План самостійного вивчення німецької: 5 кроків для початківців

Як організувати вивчення німецької мови самостійно: практичні поради

Автор: Maheshkumar Painam. Опубліковано на Unsplash

У сьогоднішній статті розповідаємо, як самостійно вибудувати графік занять німецькою, які матеріали краще взяти за основу програми навчання та як мотивувати себе рухатися далі.

Відразу уточнимо: вивчати німецьку мову самостійно не кожному під силу. Це набагато простіше тим, хто вже знає будь-яку іншу іноземну мову і розуміє, що і навіщо потрібно вчити, які теми легші, а які завжди викликають труднощі. Але якщо ви все-таки вирішили обійтися без допомоги курсів і репетиторів, то ось кілька порад, як з нуля організувати та спланувати свою навчальну програму.

Автор: Debby Hudson. Опубліковано на Unsplash

Скільки часу потрібно, щоб вивчити німецьку самостійно?

Насправді важко сказати, чи можна в принципі вивчити якусь мову. Можна досягти певного рівня володіння нею, це конкретніша мета. Всі знають умовну шкалу поділу рівнів від А1 до С2, а також багато хто бачив прописану на її освоєння кількість академічних годин. Але спиратися на ці дані можна, якщо ви займаєтеся з професіоналом за чітко збудованою програмою.

Для тих же, хто вивчає німецьку самостійно, точної відповіді на питання, скільки ви витратите часу, немає. Є люди, які досягають рівня С1 протягом року, а є ті, хто роками намагається освоїти А2.

Автор: Paula Guerreiro. Опубліковано на Unsplash

Крок №1. Беремо за основу підручник

Кожен рівень володіння німецькою мовою включає певний набір граматичних і лексичних навичок, які потрібно освоїти. Щоб не заплутатися в порядку їх вивчення і не йти хаотично від простого до складного, то від складного до простого, візьміть за основу навчальний посібник, де детально розписані теми.

Ті, хто вивчає мову зовсім з нуля, можуть скористатися самовчителем ською мовою.

✏ Важливо! Навчальний посібник потрібний вам для того, щоб скласти план тем, що вивчаються, і їх черговість. Ми не радимо вивчати мову лише за одним підручником, обов'язково потрібно використовувати додаткові матеріали.

Підбірка матеріалів для вивчення німецької мови є на сайті https://deutschonline.ucoz.org/ .

Автор: T G. Опубліковано на Unsplash

Крок №2. Визначаємо графік занять

Ще до того, як ви почнете вивчення німецької мови, вам слід домовитись із самим собою, скільки часу ви готові на це витратити. Давайте розв’яжемо задачу.

Дано: М. присвячує німецькій мові по 2 години 4 рази на тиждень, а С. займається лише в неділю, але проводить цілий день за підручниками.

Питання: Хто займається ефективніше?

Відповідь: Звичайно, М., тому що у вивченні будь-якої іноземної мови важлива регулярність, а також баланс між роботою та відпочинком. Вчіть ви хоч цілий день правила та слова, але після тижневої перерви знання знову доведеться освіжати.

Зараз існують додатки, які дозволяють вивчати іноземну мову по 5-10 хвилин на день, постійно підтримуючи себе в тонусі. Наприклад, DuoLingvo.

✏ Робимо висновок: вивчайте німецьку регулярно, намагайтеся присвячувати повноцінному навчанню хоча б 3 рази на тиждень, а в перервах слухайте німецьку музику або подкасти, дивіться фільми та відео.

Самостійне вивчення німецької мови

Крок №3. Шукаємо додаткові джерела інформації 

Що ж можна зарахувати до додаткових джерел інформації? Скористайтеся безкоштовними вправами онлайн від німецьких видавництв. Наприклад, видавництво Schubert (https://www.schubert-verlag.de/) виставляє інтерактивні вправи до своїх підручників, проте виконувати їх можна навіть якщо ви займаєтеся з іншого навчального посібника. Просто виберіть відповідний рівень та потрібну тему. Додаткові матеріали у відкритому доступі є у видавництва Hueber у розділі “Kostenlose Übungen”.

Додатковими джерелами інформації можуть бути навчальні відео, яких в інтернеті достатньо. Наприклад, ютуб канал Наталія Легка.

Навчальні матеріали, на жаль, публікують не лише викладачі чи люди з філологічною освітою. Часто можна зустріти блогерів, які подають інформацію дещо інакше, ніж вона є насправді, а іноді і роблять грубі помилки, які той, хто вивчає німецьку мову, навіть не зможе розпізнати.

✏ Порада: користуйтеся правилом трьох джерел. Якщо ви зустріли однакову інформацію в трьох різних джерелах (копіпаст інформації з одного сайту на інший не береться до уваги), то твердженню можна вірити. А ще краще вміти знаходити першоджерело інформації та спиратися на офіційні видання.

Сприймання німецької на слух

Крок №4. Компенсуємо відсутність мовного середовища

Якщо лексику та граматику можна спокійно освоїти за підручниками, то розвинути навички говоріння та аудіювання так уже не вийде.

Обов'язково слухайте німецьку мову. У навчальних цілях краще слухати подкасти, оскільки часто до них автори ще розробляють завдання чи викладають скрипт, завдяки якому ви можете зіставляти почутий текст із написаним.

Мабуть, найголовніше питання, яке хвилює тих, хто вивчає німецьку самостійно, звучить так: "Як заговорити німецькою, якщо мені ні з ким нею спілкуватися?" Дуже добре, якщо ви легко заводите нові знайомства, тому що інтернет-технології дозволяють знайти людей зі схожими поглядами будь-де. Наприклад, можна зареєструватися в додатку Tandem і спілкуватися там абсолютно безкоштовно з носіями мови. Такий варіант дуже зручний, тому що прямо в додатку ваш співрозмовник має можливість виправляти ваші речення, при цьому спілкуватися можна не тільки текстом, але і голосовими повідомленнями, а також здійснювати відеодзвінки.

Додатки для спілкування з носіями німецької мови

Крок №5. Працюємо над мотивацією

Матеріали готові, графік визначено, співрозмовника знайдено. Чудово, але як тепер не кинути затію вивчати німецьку мову і мотивувати себе рухатися далі?

Ось кілька порад:

  1. Не сприймайте процес вивчення іноземних мов як важку роботу. Якщо ви щоразу себе налаштовуватимете, що вчити саме “треба”, хоч і не хочеться, далеко ви не просунетеся.

  2. Знайдіть знайомих, які теж вчать німецьку. Як показує статистика, колектив часто допомагає не втратити інтерес до предмета та не здатися на півдорозі.

  3. Ставте перед собою чіткі доступні для огляду цілі, а не великі і далекі. Ідеально знати німецьку мову – це погана мета на старті. Досягнення більш маленьких цілей підкріплює вашу віру в себе та свої сили, а також наочно допомагає побачити ваш прогрес.

  4. Якщо німецька не потрібна вам для роботи, навчання, переїзду чи ще якихось зрозумілих цілей, то не втратити мотивацію допоможе спілкування з носієм мови. Коли ви знайдете людину, з якою буде приємно спілкуватися, ви хотітимете вивчити більше нових слів і правил, щоб розповісти їй якомога більше.

  5. Зробіть вивчення німецької своєї хобі. Слухайте німецьку музику, дивіться фільми, читайте блоги, опановуйте літературу. Важливо, щоб вивчення німецької мови викликало у вас позитивні емоції. Таке позитивне підкріплення дії значно спростить процес навчання і зробить його приємним і навіть продуктивнішим.

Отже, сьогодні ми постаралися трохи полегшити життя тим, хто вирішив вивчати німецьку самостійно, без допомоги курсів та репетиторів. Ми бажаємо вам успіхів у цій часом не найлегшій справі і віримо, що у вас все обов'язково вийде. Viel Erfolg beim Deutschlernen!

https://deutschonline.ucoz.org/

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
More Viter
More Viter@MoreViter

12.1KПрочитань
0Автори
1Читачі
На Друкарні з 1 червня

Більше від автора

  • Німецька мова для біженців

    Німеччина прийняла більше мільйона біженців з України. Вивчення німецької мови є ключем до інтеграції в німецьке суспільство, пошуку роботи та налагодження нових стосунків.

    Теми цього довгочиту:

    Німецька Мова
  • Цікаві факти про Статую Свободи

    4 липня 1884 року Франція подарувала Сполученим Штатам неймовірний подарунок до дня народження: Статую Свободи! Без постаменту вона така ж висока, як 15-поверховий будинок. Вона представляє Сполучені Штати.

    Теми цього довгочиту:

    Статуя Свободи
  • 6 нестандартних способів як вивчити алфавіт німецької мови

    Вивчення алфавіту німецької мови може бути цікавим і творчим процесом, якщо підійти до цього нестандартно. Існують різні методи, які використовували люди, щоб зробити процес вивчення мови більш захоплюючим і ефективним.

    Теми цього довгочиту:

    Німецька Мова

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається