Військові формування та підрозділи в ЗСУ: що потрібно знати про назви, структуру та чисельність

Зміст
Джерело фото http://osvita.ch.ua/

В цій статті розповідаємо, яка чисельність відділення, взводу, роти, батальйону, бригади і полку. На які структурні частини може поділятись кожен підрозділ? Розбираємось разом.

Чисельність військових підрозділів та їх назви

Надалі ми будемо наводити існуючі в Збройних силах України назви підрозділів та їх відповідники у Січових Стрільців, УПА та інших українських військових формаціях. Звертаємо увагу, що чисельність може варіюватись в залежності від підрозділу, задач та конкретної ситуації у війську.

Відділення (рій)

Чисельність відділення від 9 до 15 військовослужбовців. Взвод складається з 2 - 4 відділень. Командує відділенням командир відділення (ройовий), зазвичай він має сержантське звання. Тут ви знайдете перелік військових звань у ЗСУ https://drukarnia.com.ua/articles/viiskovi-zvannya-zsu-GM9kW

В УПА, Січових Стрільців рій налічував 5 - 10 осіб.


Рекрутингові центри бригад ЗСУ

https://108brigade.army/ - 108 обр ТрО Дніпропетровської області. Бригада зі славним бойовим шляхом, діяла на Донецькому напрямку на 2024 рік діє на Запоріжжі.

Щоб долучитись телефонуйте 0800337803 чи 0664476906

https://www.khartiia.org/ - бригада Хартія Національної гвардії України

телефон 3333

Хочете додати до списку контакти рекрутингового центру вашої бригади? залишіть коментар під дописом і ми додамо ;)


Взвод (чота)

Другий за чисельністю підрозділ. Взвод (чота) складається з кількох відділень і може мати у складі від 15 до 50 (в дуже рідкісних випадках) військовослужбовців.

Командир взводу зазвичай має офіцерське звання, найчастіше це молодший лейтенант чи лейтенант.

Рота (сотня)

Рота (в українській військовій традиції сотня) - підрозділ, що складається з кількох взводів. Чисельність роти складає від 80 до 200 військовослужбовців. Вона може варіюватись залежно від:

  • штатного розкладу конкретної бригади;

  • роду військ;

  • армії та ін.

Відповідником роти в артилерії є батарея, в авіації відповідником роти є ескадрилья.

Артилерійська батарея має структуру, що аналогічна загальновійськовій роті. Вона теж складається зі взводів. В артилерійській батареї зазвичай від 3 гармат на взвод та їх обслуга, яка відповідає за транспортування, згортання та розгортання, ведення вогню, зберігання та підвіз боєкомплекту. В мінометних батареях більше стволів, оскільки самі міномети менші за розмірами за гаубиці чи САУ (самохідні артилерійські установки).

Батареї протитанкової артилерії можуть використовувати повзводно.

Батальйон: що це та яка його чисельність

Батальйон - основний тактичний підрозділ в морській піхоті та сухопутних військах. Чисельність одного батальйону від 400 до 800 осіб. Батальйоном командує офіцер у званні майора чи підполковника. В батальйоні може бути 3 - 5 рот та окремі підрозділи рівня взводу.

Дивізіон в артилерії

В ракетних військах та артилерії батальйону відповідає дивізіон. Його чисельність від 150 до 700 осіб. В більшості випадків на озброєнні одного дивізіону від 12 до 24 артсистем різних типів.

Дивізіон може вести вогонь по різним цілям в різних напрямках чи зосереджувати вогонь на одній цілі.

Артилерійські дивізіони об’єднуються в полки чи бригади.

Дивізіон у ВМС

Дивізіоном у військово-морських силах називають підрозділ, що складається з однорідних кораблів. Наприклад: дивізіон суден забезпечення, дивізіон ракетних катерів.

Полк

Цей підрозділ займає проміжне місце між батальйоном і бригадою. Чисельність полку від 900 до 1500 осіб. Полки можуть вести бойові дії самостійно чи в складі більших з’єднань.

Також існують полки в силах підтримки, що виконують задачі забезпечення бойових дій.

Бригада

Основний підрозділ оперативного рівня в ЗСУ та Національній гвардії України. Чисельність бригади може бути від 2000 до 8000 військовослужбовців. В складі бригади може бути від 4 батальйонів та підрозділи рівня взводу роти.

Бригада може бути окремою чи входити до складу корпусу.

Інші підрозділи

В арміях багатьох країн світу існують також дивізії. Чисельність дивізії від 6000 до 25000 військовослужбовців. У неї можуть входити кілька бригад та полків.

На даний момент в ЗСУ дивізій немає.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Мобік Розумака
Мобік Розумака@mobikrozumaka

мілітарка, історія, цікаве

45Прочитань
11Автори
2Читачі
На Друкарні з 23 вересня

Більше від автора

  • Війна і меми. Як українці жартують про війну

    Як відомо, гумор - один кращих захисних механізмів людської психіки. Попри всі жахи війни, які неможливо заперечувати, українці жартують. Жартують по-різному, весело, іноді по-злому, але завжди дуже цікаво і своєрідно.

    Теми цього довгочиту:

    Гумор
  • Пільги УБД. Які пільги можуть отримати учасники бойових дій в 2024 році?

    Пільги для УБД, на які мають право захисники та захисниці України. Дізнайтесь, які пільги мають учасники бойових дій в Україні в 2024

    Теми цього довгочиту:

    ЗСУ
  • Військові звання ЗСУ

    Отже, всім, хто вступає чи вже вступив на службу до ЗСУ, корисно знати звання в Збройних силах України.

    Теми цього довгочиту:

    ЗСУ

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається