Тред про підривачі ракет Storm Shadow та Taurus

Автор: Фабіан Гоффманн

Оригінальний Твіттер-тред був опублікований 13 серпня 2023 року

Ось довга стаття про підривачі конвенційних ракет. Вона пояснює, чому Taurus має якісну перевагу над Storm Shadow/SCALP-EG при ураженні певних цілей, і чому це одне з найсучасніших конвенційних озброєнь, що є в арсеналах західних країн.

Підривач - це пристрій, який детонує вибухову речовину боєприпасу за певних умов. Іншими словами, підривач гарантує, що ваш боєприпас вибухне тоді і там, де ви цього хочете. Не раніше, не пізніше. Таким чином, він є критично важливою частиною системи боєголовки ракети.

Storm Shadow/SCALP-EG і Taurus - крилаті ракети, призначені для ураження захищених і заглиблених цілей. Для цього вони оснащені потужною багатофінкціональною боєголовкою багатозарядної дії, що складається з первинного кумулятивного заряду і вторинної «проникаючої бомби» (follow through bomb - FTB) або проникаючого елемента.

Залежно від типу цілі, якій ви завдаєте ураження, вам може знадобитися, щоб FTB не лише проникла в ціль якомога глибше перед вибухом, але й вибухнула на певній глибині або в певний момент, щоб максимізувати завдану шкоду.

Наприклад, під час ураження багатоповерхового бункеру ви можете захотіти, щоб FTB вибухнула на певному рівні. При підриві мосту, можливо, потрібно, щоб FTB пробила перший шар (настил мосту) і здетонувала лише у другому шарі (опора).

Як це зробити? Тут на допомогу приходить підривач. Боєголовка BROACH Storm Shadow/SCALP-EG використовує так звану «багатоцільову систему ініціювання підривача (Multi-Application Fuze Initiation System - MAFIS), яку ви також знайдете в деяких американських системах озброєння, наприклад, в плануючій бомбі AGM-154 JSOW.

MAFIS - це більш-менш «традиційний» часовий підривник, де затримка підриву бомби може бути встановлена вручну покроково від 0 до 240 мілісекунд. Тобто, проникаюча частина підривається через заздалегідь визначений проміжок часу після «шоку» від первинного проникнення.

Проблема з цією конструкцією підривача полягає в тому, що ви повинні правильно оцінити затримку. Наприклад, якщо я переоціню час, який знадобиться FTB щоб пробити шар (шари), вона вибухне занадто пізно. Якщо я здійсню недооцінку - вона вибухне занадто рано.

Це, ймовірно, сталося, коли Україна вперше застосувала Storm Shadow наприкінці червня для ураження Чонгарського мосту. Ракета без особливих зусиль пробила настил мосту, але опора залишилася практично неушкодженою, ймовірно, тому, що проникаюча частина вибухнула надто рано.

Ураження мостів бомбами з часовим підривачем є особливо проблематичним, враховуючи, що сучасні мостові перекриття рідко бувають суцільними. Час проникнення буде залежати від того, чи влучить FTB в точку, під якою знаходиться лише мостовий настил, балка, чи настил і одна сторона балки.

Як ми можемо вдосконалити цю менш точну конструкцію боєприпасів уповільненої дії? Одним із способів може бути підрахунок шарів і «пустот», через які проникає FTB, для того, щоб визначити час підриву. Таким чином, ми більше не будемо покладатися на розрахунковий час проникнення, який неминуче буде неточним.

За збігом обставин, це саме те, що робить підривач боєголовки MEPHISTO на ракетах Taurus. Боєголовка Taurus оснащена підривачем, який називається PIMPF (Programmable Intelligent Multi-Purpose Fuze - програмований інтелектуальний багатоцільовий підривач), що «відчуває порожнечі і рахує шари».

Цей підривач підраховує шари і порожнечі, через які проникає бомба, щоб підірвати «корисне навантаження» в потрібний момент. Вимірюючи швидкість уповільнення, PIMPF також може розпізнавати різні типи шарів (бетон, камінь, ґрунт тощо).

