У яких випадках слід задуматись про реєстрацію ТОВ?

💼Товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ) — це найбільш поширена організаційна форма юридичної особи в Україні.

💡Зазвичай ТОВ реєструють у тому випадку, якщо засновниками компанії є кілька осіб (хоча може бути й одна людина), фірма планує виходити на великі обороти, залучати інвестиції в розвиток. Крім того, для ведення деяких видів діяльності в Україні потрібен саме цей формат юридичної особи, тобто реєстрації ФОП буде недостатньо. Наприклад, якщо ви плануєте надавати страхові чи туристичні послуги, доведеться відкрити ТОВ.

Які ще основні відмінності має ТОВ у порівняні із ФОП?

📍Реєстрація Товариства. ТОВ має більш складний і дорогий процес реєстрації, оскільки вам знадобиться підготувати чималий пакет документів, який потім необхідно буде зареєструвати в нотаріуса за додаткову плату.

💰Статутний капітал. ТОВ необхідний і обов'язковий статутний капітал. Цей недолік компенсується тим, що розмір статутного капіталу може бути мінімальним. Також це можуть бути не тільки кошти, а й інші матеріальні та нематеріальні цінності: інтелектуальна власність, нерухомість, транспортні засоби тощо.

🧮Бухгалтерський облік. Для ТОВ потрібен набагато складніший бухгалтерський облік, що зумовлює потребу у несенні додаткових витрат на бухгалтера.

💸Отримання прибутку. На відміну від ФОП, який може розпоряджатися прибутком за власним бажанням, для ТОВ все не так просто. Отримання прибутку можливо шляхом:

✔️виплати дивідендів з прибутку — раз на рік відповідно до частки учасника Товариства. Водночас з отриманих дивідендів доведеться заплатити податки на прибуток фізичної особи від 5% до 18% + 1.5% військового збору;

✔️виплати офіційної щомісячної зарплати — податки на зарплату складуть: ЄСВ (22%) + ПДФО (18%) + військовий збір (1.5%) = 41.5% від нарахованої заробітної плати.

📌Відсутні обмеження щодо числа засновників – можна створити підприємство з будь-якою кількістю учасників і у статуті ТОВ визначити частку та функції кожного з фундаторів.

🛟Відповідальність учасників ТОВ. Учасники ТОВ відповідають за зобов'язання компанії майном, яке перебуває на балансі компанії та часткою свого внеску у статутному капіталі. Це знижує ризики наслідків у разі збитків та банкрутства. ФОП в таких випадках несе відповідальність за зобов'язання всім своїм майном.

💵Залучення інвесторів. Для ТОВ простіше залучити інвесторів, адже частки учасників компанії можуть передаватися іншим особам (за згодою всіх учасників ТОВ).

📊Продаж бізнесу. На відміну від ФОП, у якого немає можливості продати бізнес (можливо тільки закриття), у ТОВ можна продати як весь бізнес, так і його частину.

🤔Таким чином, із урахуванням наведених вище особливостей, Товариство з обмеженою відповідальністю вибирають підприємці, які:

▪️«дозріли» до нового рівня бізнесу і хочуть розширюватися;

▪️знайшли бізнес-партнерів або інвесторів, яким необхідна прозорість у розподілі прибутку і часткою бізнесу;

▪️працюють з великим і середнім бізнесом;

▪️вибрали такий вид діяльності, за якого неможлива інша юридична форма підприємства: страхова або фінансова діяльність, туристичний бізнес та ін.

За наявності потреби у супроводі процесу реєстрації ТОВ, ви можете звернутись до нас за контактами в описі каналу!

📈Розумійте ризики та знаходьте вигідні можливості разом із єІнвест!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
єІнвест
єІнвест@einvest

Розвиваємо фін грамотність

4.2KПрочитань
0Автори
49Читачі
На Друкарні з 2 вересня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається