Подібних до Друкарні платформ дуже мало у світі й кожна з них неймовірно цінується своїми користувачами. Переважно, вони іншомовні. Це стає проблемою для українців, які мають навички копірайту, але не володіють англійською. Десь в один час з Друкарнею в Україні запустився ще один схожий портал, однак Друкарня дійсно схожа на багатьма(і мною) улюблений Medium. Оскільки я частково розумію, як працюють подібні платформи, хочу розповісти, як використовувати Друкарню правильно.

Мета Друкарні

На жаль, це не персональний блог. Принаймні не в тому розумінні, що “Сьогодні я сходила на виставку. Підписуйтесь”. Звісно, ти можеш писати що завгодно, що не суперечить правилам платформи, але тоді не варто розраховувати на той результат, який очікуєш.

Короткий екскурс в історію. До часів розвитку мережі, щоб поділитися своїм досвідом потрібно було надсилати публікації в газети чи журнали, які могли прийняти чи не прийняти. Колись були часи, що політики публікували свої статті в газетах з оглядом політичної ситуації в галузі, в якій вони розбиралися. І насправді мережа та подібні платформи стали місцем, де можна було опублікувати свою думку без редакторської політики. Найкращі часи для свободи слова.

Друкарня з часом перетвориться на платформу з двома основними типами контенту. Експертні люди з різних галузей будуть публікувати свою експертну і не дуже думку з приводу новин тієї галузі, в якій розбираються. І також будуть професійні копірайтери, які просто будуть заробляти на монетизації.

Якщо сформулювати коротко мету Друкарні, то вийде щось таке: “Журнал порадниця”. І поради будуть на будь-який смак. Від лайфстайлу та лайфхаків до програмування та самвидаву. Разом з історіями успіху.

Як працює Друкарня

Не маю стосунку до команди розробників, не скажу точно, але як працюють подібні платформи.

Люди в інтернеті багато гуглять у пошуку інформації. “Як написати та видати книгу”, “Куди поїхати відпочивати влітку”, “Як заробляти в інтернеті, не виходячи з дому”, “Як почистити чайник від накипу” тощо.

І пошуковик видає результати з усіма сайтами, в яких є подібні статті. Людина переходить за посиланням і отримує відповідь. І деякі сайти стають так званими агрегаторами для користувачів.

Агрегатор - це “місце накопичення”, простими словами. Там може бути власна спільнота і вузька спеціалізація. У кожного професіонала своєї справи є десяток агрегаторів, які він чи вона перевіряє як електронну пошту. На таких сайтах, зазвичай, вузькоспеціалізовані новини. Наприклад, один із моїх агрегаторів DOU Gamedev, спільнота українських розробників ігор. Там виходять інтерв'ю, огляди, блоги з порадами та підходами до роботи, пошук роботи й все, що пов'язано з ігровою індустрією.

Друкарня містить дуже багато. Це агрегатор буквально для всього. Сама платформа бере на себе нудну роботу з просування твоїх статтей та блогів. Вони ведуть трафік на сайт, де ти вже маєш забезпечити читача потрібною йому інформацією. Про SEO-оптимізацію розкажу пізніше. І якщо ти хороший автор, платформа платить тобі за перегляди.

Про що писати на Друкарні

Насправді про будь-що, в чому розбираєшся. Журналіст? Пиши блоги, статті, розслідування тощо. Програміст? Пиши про вирішення проблем, з якими стикався, огляди на нові технології, гайди з програмування тощо. Письменник? Пиши про те, як писати роман, створювати персонажів, писати діалоги, огляди та підбірки книг тощо.

Найголовніше - задовольнити потребу людини, яка шукає інформацію. Комусь потрібно всього десять порад як вивчити мову програмування чи підвищити свою продуктивність, а хтось проводить глибоке дослідження галузі та шукає досвід письменника в самвидаві. Користувачі шукають інформацію, дай їм це.

Найважливіше зрозуміти ціль своїх текстів. Як письменник я б хотів продемонструвати себе читачам і вони купували мої книги. Проте прямо рекламуватися не комільфо. Я б міг створювати підбірки з цікавими книгами та включати туди свої. І якщо читача це зацікавить, він знайде її. Але, на жаль, розповідаючи про свою персону, я читача не знайду.

Як писати на Друкарні

Почну зі страшного словосполучення SEO-оптимізація. Простими словами це система тегів для всієї мережі. В копірайтингу є поняття “ключі”, тобто ключові слова, які мають бути в статті, щоб потім можна було просувати статтю. SEO-оптимізовані статті ведуть трафік на сайт, тому що вище знаходяться в пошуковику. Люди рідко переходять на другу сторінку гугла. Хоча на 10-20 сторінках можна знайти справжній скарб.

Професійні копірайтери опанували такий інструмент як Google Trends. За допомогою цього сервісу можна побачити найпопулярніші запити користувачів за різними параметрами.

Якщо ти хочеш писати про письменництво і щоб тебе читали, то варто заскочити на Тренди й подивитися запити. Саме відповідаючи запитам, ти допомагаєш платформі набирати користувачів.

Якщо щодо наповнення статтей ти не маєш обмежень, то до подачі потрібно підійти досить раціонально. Твою статтю чи блог має бути цікаво читати. Особливо, якщо це лонґрід. Короткі статті, на кшталт підбірок книг чи порад, мають бути інформативними, але довгочити мають бути цікавими потенційному читачу.

Я можу порадити придбати декілька тоненьких книг по копірайтингу, які дозволять швидко зрозуміти цю, не побоюсь слова, мистецьку форму літератури. Або ж почитати декілька грунтовних статтей. Як працює пошук ти, мабуть, знаєш;)

З найосновнішого це заголовки. Вони мають чіпляти та змусити користувача клікнути. Всіма ненависний клікбейт це найпростіша форма заголовка. Хоча дійсно хороший клікбейтний заголовок написати не так просто.

Висновки

Використовуючи платформу правильно і відповідаючи на запити користувачів з усієї мережі, ти можеш стати успішним автором на Друкарні. Успіх може принести додатковий заробіток, знайомства з цікавими людьми, репутаційні дивіденди.

Використовуючи Друкарню як агрегатор, можна опанувати нові навички, отримати безкоштовно знання спеціалістів, на які вони витратили купу гривасиків та часу.

Тобі варто навчитися правильно писати на Друкарні. Коли з'явиться монетизація, буде великий наплив професійних копірайтерів, які можуть писати десяток статтей на день і конкурувати з ними буде дуже складно.

Бажаю натхнення та наснаги в опануванні платформи! Якщо є запитання, я залюбки відповім в коментарях та доповню статтю для інших.

Дякую за увагу;)

P.S.

Було б класно, щоб засновниця Друкарні - Анна Часовська - прокоментувала:) Але цього не станеться…

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бодя Бодісон
Бодя Бодісон@iambodison

Письменник, геймдизайнер

1.3KПрочитань
10Автори
8Читачі
На Друкарні з 3 травня

Більше від автора

  • Як надрукувати власну книгу самостійно

    Якщо Ви бажаєте надрукувати книгу для себе, друзів, родичів чи просто небайдужих. Якщо Ви хочете відчути, що шлях від першого розділу до останньої крапки не був даремним. Не засмучуйтесь. Є найкраще рішення, щоб надрукувати книгу якісно, швидко та недорого!

    Теми цього довгочиту:

    Самвидав
  • Як і де продавати електронні книги?

    Ви молодий письменник і цікавитесь, як продавати електронні книги та заробляти гроші? Сучасна українська література вимагає приймати сучасні рішення. Ось найкращий спосіб для самвидаву в Україні без витрат та вкладень.

    Теми цього довгочиту:

    Самвидав

Вам також сподобається

Коментарі (13)

На жаль, мушу з вами погодитись. Друкарня, схоже, впевнено крокує до звуження контенту до “експертів” та орієнтованості на монетизацію. Але ж тоді це вже буде не те щоб блог-платформа, оскільки експертні статті, поради на різний лад та рекламні відгуки - це вже якийсь портал типу, хай мені пробачать, пікабу. На друкарні вже зараз переважає спекулятивний контент, який використовує військову тематику. Дописи на менш тригерні та маніпулятивні теми знайти складно. Буде прикро, якщо друкарня обере такий курс. Бо навряд скоро з’явиться якийсь український проєкт, який буде спрямований саме на ведення блогу у тому самому сенсі “сходила на виставку, ось вам фото”. Ну, шкода.

Вам також сподобається