Куди втекти з Telegram? Думки про телеґу, ч.2

Зміст

Ліричний вступ

Колись у мене було питання: куди втекти з ВК? Відповідь була швидка і проста, щойно я приїхала в універ, мене добрі «старші» настановили: ось перелік каналів, ось перелік ботів, ось перелік чатів, реєструєшся в телеґрамі й більше ніц не треба для комфортного життя. І виявилося, що то правда.

Але через причини, про які я написала ось тут, виникло нове питання: куди втекти з телеґраму?

Моя проста відповідь: ще не знаю. Є рішення, які мені подобаються більше, якісь — менше, але нема одного єдиного.

Із чого виникає «залежність» від телеґраму?

Є певні критерії, через які люди приходять саме в Телеґрам:

  • Спілкування: зручне і функційне.

  • Фан: боти, ігри, гіфки, стікери та інші веселощі.

  • Спільноти за будь-якими інтересами.

  • Можливість бути (мікро-)блогер_кою.

  • Можливість залишатися (умовно) анонімними: коментарі, підписки, анонімні канали.

  • Безпека (умовно, але витікає з попереднього пункту).

  • Відсутність модерації на тему війни в Україні (можливість робити пости про війну, про збори, називати росіян росіянами й не тільки).

  • Усі тут є, тому немає вибору.

З останнім маю бажання боротися! А також спробую вас переконати, що є альтернативи за іншими пунктами.

Я поділила можливі альтернативи на категорії, а також додам «бонуси», які не розглядаю як прямі замінники телеґраму, але цікаві або корисні.

Важливо: прочитавши цей довгочит, може скластися враження, що я пропоную сидіти замість одного (або 2–3, якщо ви користуєтеся ще інстою, фб, тіктоком, вайбером тощо) застосунку одразу в десяти, проте це не так. Я розумію зручність того, що все є в одному місці. Та попри те, користуватися кількома застосунками, щоб отримати все потрібне — теж ок! Я не пропоную вам завантажувати всі застосунки (як це зробила я :) ), оскільки деякі, звісно, можуть підходити вам більше, а деякі — геть не сподобаються.

Крім того, мета цього довгочиту — закликати до публічної дискусії, порушити питання потреби перейти з телеґраму на інші платформи. Очевидно, що із часом певні платформи будуть більш популярні серед українців та українок, інші ж підуть у забуття в нашому просторі. Я не беруся прогнозувати, які застосунки в нас приживуться, але маю фаворитів :)

Також є коротенький огляд альтернативних способів зв’язку для українців тут:

P.S. я не спеціалістка з кібербезпеки, тому «безпека» тут є суб’єктивною оцінкою.

Соціальні месенджери

Matrix

Фан: боти ✅, стікери ⛅️, сторіз ✅ (в одному клієнті), кастомізації ✅, реакції ✅.

Умовна анонімність: ✅ для анонімізації користувача, ❌ ⛅️ анонімне ведення спільнот/блогів (ви можете для цього створити окремий акаунт, проте власника спільноти/блогу та підписників бачать усі користувачі).

Блогінг: ⛅️ це максимально схожа за можливостями до телеґраму платформа, окрім того, що всіх учасників вашого «каналу» буде видно, як і вас, + візуальний «шум» із новинами про приєднання учасників. Також є менше засобів для оформлення.

Модерація: ✅ завдяки децентралізації, ви можете користуватися серверами, які мають потрібний для вас рівень модерації.

Спільноти для різних інтересів: ✅ зручний пошук, спільнот ще бракує, але певні існують, ✅ можливість робити великі чати.

Безпека: ✅ для реєстрації використовується лише ел. пошта (ви можете використати Firefox Relay для анонімізації), + бонуси децентралізації, немає централізованого сервера, що збирає дані. Певну інформацію про вас може бачити власник сервера, де ви зареєструвалися, проте не ваші листування, якщо вони захищені наскрізним шифруванням (ви можете це налаштування обрати при створенні чату).

Візуально клієнти матрікса є схожими на телеґрам, а тому це найближчий його «замінник».

Особливість Матрікса — це децентралізований месенджер з осібними, незалежними серверами. Український найбільший сервер: matrix.kyiv.dcomm.net.ua — Київ.

Якщо не бажаєте реєструватися на українському сервері, тут є зручні покликання на різні сервери https://tatsumoto-ren.github.io/matrix/, а тут — на хоум-сервери, їхні сторінки в інтернеті, правила та інша інформація https://servers.joinmatrix.org/. Білих листів із серверами безліч, і потрібно уважно ставитися до них (не обирайте російські сервери і краще не обирайте сервери з країн, що дуже далеко), але я вирішила не прикріплювати багато списків, щоби ви не загубилися в цій різноманітності.

Найбільший український простір «Патріотична Україна» (введіть у пошук назву або можна зайти за адресою #ukraine.all:matrix.org)

Ще є бот, який дозволить вам зробити дзеркало вашого каналу з TG у матріксі або зробити чат, в якому люди можуть спілкуватися з обох месенджерів! https://t2bot.io/telegram/

Також його особливість — різноманіття клієнтів (програм, через які ви можете користуватися Матріксом), що створює нескінченний простір для кастомізації. Почати краще з офіційного клієнта Element: https://element.io/

Signal

Фан: стікери ⛅️, гіфки ✅, сторіз ✅, кастомізації ⛅️, реакції ✅.

Умовна анонімність: ⛅️ наявна можливість використовувати нікнейми замість номера телефону для контактування, але переважно цей застосунок більше про спілкування зі знайомими контактами.

Блогінг: ❌ наразі немає інструментів для блогінгу.

Модерація: ✅ модерація в групових чатах залежить від адміністрації чату.

Спільноти для різних інтересів: ⛅️ можливі групові чати, проте немає зручного пошуку спільнот.

Безпека: шифрування чатів ✅.

WatsApp

Фан: стікери ⛅️, гіфки ✅, сторіз ✅, реакції ✅.

Умовна анонімність: ⛅️ для загалу ви приховані за ім’ям/нікнеймом, як на каналах, так і в спільнотах, проте для всіх ваших контактів видно номер.

Блогінг: єп! ✅ віднедавна ватсап прикрутив непогану функцію каналів, доволі схожу на канали в телеґрамі, хоч і не таку «наворочену», але непогано функціонуючу.

Модерація: ⛅️ наявна певна модерація платформ щодо незаконного контенту, дитячого порно тощо, проте у випадку законного контенту наразі не зустрічала новин про бани україн_ок через недогідні політичні погляди.

Спільноти для різних інтересів: наразі WatsApp не сильно в нас популярний, але певні канали та спільноти вже в наявності ✅.

Безпека: наявне шифрування особистих переписок ✅, проте ⛅️ Meta доволі жадібна до ваших даних і це не таємниця :)

Discord

Фан: боти ✅, стікери ✅, гіфки ✅, кастомізації ✅, реакції ✅ та багато іншого фану!

Умовна анонімність: ⛅️ для анонімізації користувача — реєстрація через електронну пошту, проте сервер збирає додаткову інформацію, ❌ ⛅️ анонімне ведення спільнот/блогів (ви можете для цього створити окремий акаунт, проте власника спільноти/блогу та підписників бачать усі користувачі).

Блогінг: так! ✅ на сервері є можливість зробити стрічку постів від адміністрації, прикручувати коментарі, власні стікери тощо.

Модерація: ✅ модерація на сервері залежить від власників сервера, проте є можливість надсилати репорти про небезпеку (аб’юз, торгівля людьми тощо).

Спільноти для різних інтересів: так-так-так!✅ вже зараз наявна велика кількість україномовних і не лише спільнот, які можна знайти через пошук спільнот + приватні сервери.

Безпека: приватність листувань сумнівна ⛅️, оскільки немає шифрування, а також можливі інші нюанси з безпекою. Проте важливо пам’ятати, що дискорд і так не про 100 % приватні листування, він на 100 % про фан. Тому фанимося і не ділимося чутливою інформацією.

Бонус: Session, Guilded, Revolt

Session — моя любимка, дуже (на мій погляд) схожий на телеґрам за користувацькими відчуттями, проте програє у функціоналі. Повна анонімність користувачів (для реєстрації вам не потрібно вводити ані пошту, ані номер телефону, ваш ідентифікатор — це довгий «страшний» ключ), можливість умовно анонімно читати спільноти (видно лише першу букву вашого нікнейму, коли ви ставите реакцію). Але через те, що вам потрібно десь зберігати ідентифікатор на фразу-пароль, щоб увійти туди знову, а не випадково створити новий акаунт, у цього застосуноку малі шанси замінити телеґрам. Та й мав би в цій ролі ті самі проблеми анонімних каналів, які має TG.

Guilded, Revolt — менш відомі у нас аналоги Discord, що здебільшого повторюють його функціонал, але зі своїми фішками. Guilded переважно сконцентрований на максимально ефективній побудові гільдій та підтримці деяких ігор (наприклад Roblox), фішка Revolt — опенсорсність та більша заявлена приватність.

Блогерські платформи

Для блогерських платформ я не додаватиму пункти «умовна анонімність», «блогінг» (бо, очевидно, це спеціальні для цього місця) та «безпека», оскільки фокус тут не на листуванні.

Mastodon

Фан: кастомізації клієнтів ✅, особисті примітки до профілів✅.

Модерація: ✅ модерація на сервері залежить від власників серверу.

Спільноти для різних інтересів: так!✅ на офіційному сайті ви можете ознайомитися із серверами на різні теми, крім того, завдяки втікачам із Х/Твітера, ми маємо доволі активну спільноту.

Плюшки: децентралізована мережа, реєстрація лише через ел. пошту, можливість ведення мультиакаунтів за допомогою деяких клієнтів, можливість читати стрічку вашу персональну, стрічку сервера, стрічку загальну.

Чудова платформа для блогінгу, має трохи більше символів для посту, ніж Х/твітер (500 символів, на деяких серверах кількість може бути іншою), але менше за телеґрам. Для оформлення «приколюх» менше, тому тут можна робити круті пости, але за відчуттями це інше, ніж телеґрам.

Ваші особисті листування тут не шифровані, потенційно до них можуть отримати доступ при доступі до сервера, тому переважно адміністрація прохає не використовувати особисті повідомлення для чутливої інформації. Також протокол мастодону започаткував росіянин, але це ПЗ активно розвивається, а в опенсорс проєктах завжди беруть участь люди з усього світу, й уникнути участі росіян у розробці опенсорсних проєктів практично неможливо, а до українських серверів вони не мають доступу, крім теоретичної можливості зареєструватися і читати.

Топові укр. сервери: twiukraine.com, social.kyiv.dcomm.net.ua (сервер спільноти https://dcomm.net.ua), сервер для довгих постів (4096 символів) https://masto.ink/

Bluesky

Фан: gif від Tenor ✅.

Модерація: лайтова, придушення висловів про війну чи насилля не помічено ✅, проте подивимося за розвитком платформи.

Спільноти для різних інтересів: єп! ✅ майже все, що ви могли знайти у твітері хорошого, є тут, але менше ботів і тому подібного. комфортне укр ком’юніті.

Плюшки: це як Х/твітер, але без Ілона Маска ✅.

Обмеження 300 символів на пост, є більшість функцій твітера. Оскільки тривалий час реєстрація була за інвайтами, комфортне ком’юніті. По суті, зібралися люди і вирішили зробити свій твітер без Маска).
Найближчий аналог — Mastodon, оскільки блюскай має подібний принцип роботи, але наразі лише один (відкритий) сервер.

Sl8

Фан: можливість гарно оформити сторінку ✅.

Модерація: ⛅️ можна збирати донати і висловлюватися проти росіян ✅, наявний NSFW контент під блюром ✅ (це плюс порівняно з телеґрамом, особисто я то прогортую), проте чи є взагалі ручні бани користувачів наразі невідомо.

Спільноти для різних інтересів: ⛅️ людей не так багато, аби сформувалися сторінки на будь-який смак, проте трохи зусилля на пошук і можна знайти як медіа, так і цікавих блогер_ок!

Плюшки: Українська соцмережа. Криптогаманець та вподобайки криптою.

Особливість Слейту — це фіча під назвою «пласти». Це наче канали в телезі, але всі бачать що веде пласти одна людина. На вашій сторінці є список ваших пластів та загальна стрічка всіх ваших дописів, тому інші люди можуть читати як окремі пласти, так і все, що ви пишете. Крім того, пости тут можна робити приблизно такі ж довгі, як у телезі, що чудова новина!

Щодо вподобайок, то для них використовується три криптотокени. Один із них є повністю «бонусним», його не можна продати та купити, лише отримати за реєстрацію, запрошення людей та власне отримані вподобайки. Інші два токени є можливість придбати. На цьому зав’язана монетизація застосунку: ви купуєте токени для того, щоб ставити більше вподобайок, а платформа отримує 10 % від кожної вподобайки. Вашу вподобайку потім надішлють ще комусь, а потім ще комусь — і з кожної «транзакції» платформа отримає 10 %. Як на мене, доволі чесна угода: ви підтримуєте платформу, а за це отримуєте можливість ставити більше вподобайок. Як джерело заробітку соцмережу не варто розглядати (як мінімум, зараз), оскільки ви можете отримати хіба лічені центи із цих вподобайок, якщо ви не отримуєте вподобайки тисячами. А користувачів ще не так багато.

Ще одна фіча — це можливість не реєструватися, але при цьому мати можливість підписуватися на користувачів, читати їх, слідкувати й так далі. Тобто для редіта та Х/твітера це люди роблять за допомогою кастомних клієнтів, а тут ви можете робити це за замовчуванням!

Якщо ж ви бажаєте зареєструватися, вам потрібен інвайт-код. І ви можете скористатися моїм 😏

xO3Sgs

Щодо тієї людини, що хамила українцям, які перевіряли Слейт на предмет зв’язку з росією, коли Слейт тільки починався: я не знайшла його в переліку поточних працівників соцмережі. У той час як платформа зараз є дуже дружньою до українців, збори, донати, можна називати росіян росіянами без банів.

Якщо у вас є свіжі докази, що будь-яка згадана в тексті платформа не ок для українців — пишіть у коментарі.

We:

Фан: 🤔 немає? Але має бути в майбутньому цікаво реалізоване спілкування.

Модерація: 🤔 важко сказати.

Спільноти для різних інтересів: ✅ контент є і на різний смак, хоч і не на будь-який.

Плюшки: Українська соцмережа. Канали, як у Telegram. Наявність новин з відкритих джерел, прогноз погоди, оголошення.

Потенційний український багатофункціональний мікс месенджера та соціальної мережі, проте зараз контенту малувато, а застосунок для смартфону не завантажити (інформація може бути не актуальна, оскільки бачу, що готується оновлення!).

Якщо чесно, виглядає класно, але не вистачає ресурсів для розвитку. Зате ви можете зробити канал, який автоматично буде робити пости з вашої RSS стрічки (сайту, блогу, новинної колонки тощо) або YouTube.

Ось їхня стаття про те, чому варто піти з телеґраму: https://we.ua/info/alternative-to-telegram

Бажаю ВіЮа успіху!

Pleex

Фан: 🤔 немає?

Модерація: 🤔 важко сказати, соцмережа ще новенька.

Спільноти для різних інтересів: ✅ контент є і на різний смак, хоч і не на будь-який.

Плюшки: Українська соцмережа. Реєстрація через Дію та повна НЕанонімність.

Я побачила пост про те, що Плікс це потенційна альтернатива телеґраму, тому включила Плікс у цей список, але чесно кажучи, це трохи смішно :) Плікс повністю НЕанонімний, ваші ім’я-прізвище підтягуються з Дії, як і дата народження (інших даних Дія, звісно, не передає, ваші документи в безпеці), але це вже відштовхує особисто мене від публікації в Плікс. Навіть творчість я публікую під псевдо, що частково повторює моє ім’я, а тому публікація під моїм повним ім’ям уже звучить не доречно. Ця соцмережа підійде тим, хто й так пише під своїм повним ім’ям статті та творчість, виступає експертом або як потенційна заміна Фейсбуку. Але навіть у ФБ я можу поставити додатково до імені псевдо або створити сторінку, де публікуватиму щось під осібною назвою, хай навіть вона прив’язана до мого імені. Крім того, соцмережа виглядає абсолютно нечутливою до тих, хто не любить своє ім’я, користується не паспортним та до трансгендерних осіб. За правилами ім’я в соцмережі не можна змінити, тобто якщо я не люблю своє паспортне ім’я і вирішу його змінити, то тут я залишуся з нелюбим іменем?
Тож… на ваш розсуд. Подивимось, скільки проживе ця соцмережа, оскільки вона ще новенька.

На вигляд симпатично, але забагато хоче розказати читачам про мене, зокрема паспортні дані, за що я не люблю ФБ. Навіщо вам знати мій день народження та паспортне ім’я? Втім, це суто моя думка. Для журналістів та експертів це може бути чудова платформа, яка дає змогу публікувати від свого імені!

Бонус: Reddit, Instagram, Maska, Картопелька, Tink

Реддіт та Інстаграм дуже популярні платформи. Особисто мені не подобається, що на реддіті почали підвищувати градус модерації, але загалом це прикольна платформа. Якщо не знаєте, потрібно вам воно чи ні — просто погортайте реддіт. Меми, крінж-обговорення, корисні пости, можливість порадитися та великі спільноти за інтересами — це про реддіт.

Інстаграм мені не подобається глючністю, потребою постійно постити фото для мінімального просування, лукізм через специфіку алгортимів, затуляння ротів, що розказують про війну та жадібність Meta до даних користувачів, але об’єктивно вони додають часто корисні та веселі фічі. Тільки не забувайте про інфогігієну, там часто публікується «стерильне», а не справжнє життя 😉

https://maska.me/ — нова українська платформа, що виглядає приємно, спрямована на створення різноманітних українських ком’юніті й дозволяє створювати великі пости. Якщо матиме підтримку та фінансування, а також мобільний застосунок — буде крута платформа!

Картопелька — прямий аналог російського Пікабу та Реддіта.
https://kartopelka.fun/latest — про проєкт можете прочитати тут:

https://kutok.io/starscream/kartopelka_sumna_istoriya_harnoho_ukrayinskoho_saitu_dlya_komiksiv_-274j

На жаль, у Картопельки мало користувачів, проте якщо ви любили сидіти на російському Пікабу — вам сюди, контент не гірший точно, інтерфейс зручний, проєкту потрібне життя.

Tink — tinksocial.uk добре ілюструє, що буває з платформами, що не мають підтримки та фінансування. На жаль, Tink майже порожній і дуже мовчазний аналог умовного твітера. Його я включила в перелік тільки для того, щоб зробити сумну мовчазну паузу. Що могло бути ще в цьому списку? Хтось пам’ятає Кавун, наприклад? Такі реалії ринку, платформ не може бути нескінченна кількість, кожній платформі потрібні користувачі та кошти. Тому якщо бачите українську платформу, що вам подобається — реєструйтеся! користуйтеся! за бажання — докладіть копієчку для їхнього розвитку.

Платформи для довгочитів

Невід’ємна частина телеґраму — платформа для довгочитів Telegraph, зручний спосіб «запакувати» довгі новини, задовгі пости, оповідання, комікси та контент, який може не підходити для телеґраму.

Наприклад, версії малюнків, через які можуть закрити канал для Apple — я не збираюся зачіпати етичність таких публікацій, лише те, чи можна чимось замінити такий спосіб публікації — часто додаються саме через Telegraph. Тут одразу скажу, що деякі платформи вище й так дають змогу робити такі публікації без бану, лише помітивши зображення відповідним маркером 😉

Medium

Платформа, на якій, зазвичай, пишуть тексти люди, які не хочуть користуватися Telegraph. По суті, це платформа переважно для самвидав-медіа, яким зручніше вести свою сторінку на готовій платформі, ніж на своєму сайті, має систему тегів, можливість монетизувати статті, органічний трафік. Проте по-перше — це все ж більше платформа для журналістів, по-друге — це роскомнадзор заблокував Медіум, а не медіум пішов, по-третє — є питання до збору даних користувачів, який може бути надмірним для деяких людей.

Тим паче, у нас є де писати тексти!

Друкарня

Платформа, на якій, власне, і вийшов цей текст. Крута українська «соцмережа для письменників», яка вже вийшла за межі лише питань письменницьких і стала крутим місцем для довгочитів. Й ось кілька текстів, що дозволять вам ознайомитися з Друкарнею:

А також нагадування, що ви можете використовувати Друкарню саме як місце для довгих постів, і потім поширити покликання на цей текст:

Куток

https://kutok.io/ — Вільний майданчик, на якому обговорюють ігри, кіно, аніме, розробку, технології та ще багато чого.

Якщо ви цікавитеся цими темами або пишете про них, то гайда в Куток 😏

Це класне місце для довгих текстів на «ґіківські» теми, де ви можете ділитися думкою чи досвідом експерта в темі. Читати Куток не менш цікаво за будь-яке ґік-медія.

Де читати новини?

Для багатьох українців телеґрам став агрегатором новин, адже в часи війни саме там ви найшвидше отримуєте інформацію, ще й із сотень джерел. Проте якщо вас не цікавлять інфосмітники, а лише новини від якісних медія, вам варто… скористатися старим добрим RSS. RSS це протокол, що дозволить зібрати новини з ваших улюблених сайтів в одну стрічку чи кілька стрічок (залежить від обраного вами клієнту для читання). Основна умова — щоб сайт підтримував RSS фід, а це робить більшість новинних сайтів. Якщо у вас немає бажання розбиратися, як це працює, ви можете завантажити застосунок Thud:

У ньому вже є певна кількість українських сайтів, у тому числі Суспільне, Ukraїner та медія з білого списку. Зарубіжні, звісно, також є!

Якщо ж бажаєте читати новини із сайтів та блогів, які не додані в Thud, доведеться завантажити будь-який RSS клієнт і додавати кожен сайт собі, це нескладно, проте, звісно, довше, ніж натиснути на кнопку «Підписатися».

Висновок

Висновок міг би звучати якось на кшталт «користуйтеся будь-чим, крім телеґраму», але скажу інакше: створюйте спільноти будь-де, крім телеґраму. Якщо ви адмініструєте в телезі чат або канал, задумайтеся про те, куди ви можете переїхати з вашими людьми. Яка платформа буде для них найзручнішою? А для вас? Де ви зможете й залучити нових людей, і де ваші підписники зможуть щось ще цікаве для себе мати?

Перехід на іншу платформу це не лише «завантажити новий застосунок». Якщо ви там будете одні й самотні, ви не захочете користуватися цією платформою. Тому така важлива згуртованість у переході на інші платформи. Якщо за кожн_ою з нас піде десять людей, Telegram припинить мати таку фору місця абсолютно будь-якого контенту та всіх людей, яку він має зараз.

Мої фаворити з перелічених платформ: Signal, Matrix, Mastodon (сервер твіюкрейн) та Sl8, а для довгих текстів — Друкарня. Якщо обмежити перелік до того, що я вважаю базовим, то це буде Matrix та Sl8. Разом вони замінюють мені телеґрам й дають інші «плюшки».

Я хотіла ще поділитися цікавими сторінками, на які варто підписатися, але тоді текст був би нескінченним :) Тому закликаю вас ділитися в коментарях цікавими спільнотами, блогер_ками та вашими власними сторінками на різних платформах, окрім телеґраму! Там, де є що читати й дивитися, є люди.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Ліза Маслова
Ліза Маслова@maslova_lib

письменниця, а хто ж ще?

90Прочитань
3Автори
3Читачі
На Друкарні з 1 лютого

Більше від автора

  • Чи потрібно втекти з Telegram? Думки про телеґу, ч.1

    Чому телеґраму — ні? 1) етичність 2) небезпека умовної анонімности 3) кібербезпека (чи радше кібернебезпека російського програмного забезпечення). Про мене, навіть одного із цих пунктів досить, щоб відмовитися від телеґраму. Та поговоримо про все потроху.

    Теми цього довгочиту:

    Telegram

Вам також сподобається

Коментарі (5)

Хоч і не поділяю ідею, але лайк за деталізований огляд альтернатив.

Це мабуть вперше (я бачу) коли людина що критикує телегу, не просто називає альтернативи якими сама не користується, а досліджує що насправді є у альтернатив і чи це повноцінна заміна.

Вам також сподобається