Ця конструкція підривача також пропонує переваги при підриві мостів. Замість того, щоб покладатися на розрахунковий час проникнення через перший шар мосту (мостовий настил), ви можете наказати підривачу детонувати проникаючу частину, як тільки вона заглибиться у другий шар (опору).

При цьому ви не тільки пошкодите настил мосту, але й можете пошкодити його фундамент. Таким чином, одна ракета, оснащена підривником з датчиком порожнеч і підрахунком шарів, може завдати шкоди, яку раніше можна було досягти лише за допомогою двох або більше точно скинутих бомб.

Я залишаюся при своїй думці. 90% того, навіщо Україні потрібні Taurus, - це запобігання вичерпання арсеналу далекобійних засобів уражень. Однак Taurus також забезпечує якісну перевагу. Якщо Україна отримає Taurus, російські мости опиняться в ще більш хиткому становищі (👀Керченський міст).

Така конструкція підривача також дуже корисна в протикорабельних ракетах, адже можна гарантувати підрив боєголовки після того, як корпус корабля буде пробито. NSM компанії Kongsberg, яка зараз укладає один контракт за іншим, використовує такий самий підривач PIMPF, як і Taurus.

Удосконалена система підривача Taurus робить крилату ракету найсучаснішою системою озброєння. Хоча новіші крилаті ракети, такі як JASSM, швидше за все, є більш малопомітними завдяки застосуванню більшої кількості і кращих засобів малої помітності, конструкція боєголовки Taurus не відстає від них.

Фактично, TDW (баварська/німецька компанія-виробник PIMPF) співпрацювала з американськими компаніями з метою адаптації PIMPF для американських цілей. Отриманий і адаптований підривачазараз використовується в декількох американських системах озброєння, в тому числі в JASSM (FMU-156/B).

PIMPF також є однією з причин, чому Південна Корея покладається на крилату ракету Taurus як на одну з ключових систем озброєнь у своїй ракетній ударній системі «Kill Chain», яка має на меті стримування ядерного сусіда Південної Кореї, погрожуючи конвенційними контрсиловими ударами.

Як виявляється, Октоберфест - це лише друга найкраща річ, що вийшла з Баварії, після PIMPF компанії TDW. Доставте Taurus без обмежень щодо націлювання і побачите, як Керченський міст (та інші мости) спалахне у вогні.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Mortis Æterna
Mortis Æterna@mortisaeterna

248.4KПрочитань
22Автори
587Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

  • Гіперзвукова зброя та чому Кинджал не гіперзвук (Стаття №7)

    У цій статті ми спробуємо розібрати суть визначення “гіперзвукова зброя”, визначимо її характеристики, особливості, різницю між справді гіперзвуковими апаратами і звичайними балістичними ракетами, які досягають гіперзвукової швидкості та оглянемо проекти різних країн.

    Теми цього довгочиту:

    Сша
  • Convair виробляє крилаті ракети Tomahawk (Довгочит №3)

    14 грудня атомний підводний човен USS Guitarro, що базується в Сан-Дієго, занурився в океанські води поблизу острова Сан-Клементе, на північний захід від цього місця. Капсула з нержавіючої сталі, схожа на гігантський сигарний хьюмідор, була завантажена в один з його апаратів.

    Теми цього довгочиту:

    Сша

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається

  • Гіперзвукова зброя та чому Кинджал не гіперзвук (Стаття №7)

    У цій статті ми спробуємо розібрати суть визначення “гіперзвукова зброя”, визначимо її характеристики, особливості, різницю між справді гіперзвуковими апаратами і звичайними балістичними ракетами, які досягають гіперзвукової швидкості та оглянемо проекти різних країн.

    Теми цього довгочиту:

    Сша
  • Convair виробляє крилаті ракети Tomahawk (Довгочит №3)

    14 грудня атомний підводний човен USS Guitarro, що базується в Сан-Дієго, занурився в океанські води поблизу острова Сан-Клементе, на північний захід від цього місця. Капсула з нержавіючої сталі, схожа на гігантський сигарний хьюмідор, була завантажена в один з його апаратів.

    Теми цього довгочиту:

    Сша