Bloomberg: У Путіна залишається мало часу для досягнення прориву в Україні

▪️ На Протягом кількох місяців російська армія досягала лише обмежених успіхів на полі бою, незважаючи на те, що українські війська відчували нестачу зброї та боєприпасів.

▪️ Это стає дедалі серйознішою проблемою для президента Володимира Путіна, оскільки перевага його армії починає слабшати.

▪️ Сейчас, коли Київ отримує нове озброєння на мільярди доларів від своїх американських і європейських союзників, вікно для російського прориву звужується, хоча Кремль продовжує обстрілювати ракетами і безпілотниками українські позиції, включаючи енергетичну інфраструктуру.

▪️Попытка Росії відкрити новий фронт на північному сході Харківської області України, схоже, зайшла в глухий кут, не досягнувши мети Путіна зі створення буферної зони вздовж кордону. Україна стверджує, що завдає «дуже великих втрат» російським військам у боях навколо міста Вовчанськ.

▪️ Российские війська просунулися лише незначно з моменту взяття стратегічно важливого міста Авдіївка. Вони вже кілька тижнів намагаються взяти ключовий населений пункт Часів Яр на сході Донецької області.

▪️ Стратегия Росії з виснаження сил України «дуже дорога і кривава для самої російської армії», - каже Руслан Пухов, керівник московського Центру аналізу стратегій і технологій. «Це може призвести до надмірного виснаження сил російської сторони, що, своєю чергою, дасть українцям шанс на контратаку», - вказав він.

▪️ В той час як Росія проводить атаки на кількох ділянках лінії фронту, «у нас є шанси змінити ситуацію на свою користь», - заявив напередодні головнокомандувач збройних сил України Олександр Сирський.

▪️ Путін наполягає на тому, що його військові цілі незмінні і що Росія битиметься в Україні стільки, скільки знадобиться для перемоги, незважаючи на зростаючі втрати в конфлікті, який триває вже третій рік і кінця якому не видно. Перед Україною та її союзниками стоїть завдання підтримати опір у протистоянні, яке також зайшло в глухий кут.

▪️ У той час як українські чиновники били на сполох з приводу загрози російського прориву під час багатомісячних затримок з поставками американської зброї, київські війська тримали оборону незважаючи на те, що армія Москви перевершувала їх чисельністю 10:1. Зараз, після поставок американської зброї, баланс сил починає змінюватися.

▪️ «Україна опинилася в глибокій ямі через затримку з відправкою американської зброї, і вони викопуються з цієї ями», - сказав радник з національної безпеки США Джейк Салліван журналістам на борту літака Air Force One.

▪️ «Ми бачили, як вони протистоять російському нападу», і в ситуації, що динамічно розвивається, «зброя, що прибуває на поле бою у великих масштабах і кількостях в останні кілька днів і тижнів, має значення», - сказав він.

▪️ Країни Європейського союзу також нарощують обсяги допомоги та поставок зброї для підтримки Києва, незважаючи на те, що дружній до Росії уряд Угорщини продовжує блокувати мільярди євро в рамках більш широкої військової підтримки.

▪️ Путіну також доводиться стикатися зі зміною ставлення союзників України: США і Німеччина приєдналися до країн, включно з Великою Британією, дозволивши Києву використовувати свою зброю для нанесення ударів по цілях у прикордонних районах на території Росії.

▪️ Президент Франції Емманюель Макрон раніше заявив, що працює над відправленням коаліції інструкторів для навчання тисяч солдатів в Україні, незважаючи на погрози відплати з боку Москви.

▪️ Лідери країн G7 зустрінуться наступного тижня в Італії, щоб обговорити плани з надання кредитів Україні за рахунок прибутку від заморожених активів російського центрального банку на суму близько 280 мільярдів доларів.

▪️ «За словами Бена Баррі, старшого наукового співробітника Міжнародного інституту стратегічних досліджень у Лондоні, перспективи того, що Росія здобуде перемогу цього року, значно зменшилися »завдяки поновленню постачань зброї та допомоги. «У Росії може бути найбільша кількість солдатів, але багато хто з їхніх першокласних бронемашин було знищено», і будуть потрібні роки, щоб відновити армію до рівня 2022 року, підкреслив він.

▪️ Рішення Путіна призначити минулого місяця економіста Андрія Бєлоусова міністром оборони замість свого давнього союзника Сергія Шойгу наголосило на необхідності Росії витиснути більше з обмежених ресурсів економіки, що перегрівається, навіть якщо безпрецедентні міжнародні санкції не змогли викликати колапс.

▪️ Витрати на оборону у відсотковому відношенні до валового внутрішнього продукту наближаються до рівня, який востаннє було досягнуто в розпал холодної війни в 1980-х роках за Радянського Союзу, що обмежує можливості Росії продовжувати нарощувати військове виробництво.

▪️ Хоча з лютого 2022 року Росія значно збільшила випуск ракет, артилерії, танків і боєприпасів, «сьогодні вкрай важливо створити ефективну економіку для Збройних сил», - заявив Путін 25 травня на зустрічі з представниками оборонної промисловості. Вона повинна «приносити прибуток на кожен рубль, який ми в неї вкладаємо».

▪️ Безумовно, обидві сторони стикаються з серйозними проблемами, особливо в рекрутингу для заміни вбитих або поранених військовослужбовців. Президент України Володимир Зеленський підписав новий закон про мобілізацію, що знижує призовний вік, хоча кадрова проблема для військових залишається.

▪️ Кремль має намір не повторювати наказ Путіна про призов 300 000 резервістів у вересні 2022 року - мобілізацію, що похитнула громадську підтримку і спровокувала відтік із країни до мільйона росіян. Натомість для залучення новобранців міністерство оборони має намір запропонувати щедру зарплату і бонуси під час підписання контракту, щоб цьогоріч набрати ще щонайменше 250 000 солдатів.

▪️ Хоча така політика дає змогу уникнути соціальної напруженості всередині Росії через конфлікт, вона навряд чи дасть змогу армії зібрати достатньо військ для успішного наступу на Україну, вважає московський військовий аналітик Пухов. «Для реального прориву Кремлю буде потрібно набагато більше людей», - сказав він.

▪️ У грудні Путін заявив, що на території України дислоковано 617 000 військовослужбовців. На зустрічі з іноземними ЗМІ в Санкт-Петербурзі наприкінці середи він натякнув, що близько 10 000 російських військовослужбовців на місяць гинуть або отримують поранення, заявивши, що ця цифра вп'ятеро менша від українських втрат, які він оцінив у 50 000 осіб.

▪️ Україна відкидає подібні оцінки своїх втрат. У лютому Зеленський заявив, що його військові втратили 31 000 солдатів від початку конфлікту.

▪️ Росія не втілила свої переваги на полі бою у великі перемоги, тому що її командири «витрачають живу силу, переслідуючи свої цілі, а українські сили ефективно обороняються, коли їх постачають людьми і технікою», - вказує старший науковий співробітник Фонду Карнегі за міжнародний мир Дара Массікот. «Військова міць Росії все ще має значні межі», - вважає вона.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
ГО
Глобальний Огляд@globalnews

74Прочитань
0Автори
0Читачі
На Друкарні з 8 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається