CH–47 Chinook(Чінук): символ надійності та технічної досконалості

Зміст
CH-47 Chinook, ймовірно Королівських Повітряних Сил Марокко

В історії військової авіації і технічних досягнень людства деякі машини виокремлюються як символи військової сили та інженерного мистецтва. Однією з таких ікон є гвинтокрил CH-47 Chinook, який не лише перетнув межі можливого у своєму класі, але й залишив незабутній відбиток в історії, війнах, техніці та навіть масової культури.

Що це і яке його призначення?

CH-47 Chinook(Чінук) - це важкий транспортний тандемний(з двома несучими гвинтами) вертоліт, основним завданням якого є перевезення найрізноманітніших вантажів, від снарядів та військової техніки, до особового складу та гуманітарки. Це неперевершене творіння американського оборонпрому є найкращим(принаймні на момент написання довгочиту) транспортним гвинтокрилом, далі я розповім чому це так.

Історія створення

Наприкінці 1956 року Міністерство Армії США заявило про необхідність заміни застарілого Sikorsky CH-37 Mojave з поршневим двигуном на швидший, потужніший і просторіший вантажний гвинтокрил з газо-турбінним двигуном. Газо-турбінний двигун також стояв на меншому та універсальному UH-1 «Гʼюі» (до речі, в мене теж є довгочит про цей вертоліт). Після проведення конкурсу з проектування, спільна комісія з відбору постачальників армії та ВПС рекомендувала армії придбати середній транспортний гелікоптер виробництва компанії Vertol. Проте фінансування повномасштабної розробки на той час ще не було, і армія вагалась з вимогами до проекту. Деякі представники армійської авіації вважали, що новий гелікоптер має бути легким тактичним транспортним засобом, який має перебрати на себе місії старих поршневих вертольотів Н-21 та Sikorsky Н-34, і, відповідно, бути здатним перевозити близько 15 військовослужбовців (одне відділення). Інша фракція в армійській авіації вважала, що новий гелікоптер повинен бути значно більшим, що дозволить йому перевозити великі артилерійські гармати і мати достатньо внутрішнього простору для розміщення нової ракетної системи MGM-31 "Першинг".

Ліворуч H-34, праворуч H-21

У 1957 році компанія Vertol розпочала роботу над новим вертольотом з двома гвинтами, що отримав назву Vertol Model 107 або V-107. У червні 1958 року армія США уклала контракт з компанією Vertol на придбання невеликої кількості гвинтокрилів, присвоївши їм позначення YHC-1A. Згідно із замовленням, YHC-1A міг перевозити максимум 20 військовослужбовців. Три гвинтокрили пройшли випробування в армії для отримання інженерно-технічних та експлуатаційних даних. Однак, багато хто з армійських користувачів вважав YHC-1A занадто важким для штурмової ролі, і занадто легким для більш загальної транспортної ролі. Відповідно, було прийнято рішення закупити важчий транспортний вертоліт, і в той же час модернізувати UH-1 "Г'юї", щоб він міг виконувати роль необхідного тактичного транспортного вертольота. YHC-1A був вдосконалений і прийнятий на озброєння морської піхоти під назвою CH-46 Sea Knight у 1962 р. В результаті, армія видала нове замовлення компанії Vertol на збільшену версію V-107, відому під внутрішнім позначенням компанії як модель 114, якій дали позначення HC-1B. 21 вересня 1961 р. дослідний зразок Boeing Vertol YCH-1B здійснив свій перший політ у висячому положенні. У 1962 році HC-1B був перейменований на CH-47A відповідно до системи позначення тримісних літаків США 1962 року; він також отримав назву "Chinook" на честь народу чинук з Тихоокеанського північного заходу.

CH-46 морської піхоти США

Застосування

В’єтнамська війна

Зрештою американці зупинилися на більшому «Чинук» як стандартному середньому транспортному вертольоті, і до лютого 1966 року армії було поставлено 161 одиницю. 1-ша кавалерійська дивізія прибула до В’єтнаму в 1965 році зі своїм штатним батальйоном «Чінук» (три роти «Чінук»), а окрема авіаційна середня вертолітна рота, 147-а, прибула до В’єтнаму 29 листопада 1965 року. Ця остання рота спочатку була розміщена у безпосередня підтримка 1-ї піхотної дивізії . Екіпажі CH-47 швидко навчилися встановлювати кулемет M60 у кожній із передніх дверей. Іноді також встановлювали кулемет М2 для вогню з задніх вантажних дверей.

Гелікоптер CH-47 Chinook перевозить човен Майка Форса Hurricane Aircat з Дон Фук до Семи гір.

Найбільш вражаючою місією у В’єтнамі для «Чинук» було розміщення артилерійських батарей у небезпечних гірських позиціях, недоступних будь-яким іншим способом, а потім їх поповнення великою кількістю боєприпасів. 1-ша кавалерійська дивізія виявила, що її CH-47 мали вантажопідйомність 3200 кг під час дії в горах, але могли нести додаткові 450 кг під час дії поблизу узбережжя. Рання конструкція Chinook була обмежена його роторною системою, яка не дозволяла повноцінно використовувати встановлену потужність, і користувачі дуже чекали покращеної версії, яка б оновила цю систему.

Як і з будь-яким новим обладнанням, Chinook представляв серйозну проблему «навчання екіпажу». Командири повинні були постійно бути напоготові, щоб нетерпеливі солдати не перевантажили спокусливо великий вантажний відсік. Мине деякий час, перш ніж війська стануть експертами у використанні підвісних вантажів. Невдовзі «Чинук» виявився настільки безцінним гвинтокрилом для переміщення артилерії та важкого матеріально-технічного забезпечення, що його рідко використовували як носій штурмових військ. Частину флоту «Чинук» використовували для евакуації поранених, і через дуже великий попит на гелікоптери вони зазвичай були перевантажені пораненими. Можливо, найбільш економічно ефективним використанням «Чинук» було відновлення інших збитих літаків.

На піку війни армія США мала 21 одиницю Chinook у В'єтнамі. Пілоти виявили, що система трансмісії CH-47A не може впоратися з двома газовими турбінами, що працюють на повну потужність, а висока вологість і спека зменшили максимальну підйомну силу більш ніж на 20% у низинах і на 30% у гірських районах. Більш потужні, покращені трансмісія та посилені фюзеляжі з’явилися в 1968 році з CH-47B, а через кілька місяців – CH-47C. CH-47 у В'єтнамі, як правило, були озброєні одним 7,62 мм кулеметом M60 на штифтовому кріпленні з обох боків літака для самозахисту, з упорами, встановленими для того, щоб стрільці не стріляли в лопаті ротора. Для підвищення надійності двигуна також були додані пилові фільтри. З майже 750 гелікоптерів Chinook у флотах США та Південного В'єтнаму близько 200 були втрачені в бойових діях або аварійних ситуаціях під час війни. CH-47 армії США підтримували 1-шу австралійську оперативну групу за потреби.

І тут їм прийшла в голову геніальна ідея — перетворити вантажний гвинтокрил в літаючий БТР. Чотири CH-47 були переобладнані в ACH-47A, додавши броню та покращивши двигуни. Його озброєння включало дві фіксовані 20-мм гармати M24A1 , що стріляли вперед , одну вежу з 40-мм автоматичним гранатометом на носі, п’ять кулеметів калібру 50 і дві збройові коробки з боків, які могли нести або XM159B/XM159C 70-мм реактивні установки, або 7,62-мм. мінігармати. Вони прибули до В’єтнаму в 1966 році і провели шість місяців експлуатаційних випробувань на армійському аеродромі Ан Кхе. Вони добре показали себе в боях, але їх висока вартість обслуговування та попит на використання у військових і вантажних перевезеннях були сильнішими. Три АСН-47 були втрачені. Один під час руління зіткнувся з CH-47. В іншого на 20-мм гарматі послабився утримуючий штифт, і він був збитий, коли його власна гармата вистрілила через передні лопаті ротора. Третій був приземлений вогнем противника та знищений ворожими мінометними снарядами після того, як екіпаж втік. Задум не вдався, а хтось отримав по шапці від командування… бо не треба на марне витрачати кошти платників податків!

ACH-47A

Іран

Протягом 1970-х років(до Ісламської революції) Сполучені Штати та Іран мали міцні відносини, в рамках яких іранські збройні сили почали використовувати багато американських військових літаків, особливо F-14 Tomcat, в рамках програми модернізації. Після підписання угоди між компаніями Boeing і Agusta, Імперські військово-повітряні сили Ірану придбали 20 чінуків моделі CH-47C виробництва Agusta в 1971 році. Потім Імперська армія Ірану придбала 70 бортів CH-47C у компанії Agusta між 1972 і 1976 роками. Наприкінці 1978 року Іран розмістив замовлення на додаткові 50 вертольотів у компанії Elicotteri Meridionali, але це замовлення було скасовано одразу після революції; 11 з них були поставлені після численних запитів Ірану.

Коли у 1978 році чотири іранські CH-47C проникли на 15-20 км у радянський повітряний простір у Туркменському військовому окрузі. Їх перехопив МіГ-23М, який збив один CH-47, вбивши вісім членів екіпажу, і змусив другий вертоліт здійснити посадку. Гелікоптери Chinook також використовувалися в операціях іранської армії проти курдських повстанців у 1979 році.

Іранський CH-47 Імперських ВПС

Під час Ірано-іракської війни Іран інтенсивно використовував техніку, придбану в США, і втратив щонайменше вісім CH-47 протягом 1980-1988 років, особливо під час зіткнення 15 липня 1983 року, коли іракський Mirage F1 знищив три іранських Chinook, що перевозили війська на лінію фронту, і 25-26 лютого 1984 року, коли іракські винищувачі МіГ-21 збили два екземпляри. 22 березня 1982 року в ході операції "Фатхель-Мобін", ключової операції війни, іранські "Чінуки" були висаджені в тилу іракських військ, висадили десант, який змусив замовкнути їхню артилерію, і захопили іракський штаб; ця атака застала іракські війська зненацька.

Незважаючи на ембарго на постачання зброї до Ірану, йому вдалося зберегти свій флот Chinook в робочому стані. Деякі з "Чинук" були відновлені Панхою. Станом на 2015 рік в Ірані експлуатувалось від 20 до 45 Chinook.

CH-47 ВПС Ісламської Республіки Іран

Лівійські війни

У 1976 році ВПС Лівії придбали 24 вертольоти CH-47C італійського виробництва, 14 з яких були передані лівійській армії протягом 1990-х років. Лівійські ВПС найняли західних пілотів і технічний персонал для обслуговування вертольотів CH-47. Лівійські "Чануки" виконували транспортні і допоміжні місії в Чаді для забезпечення лівійських сухопутних військ, що діяли там у 1980-х роках. Час від часу "Чануки" використовувались для транспортування лівійського спецназу в штурмових місіях на півночі Чаду.

У 2002 році Лівія продала 16 вертольотів Об'єднаним Арабським Еміратам, оскільки через західне ембарго і брак коштів утримувати їх було важко. Продаж ОАЕ був пакетом вартістю 939 мільйонів доларів, який включав обладнання, запчастини та навчання. Скільки CH-47 все ще існують або експлуатуються під час громадянської війни в Лівії, яка розпочалася в 2011 році, невідомо.

Фолклендська війна

Chinook використовувався як Аргентиною, так і Великою Британією під час Фолклендської війни 1982 року.

Аргентинські ВПС і аргентинська армія мали на озброєнні по два вертольоти CH-47C, які широко використовувалися для загальних транспортних завдань. Один з армійських вертольотів був знищений на землі вогнем 30-мм гармати RAF GR3 Harrier, а інший був захоплений британцями і знову використовувався після війни. Обидва вертольоти ВПС Аргентини повернулися до Аргентини і залишалися на озброєнні до 2002 року.

Три британські "Чануки" були знищені 25 травня 1982 року, коли "Atlantic Conveyor" був вражений ракетою морського базування "Exocet", випущеною з аргентинського "Super Étendard". Єдиний уцілілий британський вертоліт "Bravo November" відзначився на Фолклендських островах, піднявши 81 військовослужбовця, і перебував у строю ще 38 років по тому.

Bravo November

Афганістан та Ірак

Близько 163 літаків CH-47D різних операторів були розгорнуті в Саудівській Аравії, Кувейті та Іраку під час операції "Щит пустелі" та наступної операції "Буря в пустелі" в 1990-91 роках.

Італійський CH-47 в Іраку

CH-47D широко використовувався в операціях "Непохитна свобода" в Афганістані та "Іракська свобода" в Іраку. Chinook використовується в повітряних десантних місіях, доставляючи війська на вогневі позиції, а пізніше - їжу, воду і БК. Це також найпопулярніший літак для евакуації поранених у британських збройних силах. На театрах бойових дій його зазвичай супроводжують ударні вертольоти, такі як AH-64 Apache, для захисту. Його вантажопідйомність має особливу цінність в гірській місцевості Афганістану, де великі висоти і температури обмежують використання таких вертольотів, як UH-60 Black Hawk; як повідомляється, один Chinook може замінити до п'яти UH-60 в ролі десантно-штурмового транспортного літака.

У війні в Афганістані брали участь гелікоптери Chinook ще кількох країн не рахуючи США, зокрема з Великої Британії, Італії, Нідерландів, Іспанії, Канади та Австралії. Незважаючи на вік вертольотів Chinook, вони все ще користуються великим попитом, частково завдяки своїй перевіреній універсальності та здатності діяти в таких складних умовах, як Афганістан.

Американські солдати чекають на приліт СН-47 в Афганістані

У травні 2011 року CH-47D австралійської армії зазнав аварії під час виконання місії з поповнення запасів у провінції Забул, в результаті чого загинула одна людина і п'ятеро вижили. Вертоліт не вдалося відновити і він був знищений на місці. Щоб компенсувати цю втрату, ADF додала до свого флоту два вертольоти CH-47D, що були на озброєнні армії США, які, як очікується, перебуватимуть на озброєнні до прийняття на озброєння CH-47F в 2016 році.

6 серпня 2011 року "Чинук" зазнав аварії поблизу Кабула, в результаті чого загинули всі 38 осіб, які перебували на борту. Як повідомляється, "Чинук" був збитий гранатометом талібів під час спроби надати допомогу групі "морських котиків" ВМС США. На борту гелікоптера перебували 38 військовослужбовців НАТО і союзних сил, в тому числі 22 морських пізотинців спеціального призначення, п'ять військовослужбовців армійської авіації США, три військовослужбовці сил спеціальних операцій ВПС США і сім спецназівців Афганської національної армії. В авіакатастрофі також загинули цивільний перекладач і американський військовий службовий собака. Ця катастрофа стала найбільш смертоносною за весь час проведення операції "Непохитна свобода". Попередньою найбільшою одноденною втратою американських сил в Афганістані був літак "Чинук", збитий поблизу Кабула в провінції Кунар у червні 2005 року, на борту якого загинули всі члени екіпажу, включно з 16 членами американської групи спеціальних операцій.

Інше

З моменту створення типу Chinook виконував різні другорядні місії, включаючи медичну евакуацію, ліквідацію наслідків стихійних лих, пошуково-рятувальні роботи, відновлення літаків, гасіння пожеж та допомогу у важкому будівництві, наприклад, у ліквідації наслідків урагану “Ендрю” та ліквідації наслідків ядерної катастрофи в Фокусімі.

Технічні характеристики

Тут будуть розглядатися характеристики моделі CH-47F, оскільки це найсучасніша модель оснащена оновленим планером, більш потужними двигунами та сучасною авіонікою.

Загальні характеристики

  • Екіпаж: 3 (пілот, другий пілот, бортовий інженер або вантажник)

  • Ця літаюча маршрутка може вмістити 33(в повній бойовій екіпіровці)-55 десантників або 24 хворих на ношах та 3 санітари або 2 HMMWV(Хаммві) або 10 886 кг корисного навантаження, плюс він може нести вантаж ззовні який через габарити не влазить на борт завдяки 3 гакам

  • Довжина разом з гвинтами: 30 м

  • Довжина фюзеляжу: 16 м

  • Ширина фюзеляжу: 3,78 м

  • Висота: 5,77 м

  • Порожня вага: 11 148 кг

  • Максимальна злітна вага: 22 680 кг

  • Двигуни: приводиться в дію завдяки двом ТРДД Lycoming T55-GA-714A по 4 733 к.с. (3 529 кВт) (деякі модифікації мають і по 4800 конячок) кожен(Детальніше про двигуни які стоять на ви можете прочитати в мого колеги Uncle Pazzled)

  • Діаметр кожного гвинта: 18 м

Льотні характеристики

  • Максимальна швидкість: 315 км/год

  • Крейсерська швидкість: 296 км/год

  • Дальність польоту: 740 км

  • Бойова дальність: 370 км

  • Максимальна дальність: 2,252 км

  • Гранична висота польоту: 6 100 м

  • Швидкість підйому: 7,73 м/с

  • Навантаження на диск: 46 кг/м2

  • Потужність/маса: 0,46 кВт/кг

А про озброєння «Чінука», бронювання, принцип роботи та тому подібне ви зможете прочитати в мого товариша Дядька Сема


Вплив на масову культуру

Надпис на зображенні «Смачні солдати»

CH-47 Chinook має відомий вплив на масову культуру, який виявляється в різних аспектах, включаючи фільми, ігри, меми та літературу. Ось кілька прикладів:

  1. Фільми: Вертоліти CH-47 Chinook з'являються в безлічі воєнних фільмів. Один з найвідоміших прикладів - це фільм "Падіння «Чорного яструба»" (Black Hawk Down), де CH-47 використовується для врятування військових, оточених ворожими силами. Ця картина допомогла підняти відомість вертольотів серед глядачів і підсилила їх образ як символа спасіння.

  2. Відеоігри: CH-47 Chinook також виявляє свій вплив у світі відеоігор. Велика кількість військових та бойових ігор включає в себе використання цих вертольотів. Наприклад, у грі "Call of Duty" чи "Battlefield" гравці можуть керувати CH-47 та виконувати різноманітні завдання.

  3. Література: Часто CH-47 Chinook можна знайти в військових романах та коміксах. Він стає частиною військових оповідей, надаючи їм реалістичності та емоційної ваги.

Ці приклади свідчать про те, як CH-47 Chinook став важливим символом військової техніки та героїзму в масовій культурі. Його незабутність і визнання відображаються у різних аспектах сучасного медіа та розважальної індустрії.

Вердикт

У світі військової авіації і сучасної культури CH-47 Chinook став чимось більшим, ніж просто вертольотом. Він став справжньою іконою, яка репрезентує технічний прогрес, військовий героїзм та вірність завданню. Чому саме CH-47 Chinook став такою важливою частиною військової авіації та культурної спадщини?

Спочатку ми дізналися, що це - гігант серед вертольотів, який має надзвичайну вантажопідйомність та здатність виконувати різноманітні завдання, включаючи допомогу в бойових операціях і гуманітарних місіях. Його важливість у світі військової авіації важко переоцінити.

Історія створення CH-47 Chinook свідчить про незвичайні досягнення інженерного мистецтва та рішучості зробити вертольоти ефективнішими та надійнішими. Він став продуктом митців, які мали амбіційну мету змінити природу повітряних операцій.

Через десятиліття застосування у різних бойових конфліктах CH-47 Chinook відзначався своєю надійністю та здатністю витримувати важкі умови. Він рятував життя, доставляв військовиків на передову та виконував безліч завдань.

Технічні характеристики CH-47 Chinook підкреслюють його унікальність і високий рівень продуктивності. Він перевищує очікування у плані швидкості, завантажувальної спроможності та довговічності.

Але водночас — це не лише інженерне диво. Він став частиною масової культури, з'являючись у фільмах, піснях, відеоіграх та літературі. Він став символом сили та спасіння, який залишив незабутній слід в сучасному медіа.

Отже, CH-47 Chinook - це не просто вертольот. Він - це легенда, справжня ікона військової авіації та культурної спадщини. Його важливість полягає в технічних досягненнях, героїзмі військових та впливі на світову культуру. Його слава залишиться незабутньою, нагадуючи нам про військовий винахідництво і мужність наших військових.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Чугайстер
Чугайстер@chuhayster

⚔Техніка • історія • війни⚔

3.6KПрочитань
29Автори
137Читачі
На Друкарні з 14 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

  • Погляд з 2014: Викрадений Кремлем

    Російська агресія в Україні, яка почалася з окупації Криму, породжує серйозні загрози для міжнародного порядку. Володимир Путін вимагає, щоб Захід не втручався в конфлікт і визнавав його домінантну роль у регіоні.

    Теми цього довгочиту:

    Війна В Україні
  • ПРИВІТ☺️

    Просте привіт , чесно кажучи я і не знала з якою фразою/словом ввійти яскраво 😅. Тому нехай буде таке банальне, та доречне привіт (Думаю, більшість так же само починала). Ще вчора я була простим читачем даного сайту, та сьогодні вирішила стати його частиною .

    Теми цього довгочиту:

    Саморозвиток

Коментарі (12)

Які у вас враження від довгочиту? Які питання у вас виникли?

Вам також сподобається

  • Погляд з 2014: Викрадений Кремлем

    Російська агресія в Україні, яка почалася з окупації Криму, породжує серйозні загрози для міжнародного порядку. Володимир Путін вимагає, щоб Захід не втручався в конфлікт і визнавав його домінантну роль у регіоні.

    Теми цього довгочиту:

    Війна В Україні
  • ПРИВІТ☺️

    Просте привіт , чесно кажучи я і не знала з якою фразою/словом ввійти яскраво 😅. Тому нехай буде таке банальне, та доречне привіт (Думаю, більшість так же само починала). Ще вчора я була простим читачем даного сайту, та сьогодні вирішила стати його частиною .

    Теми цього довгочиту:

    Саморозвиток