Основні анатомічні площини

Розділ: Загальна анатомія

Тривимірний світ, в якому ми живемо, обумовлює вивчення рухів тіла відносно трьох площин. Наш "живий" рух є комбінацією рухів, що відбуваються в кількох площинах одночасно.

Існує три основні, взаємно перпендикулярні площини, які умовно можна провести через будь-яку точку органа чи ділянки тіла:

• стрілова, сагітальна

• лобова, фронтальна

• горизонтальна, поперечна

Площини проводяться відносно вертикальної осі тіла людини, яка в свою чергу паралельна силі тяжіння.

1. Стрілова або сагітальна площина пронизує тіло вздовж спереду назад, поділяючи його на праву і ліву частини.

2. Лобова або фронтальна площина проходить через тіло паралельно до лоба та перпендикулярно до стрілової площини, поділяючи тіло на передню і задню частини.

3. Горизонтальна площина проходить через тіло упоперек, паралельно до горизонту, поділяючи його на верхню і нижню частини.

🔹Прикладне значення

Модель трьох взаємно перпендикулярних площин еволюцією "вбудована" у внутрішнє вухо.

Напівколові канали лабіринту внутрішнього вуха виглядають як напівкільця, які розташовані перпендикулярно одне до одного, як і основні анатомічні площини.

Ці канали є частиною вестибулярного апарату, де відбувається збудження закінчень присінкового [вестибулярного] нерва при кутових відхиленнях голови або тіла від вертикальної осі, яка співпадає з силою тяжіння.

На основі цих даних створюється миттєва "карта" положення тіла. Мозок порівнює її в мозочку з нейромережею нормального вертикального положення і вирівнює його, змінюючи тонус м'язів.

🔹 Практика

Якщо впродовж дня час від часу свідомо оцінювати положення голови, уявляючи модель трьох площин, які проходять через тіло, і вирівнювати голову відносно них, запускатиметься коригування постави і зменшення м'язових зусиль для підтримки голови.

Орієнтуватися можна по положенню погляду чи площині прикусу відносно лінії горизонту. Свідоме коригування положення голови по основним площинам – це й є тренуванням вестибулярного апарату. Згодом підтримання врівноваженого положення перейде у автоматичний режим.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Юлія Панкова
Юлія Панкова@juliapankovadnipro

Тренерка в Лабораторії руху

2.3KПрочитань
4Автори
8Читачі
На Друкарні з 7 серпня

Більше від автора

  • Стандартне анатомічне положення

    Для того, щоб мати змогу описувати розташування органів і ділянок тіла одних відносно інших, науковими колами узгоджено розглядати тіло в певному положенні. Воно називається стандартним анатомічним положенням тіла.

    Теми цього довгочиту:

    Функціональна Анатомія
  • Системи організму людини

    Системна анатомія дає можливість спостерігати зв'язки і взаємодії між органами і тканинами тіла, що виводить бачення будь-якої проблеми в тілі на вищий рівень.

    Теми цього довгочиту:

    Системи Організму

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Дякую!! Було дуже цікаво читати, обов’язково спробую в такий спосіб мати гарну поставу!!ᕕ( ᐛ )ᕗ

Вам також сподобається