Як криптовалюта змінює фінансовий ландшафт: погляд Чарльза Хоскінсона

Серед країн, де використання цифрових валют стає дедалі популярнішим, Китай прагне зайняти провідну позицію, активно впроваджуючи цифровий юань. Щоправда, користуватися валютою жителі країни не поспішають. У чому ж причина такого рішення?

Чому китайці надають перевагу фіатним коштам?

Влада Китаю наполегливо працює над запровадженням цифрового юаня. Як повідомляє South China Morning Post, низка китайських міст вже почала оплачувати роботу державних службовців у CBDC. Водночас чимало службовців все ще не квапляться використовувати їх для повсякденних транзакцій і натомість переводять їх безпосередньо в готівку. 

Семмі Лін, менеджер з обслуговування клієнтів у китайському державному банку в Сучжоу, розповідає, що не залишає кошти в додатку e-CNY, оскільки він не нараховує відсотки за зберігання. Вона також зазначає, що зараз існує не так багато місць, які дозволяють використовувати цифровий юань як в мережі, так і в офлайні. 

Китай вже більш як десять років є «функціонально безготівковим» суспільством, але поки що багато людей не наважуються користуватися лише цифровою валютою через побоювання щодо контролю та обмеженого використання.

Навіть попри ці побоювання, як стверджує І Ган, колишній голова Народного банку Китаю, у липні 2023 року за допомогою цифрового юаня було здійснено транзакцій на суму понад 250 мільйонів доларів США. На додаток він підкреслив, що цифровий юань може «повністю захистити конфіденційність» завдяки «контрольованій анонімності», що означає, що дрібні платежі не можна відстежити, а великі - можна.

Чарльз Хоскінсон, засновник компанії Cardano, підкреслює важливість криптовалюти в сучасному світі. 11 травня він написав на своїй сторінці в соціальній мережі, що головним принципом криптовалюти є створення нових соціальних угод. Хоскінсон закликав індустрію зосередитися на просуванні цієї мети, підкресливши, що дані контракти зроблять уряд підзвітним народу. 

Крім того, він попередив, що ті, хто виступає проти поширення криптовалют, несвідомо сприяють концентрації влади в руках небагатьох.

“Криптовалюта повертає нам наші голоси, фінансову свободу та спільну людяність.” - зауважив Хоскінсон.

Як розвивається сфера криптовалют в Україні?

Сьогодні цифрові активи стають все більш помітною частиною нашого життя, в тому числі й у нашій країні. Держава інтенсивно розширює криптосферу, залучаючи інвесторів, стартапи та регуляторів для створення сприятливого середовища для криптовалютного бізнесу.  

Українські компанії успішно розвивають блокчейн-рішення для полегшення бізнес-процесів та підвищення безпеки своїх даних.  Впродовж останніх кількох років з'явилося багато українських стартапів, таких як Hacken, Propy, GeoPay тощо. І найголовніше - вони розробляють продукти та послуги, якими користуються не лише всередині країни, а й за її межами.

Водночас криптовалюти відіграють важливу роль у соціально-економічному розвитку країни. Українці вже давно мають можливість оплачувати покупки в продуктових магазинах і навіть жертвувати кошти благодійним організаціям за допомогою цифрових активів. Тільки впродовж 2023 року було зібрано понад $500 000 криптовалютних пожертв.

При цьому нещодавно в Україні відбулася перша криптовалютна транзакція з купівлі електромобіля. Подібний крок демонструє значний розвиток та потенціал галузі. 

На додачу до низки криптовалютних платіжних платформ, у нас також є стейблкоїн, прив'язаний до гривні, - UAHg. Компанія, що стоїть за проєктом, час від часу разом зі своїми партнерами проводить низку ініціатив для користувачів. До них відносяться торгові турніри, активність з GeoPay, де можна було вивести UAHg з комісією 0,5%, або остання акція з WhiteEX, де користувачі можуть подвоїти свій баланс від суми покупки. Розвиток стейблкоїна в країні може призвести до ширшого впровадження цифрових платежів та покращення фінансової інклюзії.

Не останню роль у розвитку криптовалют відіграє й освіта. Зрештою, без розуміння того, як працює індустрія, неможливо зробити свій внесок у її зростання. Щоб підвищити обізнаність, українським користувачам пропонується чимало курсів про криптовалюти. Наприклад, навчання криптотрейдингу від Bikotrading Academy, WhiteBASE:trading, Cryptology тощо. Або освітні академії деяких криптовалютних бірж, таких як OKX та Bitget, які пропонують курси на різні теми - від основ трейдингу до аналізу ринку. 

Зокрема, компанії підтримують освіту студентів, співпрацюючи з університетами та коледжами. Харківський національний університет радіоелектроніки за підтримки Distributed Lab відкрив лабораторію блокчейну. Києво-Могилянська академія у партнерстві з криптобіржею WhiteBIT розробила освітню програму для студентів у сфері блокчейну. Також нещодавно Binance оголосив про партнерство з Державним університетом інформаційно-комунікаційних технологій України.

Підсумок

На шляху впровадження цифрового юаня в Китаї стоїть низка викликів, але уряд продовжує підтримувати цю ініціативу, попри складнощі. З іншого боку, стрімкий розвиток криптоіндустрії в Україні створює нові можливості як для бізнесу, так і для громадян. Такий розвиток показує, наскільки важливі цифрові активи для економічного розвитку, оскільки криптовалюти є частиною повсякденних фінансових операцій, таких як благодійність та покупки. Хоча обидві країни стоять на порозі нових фінансових можливостей, вони рухаються до них різними темпами й з різними акцентами.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Владислав Гринів
Владислав Гринів@hryniv_vlad

Digital-журналіст

718Прочитань
2Автори
4Читачі
На Друкарні з 8 лютого

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається