Токсична клієнтоорієнтованість

Здається, у бізнес-словниках потрібно запроваджувати нове поняття – «токсична клієнтоорієнтованість». Особисто я все частіше стикаюся з ситуаціями, коли «турбота про клієнта» стараннями надмірно старанних, але некомпетентних менеджерів перетворюється на свою повну протилежність.

Наведу лише два приклади.

Купую каву в невеликій мережевій кав'ярні, що заполонила своїми кафешками весь Київ. Далі – діалог з бариста:

 

- Мені великий капуччино, будь ласка.

- Вам арабіка чи купаж?

-………………..?!

- Вам великий помел чи стандартний? Вам [не зрозумів про що запитують] чи [не зрозумів про що запитують]? Вам [не зрозумів про що запитують] чи [не зрозумів про що запитують]? Вам [не зрозумів про що запитують] чи [не зрозумів про що запитують]?

 

На цей момент у мене вже зникло всяке бажання пити каву і взагалі перебувати в цій кав'ярні. Всі мої знання про каву зводяться до можливості відрізнити американо від капуччино, я вдома п'ю чай, і ось в ньому я добре розуміюся. Навіщо ставити мені запитання, через які мені здається, що бариста говорить марсіанською мовою? А головне – у мене фрустрація, бо я не знаю відповідей на ці запитання. Що мені відповісти, щоб отримати мою каву?

Блін, та я просто попросив каву, капучино. Якби мені була потрібна кава надкрупного помелу, з маковим молочком і фіговим листочком, – я б так і сказав! А так – я тільки зайшов у кав'ярню, я дуже втомлений, Я ПРОСТО ХОЧУ КАВИ, не мучите мене незрозумілими питаннями!!

Звичайно, я розумію, що бариста не винен, він просто хоче краще обслужити клієнта, а його менеджер, який начитався розумних книжок або прослухав курси, написав йому такий скрипт спілкування з клієнтом, тобто зі мною. Але результат – я відмовляюся від покупки кави, бо мене поставили у дуже некомфортну ситуацію.

Інший приклад цього тижня. Записуюсь на освітній курс на досить вузьку тему, одна з технологій управління бізнес-процесами. Навчання проводить відома в Україні компанія, місячний курс коштує дорого (дорожче, ніж семестр навчання у більшості ВНЗ України). Але прикол у тому, що ціна на сайті не вказана. Мовляв, хочеш купити курс – зателефонуй до консультанта, він тобі скаже.

Подібну схему використовують дедалі більше компаній, що надають освітні послуги. Слід сказати, це дуже дратує – якщо ви щось продаєте, то вкажіть відразу ціну. Загалом, я з'ясував всю інформацію за курсом, що мене цікавить, залишилося дізнатися, скільки я повинен за нього заплатити. Дзвоню менеджеру. Він, дізнавшись, який курс мене цікавить, заводить завчену платівку:

 

- Відмінно, зараз я вам розповім, що входить до складу цього курсу, які знання ви отримаєте та умови. Це триватиме приблизно сім хвилин.

- Будь ласка, не треба, у мене є вся інформація, що мене цікавить, я тільки хочу дізнатися ціну.

- Ні, я вам маю розповісти…

- У мене немає зайвих семи хвилин, щоб вислуховувати те, що я вже знаю, скажіть, яку суму я маю заплатити?

- Розумієте, ціна може відрізнятись залежно від низки факторів, зараз я Вам розповім…

- Якщо ви мені просто не скажете ціну і не повісите після цього слухавку, я куплю цей курс не у вас, а в іншої компанії!

 

Загалом, довелося неабияк підвищити голос, щоб він роздуплився і сказав мені вартість потрібного мені навчального курсу. Знову ж таки, я розумію, що хлопець не винен, йому скрипти розмов з потенційними клієнтами написали його менеджери. Але чому вони не розуміють, що так реально можна втратити клієнта (готового віддати чималу суму) – просто нав'язуючи йому непотрібні розмови. Замість коротких та чітких відповідей на дуже конкретні запитання.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Денис Стаджі
Денис Стаджі@Denis_Staggi

128Прочитань
0Автори
10Читачі
На Друкарні з 27 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Вам також сподобається