Мої перші 10 років в дизайні

Можете прочитати переклад англійскою

Цього року в мене буде ювілей, 10 років в дизайні. Цей термін звично рахувати як достатній щоб стати серйозним професіоналом, і я з цим згоден. Дуже складно побудувати свою карʼєру таким чином, щоб за 10 років ти не виріс у досвідченого професіонала.

Я би хотів вам розказати стислу історію моєї карʼєри, а потім окремо про деякі помилки та можливості які я напевно упустив. Та затормозив свій розвиток на декілька років.

Трошки сторітелінгу

Я працював маркетинг менеджером в невеликому інтернет магазині. До цього в мене вже був досвід роботи з проектом по розробці сайту зі сторони клієнта, та в ролі менеджера з продажу сайтів в одній дизайн студії Одеси.

Початок

З цим бекграундом я пішов з останньої не дизайнерської роботи та думав, а чим же мені далі займатись. Випадково вирішив накидати дизайн лендінгу для видуманого проекту, з цьобого і пішло.

Приблизно пару років я знаходив клієнтів через соціальні мережі та знайомих. В той самий час потроху викладав на курсах для новачків. Важливо додати, що окрім дизайну я робив ще й верстку. Тобто віддавав зверстані лендінгі на яких працювала форма зворотнбого звʼязку.

Від лендінгів до сайтів

Десь через 3 роки я потроху почав робити повноцінні сайти. Можу сказати що цей перехід дався мені не так легко, бо минулі кейси сильно звужують потенційні проекти які до тебе приходять.

Дизайн школа та досвід менторства

Десь поміж проектами я вирішив створити свій онлайн курс по веб дизайну. Це було дуже вірне рішення, бо це дозволило мені доволі швидко покращити свій рівень розуміння базових правил в дизайні, та посилив як спеціаліста. Я весь час школи я напевно навчив десь більше 60 дизайнерів. В додаток до цього я менторив десь більше 50 новачків з верстки.

Переїзд у Київ

Після цього я робив дизайн та верстку сайтів десь до 2017-го року, доки не переїхав у Київ. Одразу після переїзду я пішов на курс UX дизайн в KAMA, та по закінченню одразу пішов на інший курс, UX Data mining & analytics в Проджектор.

Перший UX проект

Ще не закінчивши курс я влаштувався на роботу UX дизайнером. Це був напевно перший повноцінний проект повʼязаний з розробкою інтерфейсу. Майже рік я працював в компанії. Після цього я ще деякий час працював на різних проектах як сторонній дизайнер.

Перший досвід лідерства

В рамках одного з проектів ми непогано спрацювались з засновниками невеликої аутсорс команди, та я запропонував себе в ролі дизайн ліда. Почав шукати дизайнерів та вчитись ставити їм задачі та робити проекті чужими руками. Десь рік ми разом зробили багато проектів, мені дуже сподобалось менеджерити дизайн роботу та я вирішив продовжувати це робити далі.

Хочу сказати, що бажання мати свою команду та делегувати дизайн в мене були ще давно, але це теж не так просто було зробити, допомогло те, що були задачі які були мені не цікаві зовсім, та така їх кількість, що сам я би фізично все не встиг.

Design Buddy

Якось органічно мої процеси перетекли в самостійну команду. З цього і почався Design Buddy. Виходить що моя перша повноцінна дизайн команда почала існувати на шостому році моєї карʼєри. Це був напевно 2020 рік. В мене команда зростала десь до 4 людей одночасно. Було декілька довготривалих проектів. Не дивлячись на ковід, робота йшла непогано.

Корпоративний світ

Через 2 роки я зрозумів що мені цікаво поринути у щось дуже складне з різних боків. Та влаштувався в EPAM. У нас тільки в київському офісі майже 60 дизайнерів, а по всій україні напевно більше 200. Кожен з яких має не аби я кий досвід, і може чомусь тебе навчити. на мій погляд цей крок теж був для мене важливим та доволі сильно вплинув на моє карʼєру, та розуміння як має робитися дизайн.

Саме ці два роки, які я працюю в ЕПАМ, я напевно більш усього упевнився що я професіонал. на додачу досвід роботи на великих проектах закріпив мій минулий досвід і поєднав це у щось монолітне та стійке. Зараз, напевно, мені не страшно стартувати проект будь якої складності, домену та составу команди.

Що далі?

Що можна з таким розвитком робити? Найголовніше, це напевно приносити максимальну користь людям та проектам з якими я співпрацюю. Детальніше про свої плани я хотів би розказати окремо, а вже в наступному пості я поділюся тими помилками, яких можна було уникнути, та досягти більшого успіху за той самий час.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Євген Болтян
Євген Болтян@boltian

Lead UX/UX Designer, Mentor

113Прочитань
5Автори
10Читачі
На Друкарні з 1 червня

Більше від автора

  • Яких помилок я міг уникнути у своїй карʼєрі дизайнера?

    В минулому пості я доволі широко розповів про свій шлях. Хочу щоб новачки, та більш досвідчені дизайнери та спеціалісти побачили ці помилки, та мали змогу не повторити їх.

    Теми цього довгочиту:

    Дизайн

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається