Стратегія в умовах кризи: як перестати виживати і почати зростати

Власнику бізнесу, навіть у вітчизняних реаліях, треба чітко усвідомлювати, що жодна компанія під час кризи не може проіснувати в довгостроковій перспективі без переходу з режиму виживання до другого етапу, який полягає у формулюванні нової стратегії, сконцентрованої на нових підходах, нових ринках та зростанні. Що ж треба робити?

1. Провести повну перевірку взаємин із клієнтами та контрагентами з урахуванням можливого зниження платоспроможності перших та дефолтів других. Очевидно, що в кризу споживчі запити змінюються. Те саме стосується і компаній-клієнтів. Багато хто може або не витримати кризи або почати скорочувати операційні витрати. Ви маєте це передбачити.

2. Розглянути можливість зміни продажу — знизити ціни, надати більш гнучкі умови за графіком платежів чи відстрочки, запровадити сегмент недорогих товарів чи послуг. Зробити все, щоб утримати клієнта та контрагента.

3. Визначити бізнес-пріоритети: відмова від непрофільних напрямів бізнесу, а також скорочення витрат. Сфокусуйтесь на основному бізнесі. Потрібно буде змінити структуру портфеля активів, визначити галузі та бізнес-підрозділи, які хочете зберегти. Визначте, які продукти та споживчі сегменти допомагають або не допомагають забезпечувати формування грошового потоку.

4. Зміна логістичного ланцюжка. Однозначно варто передбачити закупівлю обладнання, витратних матеріалів, щодо яких передбачається дефіцит. Крім цього — провести прорахунок ризиків втрати ключових постачальників, зміну логістичних маршрутів.

5. Опрацювати варіанти забезпечення безперебійної, максимально ефективної роботи працівників. Визначити критично важливі проекти та пов’язаних із ними співробітників, а як наслідок — можливі скорочення другорядних кадрів. Звичайно ж слід скасувати розроблені ключові показники ефективності та системи мотивації, побудовані на їх основі. Замість них визначити кожному топовому спеціалісту антикризові показники та KPI.

Більше корисного — в нашому телеграмі «Український Бізнесмен».

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Український Бізнесмен
Український Бізнесмен@ukr_businessman

853Прочитань
1Автори
25Читачі
На Друкарні з 17 травня

Більше від автора

  • 15 ресурсів для пошуку трендів та інсайтів

    Знаючи тренди та тенденції ринку, ви можете приймати більш обґрунтовані рішення. Чим більше інформації має компанія, тим ширше її можливості.  Де шукати тренди, щоб не проґавити зміни на своєму ринку?

    Теми цього довгочиту:

    Бізнес
  • Три неординарних бізнес-стратегії, завдяки яким компанії підкорили ринок

    Щоб стати компанією, яку знають в усьому світі, потрібно мати сміливість та нестандартне мислення. Ось компанії, приклад яких показує, як це працює.

    Теми цього довгочиту:

    Бізнес
  • 10 трендів інтернет-маркетингу 2024 року

    Щоб залишатися конкурентоспроможним брендом на ринку, лідером в ніші та успішним бізнесом, важливо слідкувати за прийдешніми тенденціями, актуальними змінами та напрямками. Ось топ трендів digital-маркетингу на 2024 рік, які варто взяти на замітку українському бізнесу.

    Теми цього довгочиту:

    Бізнес

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається