Що таке “активне навчання” (ч. 1)

В цьому циклі публікацій я спробую розібратись. що таке “активне навчання“ - підхід. який сповідують найкращі університети світу.

Перші дві частини будуть ознайомчими та більш теоретичними, а подальші - суцільна практика.


Теорія та витоки

Активне навчання (active learning) - це процес, в центрі якого знаходиться навчання. Воно зосереджується на тому, як учні вчаться, а не лише на тому, що вони вивчають. Під час такого навчання учнів заохочують “напружувати звивини” (‘think hard’), а не тільки пасивно отримувати інформацію від викладача.

Активне навчання базується на теорії конструктивізму. Конструктивізм підкреслює той факт, що учні конструюють або будують своє власне розуміння.

Конструктивісти стверджують, що навчання - це процес “створення сенсу”. Учні розвивають свої наявні знання, щоб досягти глибшого рівня розуміння. Це означає, що учні стають більш здатними аналізувати, оцінювати та синтезувати ідеї (таким чином досягаючи навичок вищого порядку за таксономією Блума).

Файл:Bloom taxonomy5.svg
Таксономія Блума після перегляду у 2001 році

Кваліфіковані вчителі роблять ці глибші рівні розуміння більш доступними, створюючи відповідне навчальне середовище, можливості, взаємодію, завдання та інструкції, які сприяють глибокому засвоєнню знань (“deep learning”).

Теорія “соціального конструктивізму” стверджує, що навчання відбувається переважно через соціальну взаємодію з іншими людьми, такими як вчитель або інші учні.

Один із соціальних конструктивістів, Лев Виготський (1896-1934), розробив ідею зони найближчого розвитку (Zone of Proximal Development). Ця зона знаодиться між тим, чого учень може досягти самостійно, і тим, чого він може досягти за допомогою кваліфікованого керівництва вчителя. Кваліфіковані вчителі зосереджують навчальну діяльність саме у цій зоні.

undefined

Кваліфіковані вчителі сприяють навчанню, надаючи вказівки та підтримку, які кидають виклик учням, виходячи з їхніх поточних здібностей. Це допомагає учням поетапно розвивати своє розуміння.

Активне навчання також пов'язане з іншими теоріями навчання:

Навчання має бути релевантним і відбуватися у значущому контексті.

Цю ідею розвинув філософ Жан-Жак Руссо (1712-1778). Вона вплинула на багатьох педагогів на початку 20-го століття, таких як Джон Дьюї (1859-1952) та Марія Монтессорі (1870-1952). Основна ідея полягає в тому, що ми вчимося найкраще, коли бачимо користь від того, що вивчаємо, і пов'язуємо це з реальним світом.

Пасивне навчання vs Активне навчання

Ось деякі відмінності між підходами пасивного та активного навчання.

❌ Пасивне навчання: учні переписують інформацію, не замислюючись над нею; 

✔ Активне навчання передбачає опрацювання інформації чи ідей.

❌ Пасивне навчання: прийняття інформації без запитань чи обговорення; 

✔ Активне навчання вимагає оцінювання інформації й часто передбачає співпрацю учнів один з одним.

❌ Пасивне навчання: просте запам'ятовування інформації без роздумів. 

✔ Активне навчання підбурює учнів застосовувати інформацію в різних ситуаціях.

❌ Пасивне навчання: зосередженість на наданні правильної відповіді та страх зробити помилку. 

Робити помилки та, що особливо важливо, вчитися на них - це частина процесу активного навчання.

Чому активне навчання корисне?

Активне навчання розвиває самостійність учнів і дає їм більший контроль над своїм навчанням - це стане їм у пригоді, коли вони покинуть шкільне середовище і здобуватимуть вищу освіту або працюватимуть.

Поширені хибні уявлення про активне навчання

🟠 Активне навчання - це тільки групова робота

Це не обов'язково так - дискусії із залученням усього класу можуть бути настільки ж “активними”. 

Помилкою деяких вчителів є припущення, що певний вид діяльності є “активним навчанням”. Активне навчання - це не про якийсь конкретний вид діяльності, а про те, як планується і контролюється освітня діяльність, щоб сприяти навчанню.

🟠 Активне навчання виключає індивідуальний підхід

Активне навчання не є однаковим для кожного учня чи класу.  Хороше активне навчання враховує індивідуальні потреби кожного учня.

🟠 Активне навчання - це коли учні розважаються

Учні (і вчителі!) повинні отримувати задоволення від процесу навчання, але це не означає, що всі “розважальні” види діяльності сприяють навчанню.  Замість того, щоб зосереджуватися на тому, чи є завдання цікавим, зосередьтеся на тому, що і як учні з нього дізнаються.

🟠 Активне навчання - це коли вчителі виходять на задній план

Великий страх щодо активного навчання полягає в тому, що вчителі більше не несуть відповідальності за навчання своїх учнів. Це неправда - вчителі так само важливі, як і раніше, але роль вчителя в активному навчанні може бути іншою, коли він виступає в ролі активізатора та фасилітатора, а не тільки “надавача знань”.

Переваги активного навчання

🟢 Активне навчання допомагає учням стати "учнями на все життя” ('lifelong learners')

При “активному навчанні“, навчання - це не лише зміст, але й процес. Активне навчання розвиває самостійність учнів та їхню здатність до навчання. Активне навчання дає їм більшу залученість і контроль над своїм навчанням. Це означає, що вони краще здатні продовжувати навчання після закінчення школи чи коледжу.

🟢 Активне навчання заохочує до успіху

Заохочення до активного навчання допомагає учням отримувати вищі оцінки, що ґрунтуються на їхніх покращених навичках та розумінні.

Оскільки активне навчання заохочує учнів відігравати центральну роль у власному навчанні, воно краще готує їх як до вищої освіти, так і до роботи. Аналітичні навички також допомагають студентам краще розв'язувати проблеми та застосовувати свої знання для вирішення повсякденних проблем.

🟢 Активне навчання є цікавим та інтелектуально захопливим

Активне навчання заохочує всіх учнів залишатися зосередженими на навчанні, що часто викликає у них більший ентузіазм до занять. Викладачі також відзначають, що їм подобається рівень академічної дискусії зі своїми студентами, який заохочується “активним навчанням”.

Джерела

What is active learning?

Getting started with Active Learning - Cambridge International Education
Teaching and Learning Team


Сподобалась публікація? Дуже на це сподіваюсь, адже автор відшукував матеріали, перекладав, редагував та адаптував його для того, щоб читання приносило не лише задоволення, але й було корисним. Можете підтримати його донатом. Навіть 1 гривня принесе радість!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Артем
Артем@artem

Намагається збагнути світ

3.7KПрочитань
8Автори
45Читачі
Підтримати
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

  • Провести School Maker Faire і вижити. Власний досвід

    24 травня 2024 року в Ukrainian Global School пройшов School Maker Faire подія, що об'єднала учнів, вчителів та батьків навколо ідей STEAM (наука, технології, інженерія, мистецтво та математика). Це було справжнє свято винахідливості, креативності та практичного навчання.

    Теми цього довгочиту:

    Maker Faire
  • Чому micro:bit краще за Arduino для початкової школи

    В сучасному цифровому світі дуже важливо щоб діти вивчали основи програмування та електроніки. Погодьтесь, якщо ти розумієш, як влаштована та чи інша технологія, у тебе менше шансів потрапити в якесь незручне становище.

    Теми цього довгочиту:

    Освіта
  • “Другий Мозок” своїми руками

    Після невеликої перерви я вирішив повернутися до теми Продуктивності та Роботи з інформацією. Якщо до цього я робив переклади матеріалів, то цей довгочит вже авторський.

    Теми цього довгочиту:

    Продуктивність

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається