Storm Shadow. Британський шторм (Стаття №1)

8 травня 2023, автор: VANGUARD

Вітаємо вас! Ми підготували нову статтю про ракету, яка має вже поступити на озброєння ПС ЗСУ. Мова про британсько-французько ракету Storm Shadow/SCALP. Про неї і поговоримо.

Зміст статті:

Історія СтворенняБойове застосування/ЕксплуатаціяКонструкціяТТХЗастосування в Україні

Історія Створення

Історія ракети Storm Shadow бере свій початок з конфлікту на Фолклендських островах 1982 року.

Робота над програмою ракети великої дальності 1982 року зрештою була включена в програму НАТО зі створення модульної зброї стримування (NATO Modular Stand-Off Weapon-MSOW) семи країн 1987 року. Країни-партнери MSOW (США, Великобританія, Іспанія, Канада, Франція, Західна Німеччина та Італія). Франція та Канада відмовилися від участі, посилаючись занепокоєння щодо розподілу роботи. Вимоги програми MSOW включали три ракети різних розмірів і модульну концепцію корисного навантаження.

Розроблялись три різні варіанти ракет: протитанкової ракети малого радіусу дії, ракети великого радіусу дії проти стаціонарних цілей та ракети великого радіусу дії проти рухомих цілей.

Alliance Defence Corporation (ADC), очолювана компанією "Rockwell" виграла змагання проти "General Dynamics", але угода була далека від завершення. ВПС США фактично припинили цю програму, вийшовши з неї в 1989 році через розбіжності в концепції операцій з Королівськими ВПС.

Зокрема, ВПС США хотіли відмовитися від важкої (1600 кг) далекобійної версії, яку Королівські ВПС розробляли для свого винищувача "Tornado". Також суперечки точились навколо “стелс” концепції ракет.

Після остаточної відмови від програми MSOW її учасники почали розробки ракет заново поодинці.

Компанії Matra і BAE Dynamics почали обговорення про об'єднання своїх підрозділів для розробки нової ракети в 1992 році. Вимоги Королівських ВПС від 1994 року під номером 1236 визначили потребу в далекобійних ракетах проти захищених цілей, таких як броньовані ангари літаків та аеродроми або командні та контрольні пункти. Було запропоновано низку систем:

–GEC Marconi

Високоточна бомба компанії Marconi Avionics Hakim вироблялась у двох варіантах з різними БЧ, а також з альтернативними варіантами системи наведення. Спочатку вони були розроблені компанією ISC у США відповідно до вимог 1984 року, визначених ВПС ОАЕ.

Компанія Ферранті придбала ISC у 1987 році, а потім була викуплена Marconi в 1991 році. Через такі зміни в компанії, керована бомба "Hakim" називали по-різному: Alpha, GMX, Felix, Pegasus і навіть Little Brother. На озброєння ОАЕ в 1990 надійшла версія Hakim A/B, а в 1993 Hakim C/D. Версія PGM-4 Hakim B була оснащений мікротурбореактивним двигуном компанії Teledyne Ryan. Під назвою "Centaur" бомба була запропонована Королівським ВПС. Радіус дії заявлявся у 250 км.

–ADM-141 TALD

Ракета Оснащена БЧ та збільшена версія тактичної авіаційної приманки (TALD) корпорації Brunswick.

–Hughes/Smiths Industries "Airhawk”

Airhawk — вкорочена крилата ракета BGM-109 Tomahawk. Ракета була оснащена проникаючою боєголовкою компанії Thomson Thorn Lancer загальною довжиною 4,66 м. Вага становила 907 кг із заявленим запасом ходу 600 км.

–McDonnell Douglas/Hunting Grand SLAM

Grand SLAM був похідним від крилатої ракети SLAM-ER з дальністю 300 км і 400-кілограмовою проникаючою бойовою частиною. Боєголовка була взята з американської програми AGM-137 TSSAM.

Він мав довжину 5,31 м і важив 1100 кг. Розмах крила становив 2,42 м

–Aerospatial Asura 

Особливістю ракети став прямоточний повітряно-реактивний двигун. Це був високошвидкісний і неядерний варіант ракети ASMP-C.

–Rafael Popeye 3

"Popeye 3"– варіант ізраїльської тактичної ракети з турбовентиляторним двигуном.

–Daimler-Benz Aerospace/Saab Kinetic Energy Penetrating Destroyer (KEPD) 250/350

Згодом цей прототип стане крилатою ракетою "Taurus KEPD" на озброєнні Німеччини, Іспанії та Республіки Корея.

Storm Shadow

Щодо ракети Storm Shadow, то вона бере свої початки з спільного французько-німецького проекту крилатої ракети "APACHE" (Arme Planante À Charges Éjectables). Ракета "Apache" випереджала свій час бувши першою у своєму роді серед крилатих ракет Європи. Доволі масивна, вагою у 1230 кг, але із радіусом дії 140 км і оснащена десятьма боєприпасами KRISS.

Льотні випробування почалися в 1986 році, але Німеччина вийшла з програми в 1988 році. Тоді ж Франція знайшла нового партнера у вигляді Британії. Французька компанія "Matra" разом з британською MBDA почали роботу над новою КР– SCALP. І тут я поясню: SCALP це французький варіант ракети, який виробляється в Франції, тоді як "Storm Shadow" є британською. Відрізняються вони лише програмним забезпеченням та деякою електронікою, при цьому як заявляється незабаром ракети стануть повністю ідентичними.

250-кілометрова версія була запропонована Великобританії, щоб задовольнити вимоги Королівських ВПС на далекобійну високоточну ракету, яка отримала назву "Storm Shadow". Також був розроблений Apache AI для ВПС Франції, з дальністю ураження цілей на 250-400 км

Справу ускладнило те, що в 1994 році компанія Matra запропонувала Королівському флоту Apache C для використання в якості керованої зброї «поверхня-поверхня». У 1996 відбулось злиття компанії BAe Dynamics та Matra в одну корпорацію, цим самим поєднавши передові розробки Британії та Франції у сфері високоточних ракет. Контракт на розробку та виробництво "Storm Shadow" на суму 700 мільйонів фунтів стерлінгів був підписаний у 1997 році.

У 1998 році МО Франції уклало з компанією Matra BAE Dynamics контракт на 6 мільярдів франків на 500 ракет SCALP-EG (Emploi General). Як зазначалось раніше, SCALP-EG і Storm Shadow практично ідентичні. Ракета "Storm Shadow" була обрана Італією в 1999 році.

Перший політ Storm Shadow відбувся наприкінці 2000 року, а протягом кількох наступних років були здійснені й інші.

Бойове застосування

Проникаюча БЧ ракети Storm Shadow, яка не здетонували в Сирії

На першому етапі операції TELIC (британська операція в Іраку у 2003 році) Tornado GR.4 Королівських ВПС випустили 27 ракет "Storm Shadow", попри те, що вони офіційно вони не були прийняті на озброєння. Запуски ракет проводилися літаками Tornado GR.4 з 617 ескадрильї Dambusters.

Ракета Storm Shadow була офіційно прийнята на озброєння ВПС у жовтні 2004 року:

"Наявність цієї найкращої у світі системи означає значний стрибок вперед у технологіях і можливостях для RAF. Сучасна навігаційна система, що забезпечує феноменальну точність, разом зі спеціалізованою боєголовкою BROACH для руйнування бункерів, не має аналогів у світі...”

У липні 2004 року компанія MBDA оголосила про серію потенційних модернізацій для Storm Shadow. Міністерство оборони Франції профінансувало програму вартістю 15 мільйонів євро, яка продемонструвала потенціал односторонньої передачі даних від ракети після запуску в режимі реального часу, що дозволило перевірити та виявити певні дефекти.

Подальші дослідження мали на меті показати, як двосторонню лінію передачі даних можна використовувати для повторного націлювання вже випущеної ракети. Інші варіанти, як повідомляється, включали вдосконалену конструкцію планера, нову БЧ Hardbut і нову ГСН. Система з кількома боєголовками нового покоління (NGMWS) проти укріпленої та глибоко захованої цілі (HARDBUT) була частиною ширшої спільної програми демонстрації технологій (TDP), що фінансується Міністерством оборони та Générale de l’Armement (DGA).

Проект CASOM обійшовся в 981 мільйон фунтів стерлінгів, при цьому Британія отримає близько 900 ракет. На сьогоднішні, особливо ракета ще не відзначилася, при цьому вона має усі шанси стати на озброєння ЗСУ.

В 2011 році “Strom Shadow” активно застосовували під час операції “ELLAMY” в Лівії. 19 березня того ж року чотири Tornado GR4 здійснили дальній бойовий виліт з бази Королівських ВПС “Marham”, для того, щоб атакувати Лівійські військові об'єкти. Під час виконання завдання було завдано удару по 8 цілям, після чого літаки повернулися назад в Британію. Загалом під час операції в Лівії, британські військові використали 80 крилатих ракет типу “Storm Shadow” та “Tomahawk”.

В 2016 році стало відомо про застосування ракети “Storm Shadow” проти бойовиків ІДІЛу. Через 5 років, Королівські ВПС використали дані ракети в Іраці, знову ж таки проти ІДІЛ.

У 2013 році розпочалися випробування ракети “Storm Shadow”, яку встановлювали на новий винищувач Eurofighter Typhoon, перший пуск відбувся у 2015 р. В наступному ж році уряди Франції та Британії погодилися обмінюватися усією інформацією відносно комплексів Storm Shadow та SCALP, для розробки майбутньої ракети яку планують прийняти на озброєння у 2030-2035 роках. Назва нової ракети_ Future Cruise and Anti-Ship Weapon (FCASW)/Futur Missile Antinavire/Futur Missile de Croisière (FMAN/FMC).

Планувалося, що ракета типу “Storm Shadow” буде інтегрована під винищувач F-35B, але пізніше від цієї ідеї відмовилися, на користь майбутньої ракети.

На сьогоднішні є декілька країн, які є операторами цієї ракети або будуть ними в майбутньому:

–Франція–Великобританія–Італія–Греція–Катар–Саудівська Аравія–ОАЕ (варіант Black Shaheen)–Єгипет (варіант Black Shaheen)

Зараз в Британії проводять модернізацію ракет до виведення на стандарти SPEAR Capability 4. Цим займається MBDA, контракт з якою передбачає модернізацію турбореактивного двигуна, навігаційної системи та аналогічну заміну таких елементів, як кабелі, ущільнювачі та прокладки, особливо тих, що мають вичерпаний термін служби.

В 2021 році з'явилися концепти нових ракет по програмі FCASW. В рамках цього проекту буде створено дві ракети, які представлені на фото вище:

–Надзвукова високоманеврена ракета з великою дальністю–Дозвукова малопомітна ракета

В перспективі обидва комплекси будуть застосовуватися для широкого спектру наземних та надводних цілей. Пуск ракет буде здійснюватися з УВП кораблів, наприклад фрегатів Type 26.

Конструкція

“Storm Shadow“– багатоцільова, дозвукова крилата ракета, призначена для ураження неземних цілей (як і на відкритій місцевості, так і під землею).

Переважна частина корпусу ракети виконана з композитних матеріалів та авіаційних сплавів алюмінію. Стабілізатори і крило під час транспортування і до моменту пуску перебувають в складному вигляді, а повіртезабірник закритий захисним обтічником, який скидається перед запуском.

В якості двигуна на ракету встановили Turbomeca Microturbo TRI 60-30, який є останньою модифікацією двигуна TRI 60 (інші його варіанти використовувалися на різних крилатих ракет, в тому числі на RBS-15). За відкритими даними двигун забезпечує діяльність польоту від 250 до 300 км, а в деяких джерелах 560 км. Припускаємо, що ракети з дальністю до 300 км, є експортним варіантом “Storm Shadow”– “Black Shaheen” (Розроблений для арабських країн з можливістю пуску з Mirage 2000).

Маршовий турбореактивний двигун Microturbo TRI 60-30 збитої крилатої ракети Storm Shadow

ТТХ двигуна:

–Тяга: 5,7 кН–Вага: 61,2 кг–Габарити:• Діаметр: 343 мм• Довжина: 841 мм

За двигуном, над повіртезабірником, розташувався паливний бак ракети, якийсь чому позначають як акумулятор. Далі іде БЧ та блок управління ракетою: система інерційної навігації (INS), система супутникової навігації (GPS) та TERPROM.

В даній ракет встановлена безплатформенна ІНС, що створена на базі трьох кільцевих лазерних гіроскопів та трьох акселерометрів (скоріш за все, маятникових).

Fundamentals of Strapdown Inertial and GPS-Aided Navigation - ppt video  online download
Принципова схема безплатформенної ІНС

TERPROM– система яка дозволяє ракеті огинати рельєф та летіти на надмалих висотах, створена на основі системи TERCOM (додано додаткові функції, такі як: система запобігання зіткненням, розширені підказки про рельєф місцевості, попередження про перешкоди і дроти, відображення більш повної інформації про місцевість, уникнення рельєфних перешкод та інших загроз. Для цього ракета сканує поверхню під собою і як приємний бонус TERPROM збільшує точність ураження цілі, шляхом порівняння завантажених даних до пуску та з тими, які були отримані під час польоту.

В носовій частині, під обтічником, знаходиться інфрачервона ГСН. Під час зниження та наведення на ціль, за декілька кілометрів до об'єкту, ракета скидає захисний “ковпак” і вмикається головка самонаведення, за рахунок чого збільшується точність ураження.

Окремо про БЧ. “Storm Shadow” може оснащуватися декількома типами бойових частин: моноблочною та касетною. При цьому найбільш цікавою є проникаюча тандемна БЧ– BROACH (Bomb Royal Ordnance Augmenting Charge). Принцип роботи простий: при наближенні до цілі (бункера, будівлі) спрацює перша кумулятивна БЧ, яка пробиває прохід для другої, яка в свою чергу вибухає в середині.

Така бойова частина ефективна проти різних укріплень, підземних споруд, мостів та бункерів.

Місце влучання BROACH та спрацювання першої БЧ
Внутрішня частина будівлі, де вибухнула друга БЧ BROACH
Міст після ураження ракетою Storm Shadow з BROACH
БЧ BROACH на AGM-154C
BROACH

ТТХ:

–Дальність ураження цілей: 500-560 (250-300 км)–Висота польоту: ~30-40 м–Швидкість: 0,8-0,9 Мах–Вага ракети: 1300 кг–Вага БЧ: ~450 кг–Довжина ракети: 5,1 м–Діаметр ракети: ~0,48 м

Застосування в Україні

Ще в минулому році, не раз заявлялося про перспективи передачі ракет “Strom Shadow”, яка в перспективі могла б стати у нагоді в ЗСУ. 11 травня 2023 року, після довгих чуток, було оголошено про передачу Україні ракет “Storm Shadow". Вважалося, що основною проблемою для передачі цих ракет, може стати пошук носія. Як говорили більшість “експертів”, для запуску даної ракети міг би підійти умовний Су-24М, але для цього потрібно буде адаптувати його під “Storm Shadow”. Так і сталося! 24 травня з'явилося фото листівки, яку подарував Олексій Резніков Міністру Оборони Великобританії. На ній зображений Су-24МР з ракетою.

Уже 3 червня, фотограф Олег Чорний опублікував фото Су-24М зі складу 7-ої БрТА з двома ракети "Storm Shadow” під крилом

Пізніше було опубліковано відео з польотом цього літака.

Якщо ж говорити про інші носії, які б могли стати доступними для України і мають можливість нести ракети типу “Strom Shadow”, то це Dassault Mirage 2000D. Теоретично, якщо він може запускати французький SCALP

Удари по т.о. Луганську, 12 травня 2023 року

12 травня 2023 року окупаційна вдала в Луганську заявила, що по території міста було завдано удар ракетами “Storm Shadow”, які були передані Україні від Британії.

Уламки ракети Storm Shadow
Уламки ракети Storm Shadow
Уламки ракети Storm Shadow
Уламки ракети Storm Shadow, 15 травня 2023
Уламки ракети Storm Shadow, 15 травня 2023
Уламки ракети Storm Shadow, 15 травня 2023

Виходячи з фото, можна зрозуміти, що дані уламки належать ракеті “Storm Shadow”, яка була виготовлена в Франції. Скоріш за все ЗСУ отримали французький та британський варіанти ракети.

29 травня стало відомо про нанесення удару по колишній базі НГУ "Азов" в н.п Юр'ївка, імовірно зі застосуванням ракет “Storm Shadow”

8 червня в Луганську був знайдений обтічник, який закриває оптичну ГСН ракети і скидається за декілька кілометрів до цілі, для того щоб збільшити точність влучання до метра.

Про прильоти поблизу Генічеська 9 червня

Координати: 46.004824 34.845081

9 червня ЗСУ нанесли удар по штабу ЗС РФ "Днепр" в районі міста Генічеськ. Раніше туди приїжджав путін. За заяву російських ЗМІ та телеграм-каналів, удар був завданий за допомогою ракет "Storm Shadow". При цьому на відео є цікава деталь, яку пропускають.

На другій секунді відео, увагу автора відвертає вибух у морі, в 50 метрах від узбережжя. У воді жодних об'єктів або цілей не було. Виникає питання: чи могла КР "Storm Shadow" настільки відхилитися від заданої цілі? Імовірність близька до нуля.

Ми припускаємо, що по території бази відпочинку "Бригантина" та готелю "Chalet Thermal" де розташовувався штаб ЗС РФ, був нанесений удар за допомогою іншого ракетного комплексу. Відстань до цілі від правого берега Дніпра становить близько 130-140 км. Опираючись на власні джерела інформації та проведений аналіз, приходимо до висновку, що ЗСУ застосували ТРК, яким міг бути як іноземний комплекс (наприклад неоголошений GLSDB) або ж ракета власного виробництва.

Окрім цього, русня намагалася приховати факт влучання в штаб, виправдовуючись його передислокацією. В реальності було знищено обидва пункти базування

Ще один приклад застосування: 18 червня за допомогою ракет “Storm Shadow” було нанесено удар по складу БК в Риково. Одне з відео опублікував командувач Повітряних Сил Україна Микола Олещук.

Найбільш гучнішим став удар по мостам в Чонгарі, які знаходиться між Кримом та Херсонською областю

Зранку 22 червня ЗСУ нанесли ракетний удар по двом автомобільним мостам в Чонгарі. Попередньо було 3 влучання з пошкодженням самого полотна дороги:

–1 🔺 3 місця влучання: 2 в місті та 1 в біля моста–2 🔺 1 місце влучання в міст, який не експлуатується–📏Відстань від підконтрольних Україні територій до мосту ~130 км

Заявляється, що удар був завданий ракетами "Storm Shadow", що підтверджують знайдені там уламки, фото з камер спостереження та відео з нібито збиттям, правда збиває ракети сам міст.

Цікавим залишається ще воронка, яка знаходиться на протилежному березі. Влучання прийшлося біля моста, перед російськими фортифікаціями. Припускаємо, що це було влучання модернізованого варіанту ракети Р-624М "Вільха-М", яким попередньо могли завдати удар по штабу ЗС РФ поблизу Генічеська.

Скоріш за все, ЗСУ завдали комбінований удар зі застосуванням керованих РС та крилатих ракет. Така тактика дозволяє ускладнити роботу ворожого ППО. Якщо ж брати до уваги відео з роботою ЗРГК "Панцир-С1" нібито по ракеті Storm Shadow, є імовірність того, що одна з КР отримала пошкодження, які і могли її трохи збити з курсу.

В місцях влучань полотно пробите в районах над опорами мосту, що вказує на намагання знищити його. Прильоти по автомобільному мосту прийшлися між 2-3 та 4-5 опорами.

Висновків можна зробити декілька:

–ЗСУ відтепер мають вогневий контроль над логістичними вузлами в Хеопубліковано врсонській, Запорозькій областях та Криму–Імовірно ЗСУ мають власні ракети з дальністю ураження цілей на 150 км–Удари подібного роду будуть повторюватися частіше і даватимуть чудовий результат

Дякуємо за прочитання даної статті, будемо вдячні, якщо вони поширите її серед своїх знайомих

Підтримати Канал

Зворотній Зв’язок: @Vanguard_Chatbot

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
VANGUARD
VANGUARD@VANGUARD_Missiles

Українська мілітарі-спільнота

6.9KПрочитань
0Автори
43Читачі
На Друкарні з 19 червня

Більше від автора

  • Морська Революція: наслідки збройного протистояння на Чорному морі, що змінюють світ (Стаття №9)

    В період після Другої світової війни головною ударною зброєю військово-морських сил держав світу стали крилаті ракети, зокрема – протикорабельні. Не стали виключенням ВМС СРСР, а потім й РФ.

    Теми цього довгочиту:

    Вмсу
  • A quick guide to SHAHED DRONES (Longread №4)

    Despite the international sanctions, Iran did manage to develop and set up the serial production of multiple types of UAVs.

    Теми цього довгочиту:

    Бпла
  • Циркон: неефективний гіперзвук (Стаття №8)

    Нескінченно можна дивитися на три речі: вогонь що горить, воду що біжить і на суперечки навколо Циркона. Цього разу ми спробуємо спростувати усі міфи про цю ракету і дати чітке визначення їй. Поглиблено розберемо конструкцію ракети, її характеристики та особливості застосування

    Теми цього довгочиту:

    Циркон

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Одного разу до Соломона прийшов селянин і сказав:

- О володарю мудрости! Всі кажуть, що ти надзвичайно розумний і можеш вирішити будь-яку проблему. Допоможи мені, будь ласка. У мене дві кози, але я не знаю, кому з них продати молоко. Можеш ти мені порадити?

Соломон посміхнувся і відповів:

- Зроби так: сьогодні продавай молоко від першої кози, а завтра - від другої. Потім порівняй, у кого більше грошей. Так ти зможеш визначити, яка коза дає більше молока.

Селянин подякував Соломону і пішов виконувати його пораду. Наступного дня він знову прийшов до Соломона і сказав:

- О мудрий Соломоне! Я зробив все так, як ти порадив, але сьогодні в обох кіз молоко рівне. Що робити далі?

Соломон посміхнувся і сказав:

- Ах, молодець! Ти зрозумів правду. Бачиш, справжня мудрість полягає в тому, щоб розподілити свої ресурси рівно і справедливо. Ти вже знаєш, що робити з молоком - поділи його порівну між себе і свою родину. Таким чином, ти покажеш справжню мудрість.

Селянин дякував Соломону за його мудрість і радувався тому, що знайшов відповідь на свою проблему.

Вам також сподобається