Найуспішніші бізнес-ідеї у 2023 році: 16 трендів та історії успіху цього року

Зміст

Як визначити успішні бізнес-ідеї

Одне з ключових питань у розвитку власної справи полягає у визначенні робочих бізнес-ідей. Яка ідея призведе до краху, а яка - до успіху?

Підписуйтесь на телеграм-канал

Як правило, варто орієнтуватися на інтерес інвесторів до проєкту. Більшість стартапів-єдинорогів (інноваційних проєктів, які отримали ринкову оцінку понад мільярд доларів) уже з раннього запуску отримували достатньо інвестицій для розвитку у великі компанії. Успішні бізнес-ідеї отримують від 10 мільйонів доларів інвестицій навіть на початкових раундах. Як маркер перспективності бізнес-ідеї можна розглядати готовність знаменитих інвестиційних фондів або великих приватних інвесторів виділити кошти на її розвиток: ці організації та люди не вкладаються в пустушки.

Також під час аналізу бізнес-ідей важливо враховувати інтерес клієнтів до проєкту. Якщо товаром або послугою вже на першому етапі розвитку проєкту стали користуватися тисячі людей, то це показує інтерес ринку до починання.

Найуспішніші бізнес-ідеї у 2023 році

Практично щомісяця в західних країнах з'являються нові стартапи, що приковують увагу інвесторів. Українським підприємцям буде корисно стежити за успіхами колег, щоб вчасно адаптувати їхні ідеї під наш ринок. Низка представлених нижче зарубіжних бізнес-ідей можуть бути легко впроваджені в Україні. Залишається лише продумати їхню бізнес-модель і підібрати відповідну цінову політику.

Ідеї в галузі збереження здоров'я

Пандемія змусила людей звертати більше уваги на власне здоров'я. Минулими роками активного розвитку набули сервіси дистанційного спілкування з медиками, а також застосунки, які допомагали моніторити кількість корисних мікроелементів, що надходять в організм з їжею.

У 2022 році інтерес до активного вивчення стану організму за допомогою систем домашнього тестування тільки зріс. І якщо аналіз ДНК вдома - вже пройдений етап, то тепер стартапи готові запропонувати повноцінні аналізи та інші дослідження.

Ще одним трендом цього року став акцент на психологічне здоров'я. Профілактика стресу, вигорання та інших психологічних проблем за допомогою сучасних технологій привертають дедалі більше уваги споживачів та інвесторів.

Індивідуальний раціон за аналізами

Personalized nutrition industry takes off

Співзасновник біотехнологічного стартапу в галузі харчування ZOE Джонатан Вольф вважає, що під час складання раціону необхідно відмовитися від підрахунку калорій і звичних правил так званого здорового харчування. Замість цього він висунув ідею, що потрібно вибудовувати індивідуальний план харчування для кожної людини, спираючись на результати її аналізів.

ZOE пропонує користувачам сервісу пройти домашнє тестування. Один із показників для аналізу - рівень глюкози, який вимірюється безперервно протягом 14 днів за допомогою датчика, встановленого на шкіру. Також проводять аналіз калу для оцінки здоров'я кишківника та аналіз крові для визначення нестачі або надлишку тих чи інших речовин в організмі. Приблизно через 6 тижнів користувачі отримують персоналізований звіт за результатами аналізів. Далі формується чотиритижневий план харчування і відкривається 4-місячний доступ до мобільного застосунку, в якому даються рекомендації щодо раціону.

Користувачів підкуповує індивідуальний підхід, який враховує потреби кожного організму, у стартапу вже багато шанувальників.

Тестування перед вагітністю

7 Best Pregnancy Tests to Take in 2023

Проблема репродуктивного здоров'я жінок хвилює вчених у всьому світі. В Університетському медичному центрі Утрехта розробили спеціальний вид тестування Grip на основі аналізу гормонів, що дає змогу виявити чотири найпоширеніші проблеми жіночого здоров'я - порушення овуляції, ранню менопаузу, непрохідність маткових труб і проблеми зі щитовидною залозою, які призводять до гормонального дисбалансу. Також для клієнток складається індивідуальний графік більш сприятливих для зачаття днів. У Grip підкреслюють, що займаються тільки діагностикою проблем, а не їх лікуванням.

Підтримка психологічного здоров'я

Psychological Support | Human Resources, Health, Safety and Environment

Згідно зі статистикою, 83% чоловіків і жінок середнього віку стикаються з проблемами психологічного здоров'я. При цьому більшість людей готові стежити за станом своєї психіки і вживати заходів, що захищають їх від зривів і вигорання. Сервіс Koa Health пропонує відразу кілька інструментів для підтримки психологічного здоров'я.

За допомогою мобільних додатків проводиться діагностика психологічного стану користувача. Сервіс пропонує користувачам самостійно обрати області для дослідження, після чого на основі доказової медицини формується персональна стрічка із вправами та порадами, які мають допомогти відновити нервову систему та психіку. Контент доступний у вигляді текстів, аудіо та відео.

Ідеї в галузі спрощення роботи

Job simplification: 5 best practices - AIHR

Якщо раніше люди висловлювали побоювання, що штучний інтелект відбере їхні робочі місця, то зараз стали очевидні переваги його використання. У співробітників підприємств, де використовується ШІ, вивільняється час, скорочуються кількість переробок і ризики вигорання. Бізнес-ідеї з використання штучного інтелекту в найрізноманітніших технологічних галузях 2022 року були затребувані та принесли прибуток.

Ще один тренд року - дистанційне спілкування. Багато компаній перейшли на віддалений формат роботи, за їхнім запитом стартапи вирішують питання спілкування в онлайн-середовищі. На заміну Zoom і Skype приходять вузькоспеціалізовані сервіси.

Віртуальні заходи

How to Host a Virtual Event During COVID-19 - 84 West Events

Джонні Буфархат заснував сервіс віртуальних заходів Hopin за рік до початку пандемії коронавірусної інфекції. Локдаун змусив багатьох організаторів скасувати заходи або перенести їх у мережу. Hopin дав змогу створювати інтерактивні та особисті онлайн-заходи (вебінари, великі технічні заходи, конференції та навіть весілля) у прямому ефірі.

У Hopin є імениті конкуренти в особі Zoom, Skype та інших сервісів для відеоспілкування, проте сервіс був спочатку заточений під проведення заходів і враховував вимоги до них. Продукт продовжує розвиватися і пропонує користувачам нові можливості.

Автоматизація написання електронних листів

5 ways to automate your email | Zapier

Написання ділових повідомлень і листів може забирати до половини робочого часу офісних співробітників. Автоматизація праці допомагає скоротити час на повторювані завдання і рутину.

Стартап Flowrite використовує мовну модель OpenAI GPT-3 і штучний інтелект для створення красивих і зрозумілих електронних листів. Він призначений для підприємців, інвесторів, відділів кадрів, маркетингу і продажів, а також служби технічної підтримки. Flowrite дає змогу розширити короткі відповіді до повноцінного листа. Творці сервісу впевнені, що це продемонструє повагу до співрозмовника і допоможе повністю донести до нього думки відправника. Тут можна створювати шаблони для повторюваних відповідей, щоб надати листам індивідуальності.

Ідеї соціального бізнесу

Examples of Social Media Business Ideas | Entrepreneur

Благодійність із модної дії поступово стає для людей чимось само собою зрозумілим. Це стало можливим завдяки спрощенню способів допомагати іншим. Наприклад, банки пропонують заокруглювати суму покупки (навіть якщо це 99 копійок наприкінці кожного чеку) і зекономлені кошти використовувати для благодійних проєктів.

У 2022 році однією з успішних бізнес-ідей стає ведення соціального бізнесу. Він не вирізняється високою маржинальністю, проте дає змогу допомагати людям чи тваринам у їхніх конкретних проблемах. Інвестори також готові виділяти суттєві кошти на подібні ініціативи.

Допомога бездомним у пошуку роботи

4 organizations in Atlanta that help the homeless find jobs

Алекс Стефані заснував стартап Beam, щоб використовувати сучасні технології для вирішення проблем знедолених людей. Проєкт являє собою краудфандингову платформу, на якій люди самі вибирають, кому перерахувати гроші. Кожен безхатченко, який бере участь у проєкті, має потенціал влаштуватися на роботу (це перевіряє місцева влада або благодійна організація). Beam допомагає створити для користувачів досвід причетності до історії людини.

Кожен безхатченко пише свою історію, пояснюючи, чому опинився в складній ситуації. Крім того, на сторінці можна побачити, на що конкретно планує витратити гроші підопічний. Користувач Beam може перерахувати кошти на особисту сторінку безхатченка, щоб допомогти йому купити одяг, винайняти на перший час житло, пройти навчання. Сервіс також дає змогу відстежувати успіхи колишніх безхатченків за фотографіями в їхньому профілі: так благодійники переконуються, що їхні добрі пориви призводять до реальних позитивних результатів.

Допомога родичам загиблих

З війною в Україні збільшилася кількість передчасно загиблих людей. У сімей померлих виникає безліч проблем з організацією похорону, вступом у спадок, погашенням боргів. Сервіс Empathy являє собою мобільний застосунок для родичів померлих. Він дає прості поради щодо організації похорону і поминальної служби, вирішення бюрократичних і фінансових питань.

У застосунку можна знайти й інформацію про пільги та державну допомогу для сімей, у яких загинув дорослий або дитина. Крім того, в Empathy доступні психологічні поради щодо подолання горя: у режимі чату можна поспілкуватися з експертами, які втішать і дадуть практичні рекомендації.

Ідеї у сфері економії коштів

5 Cost-Saving Ideas for Your District | Blog

Під час пандемії на світ обрушилася чергова економічна криза. І хоча це не найбільш нищівний колапс, який переживав ринок за останні десятиліття, все більше споживачів відзначають зниження купівельної спроможності.

У 2022 році успішні бізнес-ідеї спрямовані на допомогу в збереженні грошових коштів населення. Просування sharing-економіки дає змогу створювати нові сервіси. А споживачі починають істотно скорочувати витрати, приймаючи принципи розумного споживання.

Іграшки за передплатою

Pin on Gifting

Батьки прекрасно знають, що іграшки стають однією з основних статей витрат на дитину. Діти ростуть, а ігри та іграшки, з яких вони виростають, все накопичуються. Найджел Фан придумав, як вирішити цю проблему, і пропонує іграшки за передплатою. Сервіс Whirli купує іграшки безпосередньо у виробників, а потім пропонує їх користувачам. Коли дитина виростає, можна повернути іграшку й отримати іншу, що відповідає її поточному віку. Фактично Whirli допомагає в розвитку дітей, забезпечуючи їх необхідними іграшками відповідно до віку.

Крім того, сервіс розв'язує проблему захаращення будинків, у яких старі іграшки лежать без діла в шафах і коробках. Користувачі також відзначають екологічність проєкту: завдяки йому іграшки рідше викидають на звалища.

Відстеження підписок

Trim the Fat: How to Better Track and Manage Your Paid Subscriptions | PCMag

Передплатна модель для купівлі товарів і оплати послуг добре зарекомендувала себе. Споживачі отримали можливість автоматизувати оплату рахунків. Однак у деяких випадках можна забути скасувати підписку, що стала непотрібною, і гроші регулярно списуватимуться з рахунку невдачливого споживача. Сервіс Dyme наочно відображає список підписок, що дає змогу виділити ті, якими вже давно не користуються. Скасовувати або змінювати підписки можна одним клацанням.

Сервіс також показує, скільки користувач витрачає на підписки щомісяця. Такий підхід допомагає критичним поглядом переглянути необхідність низки підписок і скоротити їхню кількість.

Страхування домашніх тварин

How To Buy Pet Insurance | Money

Вартість послуг ветеринарних лікарів і лікарських препаратів для тварин з кожним роком зростає. При цьому породистих вихованців, які беруть участь у виставках, доводиться регулярно приводити до ветеринарів для підтвердження їхнього здоров'я. Сервіс Lassie пропонує страхування домашніх тварин, яке допомагає заощадити кошти їхніх господарів.

На вибір пропонується кілька страхових програм, які враховують частоту відвідування ветеринара, стан тварини та необхідність купівлі дорогих медикаментів. Страхування в сервісі Lassie поки що доступне тільки для собак і кішок, при цьому страхувати тварин можна з першого року життя і з часом змінювати страховий план.

Продаж відремонтованої техніки

Мнения Back Market: стоит ли покупать на этом сайте? | Androidsis

Сучасні гаджети через небезпечні хімічні елементи, які використовуються в компонентах, потребують спеціальної утилізації. На звалищах вони розкладатимуться сотні років, забруднюючи навколишнє середовище. Один із виходів - повторне використання електронних компонентів. Сервіс Back Market пропонує покупцям придбати не нові смартфони, ноутбуки або розумні годинники, а відновлені в професійних майстернях. Стартап стверджує, що дає змогу покупцям заощадити й отримати надійні пристрої, які ще довго працюватимуть.

Підписка на їжу для вихованців

Best Dog Food Delivery Services 2023 - Forbes Vetted

Практично в кожній третій родині живуть домашні тварини. Господарі вважають за краще не економити на їжі для улюбленців, проте представлені на ринку корми не завжди відповідають потребам тварин. Сервіс Barkyn надає послуги доставки якісних кормів для тварин за передплатою. Власники вихованців можуть не хвилюватися про те, що забули вчасно поповнити запаси корму: доставка здійснюється регулярно в заданий час. Поки стартап працює тільки з власниками собак.

Barkyn зазначає, що готує корми зі свіжих і натуральних інгредієнтів і насичує їх вітамінами, мінералами, кислотами омега-3 і омега-6 для здоров'я суглобів і шерсті. Рецептура розроблена за участю ветеринарів і враховує вік, стан здоров'я та потреби собаки.

Ідеї в галузі їжі та продукти харчування

Сучасні технології змінюють звички людей у харчуванні. Кухні підприємств громадського харчування перетворюються на справжні лабораторії, де кухарі готують страви з унікальних поєднань продуктів.

У 2022 році закріпився інтерес до штучного м'яса, натуральних підсолоджувачів, рослинних аналогів молочних продуктів. Успішними стають стартапи зі створення корисних та екологічних продуктів харчування.

Штучні жири

Тренд на відмову від споживання м'яса і тваринних жирів змушує стартаперів придумувати нові способи приготування традиційних страв. Експерименти зі штучним м'ясом проводять уже кілька років: одержувані продукти за текстурою і смаком уже дедалі ближчі до натурального м'яса, але технологія досі надто дорога, щоб запустити еком'ясо в масове виробництво.

Сервіс Hoxton Farms вирощує тваринний жир у спеціальних біореакторах для приготування їжі. Його планують продавати в заклади громадського харчування.

Hoxton Farms також вирішує проблему негативного впливу тваринництва на клімат (значна частка викидів метану - результат життєдіяльності великої рогатої худоби).

Доставка вегетаріанських страв

Незважаючи на зростання популярності вегетаріанства і веганства у світі, прихильникам цієї дієти і способу життя досі складно вибрати відповідні страви в закладах громадського харчування і на полицях супермаркетів (якщо це не спеціалізований магазин або ресторан, вибір просто мізерний). Сервіс allplants пропонує доставку вегетаріанських страв додому. У меню міститься понад 50 позицій, що дає змогу забезпечити різноманітність раціону.

Allplants запросив для приготування страв професійних кухарів. Дієтологи контролюють рецептуру для збереження оптимального балансу білків, вуглеводів і жирів. Готові страви піддаються шоковому заморожуванню, яке зберігає смак і корисні елементи продуктів. Клієнтам залишається лише розморозити продукцію, щоб отримати смачну свіжу вегетаріанську їжу.

Безпечні замінники цукру

Ожиріння та діабет вважаються одними з найпоширеніших проблем здоров'я жителів розвинених країн. Однією з причин їх виникнення стає підвищене споживання цукру. Стартап Amai Proteins пропонує заміну цукру, яка нешкідливіша і дешевша за оригінальний продукт. У виробництві використовується рослинна сировина з територій екваторіального поясу: по суті, виходить аналог цукру, але без шкідливих побічних ефектів на кшталт різкого стрибка глюкози в крові після його вживання. Цей замінник цукру стійкий до термічної обробки і може використовуватися для промислового виробництва.

Ідеї у сфері розваг

Поступово змінюється ставлення людей до розваг. Кіно тепер вважають за краще дивитися не в кінозалі, а в домашньому кінотеатрі (на великій панелі або просто на білій стіні за допомогою проектора), - так нижча ймовірність підхопити вірус і не доводиться слухати хрускіт чіпсів із сусіднього крісла. На зміну паперовим бібліотекам прийшли електронні рідери (компактний гаджет вміщує тисячі томів), а спілкування перейшло в месенджери.

У 2022 році розвивається тренд на заробіток на комп'ютерних іграх. Кіберспортивні змагання приковують увагу глядачів з усього світу, а гравців NaVi або Team Liquid знають в обличчя.

Кіберспортивна школа

Кіберспортивні турніри за популярністю можуть скласти конкуренцію звичайному спорту. Крім того, призові виплати на них перевищують сотні тисяч доларів. Школи та університети стали вводити дисципліни з навчання геймінгу. Стартап Leetify автоматизує навчання геймінгу.

Він орієнтований на популярний онлайн-шутер Counter-Strike: Global Offensive, який користується великою популярністю на різних кіберспортивних турнірах. Користувачі Leetify під'єднують сервіс до акаунта Counter-Strike: Global Offensive і отримують аналіз гри. Штучний інтелект допомагає вам вийти з навчальної програми та вдосконалити свої навички. Стартап також допомагає відстежувати прогрес у грі та наочно бачити поліпшення навичок.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

568.3KПрочитань
11Автори
441Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Передостаннє речення, помилка в перекладі слова :залишити

Вам також сподобається