Де працювати краще: продакт-менеджер ділиться спостереженнями про роботу в Meta та Google

Google and Meta logos
Tayfun Coskun and Sebastien Bozon/Getty Images

Деніел МакКіннон, який працював менеджером продуктів у Meta протягом 2018-2022 років та невеликий період у Google, розповів про певні відмінності між двома корпораціями на основі власних спостережень.

Після свого повернення в Meta в лютому, щоб працювати над окулярами Ray-Ban AI, МакКіннон поділився своїми спостереженнями у власному блозі, наголошуючи, що хоча Meta та Google можуть здаватися схожими, потенційні працівники повинні усвідомлювати ключові відмінності між ними, зокрема, щодо балансу між роботою та особистим життям та системи винагород.

МакКіннон зазначає, що Meta та Google є великими технологічними компаніями, де талановиті менеджери продукту можуть досягти успіху. Проте, якщо вам більше підходить «ріст за рахунок стресу та тиску», то, за його словами, Meta буде кращим варіантом.

Якщо ви віддаєте перевагу балансу між роботою та особистим життям, стабільності та безпеці на роботі, то Google стане ідеальним місцем для вас.

Ось деякі з відмінностей, про які розповів МакКіннон:

• Компенсація

Обидві компанії пропонують менеджерам продуктів зарплату, бонуси та акції, проте структури оплати праці відрізняються. Мета рівномірно розподіляє виплати протягом чотирьох років, тоді як Google надає більшість у перші два роки роботи. Загалом, «типовий працівник Google» може заробляти менше, ніж в Meta.

• Можливості проєкту

Обидві компанії активно розвивають ідеї «знизу вгору», проте їхні підходи відрізняються. Мета може бути більш зацікавлена в нових проєктах і готова «агресивно» їх впроваджувати, тоді як Google більш консервативний у прийнятті нових ідей.

Таким чином, вибір між Meta та Google може залежати від пріоритетів у балансі роботи та особистого життя, а також від вашої готовності до ризику та стресу в процесі кар'єрного зростання.

Маккіннон також зазначив, що керівництво Meta, включаючи гендиректора Марка Цукерберга, може втручатися, якщо виникає конфлікт щодо бачення продукту серед команд.

Якщо Марк або інші керівники стикаються з різними баченнями продукту, вони вимагають зворотного зв'язку від обох сторін і роблять вибір на основі власного бачення. Цей вертикальний підхід може працювати як на користь, так і на шкоду, залежно від того, з якої сторони ви знаходитесь.

Проте менеджер каже, що в Google команди можуть працювати над подібними проєктами «десятиліттями» без втручання керівництва, наводячи в приклад Maps і Waze (GPS-програми, які входять до складу Google). Це може бути корисним для менеджерів, які хочуть втілити своє бачення продукту зі своїми командами, але це також може «розчаровувати амбітних керівників проектів, які хочуть створювати продукти, які потребують більших команд».

Він розповів, що коли запропонував ідею віце-президенту Google, керівник сказав, що вона чудова, але він більше налаштований на розвиток пошукового функціоналу Google.

Ця реакція показує, як Google відноситься до змін, що, можливо, є вигідним для акціонерів Google, але може бути менш привабливим для потенційних працівників.

• Прозорість компанії

Meta зберігає певний рівень прозорості. У Meta МакКіннон знав, над чим працюють інші команди, частково завдяки внутрішнім чатам та інформаційним панелям компанії. «Цукерберг також проводить щотижневі сесії питань і відповідей зі своїми співробітниками», — додав МакКіннон. Однак недоліком цієї прозорості є те, що працівникам «немає де сховатися», тобто всі знають, над чим працюють їхні колеги, і люди не можуть «відійти на задній план».

У Google співробітники в основному спілкуються електронною поштою або в чатах, тому складніше відслідковувати, що кожен робить. Менеджер також відчував, що Пічаї не був таким відкритим у своїх відповідях співробітникам, як Цукерберг.

• Самовираження на робочому місці

МакКіннон відзначає, що в Meta вітається різноманіття поглядів.

Meta нагадує квазіакадемічний інститут, де дійсно шукають істину, приймають рішення на основі даних і підтримують різноманітність думок.

За його словами, Google відрізняється від Meta «обмеженою свободою самовираження».

В цілому, в Google не підтримуються сумніви у поглядах, що зазвичай створює більш сувору атмосферу, але це може розчаровувати тих, хто прагне більше змін.

• Кар'єрний розвиток

МакКіннон відзначає, що кар'єрні зміни здаються швидшими в Meta, ніж в Google, де рух вверх часто залежить від стажу. Він також сказав, що в Meta працюють молоді віце-президенти, зокрема фінансовий директор компанії Сьюзан Лі, яка отримала цю посаду у віці 36 років.

«В Google більше значення приділяється стажу», – пише МакКіннон. Менеджерам надається квота для просування по службі на основі стажу, і хоча підвищення за результатами можливе, воно відбувається «значно рідше».

Ці спостереження щодо кар'єрного розвитку мають свої недоліки з обох боків. Хоча я особисто не був у такій ситуації, я вважаю, що в Meta набагато легше бути звільненим за невдалу роботу, ніж в Google, що, безумовно, є важливим фактором для тих, для кого стабільність є пріоритетом.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
iSIGHT
iSIGHT@isight

8KПрочитань
0Автори
11Читачі
На Друкарні з 4 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається