Як аніме вплинуло на мене

Перед історія:

2020 рік поширення коронавірусу. Закриття магазинів, масковий режим, спустілі вулиці - період коли всі переходили на дистанційне навчання/роботу. В мене починаються психологічні проблеми, емоційне вигорання, стрес. На фоні цього намагаюсь себе відполікти від зовнішнього світу порятунком стають - фільми. Передивляючись неймовірну кількість кінематографу від довгих серіалів до короткометражок. Це ніби зануритись в інший світ. Але найцікавіше попереду бо одного разу я натрапляю на амінаційний фільм “Мандрівний замок”. І тут мене вже не врятувати.

Аніме:

Головна героїня мультфільму (для мене аніме🤷🏾‍♀️) - красива і скромна капелюшниця на ім'я Софі. Одного разу біля її рідного міста з'являється ходячий замок юного чарівника Хаула. Чарівник славиться в окрузі викрадачем дівочих сердець. Красуня Софі не витримує любовних чар Хаул і закохується в нього. Але ця слабкість дісталась їй ціною красоти, яку забирає у неї ревнива і зла відьма пустки. Зневірена Софі залишає рідну домівку і вирушає в одне далеке місце, для того щоб зняти це прокляття. На шляху до своєї мети капелюшниця зустрічає живе городнє опудало і навіть проникає в замок Хаул. Оглядаючись в цій химерній споруді, Софі знайомитися з її мешканцями. Крім самого Хаула, в замку живе вогненний демон на ім'я Кальцифер і його учень Маркл. Тепер їм разом належить розгадати таємницю особняка ..

Він починає мене так затягувати,кажу собі: ”Вауу,я хочу щее!”. Відкриваю для себе світ Хаяо Міядзакі. “Принцема Мононоке”, “Віднесені привидами” які стають для мене триґером. Я починаю заново вливатись в світ японської анімації.

Завдяки боженці телеканалу QTV підґрунття для перегляду аніме створене. І я починаю передивлятись купцю тайтлів, від онгоїнгів до вже знайомих. Таких як “Наруто”.

Коли передивляєшся його в свідомому віці ніби два різні аніме, через атмосферу,персонажів, яких ти починаєш розуміти, і тепер здатен критикувати їх або наоборот любити ще більше (через рік за третім переглядом я не втримала і заплакала від ностальгії).

Освоїшвись в аніме мені захотілось більше дізнатись, про нього.

Японія

Прекрасна країна, яка закохала мене в себе включно через аніме. Не секрет, що саме в Японії воно зародилось і розквітло. Для мене як для українки було захопливо дивитись на іншу культуру подану в тайтлах. Не свої звичні райони, школи, а на іншу побудову міст, тип навчання і мислення. (Цікавий факт споглядання за собою чим більше цікавишся культурою інших країн тим більше хочеш дізнатись про свою).

Аніме різне по жанрам психологія, бойовик, спорт,меха, шьонен, шьонен-а і всі жанри дають тобі тему для роздумів

Умовний приклад Шьонен

Шьонен — жанр аніме і манґи, основною цільовою аудиторією якого є підлітки та юнаки у віці від 12 до 18 років.

Головний герой випадково отримує супер сили. Йому вирішувати як вчинити користуватись нею на благо/на зло чи взагалі забити на це.

Вгадайте що він вибире?

Звісно користуватись нею на добро, врятувати всіх, ставати сильнішим і бере на себе відповідальність за всі свої дії. Але просте аніме підсовує мені цукерку і я її з’їдаю, а ця цукерка напхана моралю та сенсами і це триндець як смачно. На моєму шляху анімешниці ще буде зустрічатись багато різних тайтлів, тому це тільки приклад не можна ставити всіх під одну копірку.

Але хочу де що ще відзначити:

Квірбейтинг в аніме та загальному у фільмах/серіалах

Квірбейтинг – маркетинговий прийом, який передбачає натяки на те, що герой чи селебріті належить до ЛҐБТ-спільноти.

Це вплинуло на моє ставлення до ЛҐБТ+ людей. Якщо я просто в минулому про них не знала то зараз дуже підтримую цей рух. І деякі роботи прямо просяться щоб я пішла шукати манґу, читати фанфіки і дивитись арти. За приклад візьму “Патріот Моріарті” сама історія з серіалом “Шерлок Хомс” просякнути квірбейтом. Але аніме дало мені дало невеличкий штурх 🦵🏾цікавитись манґою і яоєм

Про перше:

Ма́нґа —чудернацькі малюнки, комікси, що створені в Японії, або японською мовою. (Знову Вікі). Читається з права на ліво

Саме з манґа є першоджерелом аніме. (Якщо воно не є самостійним витвором анімаційної студії. Як у Trigger «Коханий у Франксі» )(якщо щось неправильно поправте;)

Приклад (улюбленої) манґи; (jujutsu kaisen/Магічна Битва)

Українським аналогом манґи є мальопис (принаймі я його так називаю). Доречі буває першоджерелом манґи бувають новели (це також на мене повпливало: збільшило цікавість до читання)

Про друге:

*Уявлення немаю яке число* Заходжу в тікток і мені попадаються кучу манґ/манхв/маньхуа/тепер і укр мальописів. Тикаю на перший попавшись сайт і починаю відчиняти скриньку пандори. Різні жанри величезний вибір скарбів. Читаю парочку затягує мене ця круговерть. Проходить час, до мене стукає вікно яой, вривається в моє життя захоплює в заручники.

Яой — жанр манґи та аніме, який зображає гомосексуальні стосунки між персонажами чоловічої статі Шьонен-ай (яп. ボーイズラブ «юнацька любов») — жанр аніме або манґи, присвячений любові між хлопцями, піджанр яою

Першу з манхву з цим жанром читаю крізь пальці (але читаюю ахаххах)

Яой/Шьонен-ай стає моїм улюбленим жанром манґи. І це підігріває мій інтерес до ЛҐБТ+ людей. (Але поварившись в цьому стикнулась з непорозумінням. Тому кажу прямо: “Не можна відносити жанр до реальних людей. Сприймати жанри треба через призму, це вигадані персонажі і події які часто гіперболізовані”). Що ж це все спонукає мене читати новели (окрема моя любов), фанфіки, що приводить мене до початку нового періоду життя - ЛҐБТ книг і просто книг. В своєму житті ніколи не думала що почну захоплюватись книгами через яой. Але пошуки ЛҐБТ літератури приводять мене спочатку до онлайн книг, а згодом до людини яка намагається зібрати свою книжкову шафу з різних творів.

Підсумки:

Все почалось з аніме через нього я почала цікавитись, що це таке, що його оточує. Цікавилась країною яка є ,так би мовити, є головним постачальником аніме. Ці анімаційні твори привели мене до манґи, що стала невідємною частиною мого життя. Потім→новели→ книги. Я стала затяттям книголюбом. Найкращий подарунок для мене - це кілька книг. (Книнарні і видавництва викачують з мене останню копійчину 🥲)

Ви трохи занурились в мій шлях проходження життя до цього моменту)

(Якщо бачите помилки в тексті, я трохи сліпа 🙃. Перший довгочит сподіваюсь сподобається)

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Missbek
Missbek@Missbek

99Прочитань
0Автори
0Читачі
На Друкарні з 25 квітня

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається