Вирощування квітів на дому як бізнес

Зміст

Багато хто займається вирощуванням квітів у себе на підвіконні або присадибній ділянці. Це заняття приносить задоволення і приносить радість. Але просте захоплення можна перетворити на сімейний квітковий бізнес, що приносить непоганий дохід.

Підписуйтесь на телеграм-канал

Розглянемо особливості організації бізнесу на вирощуванні квітів удома, його позитивні та негативні сторони, необхідні вкладення і прибутковість.

Плюси і мінуси бізнесу

До плюсів можна віднести:

  • Високий прибуток (при стабільних ринках збуту);

  • Сімейну форму бізнесу (якщо сім'ї ця справа в радість);

  • Організація на дому;

  • Можливість почати з мінімальних витрат;

  • Різноманіття вибору кольорів;

  • Підвищений попит у святкові дні;

  • Можливість реалізовувати товар самостійно з рук.

  • Можливість організації тепличного бізнесу в холодних кліматичних умовах

  • Зменшення фізичного навантаження при вирощуванні гідропонікою

До мінусів:

  • Високу конкуренцію;

  • Фактор сезонності;

  • Наявність необхідних знань з вирощування та догляду за квітами.

Як бачимо, переваг значно більше, ніж недоліків. Потрібно тільки вивчити спеціальну літературу і вибрати незайняту конкурентами нішу, або виділитися на їхньому тлі оригінальною ідеєю. А за допомогою двох-трьох обраних напрямків квіткового бізнесу можна компенсувати сезонність.

Варто врахувати й те, що за квітами потрібно буде доглядати і виконувати деякі роботи: посадку рослин, пересадку розсади, її полив і розмноження, зрошення і удобрення ґрунту, обробку від личинок шкідників і хвороб, зволоження листя, обрізання і підв'язку.

Які квіти вигідніше вирощувати на продаж

Найрентабельнішими квітами є тюльпани, лілії, крокуси і троянди. Наприклад, при ціні крокусу в 10-30 грн. за цибулину і періоді зростання, що дорівнює 3-4 місяцям, його ринкова вартість складе 250-300 грн. за штуку. Підрахувавши дохід з кожної рослини, ми отримаємо кругленьку суму.

До того ж ці види мають різноманітні сорти і селекційний ряд, що регулярно оновлюється. Завдяки цьому ви швидко зреагуєте на мінливі квіткові тенденції і запропонуєте актуальні сорти.

Вигідніше підбирати рослини, які потребують однакових умов вирощування. При виборі квітів орієнтуйтеся на їхній ринковий попит до свят:

  • Мімози, крокуси і тюльпани потрібні до 8 березня;

  • Нарциси до 25 травня на останній дзвоник;

  • Гладіолуси і хризантеми готуйте на 1 вересня;

  • Троянди, півонії, орхідеї та лілії користуються попитом у будь-яку пору року.

З усього різноманіття варіантів квітів ви зможете вибрати відповідний під ваші умови.

Вирощування кімнатних рослин

Найпопулярніші квіти цієї групи: алое, антуріум, драцена, бегонія, азалія, герань, кактуси, камелія, лимон, орхідея, фікус. Більшість із них розводять удома, виділивши окреме приміщення. При цьому орієнтуються на сприятливі рослини, що не виділяють шкідливих речовин для людини.

Вирощують кімнатні квіти в горщиках. Догляд полягає в поливі, підживленні, підтримці оптимального мікроклімату.

Вартість рослини залежатиме від її зовнішнього вигляду і розмірів. У середньому ціна на них дорівнює 300 грн. Якщо продавати тисячу горщиків на рік, можна заробити 200 тис. грн. Виділивши окреме приміщення або теплицю, можна заробити більше.

Вирощування квітів у теплиці

До тепличних квітів належать мімози, півонія, гвоздика, троянди, нарциси, тюльпани, крокуси та інші рослини. Доглядати за ними нелегко, але за правильного підходу можна отримати високий прибуток від 600 тис. грн. на рік.

Вирощування лікарських рослин

Для цього формату підходить вирощування на відкритому ґрунті. Сезон триває з ранньої весни до осені. Дохід залежить від різновиду квітки та складності догляду.

Вирощують: мелісу, ромашку, женьшень, шавлію, оман, розмарин, волошку та інші квіти для чайних зборів, мазі. Відрізняються простотою в догляді, а збувати можна як у свіжому, так і засушеному вигляді.

Одна сотка землі дасть 15 кг рослин вартістю 500 грн. Для підготовки 30 соток піде близько 100 тис. грн. плюс 15 тис. грн. на утримання ділянки. Таким чином, чистий прибуток складе 210 тис. грн.

Вирощування розсади

Такий бізнес є сезонним. Розсаду вирощують у теплицях з лютого до травня, а продають до середини червня. Так розводять віолу, братки, лобелію, азарину. Одна невелика теплиця здатна принести виручку від 20 тис. грн.

Вирощування саджанців

Бізнес на саджанцях досить простий, але прибутковий. Так, вартість саджанців троянд варіюється в межах 200-400 грн. А один квадратний метр за рік може дати кілька десятків саджанців.

Вирощування цибулин

Найбільш популярні тюльпани, цибулини яких можна вирощувати у відкритому ґрунті.

Щоб вирішити, який напрямок квіткового бізнесу обрати для себе:

  • потрібно визначитися з місцем під посадку: садова ділянка, теплиця або окремо виділене приміщення у квартирі.

  • Вирішити якими видами рослин займатися: кімнатними, тепличними або вуличними, вивчити ринковий попит на квіти, щоб оцінити рентабельність, звернути увагу на рівень конкуренції.

  • Врахуйте, що є квіти, які потребують разового вкладення в посадковий матеріал. Є такі, для яких потрібно закуповувати його щорічно, а для деяких видів необхідно буде докуповувати невелику кількість матеріалу.

Нижче представлені середні ціни на окремі рослини:

  • Насіння для розсади коштує 40 грн. за 300 шт;

  • Насіння кімнатних квітів - від 1 грн. до 40 грн;

  • Кущі троянд - від 300 грн. за шт;

  • Цибулини тюльпанів - від 20 грн.

При виборі посадкового матеріалу звертайте увагу на його якість і зовнішній вигляд.

Де вирощувати квіти

Обсяг і види вирощуваних рослин визначаються місцем ведення бізнесу. Якщо це дача або будинок у селі, краще побудувати цілорічну теплицю. Для квартири підійде розведення кімнатних квітів. За наявності земельної ділянки слід вирощувати лікарські трави та квіти для відкритого ґрунту.

Якщо ви вибрали тепличний спосіб, то можна встановити сезонний або зимовий її варіант:

  • Сезонна теплиця у 120 квадратних метрів коштує близько 100 тис. грн. Вона дасть змогу вирощувати рослини з лютого по листопад за умови встановлення додаткового обладнання;

  • Обладнана всесезонна теплиця обійдеться в 250-300 тис. грн. Для розведення в ній підійдуть будь-які квіти, зокрема традиційні для весняних свят. Знизити трудовитрати допоможе гідропонна система;

  • Якщо вам до душі розведення кімнатних квітів, то на оснащення житлового простору потрібно близько 30 тис. грн.

  • На облаштування окремого приміщення для бізнесу знадобиться 250 тис. грн.

Не обов'язково використовувати відразу великі площі, для початку достатньо 30 квадратних метрів. Отримавши перший досвід і результати діяльності, можна буде подумати про розширення.

Ринки збуту квітів

Для реалізації своєї продукції необхідно розробити маркетингову програму, яка включає аналіз ринків збуту у вигляді оптових і роздрібних квіткових магазинів.

План реалізації залежить від розмаху бізнесу. Чим він менший, тим легше збути продукцію. Варіанти збуту:

  • Продаж через власний сайт і соціальні мережі;

  • Збут у великі квіткові магазини;

  • Відкрити власний магазин квітів;

  • Реалізація до свят у торговому центрі або центральній міській вулиці;

  • Збут через перекупників;

  • Продаж із теплиці;

  • Продаж з автомобіля.

Запам'ятайте: заявляючи про себе і свій бізнес, роблячи рекламу, ви робите гроші!

Закупівля насіння і цибулин

Від якості насіння і розсади залежить майбутній урожай квітів. Тому до вирішення цього важливого питання потрібно підійти з особливою відповідальністю.

Постачальників насіннєвого матеріалу можна знайти в інтернеті, розплідниках, різних виставках продукції рослинництва.

Закупівлею насіння займаються з січня до травня. При цьому можливі як оптові, так і роздрібні закупівлі на пробу. Дехто збирає насіння з власних рослин і розводить саджанці самостійно, виводить нові селекційні сорти. Популярністю користуються гібриди, які мають стійкість до низьких температур, хвороб і шкідників.

Зберігати насіння потрібно в темному, прохолодному місці не більше одного року, оскільки за більш тривалого терміну зберігання воно може не прорости.

Закупівля добрив і засобів від шкідників і хвороб рослин

Одним з етапів початку бізнесу є підготовка ґрунту. З метою економії можна скористатися луговим або лісовим ґрунтом. Для цього ранньою весною верхній шар ґрунту знімають і загортають рулоном. Далі його зберігають на ділянці, попередньо розгорнувши і накривши поліетиленом.

Кілька разів ґрунт зрошують, знову накривають для прогрівання і знищення шкідників і спор бур'янів. І тільки після цього використовують для посадки.

Замінити ґрунт можна живильною рідиною гідропонікою. Це спростить роботу, хоча зведення обійдеться в 400 тис. грн.

З добрив застосовують мінеральні з азоту, фосфору і калію, органічні та універсальні в сухому і рідкому вигляді, дотримуючись певних пропорцій.

Періодичність підживлення 1 раз на 10 днів.

Для боротьби зі шкідниками та хворобами рослин використовують комплексні та спеціалізовані засоби: фунгіциди, інсектициди системної та контактної дії. Закуповують зазвичай у оптових постачальників, яких знаходять в інтернеті.

Вирощування квітів у відкритому ґрунті

Якщо ви зупинилися на вирощуванні квітів у відкритому ґрунті, зверніть увагу на сорт рослини і кліматичні особливості місцевості. Посадку проводять розсадним способом або закладкою насіння в підготовлений ґрунт. Стійкі до холоду культури можна висівати в третій декаді квітня, у травні - теплолюбні.

Розглянемо особливості вирощування на прикладі петунії, яка здатна принести найбільший дохід. Вона прикрасить будь-яку ділянку завдяки різноманітності забарвлень і відтінків. Кущові петунії можна садити в ящики, на клумби. Кашпо підходять для каскадних сортів.

Середня вартість 20-30 грн. за штуку. У ящик вміщається 60 кущів. Отримуємо 1800 грн. з ящика. Протягом року можна продати 200-300 ящиків.

Рослини не вимагають особливого догляду, тому витрати на утримання будуть мінімальні.

У відкритому ґрунті вирощують айстри, чорнобривці, шавлію, кущову хризантему та інші популярні квіти.

Вирощування квітів у теплиці

Як уже говорилося раніше, в зимовій теплиці можна вирощувати всі можливі рослини. Цей спосіб приносить найбільший дохід. Невелика теплиця на 120 квадратів при вкладеннях близько 450 тис. грн. з окупністю протягом року дасть прибуток в 690 тис. грн.

Для будівництва цілорічної теплиці потрібно:

  • підготувати ділянку;

  • вирити котлован - 7 тис. грн;

  • залити стрічковий фундамент-33 тис. грн;

  • звести металевий каркас-35 тис. грн;

  • покрити полікарбонатом-45 тис. грн;

  • встановити оснащення: інфрачервоні лампи для обігріву, свердловину і полив, лампи для освітлення-90 тис. грн;

  • зробити вентиляцію за допомогою правильного розташування фрамуг.

Враховуємо витрати на купівлю інвентарю та садового інструменту - 40 тис. грн., посадкового матеріалу - 165 тис. грн., документальне оформлення теплиці - 5 тис. грн., послуги агронома - 2 тис. грн. та інші непередбачені витрати - 10 тис. грн. Виходить сума в 432 тис. грн.

Бізнес на квітковій розсаді

Найменш витратним варіантом заробітку на квітах є вирощування розсади. Для цього використовують касети з комірками об'ємом 100-300 мілілітрів вартістю до 1 грн. або пластикові ящики. Під тару підійдуть і одноразові стакани. На 120 квадратів знадобиться 10 тисяч стаканчиків на 5 тис. грн. або ящиків на 25 тис. грн. Ці витрати будуть щорічними.

Для розсади підійде спеціальний ґрунт, вартість якого в середньому 10 грн. за літр. З метою економії його змішують зі знезараженою городньою землею.

Протягом перших двох тижнів квіткову розсаду тримають у торфі, потім висаджують у ґрунт із дрібного піску, перегною, торфу і садової землі в рівних пропорціях. При цьому витрати на такий ґрунт складуть 10 тис. грн.

Правильна посадка складається з таких дій:

  • тару наповнюють землею, наносячи борозенки або ямки, і поливають теплою водою;

  • закладають насіння на 0,5-3 сантиметри і присипають ґрунтом;

  • накривають плівкою до появи сходів;

  • прибирають плівку і додатково освітлюють по 16-18 годин перші 3-4 дні;

  • при зростанні розсади світловий день вкорочують до звичайної норми.

Розсада потребує гарного регулярного догляду і поливу м'якою водою кімнатної температури. Підживлення слід проводити комплексними добривами кожні 7-10 днів. Для мінімізації складності догляду можна спочатку витримати відстань між насінням або посадити його в комірки.

Скільки потрібно вкласти на старті

Отже, залежно від ідеї заробітку сума вкладень буде різною. У таблиці представлені приблизні підрахунки:

  • Вирощування у квартирі 15 тис. грн;

  • Вирощування у відкритому ґрунті 75 тис. грн;

  • Вирощування в окремому приміщенні 125 тис. грн;

  • Встановлення сезонної теплиці на 120 квадратних метрів 100 тис. грн;

  • Установка цілорічної теплиці на 120 квадратів 285 тис. грн;

  • Оформлення документів 5 тис. грн;

  • Придбання робочого одягу 2 тис. грн;

  • Купівля інвентарю 3 тис. грн;

Беріть до уваги щорічні витрати на:

  • купівлю посадкового і витратного матеріалу, тари, ґрунту, добрив

  • водопостачання та електроенергію

  • сплату податків

Рентабельність квіткового бізнесу

Бізнес на квітах належить до найрентабельніших. Націнка становить 100-150 %, а у свята доходить до 300%. Навіть за високої конкуренції в продажах можна знайти свою нішу й отримувати гідний прибуток.

За грамотного підходу до організації бізнесу можна заробити понад 600 тис. грн. на рік. Подивимося на прибутковість з деяких видів рослин:

Різновид - Первісні вкладення - Чистий прибуток на рік

  • Розсада 127 тис. грн. 320 тис. грн.

  • Кімнатні квіти 97 тис. грн. 203 тис. грн.

  • Лікарські рослини 15 тис. грн. 210 тис. грн.

  • Тюльпани 720 тис. грн. 680 тис. грн.

  • Троянди 720 тис. грн. 785 тис. грн.

  • Крокуси 710 тис. грн. 690 тис. грн.

Ризики бізнесу на вирощуванні квітів

Незважаючи на високу рентабельність, квітковий бізнес є досить ризикованим заходом. Це пов'язано із сезонністю та обмеженим терміном життя рослини. Тому багато хто обирає для заробітку вирощування розсади або кімнатних квітів. А для отримання доходу цілий рік зводять зимову теплицю.

У будь-якому разі, вам будуть потрібні певні знання, навички та фізичні витрати. Почніть справу з розведення однієї культури. Якщо сезон буде вдалим, займіться ще кількома видами. Коли ви накопичите досвід і будете вирощувати великі партії квітів, зможете збувати їх за високими цінами.

Для мінімізації ризиків:

  • купуйте якісний посадковий матеріал

  • використовуйте підживлення та добрива

  • наймайте досвідчені кадри

  • аналізуйте якість врожаю і проводьте роботу над помилками

  • беріть орієнтир на середню ринкову вартість

  • не нехтуйте рекламою

  • постійно навчайтеся

Безсумнівно, попит на квіти буде завжди, а значить і прибуток. Вивчивши необхідну літературу і вибравши відповідний для себе напрямок, ви зможете досягти успіху у квітковому бізнесі. Особливо якщо він буде сімейним. Якщо ви працьовиті, любите рослини і маєте невелику ділянку або дачу, подумайте над цією ідеєю. Складіть грамотний бізнес-план, ретельно підготуйтеся і приступайте до її реалізації.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

624.8KПрочитань
11Автори
464Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається