Виробництво арахісової пасти

Арахіс і, відповідно, арахісову пасту поки складно віднести до традиційних для нашої країни продуктів. Остання тільки-тільки почала завойовувати продовольчий ринок, а тим часом арахісова паста являє собою не тільки смачний і поживний, а й дуже корисний продукт, що користується широким попитом за кордоном, як у дітей, так і у дорослих. Такий стан речей відкриває можливість діловим особам заповнити порожню нішу в цій сфері, організувати й успішно розвивати власне виробництво арахісової пасти. Матеріальні витрати на загальну організацію та кінцеву собівартість продукту слід визначати з огляду на зазначене нижче.

Розпочати з обґрунтування переліку необхідного надалі обладнання. Тут слід виходити з того, який обсяг робіт планується виконувати, тобто чи обмежиться підприємець лише безпосереднім виготовленням самої пасти, чи його компанія буде повністю автономною і багатоплановою, і він ризикне здійснювати увесь цикл робіт: від вирощування горіха в полі до виготовлення гранульованих кормів з його лушпиння.

За обмеженого стартового капіталу доцільно починати лише з виготовлення пасти, а за вже стабільних надходжень прибутку перейти надалі і до власного вирощування, і до допоміжного виробництва з відходів основної сировини. Адже вирощування дасть змогу підприємству отримувати власну і, відповідно, дешевшу вихідну сировину, а впровадження додаткових технологій забезпечує практично безвідходний цикл виробництва.

Лінія обладнання

  • Машина для лущення арахісу (сухий метод)

  • Машина для лущення арахісу (мокрий метод)

  • Машина для обсмажування

  • Млин для виробництва арахісової пасти

  • Розливно-пакувальна машина

Слід зазначити те, що герметично упакована паста може досить довго зберігатися без холодильних установок. Важливо те, що більшість верстатів є універсальними, і в разі збоїв поставок можна легко зорієнтуватися та переключитися на переробку сухофруктів чи інших видів горіхів, тобто лінія не простоюватиме.

Якщо акцентувати тільки на виробництві арахісової пасти, то арахіс, як і інші складові рецептури, доведеться купувати. При цьому треба провести серйозний моніторинг цін, враховуючи, що приваблива низька вартість не завжди відповідає необхідній для технології приготування якості.

Середня ціна за інгредієнти:

  • арахіс (1т - 30 000 грн.);

  • сіль (1т - 6 500 грн.);

  • цукор (1т - 37 000 грн.);

  • загусники.

Наявність зручної тари з яскравою етикеткою, що запам'ятовується, істотно підвищує обсяг продажів. Пасту доцільно реалізовувати в скляних банках (об'єм: 0,2 л; 0,4 л; 0,5 л), горловина яких має різьбу для накручування кришок.

Вартість оренди приміщення залежить насамперед від таких чинників:

  • віддаленість від населеного пункту;

  • площа цеху;

  • площа складу;

  • виділена енергетична потужність;

  • опалення в зимовий час (централізоване або автономне з котельнею);

  • наявність каналізації;

  • наявність вентиляційної системи;

  • роздягальні та місце обіднього прийому їжі, тощо.

Наявність або відсутність тієї чи іншої складової може істотно варіювати розмір місячної плати.

  1. Витрати на електроенергію прямо залежать від потужності задіяного обладнання.

  2. Витрати за використання води, якщо в лінію включено лущильну машину "мокрого" лущення, залежать насамперед від витрати води зазначеного верстата.

  3. Витрати за газопостачання, якщо в структурі лінії функціонує газова тунельна жаровня

  4. Витрати на транспортування до місця реалізації, крім кілометражу, також залежать від того, чи буде використовуватися "свій" транспорт, чи транспорт найнятого перевізника. У першому випадку, здавалося б, це буде дешевше, проте відповідальність за технічний стан автомобіля (купівля запчастин тощо) і вартість заправки паливом іноді можуть обійтися дорожче, ніж разові або постійні замовлення машини фірми-перевізника.

Витрати на купівлю обладнання для виробництва арахісової пасти

Приблизно 700 000 гривень.

Собівартість продукції, що випускається

Собівартість 1 банки арахісової пасти - 31 грн.

З усіма можливими непередбачуваними витратами, коливаннями курсів валют та іншими "якщо", з огляду на той вагомий фактор, що готова паста все одно коштує значно дорожче, ніж "сирий" горіх, витрати окупаються протягом 8-10 місяців. Імпортний продукт досить дорогий і випуск вітчизняної, дешевшої, пасти автоматично перенаправить споживачів. Крім того, вартість пасти може бути збільшена завдяки впровадженню таких інгредієнтів, як цільні горіхи або сухофрукти, при цьому не буде потрібно істотної зміни процесу приготування.

Отримання стабільних прибутків, як уже було зазначено, дасть можливість розширювати підприємство і почати вирощувати вже власну сировину. Для цього, зрозуміло, потрібно орендувати земельну площу, розміри якої можна буде з роками збільшувати, і, звісно ж, відповідне обладнання, наприклад:

  • дворядна сівалка точкового висіву арахісу

  • чотирирядна сівалка точкового висіву арахісу

Один із варіантів отримання додаткових прибутків заснований на розумному прагненні звести відходи виробництва до мінімуму.

Підприємству достатньо буде придбати один із пресів для виробництва паливних брикетів Pini Kay.

Обладнання для виробництва паливних брикетів Pini Kay коштуватиме 142 200 гривень. Це обладнання зможе виробляти 150 кг/год готової продукції. При цьому цей вид бізнесу не потребуватиме великих витрат, щоб налагодити нехай і побічне, але досить прибуткове виробництво на вже наявній "під рукою" сировині (шкаралупа), отриманій від рушильної машини.

У процесі лущення арахісу виділяється значна кількість коричневого надплідного шару, щодо якого треба ухвалювати рішення чи то щодо його вивезення, чи то щодо шляхів утилізації. Продати лушпиння малоймовірно і, якщо навіть це вдасться, то прибуток буде вельми сумнівний, враховуючи транспортні та інші витрати. Тому доцільно вкласти кошти в купівлю однієї з моделей кормових грануляторів, при цьому вартість цього гранулятора буде 315 000 грн, і можна перейти до випуску такого прибуткового товару, як корм для домашніх тварин, риб або птахів.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

624.2KПрочитань
11Автори
464Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається