Піар музичних гуртів: поради та інсайти від екс піарниці гурту «Антитіла»

Авторки: Анастасія Корнійчук, Маргарита Неліп

Музика, як і будь-який інший продукт, потребує вмілої популяризації. Піар у цій сфері відіграє ключову роль. Він допомагає виконавцям здобути впізнаваність, розширити аудиторію та побудувати успішну кар'єру.

Це комплексний процес, який потребує стратегічного планування, креативного підходу та знання специфіки музичного ринку. Ми розповімо про основні складники піару музичних виконавців. Своїми інсайтами та порадами, здобутими за роки роботи у цій динамічній сфері поділиться Анна Долинська, колишня менеджерка з піар та SMM-фахівчиня гурту «Антитіла», випускниця ННІЖ.

З чого почати?

1. Ефективний PR неможливий без чіткої стратегії. Визначте свою цільову аудиторію, сформуйте позиціонування та образ виконавця. Це допоможе вам обрати правильний вектор для подальших дій.

2. Налагодження контактів зі ЗМІ – це важливий аспект кампанії. Розсилка прес релізів, організація інтерв'ю та публікації в медіа допоможуть вам підвищити впізнаваність.

3. Не ігноруйте силу радіо. Надсилайте свої треки для ротації, беріть участь у радіоефірах. Це чудовий спосіб познайомити зі своєю музикою людей, які не шукають її самостійно.

Фото з @radio.promin, @kseniyaivas, @ivan_naviofficial

4. Сьогодні соціальні мережі – це потужний інструмент піару. Інстаграм, фейсбук, тікток, ютуб та інші платформи дають вам можливість спілкуватися зі слухачами, ділитися новинами та творчістю, а також організувати рекламні кампанії. На думку Анни Долинської, одним із найпотужніших майданчиків для просування є саме тікток: “Він просто рве, задає тренди. Люди проводять там дуже багато часу, і він реально визначає вподобання людей у музиці. Той, хто класно пропрацьовує тікток, блогерів, потім має класні прослуховування. А це важливо для пісні, я вважаю.”

5. Не бійтеся співпрацювати з іншими виконавцями. Спільні треки, концерти та колаборації допоможуть вам розширити аудиторію та привернути увагу нових фанатів.

6. Пам’ятайте, що у роботи з музикантами є своя специфіка. «Це все творчі люди, і ти маєш навчитися якось із ними ладнати. Нещодавно я дійшла висновку, що емоційний інтелект та емпатія дуже важливі в роботі з такими людьми, і ти мусиш в собі їх розвивати. А ці риси не з’являться просто після прочитання якогось тексту. Потрібно трохи розбиратися в психології, соціоніці, поведінці людей», — ділиться Долинська.

Фото з @dolynska_a

Комунікація виконавців під час війни

Війна в Україні поставила перед музичними виконавцями нові виклики, пов'язані з комунікацією зі своєю аудиторією. З одного боку, музика є потужним інструментом для підтримки бойового духу, єднання людей та вираження емоцій. З іншого боку, війна зумовила зміни в поведінці людей, їхніх потребах та очікуваннях. Це потребує від виконавців зміни своєї комунікації. Більше не можна просто робити круті треки і не зважати на те, що відбувається в країні. Людям важлива позиція. Ані Лорак, Asti, Джиган, Йолка, Maruv — скількох ще артистів ми втратимо через замовчування ними війни чи підтримку ворога?

«Зараз дуже багато зради, багато конфліктів роздувають в інформаційному полі. Якщо людина проукраїнська, вона має бути дуже обережною, з розумом підходити до всього, що видає в інтернеті, до заяв для ЗМІ.

Культура кенселінгу зараз все ж дуже добре працює, і на це треба зважати»,— Анна Долинська.

Ось деякі ключові аспекти, які музичні виконавці повинні враховувати при комунікації під час війни:

● Виконавці мають чітко висловити свою позицію щодо війни, засудити російську агресію та підтримати Україну.

Фото з @boomboxfamily

● Виконавці можуть використовувати свої платформи для поширення інформації про війну, зборів коштів на допомогу військовим.

● Війна вимагає від виконавців переосмислення тематики своїх пісень та контенту, який вони публікують у соціальних мережах. Важливо, щоб творчість відповідала контексту війни.

PR – це не разовий захід, а постійний процес. Слідкуйте за трендами, використовуйте нові можливості, які пропонує digital-світ і щиро спілкуйтесь зі своїми слухачами. «Бажаю запастися Магній Б6 і вітаміном D, почати їх пити якомога раніше. Раджу дуже багато читати і цікавитися тим, що відбувається в світі, слідкувати за трендами.

Також варто і закордоном піддивлятися, тому що нічого нового немає, все давно написано, створено. Просто треба розуміти, коли і як це все використовувати», — Анна Долинська.

Цей матеріал є частиною проєкту UA Creatives, створеного студентами Навчально-наукового інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Більше за посиланням: http://labs.journ.knu.ua/creatives".

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Анастасія Корнійчук
Анастасія Корнійчук@5bA22wc-hhlNRwr

20Прочитань
0Автори
1Читачі
На Друкарні з 14 червня

Вам також сподобається

Коментарі (8)

Не стежила особливо за цим гуртом, але було дуже цікаво почитати)

Вам також сподобається