Стандартне анатомічне положення

Розділ: Загальна анатомія

Для того, щоб мати змогу описувати розташування органів і ділянок тіла одних відносно інших, науковими колами узгоджено розглядати тіло в певному положенні. Воно називається стандартним анатомічним положенням тіла: людина стоїть прямо обличчям вперед з опущеними донизу руками і повернутими вперед долонями, а великі пальці дивляться у боки на 90° відносно долоні; стопи стоять на опорі, пальці ніг дивляться уперед.

🔅Цікаво

Живій людині у стандартному анатомічному положенні може здатися дивно тримати руки долонями, розгорнутими уперед. У вертикальному положенні тіла, якщо руки розслаблені, то вони звисають донизу долонями до тулуба чи назад.

Як ви вважаєте, чому стандартне анатомічне положення саме таке – з долонями уперед?

Кисті обернуті долонями уперед у стандартному анатомічному положенні тому, що так розташовуються руки у кадавра [труп, використовуваний в наукових цілях], який лежить на спині під час розтину.

Положення кінцівок, зокрема рук, має важливе значення для опису кісткових відростків.

🔹Прикладне значення

Якщо привчитись іноді перемикати свою увагу на усвідомлення і вирівнення положення голови відносно грудної клітки і таза, витрачаючи на корегування невеликі м'язові зусилля (ключове слово – "невеликі"!), то це впливатиме на баланс тонусу глибоких м'язів спини і поліпшення постави. Коли стоячки частки скелета розташовані одні на одних і вздовж вектора сили тяжіння, м'язам тіла виходить менше витрачати сил для підтримання рівноваги на стопах – невеличких за розміром відносно тіла площинах опори на землю.

В йозі є асана, схожа на стандартне анатомічне положення, – тадасана.

Раніше я не зовсім розуміла значення цієї фундаментальної пози – не доставало знань біомеханіки і фізіології.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Юлія Панкова
Юлія Панкова@juliapankovadnipro

Тренерка в Лабораторії руху

2.2KПрочитань
4Автори
8Читачі
На Друкарні з 7 серпня

Більше від автора

  • Основні анатомічні площини

    Якщо впродовж дня час від часу свідомо оцінювати положення голови, уявляючи модель трьох площин, які проходять через тіло, і вирівнювати голову відносно них, запускатиметься коригування постави і зменшення м'язових зусиль для підтримки голови.

    Теми цього довгочиту:

    Вестибулярний Апарат
  • Системи організму людини

    Системна анатомія дає можливість спостерігати зв'язки і взаємодії між органами і тканинами тіла, що виводить бачення будь-якої проблеми в тілі на вищий рівень.

    Теми цього довгочиту:

    Системи Організму

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається