Як дизайнеру заробити на NFT $6000 за 5 днів

Інтерес навколо NFT не вщухає. Дизайнери, які створюють NFT, отримують достойні гонорари за свою роботу.

Сьогодні продовжуємо актуальну тему і спілкуємося з дизайнеркою Анною Баум, яка професійно малює NFT. Анна працює на сервісі вже 9 років. Вона розповідає, як з нуля розібралася в темі NFT, а згодом змогла заробити на створенні колекції $6000 за 5 днів. Також ділиться корисними рекомендаціями, що допоможуть фрилансерам розвиватися й заробляти у цій сфері.

Про досвід у створенні колекцій

— Анно, який у вас досвід у створенні NFT, що цікавого було під час роботи?

— Я потрапила у цю сферу випадково кілька років тому. Просто малювала різні анімації та виставляла в TikTok. І одного разу мені в коментарях написали, чому б не продати ці картинки як NFT. Тоді почала цікавитися цією темою, вивчати, що таке генератори та як усе працює. Фактично я сама надавала повний спектр послуг, а зараз навіть вчуся писати смарт-контракти.

Смарт-контракт (англ. smart contract — «розумний контракт») — різновид угоди у формі закодованих математичних алгоритмів, укладення, зміна, виконання і розірвання яких можливі лише з використанням комп'ютерних програм (блокчейн-платформ). Там вписаний власник, його криптогаманець, відсоток від продажу художника, усі умови щодо колекції.

Я повністю вивчила, як можна зробити картинки у Photoshop, Illustrator, 2D-програмах. Наприклад, до програми Blender існує спеціальний генератор, який генерує колекції з 10-20 тисяч картинок.

Генерування — це автоматичне накладання шарів один на одного, завдяки чому отримуються тисячі різних варіантів картинки. Наприклад, фон, тулуб, обличчя, одяг, взуття, аксесуари тощо. Окремі властивості, як-от очі якогось кольору, будуть більш рідкісні. Тому різні картинки в колекції мають із часом різну цінність. Може бути картинка, яка зібрала всі риси, які, наприклад, зустрічаються тільки в 1% картинок з 10 000.

NFT вигідні саме тим, що можна згенерувати величезну колекцію та продати її. Навіть якщо 1 одиниця продається за 10 чи 20 доларів, завдяки кількості можна добре заробити.

Найвідоміші генератори:

  • Генератор 2D — HashLips.

  • Генератор 3D — Blend My NFTs (генерує колекції картинок, 3D-моделей, анімацій).

У Blender проставляються різні деталі (наприклад, риси обличчя), а далі він сам генерує варіанти.

— Які у вас були цікаві колекції?

— Найцікавіше, напевно, було на самому початку, коли я ще мало що розуміла в NFT. Це була робота з Terra Unicorns. Вони звернулися до мене з однією досить об'ємною моделлю, у якої було понад 200 окремих елементів, що мали генеруватися. У компанії горіли дедлайни — було оплачене місце, коли вони мали запускати колекцію, а самої колекції не було. Я зробила колекцію з 8088 картинок, яку розпродали.

На ній вони тоді заробили близько $400 тис. За 5 днів роботи з ранку до ночі мені заплатили $6000.

Заробіток на NFT дуже залежить від рівня дизайнера, оскільки у цій сфері завжди потрібно розвиватися. Зараз вже з’являються картинки не просто в 3D, а у гіперреалізмі, тому важливо постійно прокачувати свої навички.

Найбільша частина у продажах NFT — це маркетинг. На цій послузі також можна заробляти, але потрібно в цьому орієнтуватися. Спочатку малюють колекцію, створюють сайт, пишуть смарт-контракт, але потім цю колекцію потрібно продати. Без PR цього неможливо зробити.

Як фрилансерам почати працювати з NFT

— Як фрилансерам почати працювати з NFT? Що потрібно зробити, щоб до них прийшли замовники?

— Чим відрізняється дизайнер, який малює просто картинку та NFT? У принципі, нічим. Але для NFT-дизайнера буде великим плюсом, якщо він вмітиме сам згенерувати колекцію. Розібратися з генераторами не складно, всі інструкції є на YouTube. За кілька разів буде все зрозуміло.

Наприклад, замовник приходить із завданням зробити колекцію з 10 000 різних котиків, і дизайнер її малює. Тобто на виході замовник отримує повну послугу. Тому якщо ви все це вмієте робити, зростає ймовірність, що отримаєте це замовлення. Або, як приклад повного циклу послуг, ви можете робити для замовників дизайн з версткою — це вже буде готовий продукт.

— Чи потрібно мати цікаві роботи в портфоліо, щоб замовники звернули на вас увагу?

— Так, звичайно, як і в будь-якому замовленні у сфері дизайну, коли замовник собі уявляє певний стиль і шукає його в портфоліо фрилансерів.

— Чи може фрилансер сам намалювати колекцію та викласти її на маркетплейсі?

— Можна просто згенерувати колекцію для себе та спробувати її продати. Але потрібно вникнути в цю тему. Можна піти таким шляхом: берете найпопулярнішу колекцію, яка добре продається, та робите щось схоже. У мене були такі замовлення, коли потрібно зробити щось схоже на популярні колекції.

І це реально продається, бо попит створюють інвестори, які купують або намагаються вигідно купити колекцію, поки вона ще непопулярна чи її щойно виставили. Створюють двіж навколо неї, підвищують статистику і так приваблюють нових інвесторів, які торгують ці NFT.

— Якщо дизайнер уже розібрався з генератором, де йому подивитися, які колекції зараз популярні?

— Найпопулярніші маркетплейси, де викладають колекції:

Які кроки потрібно зробити фрилансеру, щоб розмістити свою колекцію

Скільки фрилансеру потрібно заплатити і що зробити, щоб розмістити свою колекцію, наприклад, на OpenSea?

— Є декілька нюансів:

  1. Оплата залежить від блокчейну.

  2. Фрилансеру потрібен смарт-контракт. У цьому потрібно або розбиратися самому, або когось наймати. Маркетплейси його прописують, тобто можна просто поштучно завантажувати роботи. А от для колекції все-таки бажано мати смарт-контракт. Також там указується роялті у відсотках творцю колекції.

  3. До кожної колекції має бути документ. Є класний сервіс thirdweb із заготовками, де потрібно просто вписати свої дані, і він згенерує документ. Це коштує недорого.

  4. Мало просто викласти колекцію на OpenSea. Її потрібно піарити, створювати ком’юніті в Twitter та Discord, а також сайт, звідки люди будуть мінтити.

Наприклад ком’юніті в Twitter:

Також дизайнер може створити колекцію, розмістити на OpenSea та сам заплатити за весь мінт (тобто процес створення цифрового активу з його реєстрацією в блокчейні). Залежно від блокчейну треба буде заплатити за 1 картинку разово від $20 і вище. Якщо колекція велика, зрозуміло, що це буде дорого. Але є майже безплатні блокчейни, наприклад, Polygon.

5. Для продажу колекції добре, коли за картинкою стоїть якась цінність для власників NFT чи ширшої спільноти, utility. Надання цінності — це один зі швидких способів створити позитивний імідж бренду та залучити інвесторів.

Топ-7 прикладів найкращих ідей utility NFT:

  • Пропонуйте власні товари з логотипом вашого проєкту.

  • Співволодіння нерухомістю у Метавсесвіті.

  • Розподіл прибутку з власниками.

  • Пожертви на благодійність.

  • Доступ до ексклюзивних подій чи предметів.

  • Організуйте giveaway/airdrop — безплатну роздачу обмеженої кількості NFT першим користувачам.

  • Запропонуйте DAO — децентралізовані автономні організації, які надають право голосу щодо управління проєктом.

Чи може дизайнер створити колекцію та розмістити її, щоб привернути увагу замовників? Чи можна у такий спосіб її продати?

— Краще так не робити, бо колекція, яка просто розміщена і не продається, навряд чи викличе зацікавленість. Усі на це сподіваються, але ймовірність дуже низька. Бо якщо замовник подивиться, що колекція не продається, у неї 0 обороту, то в нього виникнуть питання.

Порада дизайнерам: більш оптимальний варіант — викласти колекцію просто у портфоліо, показати, який у вас є персонаж і різні варіації до нього. Це більш привабливо для замовника. Щоб вашими роботами зацікавилися, додавайте теги, викладіть кілька різнопланових колекцій. Це важливо, оскільки часто замовники шукають картинки в певному стилі або схожі на найпопулярніші колекції. Також потрібно постійно слідкувати за трендами, які швидко змінюються. Для цього просто зайдіть на OpenSea і подивіться топ-100 колекцій, які продаються.

Є ще один спосіб продемонструвати роботу з розрахунком на те, що вона комусь сподобається, — піти в arts. Тобто виставляти не колекції, а окремі роботи. Є більше шансів їх добре продати, якщо вони викличуть інтерес.

— Чи повинен дизайнер, який хоче займатися NFT, мати якісь певні скіли? Які інструменти для роботи має використовувати?

— Можна починати з Photoshop, Illustrator, 2D-програм, але перевагою буде знання 3D-програм. Легко почати з Blender, оскільки він безплатний, до нього є багато інструкцій і в ньому легко працювати. Також я часто працюю в Cinema 4D. Або можете вибирати програму, яка вам до душі. Зараз усе швидко змінюється, тому постійно потрібно вивчати нові програми й слідкувати за новинками.

Ще б радила звернути увагу на софт Artificial intelligence (AI, штучний інтелект), якого зараз з’явилося дуже багато. Вони генерують картинки за описом, є можливість створити 3D-персонажа і таке інше. Це все можна використовувати у роботі з NFT.

Висновок

Які стати успішним дизайнером у сфері NFT:

  1. Не гайте часу і почніть розбиратися в цій темі.

  2. Опануйте програми для 2D та 3D-моделювання. Вивчайте нові інструменти та слідкуйте за новинками.

  3. Навчіться генерувати колекції.

  4. Надавайте замовникам повний спектр послуг — від створення картинки до підписання смарт-контракта та просування колекції. На додаткових послугах також можна заробляти.

  5. Наповнюйте портфоліо цікавими роботами, щоб привернути увагу потенційних замовників. Щоб вашими роботами зацікавилися, викладайте різнопланові колекції.

  6. Знаходьте нові ідеї та черпайте натхнення на популярних маркетплейсах з продажу NFT.

  7. Заробіток у сфері NFT залежить від професіоналізму дизайнера, тому постійно розвивайтеся.

Хочете заробляти на NFT? Скористайтеся порадами Анни та зробіть перші кроки у цій сфері просто зараз.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Заробіток. Крипта
Бізнес. Заробіток. Крипта@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

451.2KПрочитань
11Автори
386Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається