Просування бізнесу у блогерів: вартість, формати співпраці та ефективність

Зміст

Співпраця з інфлюєнсерами дозволяє отримати доступ до їхніх лояльних онлайн-спільнот. Реклама у блогерів зазвичай виглядає органічно та не настирливо, що приносить кращі результати. Отож, якщо ви плануєте спрямувати свої зусилля та інвестиції у маркетинг впливу, ця стаття для вас.

Приєднуйтесь до нашої Безкоштовної Школи Бізнесу в Telegram.

Instagram

Instagram налічує понад 1,22 мільярда активних користувачів щомісяця, а в Україні ця платформа користується популярністю серед 29,1% населення. Крім того, вік найбільшої групи користувачів — від 25 до 34 років, що вказує на широкий потенціал для просування у цьому сегменті аудиторії:

Звичайно, що користувацька база Instagram не така велика, як, скажімо, у Facebook. Натомість, люди у цій соціальній мережі набагато активніші — середній час перебування на платформі становить 30 хвилин. 

Майданчик надає ідеальний простір для просування брендів завдяки співпраці із блогерами. Так, широкий вибір форматів та функцій, завдяки яким можна продемонструвати продукт з найкращого боку лояльній аудиторії інфлюєнсера, збільшать впізнаваність та продажі. 

Як працює маркетинг впливу в Instagram

Якщо ви думаєте, що співпраця з Instagram блогерами буде ефективною лише для таких галузей, як мода та краса, то ви помиляєтесь. Платформа має дуже різноманітну аудиторію, тому майже будь-який бренд має потенціал для розвитку в Instagram та може націлитися на свою цільову демографічну групу. 

Поява інфлюенсерів Instagram відкрила величезні можливості для компаній, які прагнуть продавати свої продукти своїй цільовій аудиторії, і таким чином народився феномен “оплачуваних публікацій”.

Раніше бренду було достатньо надіслати блогеру свій продукт в якості подарунку в обмін на допис у стрічці. Однак, з часом формат співпраці дещо змінився: інфлюєнсери зрозуміли, що вони можуть не лише отримувати безкоштовні продукти, але й фактично стягувати плату за брендові публікації у своєму профілі. Ціна при цьому формується залежно від кількості підписників у блогера, ніші рекламованого товару тощо.

Формати інтеграцій із блогерами в Instagram можуть бути різноманітними. Все залежить від вашої цілі, ніші бренду, бюджету, а також особливостей цільової аудиторії. Натомість, можемо виділити такі найпоширеніші рекламні формати у блогерів:

  • пряма реклама включає в себе дописи у стрічці, Stories або Reels;

  • органічна інтеграція в контент: йдеться про рекламні оголошення, які блогер нативно розміщує серед своїх публікацій; 

  • огляди та розпаковки дозволяють більш детально показати рекламований продукт та розповісти про всі його переваги;  

  • колаборації — коли бренд та блогер створюють спільний продукт, у просуванні якого інфлюєнсер бере активну участь; 

  • амбасадорство — блогер стає обличчям бренду і регулярно публікує відповідні рекламні дописи у своїй стрічці;  

  • прямі етери — лайф-формат, де в якості запрошеного гостя виступає інфлюєнсер або ж сам бренд; 

  • конкурси та розіграші, в яких подарунком за виграш слугує товар або послуга від бренду.

Від чого залежить ціна реклами в Інстаграм

Якщо йдеться про більш звичну для нас таргетовану рекламу, бюджет ви складаєте самостійно або довіряєте це питання таргетологу, маркетологу та іншим фахівцям. Добовий мінімум для Instagram — 1 долар, а максимум залежить лише від бажань і можливостей бренду, продавця чи виробника, який просувається в соцмережі. Підсумкова ціна формується з урахуванням ніші, рівня конкуренції, демографічних налаштувань та інших факторів. Чим більший добовий бюджет ви задаєте, тим на більш високе охоплення можете розраховувати. 

Якщо йдеться про рекламу через блогерів та інфлюенсерів, ціна визначається:

  • якісними та кількісними показниками аудиторії конкретного блогера;

  • способом подачі рекламного повідомлення (інтеграція, огляд, відгук, згадка товару чи розміщення його в кадрі);

  • видом реклами (сторіз, Reels, пост у стрічці тощо);

  • особливостями послуги або товару, що просувається.

Кількість передплатників заведено вважати ключовим фактором, але орієнтуватися суто на нього не варто. Краще показати своє рекламне повідомлення 10 000 осіб цільової аудиторії, ніж мільйону тих, для кого ця інформація не буде актуальною.

Вартість реклами в українських Instagram блогерів

Витрати на співпрацю із Instagram блогерами треба заздалегідь планувати так само, як і на всі інші види рекламних кампаній. Закладений бюджет — це один із найголовніших орієнтирів при виборі інфлюєнсера, адже чим більша аудиторія у блогера, тим, відповідно, і значніші витрати:

  • за Stories у мікроблогера з аудиторією до 100 тис. підписників ціна становитиме від 360 до 2000 грн;

  • вартість повноцінного допису у стрічці мікроблогера стартує від 1500 грн

  • для співпраці із блогерами-мільйонниками доведеться заплатити у рази більше: так, вартість допису із фото складає від 36 тис. грн;

  • вартість відеореклами у блогерів-мільйонників складає від 70 тис. грн.

Цікаво: найдорожчими Instagram інфлюєнсерами у світі є  Кріштіану Роналду, Ліонель Мессі та Селена Гомес. Плануєте придбати у них рекламу? Що ж, вартість інтеграції складатиме близько $3 млн.

Як ми вже зазначали, вартість співпраці залежить від багатьох критеріїв. Варто брати увагу специфіку рекламованої продукції: так, за рекламу азартних ігор, алкоголю або тютюнових виробів більшість блогерів встановлюють більшу вартість. Окрім цього, на прайс впливає частота показу реклами, формат оголошення та кількість докладених зусиль. Наприклад, якщо інфлюєнсеру треба самостійно прописати сценарій, записати та змонтувати відеоролик, тоді така співпраця коштуватиме значно дорожче. Наприклад, якщо інфлюенсеру потрібно самостійно прописати сценарій, записати та змонтувати відеоролик, ціна на таку співпрацю буде набагато вищою.

Щодо вартості співпраці із Instagram блогерами за нішами, то можемо навести такі цифри:

  • вартість реклами у сфері бізнесу складає від 500 до 50 тис. грн;

  • рекламна інтеграція на тему відпочинку та розваг коштуватиме від 600 грн;

  • співпраця із блогером у б’юті-індустрії коштуватиме від 1000 до 210 тис. грн;

  • за рекламу бренду, що стосується кулінарної тематики, доведеться заплатити від 1500 до 153 тис. грн;

  • прайс на рекламу у лайфстайл блогерів коливається від 500 до 210 тис. грн в залежності від популярності інфлюєнсера;

  • якщо ви плануєте рекламувати товари для дітей або всієї родини, тоді доведеться розраховувати на суму від 750 грн.

Як обрати Instagram блогера для співпраці?

Визначившись із метою рекламної кампанії та бюджетом, можна переходити до пошуку інфлюєнсера. Для того, щоб співпраця принесла найкращі результати, рекомендуємо звертати увагу на такі критерії при виборі блогера:

  • Ніша. Впродовж деякого часу слідкуйте за діяльністю блогерів, що можуть стати вашими потенційними партнерами. Розгляньте їхню діяльність з різних боків: які теми вони зазвичай висвітлюють? Яким форматам контенту віддають перевагу? Чи збігаються наративи блогера із цінностями вашого бренду? Відповіді на ці питання є важливими для максимально природної співпраці, адже рекламний контент не має суперечити діяльності інфлюєнсера.

  • Охоплення. Перед тим, як домовлятися про співпрацю, варто ознайомитися із показниками охоплення того чи іншого блогера. Зазвичай, інфлюєнсери вже мають готові кейси, які вони з радістю їх надсилають. Натомість, радимо поспілкуватися із брендами, які вже замовляли рекламу у цієї впливої особи. Поцікавтеся, чи досягли вони очікуваних показників від рекламної інтеграції та чи приємною була співпраця загалом. 

  • Відповідність інтересам аудиторії бренду. Сформулюйте чітке уявлення про те, який контент хотіла б бачити ваша аудиторія.  Можливо, треба звернутися до більш серйозних та професійних блогерів? Або ви прагнете до невимушеного та гумористичного контенту? Проаналізуйте ці фактори з огляду на інтереси своєї цільової аудиторії. 

Щодо способів пошуку відповідного блогера, то ви можете обрати декілька варіантів. Так, можна вручну моніторити акаунти інфлюєнсерів та на основі спостережень домовлятися про подальшу співпрацю. Для того, щоб пришвидшити цей процес, ви можете звернутися за допомогою до спеціальних бірж та платформ із вже напрацьованою базою інфлюєнсерів. Звичайно, ви також можете скористатися пошуком у соціальних мережах або Google, щоб знайти інфлюєнсера своєї мрії.

YouTube

YouTube є найбільшою платформою для обміну відео та другою за величиною платформою соціальних мереж у світі. За всі роки свого існування YouTube зазнав багатьох змін, але незмінним залишається той факт, що популярність платформи продовжує зростати. Згідно із прогнозами, до 2025 року кількість користувачів YouTube у всьому світі досягне 2,85 мільярдів.

Як працює маркетинг впливу на YouTube?

Маркетинг впливу на YouTube передбачає укладення компанією приватної угоди з авторам контенту для просування їхніх продуктів або брендів у їхніх відео. Впливові особи знаходять креативний і унікальний спосіб використання або представлення продукту чи послуги компанії. У таких відео часто вказано партнерське посилання, спеціальну URL-адресу цільової сторінки або промокод для підписників. Так, ви можете напряму зв’язатися з інфлюєнсером за контактами, що вказані під відео або у шапці профілю. 

На словах все звучить доволі просто, однак для створення ефективної кампанії доведеться докласти чималих зусиль. Перш за все давайте поговоримо про типи відеоконтенту на YouTube, які можуть бути корисними для просування бренду.

Навчальні відео та інструкції

Навчальні відео та інструкції — це чудовий спосіб показати ваш продукт у дії. Споживачі люблять дивитися на застосування товарів в реальному житті, перш ніж їх придбати. Так, інфлюєнсер може наочно продемонструвати продукт, розповісти про всі важливі деталі та нюанси, головні переваги, відповісти на будь-які повторювані запитання та розвінчати  будь-які сумніви щодо продукту.

Розпаковки

Розпаковки цікаві тим, що блогер перший раз знайомиться із продуктом безпосередньо під час запису відео. Так, інфлюєнсер ділиться першими думками та враженнями та тестує продукт у дії. Це дає споживачам можливість побачити, як саме виглядатиме продукт, коли вони купуватимуть його самостійно.

Огляди

Огляди є одним із найпростіших способів зацікавити споживачів у вашому продукті. Інфлюєнсер присвячує цілий відеоролик тільки вашому бренду, розповідає про співпрацю та безпосередньо про сам продукт. Зазначимо, що у такому випадку краще співпрацювати з блогерами, які дійсно зацікавлені у вашому бренді. 

Спонсоровані відео

Спонсоровані відео – це будь-які типи відео, за які сплачує компанія. Такі відео можуть напряму рекламувати продукт або послугу, або ж бути більш нативними та виглядати природно. Зокрема компанія може надати чіткий сценарій для відео, або ж повністю покластися на фантазію та навички інфлюєнсера. Як правило, другий варіант є більш популярним, адже у блогера  є більше свободи у підході до розробки. 

Влоги 

Влоги можуть бути чудовим способом для демонстрування продукту, оскільки такий тип контенту стає все більш популярним і не сприймається в якості реклами. Завдяки повсякденним влогам мільйони підписників можуть познайомитися з вашими продуктами чи брендом, при цьому це виглядатиме ненав’язливо і природно.

Конкурси та розіграші

Конкурси та розіграші користуються більшою популярністю в інших соціальних мережах, однак YouTube також не є винятком. Оскільки багато людей не наважуються напряму придбати товар незнайомого бренду, пропозиція отримати безкоштовний подарунок підігріє інтерес клієнтів. Натомість люди, яких не буде обрано переможцями конкурсу, із більшою охотою придбають ваш товар у майбутньому.

Як ми бачимо, відеоконтент на Youtube може бути представлений різними шляхами. Є категорії, які підійдуть будь-якій ніші, але водночас ви можете знайти унікальний формат, який найкращим чином покаже всі переваги продукту. Так, зазвичай блогери пропонують такі формати інтеграцій:

  • якщо інфлюєнсер робить контент в записі, то зазвичай це рекламна вставка продукту складає 30-60 секунд;

  • протягом прямих етерів зазвичай пропонують рекламні плашки, банери та усні згадки ведучого про бренд або продукт;

  • бонусом є те, що більшість блогерів пропонує і додаткові формати згадок: в описі відео, в коментарях та інших соціальних мережах.

Вартість реклами в українських Youtube блогерів

Головне питання, яке зазвичай багатьох хвилює, це ціна співпраці із блогерами. Звичайно, що універсального прайсу немає: все залежить від розміру аудиторії інфлюєнсера, показників охоплення каналу, ніші, формату та частоти показу реклами. Загалом, вартість за повну інтеграцію у різних нішах наступна: 

  • середній СРМ для каналів на тему спорту становить 900-1000 грн;

  • ціна на рекламу у сфері ігор стартує від 1000 грн;

  • вартість на рекламу у сфері кухні та кулінарії становить від 1250 грн;

  • вартість реклами у сфері розваг та відпочинку складає від 4000 грн;

  • якщо ви плануєте рекламувати освітні послуги, то доведеться розраховувати на суму від 8000 грн.

Зазначимо, що зазвичай вартість реклами обговорюється індивідуально. Також існує можливість працювати на умовах бартеру: ви надсилаєте інфлюєнсеру продукт безкоштовно, а він його рекламує. Натомість такий формат є більш популярним серед мікроінфлюєнсерів із невеликою кількістю підписників. Тому якщо ви хочете орієнтуватися на більш широку аудиторію, тоді доведеться віддавати перевагу грошовим відносинам. Окрім цього, варто враховувати і такі важливі фактори:

  • вартість реклами на каналах до 100к підписників складає від 10 до 25 тис. грн;

  • вартість реклами на каналах із 200-500к підписників складає від 30 до 50 тис. грн;

  • найдорожчі канали для реклами — це тематика моди і краси, а також лайфстайл. Так, короткий огляд продукту може коштувати від 700 до 1000 грн, в той час як ціна на повноцінний ролик стартує від 2000 грн;

  • вартість повноцінного продакшена для продукту або бренду із монтажем становить від 10 до 30 тис. грн;

  • із початком повномасштабного вторгнення вартість реклами в українських Youtube блогерів не знизилась. Зокрема, деякі інфлюєнсери навіть підвищили прайс на свої послуги.

Амбасадорство та участь у прес-розсилках

Ще одним популярним форматом співпраці є амбасадорство, коли бренд підписує контракт із блогером на постійній основі. Вартість такої інтеграції може різнитися в залежності від ніші та популярності блогера, однак зазвичай варто розраховувати на суму від 1 млн грн на рік (100-300 тис. підписників). 

У блогерів-мільйонників прайс значно вищий (7-10 млн на рік), однак ви можете розраховувати на якісну і повноцінну інтеграцію з монтажем, продакшеном та додатковим просуванням. Зазвичай, амбасадорство передбачає згадку бренду у 30-50 відеороликах у тому форматі, що був передбачений за домовленістю.

Великі компанії можуть утворювати мережі інфлюєнсерів-партнерів. У таких випадках блогери можуть брендувати всі свої канали (фото профілю в Instagram, зміст і характер публікацій), носити фірмовий мерч на заходи та події, підтримувати всі інфоприводи компанії тощо. 

У б’юті-індустрії популярним є формат прес-розсилок. Зазвичай, така співпраця передбачає двосторонню вигоду, і більшість блогерів прагне потрапити до розсилки від бренду. Інтеграція може бути оплачуваною (для популярних блогерів), а може передбачати символічну плату чи обмін на продукцію (для UGC-кріейторів). Як правило, ціна за участь у прес-релізах  обговорюється індивідуально з кожним інфлюєнсером. 

І в амбасадорстві, і в участі в прес-розсилках, може застосовуватись формат CPA-оплати, коли бренд платить вже за приведеного клієнта.  Наприклад, якщо за вказаним промокодом або реферальним посиланням реєструється користувач або хтось здійснює покупку, тоді блогер отримує винагороду. 

Незважаючи на те, що Youtube пропонує більш складні рекламні формати у порівнянні з іншими соціальними мережами, ця платформа є більш дешевшою. Аудиторія на Youtube у вже перевірених блогерів більш якісна, а чітко спланований формат співпраці принесе гарантований результат. Окрім цього, ви можете підсилити свої зусилля за допомогою просування у коротких форматах через дописи в Instagram або  відео у TikTok. 

Приєднуйтесь до нашої Безкоштовної Школи Бізнесу в Telegram.

Джерело

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Ідеї для Вашого Бізнесу
Ідеї для Вашого Бізнесу@ua_bizidea

Канал №1 для підприємців

3KПрочитань
1Автори
7Читачі
На Друкарні з 8 квітня

Більше від автора

  • Як бізнесу почати продавати в соцмережах

    Соціальні мережі беруть на себе роль e-commerce платформ, які зєднують користувачів із брендами. Дослідження HubSpot показує, що 87% маркетологів, що продають у соцмережах, вважають ці канали ефективними.

    Теми цього довгочиту:

    Бізнес
  • Як безкоштовно рекламувати бізнес в Google

    Безкоштовна реклама в Google доступна всім, хто має привязку підприємства до місця офлайн. Це може бути офіс, склад, пункт самовивезення, магазин та ін. Є за що зачепитися? Тоді читай далі ти за крок від важливого та корисного інструменту просування.

    Теми цього довгочиту:

    Маркетинг
  • Бізнес на консалтингу

    Загалом консалтинг це будь-який процес, у якому хтось дає якісь поради. І тут немає обмежень: це 1 година чи 150. Але ми говоримо про нього не як про дисципліну чи термін, а як про сервіс.

    Теми цього довгочиту:

    Бізнес

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається