Огляд ринку порошкового фарбування металевих виробів

Нині дедалі популярнішим способом кінцевої обробки готових металевих виробів будь-якого типу в багатьох галузях стає їхнє порошкове забарвлення або нанесення полімерного покриття.

Але далеко не кожна фірма, що виробляє металеві промислові товари, оснащена відповідним обладнанням: деяким бракує виробничих площ, деякі не хочуть вкладати гроші в додаткове обладнання, а деякі - наймати додаткових працівників, до того ж відповідно кваліфікованих, або перекваліфікувати тих, що вже працюють.

Як би там не було, часто фарбуванням вже готового металевого виробу займається стороння спеціалізована організація, яка, по суті, нічого не виробляє, проте досить прибуткова, щоб звернути на себе увагу бізнесмена-початківця.

Дійсно, надаючи послуги з фарбування металевих виробів, керівництво і власник такого підприємства абсолютно не ризикують вкладеними коштами: без роботи організація такого типу точно не залишиться, до того ж багато складних питань виробництва - як, що і в яких обсягах виробляти, куди реалізувати вироблене або як забезпечити безперебійну роботу заводу або фабрики - в даному виді бізнесу просто не виникають - достатньо лише своєчасно поповнювати запаси порошкових барвників та інших витратних матеріалів і дотримуватися умов.

У принципі, з такими нескладними завданнями впорається не тільки підприємець-початківець, який уперше чує про камери порошкового фарбування і печі полімеризації, а й сторонній керівник, якого можна найняти, щоб не займатися такими, по суті, дрібними питаннями.

Взагалі, в цьому, як і в деяких інших такого роду видах бізнесу, від підприємця вимагається лише організувати саме підприємство: закупити обладнання, найняти працівників і забезпечити рекламу та маркетингову політику. Але навіть ці, загалом-то, елементарні речі можна довірити професіоналам: менеджерам, фахівцям з реклами та кадрів тощо. Головне - мати відповідного розміру стартовий капітал, який і слугуватиме інвестиціями у відкриття бізнесу, і, перечекавши певний час (від півроку до року), упродовж якого буде подолано точку беззбитковості, працювати над розширенням цього бізнесу або жити рантьє - кому що до душі.

Слід, однак, пам'ятати, що послуги з фарбування порошковими барвниками та полімеризації сильно орієнтовані здебільшого скоріше на наявність відповідних клієнтів, аніж на інші чинники: географічне розташування, величину населеного пункту тощо.

Для впевненої роботи та успішного розвитку необхідна наявність достатньої кількості виробничих підприємств, що випускають такі товари, які надходять до кінцевого споживача або в забарвленому вигляді, або з нанесеним шаром полімеру (полімерів) на поверхню (а іноді й тих, що пройшли обидва процеси: порошкове фарбування і формування полімерних покриттів на металевих виробах).

Тож перш ніж вкладати гроші в організацію бізнесу порошкового фарбування, слід не просто поцікавитися, а ретельно вивчити питання наявності виробників відповідних металевих виробів у регіоні.

Не варто сподіватися на приватні замовлення, навіть у великих містах: так, фізичні особи іноді вдаються і до таких послуг (особливо автовласники), але навіть на масових дрібних замовленнях підприємство довго не протримається - йому потрібні більш серйозні обсяги виробництва.

Тільки наявність великої кількості виробників металевих виробів, які потребують порошкового фарбування, може дати бізнесу з фарбування право на існування.

Зрозуміло, є також фактор замовників з інших регіонів, але на це, найімовірніше, розраховувати не варто: по-перше, у сусідніх регіонах можуть існувати аналогічні підприємства, добре, що їхнє відкриття не пов'язане з великими капіталовкладеннями та витратами, а по-друге, така широкомасштабна рекламна кампанія, що допоможе виробникам металевих виробів з іншого регіону дізнатися про вашу фірму, обійдеться непорівнянно дорого з отриманим ефектом.

Тож спосіб отримання клієнтів з інших регіонів існує тільки один: забезпечити власну присутність на місцях, тобто відкрити свої підприємства з порошкового фарбування металевих виробів у цих регіонах.

Обладнання для порошкового фарбування

Найважливішим обладнанням на підприємстві з порошкового фарбування металевих виробів є, звісно, камера порошкового фарбування. І навіть не одна, а кілька: залежно від планованих обсягів виробництва та приблизних габаритів предметів, що фарбуються: типовий розмір робочого простору (ДхШхВ, мм) дорівнює приблизно 2000х1100х1700, але для фарбування великогабаритних виробів знадобляться спеціальні камери: завдовжки до 11 м, заввишки до 2,5 м.

Камера порошкового фарбування з системою рекуперації призначена для нанесення полімерного порошкового покриття на металеву поверхню виробів. Вона являє собою металевий каркас, обшитий сталевими листами з полімерним покриттям.

Рекуператор служить для уловлювання порошкової фарби, що не осіла на вироби. Порошкова фарба, що осіла на фільтри рекуператора, скидається в бункер, фарбу з бункера (відсів) можна повернути в цикл фарбування.

Як видно, камера порошкового фарбування не є технічно складною конструкцією, а її вартість залежить безпосередньо від її розмірів: стандартна камера коштує від 30 тис. грн., камери специфічних (нестандартних) розмірів - дещо дорожчі. Утім, існують і дешевші - так звані однопостові (тобто розраховані на обслуговування одним працівником) або тупикові камери, що приблизно вдвічі дешевші (приблизно 15-20 тис. грн.) за зазначені.

Власне безпосередньо для фарбування використовують розпилювачі порошкової фарби - інструменти, призначені для нанесення порошкової фарби на вироби в електростатичному полі, або автоматичні камери нанесення.

Розпилювачі відрізняються тільки розміром контейнера з фарбою-порошком: невеликі ручні з ємністю контейнера до півлітра і портативні установки-візки з резервуаром до 50 л.

Зазвичай купується по кілька екземплярів кожного типу: щонайменше, по одному ручному на кожного працівника плюс кілька запасних і змінних (за умови використання одночасно барвників кількох кольорів) та 3-4 (на підприємство середнього обсягу виробництва, точніше, послуг, що надаються) ручних установок розпилення.

Вартість першого типу розпилювача - приблизно 4-6 тис. грн., установка ж обійдеться приблизно в 4,5 тис. євро (що в перерахунку в гривні за поточним курсом становить близько 175 тис. грн.). Вітчизняний аналог обійдеться приблизно в 25 тис. грн., проте якість такого виробу і його роботи може виявитися невисокою.

Автоматична камера нанесення являє собою, по суті, камеру порошкового фарбування, забезпечену вбудованими розпилювачами: фарбування металевих виробів у такій камері не вимагає безпосередньої присутності людини в них.

Зазвичай ручні розпилювачі використовуються для невеликих деталей, або невеликих за обсягом замовлень, а також для фарбування деталей у різні кольори, в той час як автоматична камера може швидко і рівномірно пофарбувати в один колір одну велику або кілька дрібніших деталей. Тож доцільно укомплектувати підприємство також 2-3 автоматичними камерами.

Вартість кожної з них становить приблизно 100 тис. гривень.

Для полімеризації - формування полімерних покриттів на вже пофарбованих металевих виробах - використовуються спеціальні печі полімеризації.

Існують печі трьох видів: електричні, газові та інфрачервоні. Найпоширеніші - електричні окремо коштують від 60 до 90 тис. грн. (тупиковий варіант) або від 140 до 260 тис. грн. (прохідний варіант), однак при придбанні деяких автоматичних камер нанесення фарби можна обійтися і без цих витрат: деякі з них являють собою нібито міні-лінію, або автомат повного циклу і комплектуються вбудованими печами полімеризації.

Однак одну-дві окремі печі придбати все ж таки варто: у деяких випадках забарвлення виробу не потрібне - тільки полімеризація (наприклад, у разі проходження ручного забарвлення раніше або замовленні тільки на полімеризацію, тобто наданні клієнтом уже пофарбованих деталей).

Як згадувалося вище, всі камери в обов'язковому порядку підключаються до рекуператорів - спеціальних апаратів, які дають змогу зібрати порошкову фарбу, що не осіла на поверхню виробу.

Кожен рекуператор обійдеться приблизно в 50 тис. грн., що істотно здорожує камери порошкового фарбування (як прості, так і автоматичні, втім, у деяких останніх моделях є вбудований рекуператор), однак, не використовуючи рекуператор, ви не зможете зібрати фарбу, яка не осіла на виріб, а, отже, повторно використати її.

Втрати фарби обійдуться в пристойну суму - цілком порівнянну з вартістю рекуператора. Крім цього, можливо організувати забір і подачу порошкової фарби безпосередньо з бункера відразу в установку розпилення, тобто влаштувати замкнутий цикл фарбування.

Крім того, для навішування і транспортування виробів за всіма технологічними циклами ділянки порошкового фарбування в механізованому або ручному режимі заводу з порошкового фарбування металевих деталей потрібна власна транспортна система.

Вона складається з транспортних візків, монорейок, опор, розпірок, опорних колон, транспортних накопичувачів, ланок поперечного переміщення, поздовжніх і поперечних ферм і балок, кареток, траверс, тощо, стандартних для цієї системи деталей.

Відповідно, механічна (ручна, в якій деталі переміщуються по цеху мускульною силою працівників) транспортна система обійдеться всього від 12 тис. грн. Однак підходить вона лише невеликим підприємствам, які не беруться як за забарвлення великих деталей, так і за великі замовлення, або обмеженим у виробничих площах.

Середнім і великим фірмам потрібна автоматична транспортна система, організація і монтаж якої коштуватиме не менше 50-80 тис. грн.

До додаткового обладнання можна віднести вібросито (вартість - близько 20 тис. грн.), призначене для просіювання (відокремлення великої фракції та сторонніх включень з основного складу матеріалу) дрібнодисперсних сипких продуктів, у цьому разі - порошкової фарби з грудками та фарби, яка використовується вдруге (відсіву), і промислового водогрязепилососа для її збору (5-9 тис. грн.).

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

783.8KПрочитань
11Автори
602Читачі
Підтримати
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається