Огляд на оболонку Motorola MyUI зі сторони зручності використання операційної системи

Трохи історії

Motorola у нульових роках був одним з найпопулярніших брендів мобільних телефонів у світі. Найвпізнаванішим пристроєм компанії був Moto Razr — надзвичайно тонка розкладачка.

Moto Razr V3
Moto Razr V3

Він був популярним по всьому світу через невисоку вартість та крутий функціонал. Усі, хто мав цей телефон, автоматично ставали наймоднішими у дворі, а впізнаваний та легендарний рингтон "Hello Moto" одразу привертав увагу всіх людей довкола.

Однак, час йшов, а компанія все ще випускала одну й ту ж модель різних ревізій, а інші моделі були не дуже популярними, оскільки конкуренти в обличчі Nokia та Sony Ericsson пропонували набагато цікавіші варіанти. Одного разу Motorola разом з Apple навіть випустили спільний телефон з вбудованим iTunes ще до того, як вийшов перший iPhone, однак він з тріском провалився, що про нього навіть і не згадують.

Власне, через це, компанія й почала втрачати свій прибуток, що дійшло до того, що їх придбала компанія Google. У цей період Motorola випустила декілька досить непоганих смартфонів на «чистому» Android, які сподобались користувачам, однак тієї слави часів Moto Razr компанія вже не мала. З часом, Google продала мобільний розділ Motorola китайській компанії Lenovo, якою вона володіє і по нині. 

Останнім часом Motorola став досить популярним брендом Android смартфонів в Україні, по трохи витісняючи Xiaomi та Samsung, особливо в бюджетному сегменті. І нещодавно я теж став власником смартфона від цього бренду і готовий вам розповісти детальніше про оболонку MyUI від Motorola та чим вона особлива. 

Перший запуск

Будь-яке знайомство з технікою та операційною системою у нас починається на етапі запуску пристрою і тут Motorola проявили трохи креативу. Замість звичайного лого на заставці запуску, вони креативно анімували своє лого неоновими хвилями. Це виглядає дуже цікаво та незвично, в інших виробників я такого не бачив, окрім Google, там теж є анімація логотипа, але в Motorola це виглядає краще, на мою думку.

Шпалери

Але перед тим, як ми перейдемо до самого огляду, варто обрати якісь гарні шпалери. З цим нам допоможе старий добрий Usnplash.

Посилання на оригінальне фото
Посилання на оригінальне фото

Екран блокування

Після запуску нас зустрічає екран блокування. Він особливо нічим не відрізняється від версії на «чистому» Android — час показується у два великих рядки, а у верхньому лівому куті відображається дата та поточна погода.

Хоч і MyUI побудований на базі «чистого» Android, однак налаштувати стиль годинника тут неможливо, хоча в мене і встановлений Android 14.

А ось відображення сповіщень на екрані блокування може вже суттєво відрізнятись, оскільки це можна окремо налаштувати.

Стиль сповіщень-бульбашок є лише на оболонках Motorola, що частково дає впізнаваності бренду. Даний тип відображає сповіщення кожного застосунку в окремій «бульбашці» і при натисканні на якесь з них, ви побачите сповіщення лише з того застосунку, яке обрали, а великий годинник стає компактним. Однак, воно мені не сильно подобається, оскільки кількість таких «бульбашок» обмежено до п’яти штук, і коли ви будете отримувати багато різних сповіщень від різних застосунків, вони просто не будуть відображатись на екрані блокування, для цього треба буде постійно витягати шторку сповіщень з самого верху екрана. Хоч дане рішення виглядає гарно, однак функціонал дуже обмежений.

Стислі сповіщення реалізовані дещо цікавіше. Усі сповіщення, що вам будуть приходити, будуть відображатись в одній «бульбашці», а при натисканні з’являється список зі всіх ваших сповіщень і годинник стане компактним. Воно чимось схоже на рішення з новіших версій iOS і воно подобається мені найбільше.

Сповіщення списком це звичайний стиль відображення на «чистому» Android. При розблокуванні ви бачите одразу всі сповіщення, годинник в такому стилі одразу стає компактним, щойно там з’явиться хоч одне сповіщення.

Робочий стіл

З екрана блокування ми потрапляємо до робочого столу. Він особливо нічим не відрізняється від «чистого» Android та інших оболонок. Якщо його порівнювати з робочим столом на смартфонах Google Pixel, то тут немає поля пошуку та віджету «Найголовніше», які не можна було прибрати з робочого столу.

Натомість тут є власний віджет від Motorola, який можна прибрати з робочого столу за своїм бажанням та детально його налаштувати. Ви можете обрати стиль годинника та інформацію, яка там буде відображатись. І всі елементи, які є на віджеті — інтерактивні, тобто при натисканні на заряд батареї, ви перейдете в меню статистики використання заряду смартфона, якщо натиснете на годинник — відкриєте повноцінний застосунок годинника, натиснене на дату — відкриєте календар. Таким чином, з одного віджета ви можете перейти одразу в 4 застосунки й це дуже круто, оскільки це дуже економить місце на вашому робочому місці.

Також Motorola має й інші власні віджети, однак вони мають меншу функціональність за цей. Це вже справа смаку і кожен обирає, що йому подобається і добре, що у користувачів є вибір.

На робочому столі ви ще можете змінити розмір іконок, якщо вони вам будуть замалі, а також прибрати підписи під ними, якщо ви любите мінімалізм.

Меню усіх застосунків

Меню усіх застосунків тут теж не відрізняється від версії на «чистому» Android, окрім однієї надзвичайно важливої та корисної функції. В меню усіх застосунків можна створювати теки. Завдяки цьому ви можете навести лад серед всіх ваших застосунків, щоб ви легше орієнтувалися, що де знаходиться.

Персоналізація

Розділ персоналізації в MyUI найулюбленіший для мене, оскільки можливостей кастомізації тут справді вистачає і мені цього дуже бракувало на «чистому» Android на смартфонах Google Pixel. 

Що мене здивувало так це те, що тут можна змінювати форми значків на робочому столі, що дуже змінює сприйняття оболонки загалом, оскільки з робочим столом ми взаємодіємо найбільше. 

Також ви можете змінити колірну схему у системі. Тут же доступна опція підлаштування всіх системних кольорів до акцентного кольору шпалер з Material You і дуже добре, що це опціонально, оскільки з часом на «чистому» Android це почало трохи дратувати. Також тут можна увімкнути тематичні іконки, однак досі більшість застосунків це все ще не підтримує, через що робочий простір буде виглядати не органічно.

Ще одним приємним бонусом є гнучке налаштування сітки робочого столу. ЇЇ можна зробити як дуже великою, як ось 5x7, так і маленькою, як ось 2х2. 

А ще тут можна змінити системний шрифт серед 4 можливих варіантів, але я все раджу використовувати стандартний шрифт Android, оскільки з іншими шрифтами можуть виникнути проблеми з відображенням. І дуже добре, що тут не можна завантажувати якісь сторонні шрифти, оскільки це може дуже зіпсувати всю естетику системи.

Також у розділі персоналізації можна налаштувати анімацію роботи підекранного сканера відбитків пальців, змінити масштаб системи та іконок, а також обрати собі нові шпалери з власної галереї, або колекції, що надається виробником і додати до них різноманітні ефекти.

Застосунок Moto

Найголовнішим вбудованим застосунком в MyUI є фірмовий застосунок Moto. Це такий собі додаток, де знаходяться лише ексклюзивні налаштування від Motorola.

Коли ми його запускаємо, нам на пів екрана показують якесь одне випадкове налаштування, куди ми можемо швидко потрапити.

Тут дуже багато налаштувань, однак окремої уваги тут заслуговує лише розділ, котрий присвячений жестам.

Жести

Жести завжди були козирем в смартфонах Motorola і їх постійно стає все більше, щоб спростити життя користувачам. Тож огляньмо кожен з них.

  • Швидкий запуск. Подвійне постукування по кришці смартфона може запустити певний додаток, або функцію. 

  • Швидка зйомка. Якщо двічі крутнути рукою, запускається камера. Хоча для цього краще використовувати подвійне натискання на клавішу живлення.

  • Швидке увімкнення ліхтарика. Якщо двічі потрусити телефон, увімкнеться ліхтарик. Дуже зручна функція, під час відключень електроенергії вона була дуже корисною.

  • Знімок екрана 3 пальцями. Якщо прикладете 3 пальці до екрана на декілька секунд, зробите знімок екрана. Дуже не раджу активувати цей жест, оскільки хибних спрацьовувань буде дуже багато.

  • Підняти для розблокування. Якщо ви піднімете екран і подивитесь на нього, то розблокуєте його. Для цього окремо треба додати розблокування по обличчю, що не є дуже безпечним на Android пристроях через відсутність додаткових датчиків.

  • «Не турбувати»-перевертання. Якщо ви перевернете телефон екраном униз, то автоматично увімкнеться режим «Не турбувати». Дуже корисно, якщо ви перебуваєте на якійсь лекції, або засіданні, така ж функція є і на смартфонах Google Pixel.

  • Підняти, щоб вимкнути дзвінки. Якщо вам хтось телефонує, просто візьміть телефон в руки, щоб телефон перестав грати.

  • Жест для розділення екрана. Щоб швидко увімкнути розділення екрана, потрібно провести жест назад від краю до центра екрана і не відпускаючи палець провести знову до краю екрана. Чесно кажучи, ніколи не бачив, щоб хтось на Android пристрої користувався розділенням екрана і не сильно розумію для чого взагалі потрібна ця функція на екранах з таким співвідношенням сторін.

Secure Folder

Secure Folder це такий собі ізольований простір, захищений паролем, де будуть зберігатись ваші дані та застосунки, які ви не хочете, щоб відображались на вашому основному робочому місці. 

Важливо зазначити, щоб у вас відображались файли, які ви приховали, вам також потрібно додати у Secure Folder будь-який файловий менеджер.

Ще ви можете увімкнути додаткові параметри захисту та замаскувати вашу захищену теку під якийсь інший застосунок. 

Smart Connect

Раніше ця функція називалась "Ready For" і вона дозволяє тісно з’єднати ваш смартфон Motorola з ПК на Windows. Для того, щоб ця зв’язка запрацювала, вам також потрібно встановити відповідний застосунок з Microsoft Store.

І на моє здивування, така зв'язка має досить багато можливостей. Наприклад, одними з найпрактичніших функцій є спільний буфер обміну, та швидка передача файлів між пристроями. 

Також тут є можливість використовувати камеру вашого смартфона, як вебкамеру, що теж може бути дуже зручно, оскільки в ноутбуках вбудовані камери дуже посередні.

А при відключеннях електроенергії, ви можете швидко створювати точку доступу для свого ПК.

Ви також можете транслювати додатки, встановлені на вашому смартфоні, при цьому без жодних проблем продовжуючи користуватися ним. Щось дуже схоже з’явиться на iOS 18 та macOS Sequoia з функцією iPhone Mirroring.

Але, по правді кажучи, я цим взагалі не користуюсь, оскільки, особисто мені, воно непотрібне, я лише перекидаю файли між пристроями, й з цим мені допомагає інший застосунок.

Family Space

Family Space це окремі простори для різних користувачів на одному пристрої. Грубо кажучи, це як зміна профілів у Google Chrome. 

У Family Space ви можете обрати певні застосунки, які ви хочете, щоб там були, шпалери та таймер на використання. І ви правильно зрозуміли, цей режим підійде ідеально тим, хто дає свій смартфон дитині. 

Сам простір же виглядає як звичайний робочий стіл з великими іконками, які ніяк не можна пересунути, а зверху присутній віджет з поточним часом, таймером скільки часу ще залишилось та кнопкою виходу з простору, який активується лише за сканером відбитка пальців власника пристрою.

Проблема прошивок на смартфонах Motorola

Motorola має велику проблему в розробці прошивок для своїх смартфонів. Наразі у них є дві прошивки на базі Android 14 — MyUI, про яку я вже розповів у цій статті, і нова HelloUI, яка підтримується для новіших смартфонів. Вони суттєво не відрізняються: нова прошивка включає оновлений екран блокування з різними стилями годинника та оновлену панель керування, яка відрізняється від версії на "чистому" Android і більше схожа на iOS. Причини, чому Motorola не перевела всі свої смартфони на нову прошивку, що підтримує Android 14, мені не зовсім зрозумілі. Раніше у Motorola була ще одна прошивка — MyUX, і проблема там була абсолютно аналогічна.

На завершення

Оболонка від Motorola справді дуже непогана, вона має все необхідне, у неї немає різного «сміття», а за потреби, ви можете трохи налаштувати зовнішній вигляд системи. Якщо ви приглядаєтесь до купівлі недорого та нового смартфона і не хочете, щоб у вашій системі було багато реклами, що не є рідкістю для китайських смартфонів, то Motorola може стати для вас непоганим варіантом. Однак, враховуйте той факт, що великих оновлень з новими функціями оболонки ви, скоріш за все, не отримаєте.

Також я раджу ознайомитись з відеооглядом від каналу «Технарня», де автор більш наочно показує роботу MyUI від Motorola.

Також у цього каналу є відеоогляд на нову прошивку HelloUI. Тож, якщо вам була цікава ця стаття, відео від Технарні буде таким собі продовженням моєї історії.

А якщо ви хочете підтримати мій контент, аби я міг і далі писати для вас цікаві статті, можете підтримати мене закинувши на банку.

А ще підписуйтесь на мій телеграм-канал, щоб не пропустити різні новини пов’язані з моїми статтями та новинами зі світу технологій.

Також, не забувайте підтримувати нашу армію, адже лише вони можуть забезпечити краще майбутнє та мир у нашій країні.

Дякую усім за увагу❤️

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Олександр Вакулюк
Олександр Вакулюк@alexwak

UI/UX Design | Web Design

1.6KПрочитань
13Автори
16Читачі
Підтримати
На Друкарні з 1 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

  • Що обрати? Windows чи Linux?

    Багато людей приходить до вибору між Linux та Windows системами. В цій статті ми розбиремо, що краще обрати.

    Теми цього довгочиту:

    Linux
  • Баги, пов’язані з часом

    У 2000 році всі чекали колапсу комп'ютерних систем, які могли не впоратися з обробкою дати, що закінчується на 00. Побоювання не підтвердилися, але проблеми, пов'язані з часом, усе ще виникають - ось деякі з них.

    Теми цього довгочиту:

    Технології

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається

  • Що обрати? Windows чи Linux?

    Багато людей приходить до вибору між Linux та Windows системами. В цій статті ми розбиремо, що краще обрати.

    Теми цього довгочиту:

    Linux
  • Баги, пов’язані з часом

    У 2000 році всі чекали колапсу комп'ютерних систем, які могли не впоратися з обробкою дати, що закінчується на 00. Побоювання не підтвердилися, але проблеми, пов'язані з часом, усе ще виникають - ось деякі з них.

    Теми цього довгочиту:

    Технології