Яких помилок я міг уникнути у своїй карʼєрі дизайнера?

В минулому пості я доволі широко росповів про свій шлях. Можу сказати що це не найгірший сценарій розвітку який я знаю, але робити ретроспективній розбір завжди цікаво, а ще й на широкий загал. Хочу щоб новачки, та більш досвідчені дизайнери та спеціалісти побачили ці помилки, та мали змогу не повторити їх.

Перед тим як читать, лайкніть будь-ласка пост, та буду радий вашим коментарям, які помилки були у вас?

Міг почати раніше

Насправді, ще до початку саме дизайн карʼєри, в мене були спроби щось зібрати в фотошопі, накидати простий макет. Але ці спроби не знайшли підтримки у оточуючих. Можу сказати що то було доволі токсичне середовище, і ніхто не був зацікавлений в успіху колеги.

Якщо б знайшлася людина яка мене б підтримала, дала пару рекомендацій, можливо я б не закинув це в довгий ящик та почав робити дизайн набагато раніше.

Висновок:

Якщо вам щось цікаво, ви тільки робите перші спроби, знайдіть досвідчену та відкриту людину, та попросіть про допомогу. Це може дати вам не аби який поштовх, та привезти до своєї мети набагато раніше.

Довго не переходив на новий етап

Це було повʼязано як з фокусом на лендінгах, з яких я почав свій шлях та довгий час ніякне міг почати робити сайти. Хоча здається, майже те саме. А потім виявилось що сайти робити набагато простіше, бо багато елементів повторюється.

Так само я не міг перескочити з веб-сайтів на інтерфейси. Так, тут історія трошки складніша, але суть така сама. Ти поглинаєш в рутину, та звичний перебіг подій не дає тобі висунути голову та подивитися що там відбувається в світі нового.

В таких випадках дуже класно допомагають якісь події, які можуть виштовхнути тебе зі звичної обстановки та перезібрати по новому. В моєму випадку це був переїзд у Київ та рішення піти на курси.

З іншої сторони, а що якщо б я почав свою карʼєру з дизайну інтерфейсів? Це риторичне питання, але наштовхує на цікаві думки.

Висновок:

Як тільки ти відчуваєш що застряг на місті і готовий до нових викликів, влаштуй собі інтенсив. Будь то курс по темі яка тебе цікавить, чи піди до ментора який вже знаходиться там, куди ти хочеш.

Відсутність фокусу

На самому початку я займався всім. Окрім дизайну я верстав свій дизайн, писав PHP та JS скрипти щоб працювали форми та функціонал який я продумував. Навіть якійсь час вивчав Python (але то для душі). Перший час я викладав саме верстку, та менторив розробників початківців.

В мене завжди було розуміння, що я не хочу бути розробником, але навіщо тоді я робив все підряд? Це точно не давало мені фокусуватись на дизайні, і напевно заважало просуватися далі. Напевно це був цікавий досвід, але за це прийшлось заплатити часом.

Висновок:

Буде супер, якщо в тебе буде стратегія розвитку. Зазвичай самого себе за чуба з болота не витягнеш, тому рекомендую йти до професіоналів, та проводити стратегічну сесію. На виході в тебе буде ясне бачення, як тобі далі розвиватись, а що в тобі не приносить користі взагалі.

Довго не мав якісного фідбеку

Я дуже хочу написати статтю про те, з чого краще починати карʼєру в дизайні. Це залежить від багатьох факторів, від конкуренції в тому числі. І на мій погляд тут є декілька стратегій, але про це якось окремо поговоримо.

Якщо проаналізувати мій досвід, то я почав працювати в дизайн команді десь на 5-й рік. Тобто 5 років я якось розвивався, в мене не було професійного фідбеку, і це заважало мені робити гарний прогрес. Тут напевно найпростіша помилка, яка є у багатьох дизайнерів хто починає з фрілансу, чи компанії де ти один дизайнер.

Висновок:

Не давай собі працювати в вакуумі. Якщо в тебе нема зовсім фідбеку від досвідчених колег, чи він є, але його якість посередня - шукай собі ментора, який зможе якісно давати фідбек, допомагати з вибором вірних рішень та буде вміти пояснювати різницю.

При такому підході, майже не можливо в якому форматі ти працюєш. Зріст відбувається тільки завдяки фідбеку та розбору своїх помилок.

Не вивчав англійську

Не знаю що тут писати. Напевно всі розуміюсь важливість англійської мови, але також я розумію, чому її не вчать.

Без англійської можна бути високооплачуваним спеціалістом. Але ти завжди будеш на другому місці після свого колеги, в якого рівень англійської вище.

Висновок:

Коли англійська тобі справді знадобиться, вивчати її буде піздно. В тебе буде шанс зробити це до наступної нагоди, та все вже залежить від тебе.

Фінальні пару речень я напевно присвячу побажанню, не бійтесь просити про допомогу. Відносьтесь до своєї кар’єри як до найціннішого активу, бо саме вона вам приносить гроші. Що це означає? Знаходьте найкращі курси та менторів, не жалійте грошей на свій розвиток. Н мій погляд розвиток своєї кар’єри це найкраща інвестиція.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Євген Болтян
Євген Болтян@boltian

Lead UX/UX Designer, Mentor

111Прочитань
5Автори
10Читачі
На Друкарні з 1 червня

Більше від автора

  • Мої перші 10 років в дизайні

    Цього року в мене буде ювілей, 10 років в дизайні. Цей термін звично рахувати як достатній щоб стати серйозним професіоналом, і я з цим згоден. Дуже складно побудувати свою карʼєру таким чином, щоб за 10 років ти не виріс у досвідченого професіонала.

    Теми цього довгочиту:

    Розвиток

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Добрий день, якщо зʼявилися думки перейти у нову сферу праці зовсім з іншої галузі, ні в IT ні в графічному дизайні взагалі немає знайомих і сама ще повний 0 , чи варто взагалі рипатися?

З чого б порадили почати? Дякую!

Вам також сподобається