Поговоримо про розмноження

Недавно в тік тоці, під одним відео побачив коментар “Любов - це біологічне явище розмноження” і мені стало погано, тож мене це наштовхнуло на тему довгочиту.

Відразу кажу, ні, ні, ні і ще раз ні. Любов і розмноження ніяк не пов'язані.

Що таке розмноження? Це процес або ряд процесів, які в результаті дають приріст до популяції виду(визначення написане мною, тож може бути дещо не коректним)

Взагалі, найпримітивнішим типом розмноження, вважається поділ клітини навпіл. Найпростіший процес, але в такому випадку, організм стикається з проблемою, причому доволі серйозною. Немає зміни генетичного матеріалу, обміну ним, тощо.

Поділ навпіл

При статевому процесі, відбувається саме це поєднання нуклеїнових кислот батьківських особин. А от при поділі навпіл, не відбувається заплідненя, не відбувається якогось процесу обміну ДНК, нічогісінько. Тут на вихід приходить один чудовий процес - кон'югація!

Розкажу максимально просто, що це на прикладі інфузорії.

Процес кон'югація

Простими словами, клітини притискаються один до одного або взаємодіють іншии способом, після чого, починають обмін генетичною інформацію. Саме таким чином, вони отримують зміни в геномі і можуть далі спокійно розмножуватися. Бо було доведено, що ща відсутності кон'югації, ті ж інфузорії, з .часом втрачали здатність до поділу.

Також доволі примітивним типом розмноження є брунькування. Тут нема що особливо розказувати, на батьківській особині, виростає інша, яка з часом відбруньковується, тобто відкріпляється. Але статеве розмноження також присутнє. Наприклад гідри переходять до статевого розмноження за несприятливих умов, наприклад з похолоданнями.

Брунькування гідри

Ці типи належать до нестатевого розмноження, також сюди відносяться розмноження частинами тіла рослин. Ми часто використовуємо для вирощування рослини листки, щоб вони пустили коріння і ми могли висадити їх в ґрунт. Тут утворюється клон. Тобто така сама особина. Але статеве розмноження у них також присутнє. Є інші типи такого розмноження, наприклад поділ колонії.

Іншим типом розмноження є статеве. В статевому розмноженні присутнє запліднення, зазвичай жіночої гамети чоловічою. Їх величезна кількість, як і кількість типів гамет. Статеве розмноження присутнє і у рослин, і у тварин, і у грибів. І найбільш розвинені представники природи, мають в своєму розпорядженні, виключно статеве розмноження, а нестатеве, відсутнє. А ні людина, а ні тигр, слон, папуга, ящірка, тощо, не здатні до поділу навпіл чи брунькування. Але також є деякі особливості. Тому що в природі є нормальним гермафродитизм, хоча це він і є ознакою примітивності. Але в нього є велика проблема. Самозапліднення. Так, тож організми виробляють різні пристосування, щоб уникнути цього процесу. Ну а різностатевість дає змогу уникнути подібного.

Розібравши навіть дуже поверхнево і розказавши про способи розмноження в природі, як ви думаєте, то чи пов'язана любов з розмноженням? Рослини взагалі не здатні обирати, кого вони будуть запліднювати, бо їх гамети, переносяться за допомогою комах, вітру, води, тощо. Тварини можуть і більш розвинені тварини, справді здатні любити чи симпатизувати, але це також не означає, що їх любов призведе до поповнення в колонії, хоча це дуже вірогідно.

Сподіваюсь вам сподобався цей довгочит

А скоро ще буде довгочит на тему історії вірусології, а цей був написаний спонтанно і сподіваюсь він вам зайшов!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Стрічка
Стрічка@strichechka

2.2KПрочитань
6Автори
60Читачі
На Друкарні з 24 квітня

Більше від автора

  • Порівняння з природою і чому вони не коректні

    Я давно тут не зявлявся і ось прийшов все таки надумав написати цього довгочита. Зазвичай тут я вам пишу усілякі цікаві біологічні факти, але сьогодні моє натхнення стикнулося з дилемою нашого суспільства.

    Теми цього довгочиту:

    Біологія
  • Віруси це просто?

    Ох і давно мене тут не було і ось в пору усілякої зарази прийшов до вас з новими цікавинками.

    Теми цього довгочиту:

    Біологія
  • Мурашник - це окрема держава?

    Вітаю панство. Зібравши інформацію котру я знаю про мурах, я дійшов висновку, що мурашник - це справді окрема держава і сьогодні я хочу розповісти вам чому.

    Теми цього довгочиту:

    Біологія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається