"Зелений" бізнес - чудовий варіант для тих, хто любить природу і воліє працювати на свіжому повітрі. І одним із найприбутковіших його різновидів є бізнес на стрижці газонів, який, загалом, вважається сезонною роботою, однак за бажання його можна перетворити на цілорічне джерело доходу.

Як і де краще починати роботу?

Цей вид бізнесу найбільш затребуваний у сільській місцевості, однак і в місті для нього знайдеться місце. Ідеться про райони з приватними домоволодіннями, і там така робота матиме великий попит, особливо якщо нове підприємство запропонує більше послуг, ніж конкуренти, які вже існують на ринку (ціни в цьому разі є другорядними, адже власники приватних будинків - люди забезпечені, і цілком можуть собі дозволити оплачувати досить дорогі послуги). Серед основних пропозицій, які компанія може зробити потенційним клієнтам, можна виокремити не лише безпосередню стрижку газонів, а й:

  • обробку та стрижку дерев і кущів

  • підтримання певної форми газону

  • настил нових газонів

  • прибирання сухого листя (восени)

  • формування живоплотів і догляд за виткими рослинами

Перший крок до відкриття такого бізнесу - реєстрація підприємства (достатньо буде ФОП). Щойно всі формальності буде завершено, знадобиться оренда маленького офісу (можна працювати і з дому, але важливо постійно бути на зв'язку з клієнтами і мати сайт зі своєрідним "портфоліо"), а також закупівля обладнання. Останнє вкрай важливе, і однією хорошою газонокосаркою в цьому разі не обійтися. Потрібно буде купити ще й електричну ручну косу (незамінна у важкодоступних місцях газону), а також безліч інструментів для садівників. Також знадобиться фургон або просторий автомобіль для транспортування обладнання.

Як рекламувати бізнес на стрижці газонів?

У цьому виді діяльності реклама - це головний фактор успіху. Перші замовлення підприємцю отримати дуже складно, особливо за наявності конкурентів, і найкраще заздалегідь дати клієнтам знати про відкриття нового підприємства. Це можна зробити за допомогою:

  • оголошень на стовпах та інших доступних поверхнях на вулиці - найбюджетніший варіант

  • візиток і флаєрів у магазинах садового приладдя (про це потрібно буде домовлятися з власниками цих торгових точок)

  • візиток біля кас звичайних магазинів, розташованих у районі, де проживають потенційні клієнти

Але, безумовно, цей вид бізнесу потребуватиме й особистої участі власника в рекламі підприємства: йому або його помічникам варто особисто обійти всіх потенційних замовників і проінформувати їх про новий вид послуг. Зацікавити клієнтів можна обіцянкою знижок - наприклад, заявити, що першим 10 з них буде запропонована стрижка за півціни.

Також не варто зациклюватися лише на приватних домовласниках. Можна розширити пошук клієнтів, звертаючись до невеликих компаній, що мають власний газон перед будівлею, до орендарів офісів, які зобов'язані підтримувати газон, що додається до них, у належному стані, власників магазинів та інших малих архітектурних форм.

Які вкладення зробити і якого прибутку чекати?

Вважається, що заробити на стрижці газонів можна дуже швидко і легко, тому що цей бізнес не вимагає надто великих вкладень у нього. Основні витрати такі:

  • 10 тис. гривень (мінімум) - на газонокосарку

  • 2 тис. - на купівлю електрокоси

  • 2-5 тис. - на закупівлю іншого садового інвентарю (тримери, ножиці тощо)

Ще 30 тис. варто виділити на рекламу послуг, а також передбачити кошти на створення власного сайту підприємства та оренду приміщення під офіс, якщо така буде потрібна.

Потім варто перейти до найбільшої витрати - придбання автомобіля, який може коштувати 200-300 тис. гривень. На ньому можна заощадити, придбавши машину б/в або пристосувавши особисте авто для робочих потреб (можливо, доведеться придбати для нього причіп).

Що ж стосується прибутку, то для початку можна встановити таксу за послуги в районі 50 гривень за 1 кв. м газону (можна і дешевше - все залежить від місцевості і цін, які вже встановлені на ній). У день можна заробляти до 5 тис. гривень, обслуговуючи різних клієнтів. При цьому додаткові послуги (робота з клумбами, чагарниками і деревами) приноситиме додатковий прибуток. Також можна запропонувати замовникам оренду садового інвентарю, і загалом заробити на стрижці газону можна вже в перші 2-3 місяці роботи: всі інвестиції, за виключенням витрат на автомобіль, окупляться в перші ж тижні, і підприємець зможе розраховувати на чистий дохід, який зростатиме в міру розкрутки його бізнесу.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

782.7KПрочитань
11Автори
601Читачі
Підтримати
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається