І. Вступ

Книжки по інвестуванню та сотні курсів в інтернеті вчать нас, що вкладати кошти в будь-який актив необхідно тільки після розроблення власної стратегії. Перед кожним інвестором-початківцем фактично постає вибір серед двох варіантів: використовувати технічний чи фундаментальний аналіз для визначення цін купівлі та продажу. Власне тому ми і інвестуємо: купити, а потім колись в майбутньому — продати.

У цьому довгочиті поговоримо, який з наведених підходів слід обрати тобі як майбутньому власнику ризикових активів.


ІІ. Що таке технічний аналіз?

Технічний аналіз передбачає визначення напрямку ціни активу за допомогою її графіку, а також додатковий індикаторів. Вивчаючи певні закономірності зміни вартості в попередні періоди, інвестори та трейдери намагаються спрогнозувати можливий її напрямок в майбутньому. Так зʼявилась величезна кількість фігур (паттернів), які наносяться на графік і інтерпретуються на користь подальшого росту чи падіння активу (мал. 1). Їх налічується досить багато, тому не будемо зупинятись окремо на конкретних фігурах. Інформації у відкритому доступі достатньо багато. Варто лиш написати в стрічку пошуку «Технічний аналіз. Фігури»

Мал. 1. Джерело: https://www.newtraderu.com/2022/05/28/chart-patterns-in-technical-analysis/

Індикатори — це створені на основі певних алгоритмів допоміжні інструменти. У переважній більшості їх призначенням є визначення «перекупленості» чи «перепроданості» активу. Індикатори зазвичай відображаються окремо від основного графіку ціни (мал. 2).

Мал. 2. Джерело: www.tradingview.com

У технічному аналізі важливо те, що один індикатор чи фігура ніколи не вкажуть тобі на стовідсотковий напрямок руху ціни. Тому їх завжди варто використовувати декілька. При цьому, занадто багато індикаторів будуть лише заважати, адже можуть відображати суперечливі дані.

Саме тому, із переліченого я особисто використовую звичайні канали, а також сітку Фібоначчі. Окрім цього, можливу ціну входу мені допомагають визначити індикатори: 100 та 200-денна ковзна середня, RSI, та MACD. Їх суть та особливості використання стануть темою наступних довгочитів.

Перевагою технічного аналізу є можливість застосування до будь-якого активу: акцій, валюти, криптовалюти та ін.


ІІІ. Що таке фундаментальний аналіз?

Фундаментальний аналіз передбачає аналіз активу з точки зору його фундаментальних показників. Якщо ми говоримо про акцію, то це означає перевірку звітності та основ самого бізнесу, цінні папери якого ти маєш намір купувати. Як фундаментальний інвестор ти має орієнтуватись у питаннях: чим займається компанія, з якою швидкістю росте її виручка, чистий дохід, активи, грошові потоки та ін.

У сфері криптовалют фундаментальний аналіз дозволяє оцінити перспективи активу з точки зору залучення до нього коштів інвесторів, капіталізації (вартості всіх монет), перспектив подальшого існування та ін. Наприклад, для BTC часто використовуваними інструментами для мене є вартість його майнінгу (мал. 4) чи обʼєми його купівлі фондами (мал. 3).

Мал. 3. Джерело: https://farside.co.uk/btc/
Мал. 4. Джерело: https://en.macromicro.me/charts/29435/bitcoin-production-total-cost

Одним із «підвидів» фундаментальних інвесторів є так звані вартісні інвестори, до яких я відношу і себе. Яскравим прикладом вартісного інвестора є Воррен Баффет (мал. 5), статки якого оцінюються нині в 143,7 млрд. дол. США.

Мал. 5. Джерело: https://en.wikipedia.org/wiki/Warren_Buffett#/media/File:Warren_Buffett_at_the_2015_SelectUSA_Investment_Summit_(cropped).jpg

За наведеними вище показниками компанії та математичними формулами вартісні інвестори розраховують ціну акції, яка на їх переконання є «справедливою». Тобто після її досягнення, цінний папір вважається таким, який «перепроданий», тобто коштує забагато для інвестора. До досягнення цього показника акцію ще доцільно купувати. Фактично вартісні інвестори діють так само як і будь-яка людина, яка прийшла купувати товар на ринку продуктів. Кожен з нас має в голові якусь орієнтовну ціну товару, яку ми готові чи не готові віддати за нього. Наприклад, платити тисячу гривень за лоток яєць видається не дуже розумною ідеєю.

Окрім наведеного вище, фундаментальний аналіз передбачає дослідження макроекономічних показників конкретної країни. У своєму аналізі я, наприклад, відслідковую стан зайнятості в США, рівень інфляції, кредитування, виробництва, настроїв інших інвесторів та ін.


IV. Золота середина

На моє переконання, технічний аналіз працює лише тому, що більшість інвесторів та трейдерів світу ним користуються. Всі вони, при цьому, прекрасно розуміють і бачать на графіку ті самі фігури, які бачиш і ти. Всі бачать перекупленість чи перепроданість активу на індикаторах. Я завжди тримаю цей факт в голові, адже на місці власників великих грошей я робив би все всупереч більшості (як вони, в принципі завжди й роблять). Тим самим я заробляв би сам і змушував би інших втрачати кошти.

Тому я вважаю, що високих результатів у інвестиціях можливо досягти, поєднуючи як фундаментальний, так і технічний аналіз активів. Моя стратегія передбачає саме такий підхід. Візьмемо, як приклад, акції.

Фундаментальний аналіз я використовую для визначення «справедливої» ціни акції (ціни, до досягнення якої я купуватиму цей актив), а також стану самого бізнесу (росту чистого прибутку, виручки, активів, грошових потоків та ін.). З його допомогою я також аналізую ключові макроекономічні показники США: зайнятість, інфляцію, ставку ФРС США та ін., аби визначити ймовірність зниження рівня економіки в цій країні.

Я не купую акцію за один раз на всю виділену на неї суму, а розділяю цю суму на рівні частини. Тому мені необхідно встановити так звані «зони купівлі», які перебувають нижче визначеної мною раніше «справедливої ціни». Наприклад, за справедливої ціни в 160 дол. США, зона купівлі може бути на рівні 130-135 дол. США і так далі. У цьому мені допомагає технічний аналіз.

Аналогічним чином я здійснюю аналіз криптовалюти (за виключенням визначення «справедливої» ціни).


V. Висновок

Як висновок, найбільш вигідним варіантом власної інвестиційної стратегії я б назвав поєднання технічного та фундаментального аналізів. Останній стане в нагоді для визначення основ та майбутніх перспектив активу. Технічний аналіз, у свою чергу, допоможе знайти вигідні точки купівлі.


P.S. Цей довгочит не є інвестиційною порадою. Вкладання коштів у фондовий та криптовалютні ринки несе ризики, а тому кожному необхідно орієнтуватись на власні аналіз та стратегію.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Inside of Finance
Inside of Finance@Inside_of_Finance

Все про інвестиції та фінанси

86Прочитань
2Автори
1Читачі
На Друкарні з 8 серпня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається