ФОПоспад. За пів року 94 тисячі закритих ФОПів. Причини та наслідки такого явища коментує політолог Юлій Калоєв

Малий бізнес – рушій соціально-економічного розвитку і розкриття підприємницького потенціалу територіальних громад. Завдяки малому бізнесу швидко відкриваються нові вакансії, створюються робочі місця, збільшується конкуренція, що відповідно підвищує якість послуг та товарів, а податкові відрахування є суттєвим джерелом наповнення як місцевих бюджетів, так і державного. Кожен відкритий ФОП – це українці, які на власний страх та ризик займаються підприємницькою діяльністю та створюють від 1 до 10 робочих місць, сплачують податки.

Дивлячись на розвиток або падіння малого та середнього бізнесу, можна зрозуміти, наскільки уряд робить умови комфортними чи навпаки такими, що націлені на знищення підприємницької діяльності.

Як ми бачимо, за пів року в Україні припинили свою діяльність близько 94 тисяч підприємців, що на 54% більше, ніж за такий період минулого року. Здебільшого припиняють свою діяльність підприємці із секторів роздрібної торгівлі, інформаційних послуг та технологій. Про що це може свідчити? Що підприємці не відчувають комфортних умов для розвитку бізнесу і займатися підприємницькою діяльністю їм невигідно. Некомфортними умовами можуть бути збільшення податків, тиск з боку влади, правоохоронних та органів контролю, що призводить до закриття ФОПів.

Держпосадовці, які не відчувають ринок, не розуміють, що створення комфортних умов для бізнесу може вивести країну з економічного колапсу. В нашому ж випадку, бажаючи наповнити державну скарбницю, піднімають податки, підвищують кількість та суми штрафів, просто знищують бізнес, отримуючи тим самим протилежний результат – зменшення податкових надходжень.

Закриття кожного ФОП – це недоотримані податки в майбутньому, звільнення людей, які забезпечували себе та свої сім’ї, і як наслідок – навантаження на держбюджет у вигляді виплат для безробітних. Кожен підприємець, який закрив ФОП, кожен співробітник, який залишився без коштів до існування, кожна пов’язана з ФОПом людина буде незадоволена діяльністю уряду, політиків та держпосадовців, дії яких і призвели до погіршення умов життя. В майбутньому ж це негативно відгукнеться на результатах виборів кандидатів у депутати чи то у місцеві ради, чи у Верховну Раду, чи то кандидатів у президенти.

Сьогодні бізнес зіткнувся з ризиками, проблемами, пов’язаними не лише з воєнною агресією росії, але ще й з проблемами, які створюють свої ж державні посадовці, які мали б піти назустріч, простягнути руку допомоги – натомість роблять усе навпаки. На мою думку, уряд повинен передивитись свої дії, інакше завтра їм і зарплати не буде звідки собі нараховувати, оскільки припинить існувати бізнес. Адже основні надходження до державної скарбниці – це саме доходи від діяльності бізнесу та його найманих працівників.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Юлій Калоєв
Юлій Калоєв@yulian_kaloev

Політолог

48Прочитань
0Автори
0Читачі
На Друкарні з 9 липня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається