ПЕРВІСНЕ МИСТЕЦТВО

Ян. Листопад 04, 2022 (Публікація в тг каналі). Липень 03, 2023

Якщо зараз "цеглиною" називають нові смартфони, колись цим словом називалась ціла епоха. Камінний вік. Ну тобто в нинішньому світі так називають епоху, люди якої в якийсь момент від тваринного образу життя перейшли до думок "хто я". Які взагалі почали думати та наводити якогось шороху (подумати тільки).

Є навіть легенда про те, як з'явилося Первісне мистецтво, коли якийсь хомо еректус(Homo erectus) з племені зупинився біля камінчика який наче йому (а може їй), (а може і ...) нагадував тварину, та ві(оАо)н підібрав(ла(о)), все, коротше, я втомився. ЦЯ ЛЮДИНА підібрала камінчик та носила з собою як оберіг, талісман, щось таке. Впевнений, що якщо ця легенда дійсно мала місце, та людина навіть не розуміла чому насправді носить з собою того камінчика. Може, тому що цим камінчиком був Альберт.. ну добре. Далі наче хомо еректус(+- хомо неандерталенсіс (Homo neanderthalensis)) показував знахідку іншим, ті другим і так з'явилася перша "уява" у "людей" ¹. Така легенда з'явилася через те, що першими знахідками людського мистецтва були фігурки вирізьблені по дереву, зроблені з глини та каменю, зокрема Палеолітичних Венер.
Але, по порядку.

Венера Віллендорфська (Верхній Палеоліт, 30 000 - 25 000 р.т.)
Венера Віллендорфська (Верхній Палеоліт, 30 000 - 25 000 р.т.)

Загалом, Первісне мистецтво поділяється на 4 великих віхи:

  • Кам'яна доба, вона ж Палеоліт (від грец. palaios — стародавній та lithos — камінь) - це, людоньки, найдавніший та найдовший період нашої історії — від 2,4 млн. до ЧОТИРЬОХ ТИСЯЧ років ДО Н.Е., щоб ви розуміли. Це період полювання, мисливців та збирачів всілякої всячини. Сама ж доба поділяється на —
    Ранній Палеоліт (2,4 млн. — 600 000 р. до н. е.);
    Середній Палеоліт (600 000 — 35 000 р. до н. е.);
    Пізній Палеоліт (35 000 — 10 000 р. до н. е.);
    Середньокам'яну добу / Мезоліт (12 000 — 7 000 р. до н.е / 10 000 - 6 000 р. до н.е.);
    Новокам'яну добу / Неоліт (7 000 – поч. 4 000 р. до н. е.)

  • Мідна доба, вона ж Енеоліт (від грец.(хай тобі) chalkos - мідь та lithos - камінь) - перехідний період від Кам'яної до Бронзової доби. Охоплює період часу 4 000 - 3 000 р. до н.е. Найчастіше Енеоліт включають до складу Бронзової доби, але іноді відокремлюють. Тут як завше, з цією історією срачки не припиняються споконвіку та будуть до закінчення віків (скріньтє).

  • Бронзова доба, вона ж ...ааа все, після приставки Нео вже нічого немає. Тож чекаємо Неомодерну, після якого, хз, напевно повернемося в початок 🤷🏻‍♂️
    Як раз, коли ми з вами до нього дійдемо, він вже і наступить)0))
    (3 500 — 1 200 р. до н. е.). Теж поділяється на три етапи, здогадайтесь яких..
    правильно — Ранній, Середній та Пізній. Класика.

  • Залізна доба (1 200 р. до н.е. – сьогодення) - оце вже цікаво, бо ця доба містить в собі, вніманіє, Ранню історію (800 – 500 р. до н. е.), ту саму Античність (500 р. до н.е. – 500 р. н.е.), Середньовіччя (500 р. — до сер. 17 ст.) та Нову історію (з сер. 17 ст.). Проте, варто зазначити, що для деяких племен та культур вона триває й досі. Вже Ілон Максвелл біполярно висловлюється у твіттері, ЯКИЙ ВІН ВИКУПИВ, та з миті на мить створять Розумний Штучний Інтелект, а для когось все ще триває Залізна доба. І це нормально, в інших циклах дізнаєтесь чому. Спойлер: Бо світ не однорідний, вау.

Все, я подушнів. Дякую. Але це БАЗА, ҐРУНТ, це знати треба. Тепер перейдемо до смаколиків. По перше, розберемося з однією людиною, ви знаєте про кого я.. 🩸 Тепер, коли всі все зрозуміли, — люди. Шо, як, коли, та хто вони вбіса такі?!.
Ну, звісно вдаватися в ось ці подробиці ми не будемо, менше з тим, треба розуміти, що до Мезоліту люди були Homo habilis > Homo erectus > Homo neanderthalensis, і тільки з початком Мезоліту людина стає тим чуваком, який йде попереду інших еволюційних видів людей на тій самій картинці.

Чому і Чим взагалі цей період часу цікавий з точки зору Історії Культури та Мистецтва. Так, я люблю великі літери, і шо ви мені зробите, я в іншому місті. Звісно ж знаряддями праці. Мезоліт тут проривний — щось на кшталт посуду, кам'яні наконечники для списів, знаряддя з кістки, та.. ЛУК!. Без рофлу, ця штука допомогла нашим нащадкам тупо витіснити тодішніх босів качалки з території сучасної Європи — неандертальців. Скільки людей ця тЕхНоЛоГіЯ повалила у свій час, складно уявити. А вони ядеркую погрожують..

Чи помічали ви коли-небудь, як легко поринаєте у думки, коли щось робите руками, ногами, фізично рухаєтесь? Я, наприклад знаходжусь у роздумах найактивніше коли ходжу пішки. Процес розумової діяльності тісно пов'язаний з фізичними рухами, тож люди що призвичаїлись до ручної роботи почали цікавитися околишнім світом трошки більше, аніж поспав > поїв > вбив > потрахався > ліг спати. З епохи Палеоліту по кінець Мезоліту люди створюють свої перші витвори мистецтва. Наприклад, люди Палеоліту зображували те, що їх найбільше цікавило — тварин, на яких вони полювали.

Наскельний малюнок у печері Джаббарена, Алжир (6 000 – 1 000 р. до н.е.)
Наскельний малюнок у печері Джаббарена, Алжир (6 000 – 1 000 р. до н.е.)
Наскельний малюнок у печері Ласко на південному заході Франції                       (15 000 - 10 000 р. до н.е.)
Наскельний малюнок у печері Ласко на південному заході Франції (15 000 - 10 000 р. до н.е.)
Цікавий факт. Про багатьох тварин Кам'яного віку ставало відомо завдяки наскельним малюнкам первісних людей.

Іноді зустрічаються малюнки хижих тварин, фігура людини ж — велика рідкість. Цікаво прослідковується розвиток техніки малювання наскельних полотен. Спочатку тверді та незграбні лінії контуру, які робили вугіллям чи безпосередньо прям так, пальцями рук хєрачили, а з плином часу контур стає розмитішим, з'являються тіні, що надають первісного об'єму. (ммм, найс)

Лінія. Печера Альтаміра, Іспанія. Фриз зі звивистих ліній (Пізній Палеоліт)
Лінія. Печера Альтаміра, Іспанія. Фриз зі звивистих ліній (Пізній Палеоліт)

Фігурки Венер також належать до Палеоліту. Класифікуються палеолітичним каноном (жінка, як символ родючості землі). Загальний еталон палеолітичних Венер такий: груди та стегна вписуються в коло більшого або меншого розміру, а вся фігура вписується в ромб. Тоді, пацани, царював СУЦІЛЬНИЙ матріархат, жінок вшановували як богів (я і зараз так роблю xD), тож, запам’ятайте, жінка і жнива були понад усе.

Статуетки "Великі Матері" Матеріал глина, вапняк, камінь, кістка                             (6 300 - 5 300 до н.е.)
Статуетки "Великі Матері" Матеріал глина, вапняк, камінь, кістка (6 300 - 5 300 до н.е.)

Тоді просто не було ще України. Хоча, вже в епоху Мезоліту була створена Кам'яна могила - піщаний пагорб, вкритий великими кам'яними хуйовинами що використовувалася в культових цілях, як святилище.

Кам'яна могила. Південь Запорізької області, біля села Мирне Мелітопольського району (від 24 000 - 20 000 р. до н. е. до 10 - 12 століть н. е.)
Кам'яна могила. Південь Запорізької області, біля села Мирне Мелітопольського району (від 24 000 - 20 000 р. до н. е. до 10 - 12 століть н. е.)

А токож, статуетки, знаряддя праці та неїбічєскі багато зразків кераміки були знайдені в Криму. Тут та на наскельних малюнках первісні люди залишали автографи тицяючи долонями спочатку у фарбу, а потім на граніт історії мистецтва. Вважається, що це підпис ще такий. Нормально вони вже тоді авторські права захищали, майже face id).

Печера рук, Куева-де-лас-Манос, Аргентина (від 9 000 до 13 000 років тому)
Печера рук, Куева-де-лас-Манос, Аргентина (від 9 000 до 13 000 років тому)
Цікавий факт. Вважається, що в епоху Палеоліту та Мезоліту здебільшого люди були однаковою мірою правшами та лівшами.На наскельних полотнах, де є відбитки рук переважають відбитки лівої руки та більшою мірою чоловічі. Можливо, це пов’язано з обрядом чоловічої ініціації у племені.

Вже у Новому Кам'яному столітті — Неоліті, приблизно з 8 000 до н.е. мистецтво переважає у монументальних спорудах. О так, ці штемпи в Неоліті шарили за Монументалізм. Своїми спорудами вони наварили такої каші, що сучасні люди з піною у рота доводять що ну, нє, не могли звичайні допотопні люди зробити таку єбаніну.. це НЛО. Привіт Єгипет🙋🏻‍♂️ І все в такому дусі. Тут логіка проста, люди Кам'яного віку жили ну, ее.. не в хаті з кандьором і плазмою з Nintendo Switch під дупою, а у печерах, тож роль кам'яних споруд була суто практична. Плюс, деякі з них виконували обрядову, ритуальну чи тотемну функцію. Але про це пізніше.

Найдавнішими й найпростішими мегалітичними спорудами були так звані менгіри, або стоячі камені (мабуть, з цього пішла фраза про стояк, що ж), – необроблений камінь довгастої форми просто ото брали і.. ставили вертикально посеред гуляй поля. І тут треба пояснити за види цих споруд:

  • Менгіри — велетенська самотньостояча (самодостатня) (махіна) цеглина. Стоячі камені тут взагалі є основним елементом пам'ятників неолітичної ери. А що ви хочете. Який час, таке і мистецтво. Дивіться на це як на інсталяцію😏 Зустрічались цілі поля таких єбанін. Ймовірно, вони були об'єктом поклоніння або зазначали місце їх (паті) церемоній.

Камені Карнак, Північний захід Франції поруч із затокою Морбіан, у комуні Карнак, Бретань (Неоліт)
Камені Карнак, Північний захід Франції поруч із затокою Морбіан, у комуні Карнак, Бретань (Неоліт)
  • Дольмен — це вже АЖ два менгіри з поперечиною. Тут типу гробниця, ставилось на вході в селище. Складається з поставлених сторч)) каменів і перекритих зверху однією або двома кам'яними плитами.

Глантан-Іст, Клинова гробниця на Сході Глантана, Ірландія
Глантан-Іст, Клинова гробниця на Сході Глантана, Ірландія
  • Кромлех — ну тут вже, очікувано, ряд каміння, чи ряди виставлені по колу, або еліпсу, з яких складалися цілі комплекси (твої))0) Часто вони оточували кургани, холми. Призначення мали різне, загалом ритуальне чи календарне.

Ньюгрейндж, на північ від Дубліна в долині річки Бойн, Ірландія
Ньюгрейндж, на північ від Дубліна в долині річки Бойн, Ірландія

І це все разом називають Мегалітами (від грец. megas - великий та lithos - камінь) (магаахуй, згоден).

Також, треба зазначити таке явище як прикраси. Від періоду Мезоліту сапієнси починають носити намиста з мушель, робити браслети та активно розмальовувати шкіру. Це допомагало їм відрізняти своїх від шайтанів у штатському.

Кам'яні знаряддя і намиста, знайдені в Денисовій печері
Кам'яні знаряддя і намиста, знайдені в Денисовій печері
Елементи намиста із зубів лося. Денисова печера
Елементи намиста із зубів лося. Денисова печера

З живописом, скульптурою, архітектурою(lol) та брюлікамі розібрались.

А що до Ролі міфу у первісній культурі? М ска!?

Ну тут сіцільні Анімізм (від лат. anima - душаanimus - дух) та Тотемізм (від одж. ot-totemйого рід). Все це було пов'язано з тим, що люди не могли пояснити та з тим, у що вірили (як у велич країни-терориста) - сили природи.

Перше - це віра у те, що все навкруги наділено душею та у потойбічний світ, а друге - це віра у надприродний зв'язок між людиною та тотемом - ідолом, який найчастіше був уособленням тварини. Такі собі Душа та Братик ведмедик.

Існувало ще таке явище, як Фетишизм (ні, це не те, про що ви подумали)
(від франц. fetiche, яке походить від порту. feitiço, а це, своєю чергою, від лат. facticius - штучний і facere - створювати) - віра у предмети наділені надприродними властивостями - фетиші (не те, що зараз. хоча, що краще, сказати наразі складно..). Такими об'єктами були, наприклад, амулети.

Таке уявлення про навколишній світ можна вже було назвати зародженням світогляду та що найголовніше, міфу, як явища. Бо саме міфи стали тим наріжним каменем, який привів до теорій про походження світу, створення легенд, богів і легендарних героїв. Міфи чим далі, тим швидше створювалися та розповсюджувалися як плітки на базарі (чи гарячі пиріжки).

Це все називається Синкретизмом (від грец. synkritismos - з'єднання, лат. syncretismusпоєднання) - система, побудована на:

  • Моралі (система табу та поклонінь)

  • Віруванні (Анімізм, Тотемізм, Фетишизм, Ритуали)

  • Побуті (звичаї, ігри)

  • Мистецтві (ритуальний танець, пісня, наскельний малюнок, орнамент, архітектура, кераміка) - все це було взаємопов'язано та нерозривно.

"Все було у всьому". Всі були учасниками ритуальних дій, творцями та споживачами культури одночасно. Їх піснопляси імітували сцени полювання, риболовства, збиральництва. Поєднуючись з усними шушуканями та образотворчим мистецтвом, танці перетворювалися у неєбічні такі драматичні вистави, в котрих люди були одночасно й виконавцями й глядачами. Це зміцнювало колективістські початки роду та племені.

Що стосується Цивілізацій, то першою (однією з перших) цивілізацій вважається Шумерська в Месопотамії (4 500 - 4 000 р. до н.е.).

Розташування Месопотамії на сучасній карті. Сучасні Іран - Ірак
Розташування Месопотамії на сучасній карті. Сучасні Іран - Ірак

Месопотамія відома як "колиска цивілізації" через дві події, які відбулися в районі Шумера в 4-му тисячолітті до нашої ери:

  • Поява міст, що мають дуже схожу будову з сучасними

  • Винахід письма (хоча відомо, що письмо також розвивалося в Єгипті, в долині Інду, в Китаї та в Мезоамериці)

Брама Іштар, Вавилонія, 575 р. до н.е.
Брама Іштар, Вавилонія, 575 р. до н.е.

Ця цивілізація настільки пафосна, що сформувала стародавні держави, серед яких Аккад, Ассирія і на початку 2 000 р. до н.е. - Вавілонія.

Цікавий факт. З часів появи шумерів і до падіння Нововавилонського царства на території месопотамської низовини проживало 10% населення всієї Землі. А це, ну, ніхуя собі получається.

Більш ніж 5 000 років тому тут тусили дві різні народності (які нерідко гамселили один одного): на півдні, біля Перської затоки, азіатський народ Шумери, а на півночі - семітський народ Аккади. Після зникнення Шумера й Аккада домінували на цій поляні вже дві інші країни, які поперемінно брали гору, - Вавилонія (та сама, так) й Ассирія.

Говорили вони на мовах так званої семітської сім'ї, пізніше - аккадська мова.

Писемність шумерської двіжухи була піктографічною (на дощечках). Її знаки зображували предмети навколишнього світу - тварин там, рослин, тощо. Знаки утворювали групи що об'єднувалися у серію зображень тварин, рослин чи якихось предметів. З плином часу знаки упрощувались. Коротше кажучи такий собі посібник зоології.

Шумерський Клинопис
Шумерський Клинопис

Література була відома по таким творам як "Вавилонський епос про створення світу", "Сказання про Гільгамеша" та "Гімни до богині Інанни", останній з яких був написаний жінкою - верховною жрицею місячного бога - Енхедуанною (єбаннний в рот.. сподіваюсь ви відчули, як це звучить) (як і перший код програмування, доречі, - Адою Лавлейс) та користувався великою популярністю серед населення та у навчальних закладах.

Релігія ж, у всіх її головних проявах, також була створена шумерами. Божествами виступали сили природи, та зорі. Що цікаво, жодне з месопотамських божеств не було винятковим джерелом сили, жодне не мало верховної влади. Повнота влади належала зібранню (ордену) богів, які за традицією обирали ватажка і рєшалі важливі вопросікі. (Пізніше ця форма релігії відобразиться у Грецький Пантеон Богів). Ніщо не встановлювалося навічно і не вважалося само собою зарозумілим. Нічого не нагадує? а якщо - нічого не істина, усе дозволено - так. Але космос нестабільний, зло та добро, темрява та світло, диявол та Христос, росія та Україна.. тож, знову, за звичаєм, доля людей залежала.. від самих людей, ясень трясень. Тільки ви вирішуєте своє майбутнє, люди!! Так от, якщо люди бесойобились, боги.. ні-ні, - демони зла (угу, це так в них називалося) карали їх бляцськими хворобами та неврожаєм як в Інтерстелларі, якщо ж люди ведуть себе чемно та не вирізають один одного за сімейним столом по п'ятницях, демони добра (так-так) надають їм гарну погоду та добробут у побуті. Ну круто ж, так? отож.. Такий порядок у релігійному світогляді говорить про те, що державний устрій у Месопотамії, зокрема Вавілонії був не вертикальний, а більш-менш нормальний - теократія + цар. Найвідоміший з них, доречі, Навуходоносор II. Нормальний був штрих, підняв державу з під гньоту та відродив наново. Допоки не прийшли Перси..

Статуетки богині Інанни (19 - 18 віки до н.е. - 2 000 р. до н.е.)
Статуетки богині Інанни (19 - 18 віки до н.е. - 2 000 р. до н.е.)

Ну, і Архітектура. Тут теж вони виїбнулися знатно так, на віки. Найвідомішими спорудами Месопотамії були світські (палаци) і релігійні (зіккурати) - монументальні будівлі. Там десь 4 - 3 тисячоліття до н.е. Ці потужні культові вежі, були квадратними і нагадували ступінчасту піраміду. Ступені з'єднувалися сходами, по краю стіни йшов пандус, що вів до храму. Зіккурати були чимось накшталт домівкою бога, богів.

Ліворуч - дренажні отвори на поверхні нижнього ярусу зіккурату. Праворуч - Цегляна кладка зікурату в Чога-Замбілі (Елам) (1 250 р. до н.е.)
Ліворуч - дренажні отвори на поверхні нижнього ярусу зіккурату. Праворуч - Цегляна кладка зікурату в Чога-Замбілі (Елам) (1 250 р. до н.е.)

Найвищим зіккуратом вважаэться Етеменанки, що означає "дім, де сходяться небеса із землею", заввишки 91 м, одна прямокутна сходинка і сім спіральних - загалом 8, знаходився саме у Вавилоні. Це ймовірний прототип Вавилонської Вежі.

Модель розташування Етеменанки (ліворуч) і Есагіли (праворуч) у Вавилоні
Модель розташування Етеменанки (ліворуч) і Есагіли (праворуч) у Вавилоні

Також, одним із чудес світу вважаються Весячі Сади Семіраміди. Ассирійське ноу-хау що розташовувалося у Вавилоні. Фішка цієї побудови була у тому, що на декількох поверхах поспіль знаходилися справжні родючі сади та джерела, що утворювали невеличкі водопади. Нажаль, так і не ясно чи були вони, ці сади, насправді, чи це, знову блятські поети наприкрашали дійсність, тим не менш, до наших часів це дойшло.

Висячі сади Семіраміди, який вигляд могли мати
Висячі сади Семіраміди, який вигляд могли мати

На відміну від більшості об'єднаних цивілізацій, наприклад, Єгипту чи тієї ж Греції, Месопотамія була колекцією різноманітних культур, єдиними реальними зв'язками яких були їхні боги та ставлення до жінок! І все тут. Наприклад, не можна вважати, що соціальні звичаї закони та навіть мова Аккада відповідають Вавилонським, проте от права жінок, важливість грамотності та "пантеону богів" справді були поширені по всьому регіону (хоча боги мали різні імена в різних регіонах і періодах). Солянка коротше, піздець. І це тільки одна цивілізація. Якщо говорити саме про Месопотамію, проміжок часу її існування починається від Неоліту і закінчується Залізним віком - падінням Вавілону. Проте, у результаті усього вищесказаного, Месопотамію можна та слід вважати регіоном, який породив безліч імперій та цивілізацій, а не однією цивілізацією з мільйона.

-------------------------------------------------------

Що ж, знаю, інформації забагато за один раз, але ну бля, Кам'яний вік, скоротив як зміг, це ми ще до Античності та Середньовіччя не дійшли ахахАХАХАХАА. Ладно.. Головне, комплексну уяву та розуміння мати про все це. Дякую за увагу. До зустрічі, соколіки!

Наступного разу: Великі розселення людства на мапі аж до Залізного віку

¹ В деяких моїх текстах також може зустрічатися “протолюдей” для позначення людей епох первісного суспільства.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
//artrecycled
//artrecycled@artrecycled

1.1KПрочитань
0Автори
18Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

  • BLAME (wtf is this)

    Незаслужено забутий, чи один з найдивніших та при цьому найвеличніших китів того самого жанру, що яскраво вибухнув та так само швидкоплинно помер? Що стояло у "істоков цієї х**ні" - у цій статті

    Теми цього довгочиту:

    Blame
  • ТЕОРІЯ ЗМОВИ (НІ) ФІЛЬМ: МАТРИЦЯ

    Банальні речі, про які думав кожен ""любитель"" Матриці. А ти вже прослідкував за білим кроликом??

    Теми цього довгочиту:

    Матриця
  • РОЗСЕЛЕННЯ ЛЮДЕЙ ПО СВІТУ

    Історія про те, як твої пра-пра-пра-пра... світом подорожували (більшою мірою, при чому, вимушено) по країнах, яких ще в планах навіть не існувало, прикінь

    Теми цього довгочиту:

    Переселення Народів

Вам також сподобається

Коментарі (3)

Дуже вдячна за статтю! Це надзвичайно цікаво! Удачі Вам!

Вам також сподобається