Переваги та недоліки Matrix.

https://blog.filkhabr.com/

Недоліки популярних месенджерів

На сьогоднішній день існує дуже багато різноманітних месенджерів які, за великим рахунком, мають спільні недоліки.

Перш за все це:

1. Диктат власника. Існує централізованість. Тобто є єдиний сервер точніше думаю, що це все ж таки група серверів, але якими керує одна компанія з єдиним 'диктатом' своїх правил. І альтернативи тут нема - або ти згоден, або, як то кажуть, 'гуляй, Вася...'.

2. Неможливість спілкування за межами месенджера. Неможливість зв'язку з месенджерами іншого, виду, скажімо так. Тобто не можливо, наприклад, з вайбера 'подзвонити' на воцап чи написати у Telegram.

3. Безпека. Ви ніколи не знаєте на якому сервері, де і в кого знаходиться Ваша інформація. У якому вигляді вона зберігається і що з нею робить 'власник сервера' - надійно сховав чи вже комусь 'продав'. Таким чином виникає проблема можливості доступу до Вашої інформації сторонніх осіб.

А що ж ми маємо у випадку з Matrix?

1. Диктат власника. Тут він не можливий в принципі, бо мережа на базі Matrix децентралізована. Тут нема єдиного сервера - тому Ви можете обрати собі для реєстрації будь-який сервер, правила якого Вас влаштовують.

Крім того, саме завдяки децентралізації у випадку недоступності одного з серверів Matrix (ну, наприклад, вимкнули там світло, що зараз, на жаль, дуже актуально), користувачі інших серверів зможуть продовжувати спілкування не відчуваючи жодних незручностей. Коли сервер повернеться в мережу, історія кімнат завантажиться на нього і таким чином Ви, як користувач, не пропустите нічого, що відбулося у кімнаті без Вас. Те саме відбудеться якщо сервер на якийсь час втратив зв'язок з мережею Matrix, але не перестав працювати - користувачі зареєстровані на ньому зможуть спілкуватися в кімнаті, а потім відбудеться синхронізація і "ву-а-ля"! До речі, саме завдяки цій 'непотопляємості', у деяких містах України вже реалізована можливість спілкування онлайн на 'місцевому' сервері на випадок проблем з інтернетом.

2. Спілкування за межами месенджера. Для розв'язання проблеми 'міжмесенджерного' спілкування у Matrix є 'мости' - тобто можливість через організацію 'моста' спілкуватися з іншими месенджерами. Так, перелік месенджерів, до яких можна 'перекинути місток' поки що невеликий, але протокол активно розвивається і хто його знає, скільки таких містків буде 'завтра'...

3. Безпека. Matrix за замовчуванням усі повідомлення шифрує, завдяки чому є додатковий захист Ваших повідомлень від 'третіх осіб'. Крім того, завжди є можливість якщо є бажання, як то кажуть, 'підняти' власний сервер і тоді Ви точно будете знати на якому сервері знаходиться Ваша інформація і що з нею робиться (для цього повинні бути певні знання та можливості), що не можна сказати про інші месенджери.

Недоліки Matrix

Але, як і все навколо нас, Matrix також не ідеальний і має свої недоліки:

1. Matrix дуже стрімко розвивається. Постійно з'являються нові та змінюються наявні функції, але не всі клієнти встигають за цими оновленнями (ну, або просто не планують підтримку тієї чи іншої 'фішки'). Через це не усі клієнти повністю сумісні між собою. Але усі підтримують основну функцію - передачу текстових повідомлень. З іншого боку є клієнти, які дають більше можливостей за еталонний Element.

2. Децентралізація. Так. Це як перевага, так і недолік протоколу. Про перевагу було написано вище, а у чому ж недолік? Парадокс, але саме у тому ж, у чому і перевага - історія кімнати завантажується на сервери усіх користувачів, що зайшли в кімнату. Це не дуже добре для безпеки спілкування, бо неможливо точно сказати де і в кого залишається історія чату. Крім того приєднання до кімнат може займати певний час саме тому, що потрібно щоб вся історія завантажилась на сервер користувача.

3. При видаленні кімнати вона автоматично не видаляється з сервера повністю, але адміністратор сервера може видаляти кімнати вручну, а може залишати як є. Але з урахуванням того, що місце для зберігання інформації на сервері не 'нескінченне', то адміністратори сервера все-таки будуть вимушені видаляти 'видалені' кімнати, бо їх буде накопичуватися ну дуже багато і вони будуть просто займати місце.

Висновок

Таким чином, в порівнянні з іншими популярними месенджерами, вважаємо, що Matrix на порядок краще, при тому, що функціонал майже той самий.

Тому реєструйтеся, але завжди пам'ятайте про його особливості.

(за підтримки простору 'Патріотична Україна' https://matrix.to/#/#ukraine.all:matrix.org)

Додаткові матеріали на тему…

Якщо стало цікаво, то можете ознайомитися з додатковими відеоматеріалами українською тут…

А тут цілий курс з Matrix та Element (правда канал російський, але матеріал цікавий і корисний. Нічого схожого українською, на жаль, не знайшов. Може з часом щось з’явиться…)

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
KhLVS
KhLVS@KhLVS

394Прочитань
13Автори
9Читачі
На Друкарні з 19 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається