The Times: Оточення Зеленського приголомшене «жагою влади» помічника

▪️ Високопоставлені чиновники в Україні дедалі більше стурбовані тим, що президент покладається на Андрія Єрмака, свого керівника апарату.

▪️ На авіабазі НАТО в Бельгії, де президент Зеленський відсвяткував своє найбільше досягнення: він вітав п'ятьох нових українських пілотів F-16. За його плечем, ретельно позуючи для камер, з'явилася людина, яка уособлює його найбільший недолік.

▪️ У міру того як перший термін повноважень Зеленського добігав кінця, високопоставлені урядові, військові, правоохоронні та дипломатичні джерела висловлювали тривогу з приводу його зростаючої залежності від Андрія Єрмака. Його звинувачують в узурпації демократичних процесів.

▪️ З моменту введення воєнного стану 2022 року, який дозволяє Зеленському залишатися на посаді до кінця військових дій, влада Єрмака перевищила повноваження всіх обраних посадовців України, крім президента. Дійшло до того, що деякі джерела в низці інтерв'ю назвали його «фактичним главою держави» або «віцепрезидентом України».

▪️ Дипломатичні джерела скаржилися, що він повністю контролює доступ до президента. Так посли країн G7, які сподівалися на аудієнцію Зеленського, натомість зустрічалися з Єрмаком.

▪️ Адміністрація президента відкинула критику як «пропагандистські нападки», стверджуючи, що Зеленський регулярно зустрічається з послами, але часто перебуває за межами країни або має більш термінові справи.

▪️ Адміністрація стверджує, що критика спричинена прямим, але ефективним стилем управління Єрмака, вказуючи на його успіх в ініціативах, зокрема в залученні міжнародних партнерів до участі в мирному саміті у Швейцарії наступного тижня.

▪️ Військові чиновники звинувачують Єрмака в тому, що він віддалив генерала Валерія Залужного від президента і зрештою організував його звільнення з посади глави збройних сил у лютому. Єрмак, за їхніми словами, вважав Залужного конкурентом своєї влади.

▪️ «Люди у формі рідко бувають задоволені політичними рішеннями», - заявила прес-секретар президента. «Валерій Залужний не був звільнений, його призначено послом у Великій Британії, що свідчить про високий рівень довіри».

▪️ Вона додала, що вся діяльність адміністрації президента в період воєнного стану регулюється спеціальними безпековими протоколами, і що Єрмак, отже, має законну роль у штабі головнокомандувача і в Раді національної безпеки і оборони відповідно до його конституційних повноважень.

▪️ Урядові інсайдери також звинувачують Єрмака у звільненні заступника прем'єр-міністра Олександра Кубракова минулого місяця після того, як він повідомив про спроби депутатів від партії Зеленського підкупити його.

▪️ І генерал, і заступник прем'єр-міністра, які відповідали за інфраструктуру України, користувалися великою повагою за свою чесність, компетентність і незалежність.

▪️ Побоювання з приводу того, що Зеленський дедалі більше покладається на жменьку підлабузників усередині країни, посилюються. Число чиновників, які мають прямий доступ до президента, скорочується, а команда Єрмака зростає.

▪️ «Я був серед приблизно п'яти осіб, які мали прямий доступ до президента, і це коло радників було вкрай обмежене», - каже Олег Устенко, колишній радник Зеленського з економіки, звільнений у березні без пояснення причин.

▪️ «Однак кілька десятків людей консультують главу адміністрації Єрмака. Усі перебувають у підпорядкуванні у глави відомства, і в нього є ще кілька заступників", - підкреслив він.

▪️ Політичне «виживання» двох із цих заступників, Олега Татарова і Кирила Тимошенка, останній зараз є ключовим радником міністра оборони Рустема Умерова, обурило антикорупційних спостерігачів. Вони вказують на інформацію про їхню ймовірну причетність до корупційних скандалів.

▪️ «Незважаючи на всі прохання міжнародних партнерів, Татаров, як і раніше, відповідає за реформу правоохоронних органів, що є божевіллям», - підкреслює виконавчий директор Центру антикорупційних дій Дар'я Каленюк.

▪️ Вона зазначила, що Татаров перебував під слідством у справі про хабарництво, додавши: «Замість того щоб звільнити його, канцелярія президента доручила новим прокурорам зайнятися його справою, і вони закрили справу».

▪️ За словами високопоставленого співробітника правоохоронних органів, Єрмак використовує Татарова для забезпечення лояльності співробітників системи кримінального правосуддя. «Він надзвичайно ефективний, знає систему і людей у ній», - сказав чиновник. «У нього немає моральних обмежень, і він знає, як концентрувати гроші».

▪️ Татаров заперечує ці звинувачення, а також пізніші звинувачення в хабарництві, висунуті колишнім начальником будівельної компанії. Він ніколи не був засуджений за злочини.

▪️ Корупція все частіше стає джерелом непорозумінь між Білим домом і Києвом. Державний секретар США Ентоні Блінкен, під час свого візиту на Україну минулого місяця заявив, що Київ повинен «переконатися, що боротьба з корупцією триває всередині країни так само, як боротьба з Росією на передовій».

▪️ У той час українські солдати спішно рили окопи для відбиття російського наступу на Харків, дивуючись, чому їх не побудували раніше.

▪️ Можливо, відповідь криється в тому, що Єрмак призначив свого колишнього заступника Тимошенка в міністерство оборони, де йому доручено контролювати будівництво укріплень вартістю 647 мільйонів доларів.

▪️ Минулого року Національне агентство із запобігання корупції встановило, що Тимошенко їздив на Porsche Taycan і безплатно проживав на розкішному курорті, а також зловживав своїми повноваженнями, дозволяючи підлеглим виїжджати за кордон, порушуючи мобілізаційне законодавство країни.

▪️ Крім того, було встановлено, що він представив підроблені документи з метою приховати правопорушення, що ставить під сумнів його серйозну роль у забезпеченні національної безпеки.

▪️ Колишній співробітник президентського штабу Петра Порошенка Ярема Дух, вказав, що на звинувачення в корупції навколо харківської оборони є «досить проста» відповідь - їх легко спростувати. «Показати документи, показати плани, які не засекречені, і це анулює всі звинувачення - ось що я б зробив у цій ситуації», - резюмував він.

▪️ Однак [нинішня] адміністрація президента лише заявила, що критики не надали конкретних доказів, які б підтверджували звинувачення в розтраті, і що «незалежні антикорупційні органи розслідують діяльність чинних чиновників».

▪️ Кремль спробував використати зростаючий вплив Єрмака, звинувачення в корупції та термін повноважень Зеленського, який вже закінчився, для своєї пропаганди, стверджуючи, що Україна перетворилася на автократію. Але незважаючи на стурбованість роллю Єрмака, українці, як і раніше, вважають Зеленського легітимним лідером країни, підкреслює Дух.

▪️ «Немає жодного розсудливого українського політика, який би ставив під сумнів його президентську або парламентську легітимність.

▪️ Не існує безпечного способу проведення виборів - росіянам достатньо підняти в повітря кілька МіГів, і по всій країні оголошують повітряну тривогу, торговельні центри та громадські місця мають зачинитися, і це, вочевидь, стосується і виборчих дільниць", - наголошує співробітник колишньої адміністрації президента України.

▪️ Навіть найзатятіші критики президента кажуть, що в нього ще є час змінити курс. «Ми бачили, що Зеленський був абсолютно різним президентом залежно від того, хто був його главою адміністрації», - сказала виконавча директорка Центру протидії корупції.

▪️ «Його великою помилкою було те, що він довірив стільки повноважень Єрмаку, який явно сп'янілий владою», - резюмувала вона.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
ГО
Глобальний Огляд@globalnews

74Прочитань
0Автори
0Читачі
На Друкарні з 8 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається