Приватизація набирає обертів: як ФДМУ продає державні активи в умовах війни

📍Відновлення приватизації виявилося досить успішним кроком. За даними Фонду державного майна (ФДМУ), за 9 місяців 2023 року державний бюджет одержав від приватизації 2,7 млрд грн.

📊Це втричі більше, ніж за аналогічні періоди у довоєнні роки. З вересня 2022 року, коли приватизацію, власне, і було розблоковано, надходження до бюджету склали 4 млрд грн.

🧮Загальна кількість об'єктів та активів, які приватизував ФДМУ з початку 2023 року, перевищила 300, а кількість учасників приватизаційних аукціонів – понад 1600.

📌З молотка поки що йдуть невеликі та середні об'єкти вартістю до 250 млн грн. В основному це підприємства-"мерці" та нерухомість адміністративного призначення, які використовуються як майданчики для розгортання нового бізнесу.

На які об'єкти приватизації є попит?

🏭Як показує практика, найбільше охочих на спиртзаводи, на майнові комплекси (ЄМК), на активи агропромислового сектора (хлібзаводи, елеватори) та добувних підприємств, а також на нежитлову нерухомість (починаючи з адміністративних та офісних будівель та закінчуючи санаторіями, готелями та базами відпочинку).

🏢За даними ФДМУ, понад 60% проданих у 2023 році лотів – це якраз комерційна нерухомість, яку підприємці відновлюють та використовують для відкриття нових магазинів, офісів чи кафе.

Які активи та об'єкти вже продані?

🔎У рамках малої приватизації продаються переважно непрацюючі та проблемні об'єкти. Це підприємства-банкрути чи держпідприємства, які мають великі борги, фігурують у кримінальних справах та в судових тяганинах.

З вересня 2022 року найбільшими об'єктами, які були продані в рамках приватизації, стали:

✔️Готель "Ермітаж" (Київ) – 311 млн грн;

✔️ДП "Укроборонресурси" (Київ) – 210 млн грн;

✔️ДП "Рівнеторф" (Рівненська область) – 205 млн грн;

✔️Морський порт "Усть-Дунайськ" (Одеська область) – 201 млн грн;

✔️АТ "Львівський ювелірний завод" (Львів) – 185 млн грн;

✔️ЄМК ДП "Волиньторф" (Волинська область) – 212 млн грн.

❗️За мірками малої приватизації, це досить великі лоти, які, до того ж, були продані з істотним підвищенням ціни. Наприклад, готель "Ермітаж" мав стартову вартість 21 млн грн, а порт "Усть-Дунайськ" – 60 млн грн.

🤔Що отримуємо внаслідок малої приватизації? Держава продає занедбані об'єкти, а підприємці отримують шанс для розвитку. Це нові інвестиції, знання, робочі місця та податки.

☑️Продаж держмайна в 2022-23 роках має всі шанси увійти в історію, оскільки невдовзі до малої додасться ще й велика приватизація. Сукупно вони можуть вдихнути життя у давно занедбані підприємства та будівлі, які, нарешті, запрацюють на благо України та нашу перемогу.

А які ваші думки щодо приватизації? Діліться в коментарях!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
єІнвест
єІнвест@einvest

Розвиваємо фін грамотність

4.3KПрочитань
0Автори
49Читачі
На Друкарні з 2 вересня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається