значок мікрофона, що викликає голосовий пошук, та значок очей, при натисканні на яке можна запустити режим інкогніто.

Нижня панель

Вся взаємодія з браузером проходить через нижню панель.

У лівому нижньому куті нас зустрічає кнопка, що відкриває панель усіх відкритих вкладок. Зроблена вона в тому ж стилі, як це  реалізовано в iOS зі сторінкою усіх відкритих застосунків. На великому екрані iPad це виглядає не дуже.

Перебуваючи на цій сторінці, можна увімкнути синхронізацію з головним браузером та перейти у налаштування.

Також однією з маленьких дрібничок є те, що якщо не натиснути на цю кнопку, а провести пальцем угору від неї, то ми зможемо швидко перемикатись між двома останніми вкладками.

В центрі нижньої панелі у нас розташована велика кнопка з плюсом, очевидно, що вона відповідає за виклик адресного поля. Я вже вам про нього розповідав, однак зверну увагу, що при утриманні цієї кнопки можна викликати голосовий пошук. 

Ну й остання кнопка в правому нижньому куті відкриває панель інструментів. Тут можна побачити адресу сайту, швидко її скопіювати, увімкнути пошук по сторінці, увімкнути узагальнення матеріалів без лишніх жестів, закріпити сайт в адресному полі та поділитись цією сторінкою. 

В "Display Options" можна налаштувати відображення сторінки. Можна увімкнути переклад, режим читання та налаштувати розмір шрифту.

А в "Site Settings" можна увімкнути блокування реклами та спливаючих вікон про файли cookie. А також тут можна більш детально налаштувати жести браузера.

Зміна іконок застосунку

 Ще однією маленькою, але приємною дрібницею є те, що в налаштуваннях браузера можна змінити іконку застосунку на будь-який смак. Їх справді дуже багато, всі вони розташовані на віртуальній полиці й кожна з цих іконок відбивається від її поверхні. Тут є як офіційні значки, так і від спільноти. Найбільше мені подобається остання іконка, яка відсилає нас на Netscape Navigator.

На завершення

The Browser Company і справді створила дуже цікавий браузер, який трохи переосмислює наш серфінг в інтернеті. Вони відмовляються від старих рішень та намагаються показати нам те, яким ще може бути браузер. 

Також варто звернути увагу на те, що Arc Search вимагає версію iOS 16 та вище, а це означає, що навіть старий iPhone 8 серії та iPhone X може отримати надсучасний браузер з надзвичайно крутими функціями штучного інтелекту.

Якщо ви дочитали до цього моменту, значить ця стаття виявилась для вас цікавою. Тому, якщо ви хочете підтримати мій контент, аби я міг і далі писати для вас цікаві статті, можете підтримати мене закинувши на банку.

А ще підписуйтесь на мій телеграм-канал, щоб не пропустити різні новини пов’язані з моїми статтями та новинами зі світу технологій.

Також, не забувайте підтримувати нашу армію, адже лише вони можуть забезпечити краще майбутнє та мир у нашій країні.

Дякую усім за увагу❤️

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Олександр Вакулюк
Олександр Вакулюк@alexwak

UI/UX Design | Web Design

1.6KПрочитань
13Автори
16Читачі
Підтримати
На Друкарні з 1 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається