Save the Spot: як запостити чужі колажі та спалити своє російське походження

Проект Save the Spot позиціює себе майданчиком, який допомагає зібрати кошти на відновлення українських об’єктів культури, зруйнованих росіянами. На своїй сторінці в інстаграмі платформа виклала роботи української дизайнерки та колажистки Ольги Зерно (Olga Zerno). Але зробили це без дозволу авторки, схоже, просто зробивши скріншоти зображень. Про цю ситуацію Ольга написала на своїй сторінці в інстаграмі. Але крім факту крадіжки контенту, дизайнерка знайшла російський слід у самій Save the Spot.

«Мої роботи без дозволу запостила організація яка займається підтримкою українських музеїв, по якості зображень у пості виглядає так ніби зробили скріни з моєї сторінки. Так як мене часто репостять я не завжди звертаю увагу на те хто саме це робить, зазвичай організації чи медіа питають дозволу автора про публікацію», — написала Ольга.

Проте, згодом авторку тегнув російський бізнесмен Євген Чичваркін, який виклав собі ті ж зображення та написав чималий текст про Save the Spot (на момент публікації пост було видалено). Далі з’ясувалося, що цю організацію заснувала росіянка Тетяна Фокіна…

«Рестораторка, дизайнерка, філантропка»

Тетяна Фокіна — російська підприємиця, яка живе у Лондоні. Відома вона винним магазином Hedonism Wines та рестораном HIDE Restaurant. Також Фокіна володіє студією дизайна інтер’єру Studio Caché.

Крім активів у Лондоні, Тетяна, схоже, дещо соромиться своєї національності. У відкритих джерелах вона переважно згадується як «британська підприємиця російського походження».

А ще ЗМІ пишуть, що Фокіна — цивільна дружина Чичваркіна, який якраз і робив пост про Save the Spot. А сам російський бізнесмен регулярно з’являється в українському інформаційному просторі «під соусом» хорошого руского.

Фокіна та Чичваркін

Ще один проект, який Фокіна чи то засновувала, чи то очолювала — освітня  онлайн-платформа «Откритий унівєрсітєт», діяльність якого згорнули у 2019 році Це майданчик з лекціями «о прошлом, настоящем и будущем России». Проте, там є багато контенту присвяченого Україні: «Украіна послє СССР: мєжду дісфункціональной дємократієй і нєконсолідірованним авторітарізмом», «УКРАІНА ЦЕ ЄВРОПА! ІЛІ НЄТ?». А в інстапості університету про «южний фронтір», Крим позначено територією росії.

Скрін з відео на сторінці онлайн-платформи «Открытый университет» в інстаграмі

Тетяно,  Save the Spot

Інформація про запуск проекта Save the Spot масово з’явилася в українських ЗМІ 20 жовтня. Про майданчик писали, як про місце, де іноземці можуть напряму жертвувати зруйнованим закладам культури. У більшості публікацій не згадувалося, хто саме є автором проекту, часто йшлося просто про «розробників».

Проте, видання БЖ, писало, що Save the Spot запустили «Мінкульт спільно з Держмистецтв». Та на сайті цих організацій жодної згадки про проект знайти не вдалося.

Скрін публікації з сайту видання БЖ

Більш конкретну інформацію про засновників Save the Spot дають російські медіа. Там причетність Фокіної не приховується, за її словами, зараз цей проект орієнтований на «підтримку» України, але у майбутньому має плани допомагати закладам культури й в інших країнах. А в одній з публікацій взагалі зазначається, що проект підптримало українське Міністерство культури та його голова Олександр Ткаченко. Але публікацій в українських медіа, про підтримку Ткаченком проекта, також не знайшлося.

Водночас на самому Save the Spot надто великого ажіотажу на не відбувається. Допомоги «просять» тільки 12 закладів. Притому, що за оцінками Мінкульту, станом на березень 2023 року в країні від росіян постраждали 1322 об’єкти культури.

Та й надто високими показниками збору коштів майданчик не відзначається. За інформацією на сайті, Save the Spot отримав 455 пожертв на загальну суму 7791 фунтів стерлінгів, або 358 тисяч гривень (за курсом на 5 квітня 2023 року). Тобто трохи менше 30 тисяч гривень на один об’єкт.

Кількість пожертв на платформі Save the Spot

Музей в Охтирці "за ваш рахунок"

На допис Ольги Зерно відреагувала інстасторінка Save the Spot. За їх словами, політична позиція Фокіної, включаючи з кримським питанням, «висвітлена у численних інтерв'ю, які легко знайти».

Також в організації спробували пояснити ситуацію з проектом "Открытый Университет". За їх словами хоч його і запустила Фокіна, але вона начебто не редагувала і не відбирала матеріали. А карта з російським Кримом «не відображає поглядів творців і експертів» і «по можливості буде виправлена». Також у коментарі написали, що на інших картах, «Крим не показаний як частина РФ і не обговорюється таким в рамках даного курсу».

Щодо Save the Spot повторили тезу про «привернення уваги до сфери культури, яка потребує підтримки в цей важкий для України час». А щодо порушення авторських прав та використання колажів без дозволу — сказали, що є некомерційним проектом та зманіпулювали музеєм в Охтирці.

«Наша сторінка не є комерційним проектом / рекламою і не приносить прибутку. Максимум того, що могло статися "за ваш рахунок" — це якась небайдужа людина побачить ваші роботи, і це спонукатиме його зробити пожертву музею в Охтирці», — написали Save the Spot.

Музей в Охтиріці, зруйнований росіянами

Ситуація із Save the Spot є досить показовою і мова тут не тільки про використання чиєїсь творчості без дозволу автора. Сьогодні авторам контенту треба бути максимально уважними щодо того, з ким вони співпрацюють, адже як показує проєкт Фокіної, мімікрувати під щось українське та корисне вони можуть досить вправно. Крім того, нам усім треба пильнувати чи не підтримуємо ви ініціативи хороших руських, щоб не сприяти їх нормалізації та легалізації. 

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
МС
Максим Савченко@maksym_sav

36Прочитань
0Автори
1Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається