Як почати свій блог, не тільки на Друкарні

Зміст

Привіт поціновувачам Друкарні, сьогодні 14 квітня, річниця виходу Друкарні у світ і офіційна річниця мого історично-мілітарного, а від недавна навіть дещо гумористичного блогу, чого офіційна? Бо я ще за місяць до релізу почав писати довгочити на закритому бета тесті, тож я вже доволі досвідчений друкарянин. Тому в честь такого свята я б хотів вам розповісти як почати писати власні довгочити та трохи про мене та Друкарню.

Буде корисно як новачкам, так і олдам Друкарні які хочуть почати писати довгочити.

Вступ

Друкарня це блог-платформа для написання довгочитів, довгих дописів без ліміту довжини, в середньому більші ніж середньостатистичний твітерський. Писати можна про все що завгодно, політика, історія, мистецтво, бізнес, психологія, написання оповідань, ведення публічного щоденника і нескінченна кількість інших тем та можливостей, писати може кожен бажаючий, головне мати бажання та фантазію.

В цьому довгочиті я дам вам корисні поради про те як обрати нішу для вашого блогу, як писати довгочити, як просувати довгочити і багато іншого, надіюсь викладена мною інформація буде вам корисною.

Вибір тематики та цільової аудиторії

Перед початком ведення блогу варто визначитися в якій сфері у вас є просто вау які професійні знання, теми які вас цікавлять і в яких ви непогано розбираєтеся і просто теми якими ви цікавитеся але не розбираєтеся. Раджу обирати щось із цього. Розберемо на моєму прикладі, я художник і кераміст, якщо мене розбудити в третій ночі і попросити розповісти процес виготовлення кераміки від заготівлі глини до поливʼяного випалу, то я з легкістю на підсвідомому рівні розкажу увесь процес. Я цікавлюсь і непогано знаю історію, не тільки українську, і коли я починав вести свій блог на Друкарні, я цікавився військовою історією але маже не розбирався в ній. Тому свої довгочити я певною мірою сприймаю як конспекти.

Аналіз потенційної цільової аудиторії та визначення ніші та конкурентної переваги є важливими кроками при створенні та розвитку блогу. Нижче подано кілька кроків для виконання цих завдань:

  1. Дослідіть нішу: Проведіть дослідження вашої ніші, включаючи аналіз аналогічних блогів, тем, які вони покривають, та їхньої аудиторії. Визначте, чи є незадоволені потреби або прогалини в існуючому контенті, на які ви можете відповісти своїм блогом.

  1. Визначте вашу цільову аудиторію: Складіть портрет вашого ідеального читача, враховуючи такі параметри, як вік, стать, освіта, інтереси, проблеми та потреби. Це допоможе вам краще розуміти вашу аудиторію та створити контент, який відповідає її потребам.

  1. Визначте вашу спеціалізацію: Враховуючи результати аналізу, знайдіть свою унікальну спеціалізацію, в якій ви можете виділитися на тлі конкурентів. Це може бути певна тема, підхід до обробки контенту, формат публікацій тощо.

  1. Визначте вашу конкурентну перевагу: Подумайте про те, що робить вас унікальними і приваблює вашу аудиторію. Це може бути ваш особистий досвід, унікальний підхід до теми, висока якість контенту, активна спільнота читачів тощо.

  1. Створіть стратегію контенту: На основі ваших досліджень та визначених ніші та конкурентної переваги розробіть стратегію контенту. Виберіть теми, формати та стиль, які відповідають вашим цілям та потребам вашої аудиторії.

Здійснюючи ці кроки, ви зможете краще розуміти вашу цільову аудиторію, знайти свою нішу та визначити ваші конкурентні переваги, що сприятиме успіху вашого блогу.

Налаштування головної сторінки блогу

Отже ви вже визначилися з тематикою про яку писатимете, настав час заповнити ваш профіль.

Назва/псевдо/імʼя

Тож першим ділом треба придумати назву вашому блогу або свій псевдонім, але якщо ви не сильно паритеся за анонімність то можна й імʼя з прізвищем написати, от у мене це мій творчий псевдонім яким я ще підписую свої картини.

Деякі з моїх картин

Аватарка

Далі йде аватарка (мармизка, писочок) вашого блогу, вона має відповідати тематиці блогу, а якщо ви не сильно хвилюєтесь через приватність то можна й селфі вставити. Наприклад ви пишете про сад-город, а на аватарці у вас стоїть зображення якогось танка, правда ж якось не сходиться? Це завдання взагалі можна доручити першому ліпшому безкоштовному ШІ, особисто я так і зробив і результатом задоволений по вуха. Всі інші подробиці до встановлення аватарки, як от розмір зображення, є в налаштуваннях вашого профілю.

Короткий опис

Наступним пунктом йде короткий опис, тут все просто, треба буквально в 2-3-х словах сказати про що ви пишете. Для цього вам треба зібрати всю свою лаконічність в кулак, я на це дві години угробив😅. Якщо хочете то цей пункт можна пропустити, він не обовʼязковий.

Про автора

Наступний пункт в налаштуваннях вашого блогу називається «Про себе» але у профілі він буде називатися «Про автора». Тут вже можна розгулятися. Треба написати про що ви пишете, але вже з більшою кількістю подробиць, якщо ваш блог це ваш публічний щоденник то ліпше напишіть ще щось про себе, але не забувайте про приватність, не згадуйте назви рідного населеного пункту та інших подробиць які можуть використати недобросовісні люди, максимум область в якій живете. Якщо ви пишете оповідання то вкажіть жанри типу трилер, містика, детектив тощо. Раджу використовувати доступну кількість символів на максимум, але без води. Також вкажіть спосіб звʼязку з вами, наприклад через телеграм чи електронну пошту.

Імʼя користувача

Імʼя користувача, воно ж тег. Можна просто написати транслітерацію назви блогу/псевдо/імені-прізвища з кирилиці на латинку, а якщо ви так не вмієте то ліпше закиньте в Гугл Перекладач, він це зробить миттєво.

Створення першого контенту

Зображення
Мем мого виробництва, раніше опублікований в моєму твітері

Максимально не рекомендую використовувати ChatGPT для написання постів на Друкарні, коли заходить мова про історію та військову техніку він починає нести відверту ахінею.

І якщо ви збираєтеся писати на тему військової техніки, історії чи наукпопу то спершу зберіть джерела а тоді вже пишіть довгочит.

Вибір заголовку та опис

  1. Створення привабливого та зрозумілого заголовку, що відображає суть контенту.

  2. Використання ключових слів для підвищення SEO. Тут думаю треба пояснення. SEO (Search Engine Optimization) - це процес оптимізації веб-сторінок для пошукових систем, таких як Google, Bing, або Yahoo. Головна мета SEO - підвищити видимість вашого контенту у пошукових результатах, щоб більше людей могли знайти та переглянути вашу статтю.

SEO важливе для написання статті з кількох причин:

  1. Зростання трафіку: Оптимізація для пошукових систем допомагає збільшити кількість людей, які знаходять ваш контент через пошукові запити.

  2. Залучення цільової аудиторії: SEO допомагає привернути тих користувачів, які шукають саме ту тему чи інформацію, яку ви пропонуєте в своїй статті.

  3. Підвищення авторитету: Коли ваш контент з'являється в пошукових результатах, це може створити враження надійності та експертизи вашого блогу або веб-сайту.

Отже, SEO допомагає зробити ваш контент більш доступним та привабливим для аудиторії, що робить його важливим аспектом написання будь-якої статті.

Приклад: якщо ви пишете про ваш досвід написання власної книги то пишіть не «Як я написав книгу», а «Як написати книгу», бо ніхто не шукатиме в Гуглі із запитом «як я написав книгу».

Опис статті теж впливає на алгоритм, важливо коротко вказати що буде у вашій статті за допомогою ключових слів. Нижче на зображенні є приклад з мого довгочиту про історію піхоти де є правильний заголовок та опис.

Опис такий довгий бо довгочит на 45 хвилин читання і понад 6200 слів

Структура контенту

Довгочит можна розділити на три обовʼязкові частини(чесно кажучи хз чи стосується воно оповідань і щоденників бо я тим не займаюся):

  1. Вступ: Огляд теми та опис проблеми/завдання, що буде вирішуватися.

  2. Основна частина: Розгортання теми, аргументація, приклади, ілюстрації.

  3. Висновок: Підбиття підсумків, формулювання висновків та можливих наступних кроків.

Наочний приклад на моєму довгочиті про багнети

Стиль письма

Стиль письма в блозі може значно впливати на сприйняття вашого контенту та спілкування з аудиторією. Ось кілька порад щодо стилю письма:

  1. Простота та зрозумілість: Використовуйте прості речення та зрозумілу лексику, щоб ваші читачі легко могли розуміти ваше повідомлення.

  2. Особистість: Намагайтеся писати з особистого досвіду та точки зору, щоб ваші читачі могли легше співставити себе з вашим контентом.

  3. Різноманітність: Змішуйте різні типи речень (короткі, довгі, складні, прості) та різні стилі письма (науковий, розмовний, літературний), щоб утримати увагу читачів.

  4. Емоційний відтінок: Додайте емоційний відтінок до вашого тексту, щоб зробити його більш привабливим та запам'ятовуваним. Використовуйте характерні вирази, жарти, емоційні описи та приклади.

  5. Природність: Не бійтеся показати вашу особистість та унікальний стиль у вашому письмі. Читачі цінують природність та автентичність.

  6. Відповідність аудиторії: Пам'ятайте про вашу цільову аудиторію та підлаштовуйте свій стиль письма відповідно до їхніх потреб, інтересів та очікувань.

Збалансований та привабливий стиль письма допоможе вам залучити та утримати увагу аудиторії вашого блогу.

Редагування тексту

Творці Друкарні додали дуже зручний, інтуїтивно зрозумілий редактор тексту, але провсяк додали й невеличкий посібник де сказано що робить кожна кнопка.

Додавання мультимедіа

Додавання мультимедійного контенту до вашого блогу може значно підвищити його привабливість та ефективність. Ось кілька кроків, які можна виконати для вставлення різних типів мультимедіа:

Зображення:

  • Виберіть відповідне зображення, яке ілюструє ваш контент або підкреслює ключові моменти.

  • Клацніть на місці, де хочете вставити зображення.

  • Виберіть опцію "Вставити зображення" або "Завантажити" і виберіть зображення з вашого комп'ютера.

  • Після завантаження можна додатково налаштувати розмір, підпис та інші параметри зображення.

Відео:

  • Завантажте відео на популярні платформи, такі як YouTube або Vimeo.

  • Скопіюйте посилання на відео.

  • У тексті статті виділіть місце для вставки відео.

  • Вставте посилання на відео у текст, використовуючи відповідну опцію (наприклад, кнопку "Вставити відео").

Аудіо:

  • Завантажте аудіофайл на відповідний хостинг або платформу для аудіофайлів.

  • Скопіюйте посилання на аудіофайл.

  • Вставте посилання на аудіофайл у текст статті, як із відео.

Графіки:

  • Створіть або завантажте відповідний графік у форматі зображення.

  • Вставте графік у текст статті аналогічно до зображення.

Важливо, щоб мультимедійний контент був відповідним та доповнював ваш текст, а не відволікав увагу або заплутував читачів. Пам'ятайте також про авторські права та джерела, з яких ви берете мультимедійний контент.

Перевірка та редагування

  1. Перегляд та виправлення помилок у граматиці та орфографії. Для цього я використовую частково безкоштовний сервіс https://languagetool.org/editor/new, виявляє більшість помилок. (Це не реклама, це порада, вони мені не платили)

  2. Перевірка на наявність логічних або фактичних помилок.

  3. Оцінка зрозумілості та привабливості контенту для аудиторії. Ну це вже доволі субʼєктивно і це розуміння приходить з часом

Примітка. Важливо створювати цікавий та корисний контент, який буде приваблювати та зберігати аудиторію вашого блогу.

Якщо ви розробник, або пишите на дотичні теми до IT

На Друкарні є можливість додати до довгочиту чималу кількість вбудованих блоків. Наприклад, блок коду:

Так, він там завжди був)
console.log('Hello, World!');

Також, ви можете додати невелику частинку коду безпочередньо в абзац, не використовуючи для цього блок-код: display: flex просто ось так.

Якщо вам потрібно продемонструвати свій проєкт/результат, то додайте посилання на нього на Codepen або ж JSFiddle.

Codepen - онлайн-редактор коду, який дозволяє створювати, тестувати і демонструвати веб-проекти в одному місці. JSFiddle робить те саме, але лише для проєктів на JavaScript.

Дизайнери ж можуть завантажити цілий проєкт з Figma. Таким чином читачі зможуть взаємодіяти з проєктом прямо в довгочиті під час читання.

Всі ці вбудовані елементи дозводять проілюструвати ваш код, відразу зацікавити читачів результатом того про що ви поговрите в довгочиті та зробити його більш інтерактивним.

P.S. Цей розділ написав пані Часовська, одина з співзасновників Друкарні, бо я половину з тих слів що є в цьому розділі вперше в житті бачу.

Публікація

Тож ви вже закінчили написання вашого довгочиту, настав час його публікувати, але перед цим варто його налаштувати.

Для того щоб опублікувати ваш довгочит треба натиснути кнопку «Опублікувати» у верхньому правому куті екрану, тоді вам відкриється налаштування публікації де ви зможете додати теми вашого довгочиту, зображення для превʼю, додати опис, додати канонічне посилання, сформувати зміст, додати попередження про рекламу чи контент 18+.

Теми

Можна додати всього 5 тем, чого більш ніж достатньо. УВАГА ⚠️ теми не можна змінити після публікації тому добирайте ретельно. Раджу додавати теми від ширшої до вужчої, наприклад, довгочит про F-16, теми до нього підбирайте наступним «Військова техніка» → «Авіація» → «Авіація(ВПС) США» → «Винищувач» → «F-16».

Налаштування мета тегів

Про заголовок і опис я згадував уже раніше і тому зараз я трохи розповім про зображення превʼю. Памʼятайте, зображення має привернути увагу читача і відповідати тематиці довгочиту, от ви пишете довгочит про картину Клода Моне але на превʼю ви поклали автопортрет Вінсента ван Гога чи Едварда Мунка, не сходиться, правда ж?

Канонічне посилання

Цей пункт для тих хто публікує свої статті одразу на кількох платформах.

В цей рядок ви вставляєте посилання на свою статтю на іншій платформі. УВАГА зміст має бути якщо не ідентичним то хоча б дуже схожим. Воно покращить ранжування вашої статті в пошукових системах.

Інше

Раджу додавати зміст, особливо якщо довгочит більший ніж 10 хвилин читання, вашим читачам просто буде зручніше.

Якщо ви рекламуєте якийсь блог, не важливо чи він на Друкарні чи деінде, ви маєте додати попередження про те що присутні рекламні матеріали. Те саме з контентом 18+, до цього відноситься не тільки еротика(нагадую, поширення порнографічних матеріалів в Україні карається кримінально), а й жорстокі сцени де присутня кров, мертві тіла чи сцени жорстокості, ті хто народилися в 2000-2006-х певне в шоці, що кров це 18+😅.

Я хз чи присутнє покарання за відсутність попередження, але перевіряти якось не хочеться.

Просування та розповсюдження контенту

Використання соціальних мереж

1. Створення акаунтів на популярних соціальних мережах (Facebook, Twitter, Instagram тощо). В мене вони є, але… в мене нема часу з ними всіма маятися тому в основному сиджу в X, він же колишній твітер.

2. Регулярне публікування посилань на новий контент разом із привабливими заголовками та описами.

3. Взаємодія з аудиторією через коментарі, відповіді на питання, а також підтримка спільноти.

Оптимізація контенту для пошукових систем

Як я вже згадував раніше, важливо оптимізувати ваш заголовок та опис довгочиту відповідно до алгоритмів SEO. Посилання на інші статті та ресурси з відповідним контентом для покращення SEO. Я цим не користуюсь, але Друкарня надає таку можливість. Якщо ви пишете цю саму статтю ще на якійсь платформі, то ви можете додати канонічне посилання.

Співпраця з іншими блогерами та веб-сайтами

1. Звернення до інших блогерів, спільнот або веб-сайтів для співпраці у публікації гостьових постів або обміну посиланнями. Особисто я добився того що мені дозволили адміни спільноти «Мілітарний» в Телеграмі публікувати мої статті на тему військової історії та техніки в їхньому розділі «статті та відео», дякую пане Хома. Ще я домовлявся про взаєморекламу з такими телеграм каналами як «Hooligans Library», «ДСВ українською», «Меми з історії» тощо. Важливо домовлятися про таке з блогами і пабліками які мають таку саму або суміжну до вашої тему, погодьтеся, було б дивно якби я поширював свої довгочити в пабліках типу «Сад-город тьоті Галі».

2. Участь у спільних проектах або подіях для підвищення власної видимості. В мене є такий проєкт, це спільна серія довгочитів з Uncle Puzzled та Дядьком Семом про CH-47 Chinook. Плюсом є те що вашу статтю можуть прочитати люди яким попалася стаття вашого колеги, а не ваша.

3. Співпраця з відомими впливовими особистостями або експертами для привернення уваги до вашого контенту. Нуууу… цей пункт дещо сумнівний, бо на початку ви ніхто і звати вас ніяк, відповідно ніхто вас серйозно спершу сприймати не буде. Але є варіант який може змінити цю ситуацію, робити дуже якісний контент. Наприклад завдяки цьому я зміг домовитись з ютубером Vitold Ua про те щоб якщо він робитиме відео про CH-47 Chinook то використає мій довгочит про цей гелікоптер та довгочити моїх кумпелів, бо ми зібрали матеріал, перевірили його достовірність, переклали його з чотирьох мов і упакували в 3 довгочити(історія самого гелікоптера, його конструкція і принцип роботи, конструкція і принцип роботи його двигуна).

Взаємодія з аудиторією: коментарі, відгуки, обговорення

  1. Створення сприятливої атмосфери для діалогу та взаємодії з читачами. Важливо займатись цим від початку, щоб зробити хороше враження на аудиторію, памʼятайте що коментарі можуть читати всі підряд і якщо людина побачить що ви приємна і товариська людина то з більшою вірогідністю стане частиною вашої постійної аудиторії.

  2. Відповідь на коментарі та запитання, а також розгортання обговорення навколо контенту. По-перше, таким чином ви демонструєте, що вам не всеодно на вашу аудиторію, по-друге, це додатковий актив на вашому пості, отже вас частіше будуть показувати у стрічці Друкарні і більше шансів залетіти в «Популярні довгочити»

  3. Залучення аудиторії до створення вмісту через конкурси, опитування або запити на відгуки. І знову ви демонструєте що вам цікава думка вашої аудиторії що ще більше мотивує випадкових читачів ставати частиною вашої постійної аудиторії.

Ці заходи допоможуть максимально розповсюдити ваш контент та привернути увагу вашої цільової аудиторії. В міру вашого зростання вони будуть ставати все ефективнішими та ефективнішими.

Аналіз та вдосконалення

Важливою частиною ведення блогу є моніторинг статистики відвідуваності та взаємодії. Це варто робити щоб розуміти наскільки гарно ви влучили в алгоритм як Друкарні(охоплення) так і SEO (прочитання), наскільки гарно у вас зроблене превʼю: співвідношення прочитань до охоплення, в тому випадку якщо ваша основна аудиторія приходить з Друкарні а не з Гугла, цікавість та якість вашого контенту: співвідношення прочитань і тих хто дочитав до кінця, якщо довгочит дуже довгий то варто враховувати ще й кількість збережень, а ще кількість тих хто вподобав ваш довгочит та кількість коментарів і те скільки читачів підписалися чи відвідали ваш профіль після прочитання цього довгочиту.

Приклад на статистиці з довгочиту про історію піхоти

Збирання фідбеку від аудиторії теж важливе, варто брати до уваги відгуки ваших читачів. Інколи це дійсно круті поради, іноді вказування на помилки, що не менш важливо, а іноді просто гейт, останнє просто ігноруйте.

Монетизація

Оскільки сама Друкарня не може монетизувати вашу діяльність то Друкарня дає можливість підключити будь-який один додатний сервіс, не важливо чи то донателло, чи патреон, чи BMC. особисто в мене це BMC. Але за увесь час я отримав лише один донат, зате великий, на 10 баксів. Ефективність залежить від розміру вашої постійної аудиторії. Для цього пункту також варто віднести те що вам доведеться робити ексклюзивний контент для тих хто вас підтримує.

Ще варіант це розгляд рекламних партнерств. Ну але це вже коли у вас буде велика аудиторія і тоді від реклами з вами буде толк, до того це не матиме жодного сенсу.

Підсумки

Управління власним блогом на Друкарні - це захоплююча подорож, яка вимагає наполегливості, творчості та постійного вдосконалення. Ви керуєте своїм власним простором у великому віртуальному світі, але успіх залежить від вашого зусилля та відданості.

Тож не вагайтеся розпочати цю захоплюючу подорож вже сьогодні! Визначте тематику, яка вас цікавить, та аудиторію, яку хочете залучити. Створіть цікавий та унікальний контент, який буде привертати увагу вашої аудиторії. Активно просувайте свій блог через соціальні мережі, співпрацю з іншими блогерами та оптимізацію контенту для пошукових систем.

Пам'ятайте, що кожен крок, який ви робите, наближає вас до вашої мети. Не бійтеся експериментувати, вчитися на помилках та розвиватися. Ваш блог - це ваш власний творчий простір, де тільки ви визначаєте правила. Пишіть в тому темпі який вам найзручніший. Тож зробіть свій перший крок і почніть власну захоплюючу подорож у світ блогерства!

P.S.

Дуже дякую творцям Друкарні за допомогу в написанні довгочита(частина про коди, просто я в тому розбираюсь гірше всього).

Якщо ви теж автор на Друкарні, або на якісь іншій платформі, то можете додати декілька своїх порад у коментарях, буде дуже цікаво почитати, оскільки цей збірник порад написаний на основі мого власного досвіду.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Чугайстер
Чугайстер@chuhayster

⚔Техніка • історія • війни⚔

3.6KПрочитань
29Автори
135Читачі
На Друкарні з 14 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (17)

Дуже інформативно

Вам також сподобається