Трамп, Україна і передвиборна риторика

Задача-мінімум будь-якої політичної опозиції — якомога жорсткіше і яскравіше критикувати чинну владу. Але найвищий пілотаж для опозиціонера — робити це так, щоб після приходу до влади залишити собі можливість продовжувати робити саме те, що зараз критикуєш, причому навіть з більшим завзяттям.

І в подібній критиці Трамп, нема куди правди діти — справжній майстер. Розглянемо два приклади його гасел, які на перший погляд нібито жорстко спрямовані проти політики демократичної партії, але насправді залишають республіканській партії повну свободу дій.

Гасло 1: «Ми проти безконтрольного постачання зброї Україні!»

Здавалося-б перед нами абсолютно однозначна заява про те, що чинна влада марно розбазарює кошти платників податків, а в разі обрання Трампа Україні годі і сподіватися на американську зброю. Але це було-б дійсно так, якби в цьому гаслі не було лукавого слова “безконтрольний”. Без додавання цього слова зроблене твердження виглядало-б абсолютно однозначним, а от після його додавання воно стає практично беззмістовним, і в реальності допускає найширший спектр трактувань. Причому ця підміна змісту відбувається майже не помітно для не занадто вдумливих громадян, фанатично налаштованих як за, так і проти Трампа. Цією непомітністю власне і досягається задуманий передвиборчий критичний ефект гасла, яке при цьому в реальності ніяк Трампу не заважає. Це стає ще більш очевидно, якщо проаналізувати його друге гасло, яке нас тут цікавить.

Гасло 2: «Я закінчу цю війну за 24 години!»

Знову-ж таки на перший погляд це гнівна та безапеляційна критика бездарності Байдена, який нібито не вміє домовлятися з гігантами світової політики і досягати потрібного результату, тому такого нікчемного президента неодмінно треба замінити на геніального і дієвого переговорника Трампа, який миттєво повирішує всі дрібні периферійні проблеми на благо американського народу. А насправді Трамп недарма досить довго всіляко ухилявся від прямих відповідей на питання про те, як саме він пропонує швидко закінчити війну, обмежуючись досить розпливчастими заявами про те, що якщо він запропонує Зеленському зупинитися — Зеленський зупиниться. Але в інтерв’ю Fox News його в черговий раз про це дуже наполегливо спитали: "You said you could end the war in Ukraine in 24 hours. How would you do that?" Після цього питання навіть на дружньому республіканській партії телеканалі йому також не дали займатися звичною розпливчастою демагогією, а справедливо зауважили, що можлива зупинка бойових дій Зеленським може не припинити бомбардування України Росією: "That's not going to be enough for Putin to stop bombing." Тільки тоді Трамп був нарешті змушений прояснити, що він також попередить Путіна, що якщо той відмовиться від мирної угоди з Україною — ми дамо Зеленському дуже багато: "I would tell Putin, if you don't make a deal, we're going to give him [Zelenskyy] a lot." Більше того, виявляється, що якщо буде треба, то Трамп збирається дати Україні більше, ніж вона коли небудь отримувала: "We're going to [give Ukraine] more than they ever got if we have to." Примітно, що навіть під значним тиском Трамп ухилився від прямого використання слова “озброєння”, але в будь-якому випадку вчергове стало очевидно, що між передвиборчими гаслами і реальною політикою — величезна дистанція.

Деякі висновки

Таким чином в результаті можливої перемоги Трампа на президентських виборах події можуть розвиватися так само, як в Італії, коли після перемоги на парламентських виборах правих сил, які нібито симпатизували Путіну, очікувалося що переможці можуть спробувати підірвати єдність НАТО в протистоянні російській агресії. В реальності-ж Джорджа Мелоні, новий італійський правий прем’єр-міністр, агресію рішуче засудила і помітно посилила італійську допомогу Україні. Так само може діяти і Трамп, причому, що характерно, це аніскільки не буде суперечити його передвиборчим гаслам. Оскільки на будь-які закиди про те, що ви-ж засуджували постачання зброї Україні, можна завжди сказати, що то-ж були “неконтрольовані” постачання, а тепер вони ретельно контролюються найчеснішою в світі республіканською партією.

Разом з тим, якщо мене спитають, чи підтримую я обрання Трампа — я дам негативну відповідь. Бо хоча Трамп і може підсилити підтримку України, причому досить суттєво, він занадто непередбачуваний. А той-же стриманий Байден, який українцям часто здається занадто обережним, все-ж таки більш послідовний.

Втім від думки українців результат президентських виборів в Сполучених Штатах ніяк не залежить, причому може воно і на краще. А справа українців — захищати та пестити свою Батьківщину і знаходити союзників там, де можна, і навіть там, де не можна.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Костянтин Іващенко
Костянтин Іващенко@kostia.ivashchenko

Зважений патріот

166Прочитань
2Автори
0Читачі
На Друкарні з 8 травня

Більше від автора

  • Чого чекати від наступу України?

    Текст для тих, хто чекає на український наступ і хвилюється за його результати. Спойлер: ми переможемо.

    Теми цього довгочиту:

    Війна

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається