Падіння цифрового Вавилона: чи зможе Threads перевершити Twitter?

Ті, хто зараз не на діджитал-ретриті десь у горах і мають бодай мінімальний доступ до новин, уже чули, що цієї середи Meta запустила нову платформу — Threads, описану компанією як «новий спосіб ділитися текстами».

Загальне про Threads

Зареєструватися на ній можна за допомогою свого Instagram-акаунту. Дописи доступні обсягом до 500 символів, також можуть містити посилання, фотографії та відео, тривалістю до 5 хвилин.

Скажу чесно — поки Threads мені не зайшов. Як людині, що вже 4 роки систематично «вариться» в середовищі твіспільноти, Threads видається занадто пустим і штучним застосунком.

З плюсів — там поки що немає реклами. Але це поки ;)

З глобальних мінусів — цензура. Правила спільноти на всіх платформах від Meta схожі, тому якщо ви вже зловили бан в Instagram за слово «русня», то й в Threads пробувати не варто — результат буде однаковим. Перевірку Сергієм Стерненком платформа не пройшла.

Джерело: https://twitter.com/sternenko

Висновок: українській спільноті, що вміє називати війну війною та активно обговорює суспільно-політичні теми, в Threads буде важко.

Зображення
Джерело: https://twitter.com/yo_syp

Що там Twitter?

Загальний дохід та активність користувачів платформи Twitter значно знизилися, відколи соціальну мережу викупив Ілон Маск. Саме тому Threads — є потенційною загрозою для ринкової частки «синьої пташки».

З березня 2022 по березень 2023 року, щомісячна кількість активних користувачів Twitter впала на 15 % (iOS) і на 14 % (Android) у США, згідно з даними веб-аналітичної компанії SimilarWeb.

Постраждали й рекламні бізнес-процеси — головне джерело доходів цієї соціальної мережі. За даними The New York Times, у період із першого квітня по перший тиждень травня 2023-го року, доходи Twitter від реклами в США впали майже на 60 % у порівнянні з минулим роком. Ключові інвестори, серед яких General Motors, Volkswagen, Pfizer та Mondelez, скоротили свої інвестиції.

Нововведення, здійснені Маском, а саме: скасування правил модерації контенту, перекалібрування алгоритмів та впровадження платної схеми верифікації, болісно вдарили по репутації та оцінювальній вартості компанії.

Fidelity — холдингова фінансова компанія, оцінює сьогоднішню вартість Twitter в 15 млрд доларів. Минулого року Ілон Маск придбав Twitter за 44 млрд доларів.

Meta та вдалий момент

Команда Meta вдало впіймала момент — буквально за кілька днів після негативної реакції аудиторії Twitter на обмеження щодо кількості переглядів твітів у стрічці, компанія анонсує Threads — платформу з можливістю публікації коротких текстових дописів. Без реклами (probably тимчасово), обмежень у переглядах твітів і, звісно ж, без Ілона Маска (головний плюс, як на мене). Функціонал інтерфейсу нагадує Twitter можливістю лайкати, ретвітити та коментувати дописи, проте сам дизайн більш гламурно-інстаграмний.

Експерти діджитал-сфери подейкують, що Цукербергу навіть не доведеться вливати мільйонні бюджети в рекламу, аби витіснити Twitter з конкурентного першого місця серед соціальних мереж короткого текстового формату.

Жасмін Емберг — головна аналітикиня компанії з маркетингових досліджень Insider Intelligence, стверджує, що «Threads не потрібно залучати всіх потужних користувачів Twitter… Meta потрібно, щоб кожен четвертий користувач Instagram використовував Threads щомісяця, аби стати настільки потужною платформою, як Twitter».

white ipad on red textile

The girls are fightiiing…

Керівництво Twitter вже встигло відреагувати на запуск платформи Threads. За даними Semafor, адвокат, який представляє Twitter, Алекс Спіро, цієї середи адресував Цукербергу листа, у якому погрожував подати на Meta до суду.

У листі Спіро стверджував, що для розробки нової платформи Meta залучила колишніх співробітників Twitter, які «мають доступ конфіденційної інформації внутрішніх процесів їхньої компанії». Спіро також наголосив: «Twitter має намір суворо дотримуватися своїх прав на інтелектуальну власність і вимагає від Meta негайно вжити заходів для припинення використання будь-яких комерційних таємниць Twitter».

Проте в Meta відкинули звинувачення.

«Ніхто в команді інженерів Threads не є колишнім співробітником Twitter», — запевнив речник Meta Енді Стоун у дописі Threads.

Джерело: https://www.threads.net/@andymstone

Ілон Маск в своєму twitter-акаунті лише написав, що «конкуренція це добре, шахрайство — ні».

Джерело: https://twitter.com/elonmusk

Що відбуватиметься далі зі судовим кейсом — дізнаємося згодом. Врешті-решт, Цукербергу до таких оказій не звикати.

А далі що?

Важко передбачити, чи справді Threads стане новим лідером серед соціальних мереж короткого текстового формату. Попри гіпотези аналітиків та експертів соціальних мереж, популярність — справа випадку та настроїв аудиторії.

Поки що результати непогані. За ніч платформа набрала близько 30 мільйонів підписників. Менш ніж за 24 години після запуску Threads став найбільш завантажуваним застосунком в історії, обійшовши надзвичайно популярний ChatGPT (за даними New York Times).

Проте чи не спіткає цю платформу доля того ж Clubhouse, що попри швидкий приріст аудиторії, доволі швидко став привидом серед соціальних мереж? Відповідь надасть лише час.

На мою думку, Threads зможе стати безумовним лідером лише за умови введення сильної унікальної пропозиції для аудиторії. Попри зручність альтернативи, двічі велосипед не винайдеш. За Twitter закріплений багаторічний імідж — перевершити його можна лише інноваційними та цікавими рішеннями.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Достеменно Невідомо
Достеменно Невідомо@dostemenno

76Прочитань
5Автори
1Читачі
На Друкарні з 21 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Майбутнє Threads ще дуже залежить від дій Ілона Маска, якщо він ще якось обмежить Twitter — відтік користувачів буде просто колосальним. Також майбутнє Threads дуже залежить і від самої Meta та того, як вони будуть розвивати платформу, обіцянки в них хороші , проте побачимо чи вони справдяться

Поза тим, довгочит вийшов дуже цікавим!

Вам також сподобається