Як працюють сервіси таксі та скільки коштує володіння таксопарком

Вступ

Більшість із вас хоча б раз у житті користувались сервісами таксі. Вірогідно, вам було відчутно, що цей сервіс надто дорогий, аби користуватись ним щодня. У цій статті буде представлено схему того, скільки витрачають на місяць сервіси таксі, а також що в цілому впливає на діяльність ринку.

Законодавче підґрунтя

Суб’єкти підприємництва, які представляють досліджувану категорію послуг, мусять отримати ліцензію, згідно з якою надаватимуть послуги з перевезення пасажирів на звичайних автівках.
На сучасному етапі, регулювання діяльності на ринку послуг таксі в Україні дуже недосконале. Існує доволі широкий ряд проблем, що є причиною наявності всього 2% легальної роботи ринку, себто оформлення через ФОП.

Вірогідно, небажання оформлюватись офіційно виникає в перевізників через неприбутковість бізнесу. Враховуючи аналіз ціноутворення, що буде викладеним нижче, при виплаті вартості збору необхідних документів та утримання ФОП фінансовий результат підприємницької діяльності може стати від’ємним.

Різко негативним наслідком відсутності регулювання з боку держави є відсутність контролю за безпекою пасажиру. Зазвичай, аби влаштуватись на роботу таксистом необхідні:
1. вік від 18 років;
2. водійське посвідчення категорії “В”;
3. смартфон або планшет для встановлення робочого мобільного застосунку.
Іноді бонусом є наявність власного авто. Проте перевірці не піддаються ані стан власного авто, ані психічний стан водія. Через це маємо наступні ситуації: водій здійснює обгін між двох вантажівок; перевищує швидкість руху та подібні ситуації (взяті із мого власного досвіду).

2020 року держава намагалась ввести певний законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання діяльності з надання послуг з внутрішніх перевезень пасажирів на таксі та легковими автомобілями на замовлення». Відповідно із внесенням зазначених змін для провадження зазначеної діяльності необхідно буде мати або довготривалу ліцензію, або патент, що видавався б не менше як на рік. Для отримання цих документів необхідно було б пройти детальне обстеження. Проте цей законопроєкт прийнято так і не було.

Скільки витрачають служби таксі

Далі буде представлено невеличкий аналіз того, як багато витрачають служби таксі, як-от Uklon, Bolt, Uber та подібні. Для початку, визначимось, що в перелік витрат для таких підприємств входять:
1. заробітні плати водіям та штатним працівникам;утримання автопарку;
2. утримання автопарку;
3. створення та обслуговування мобільного застосунку та соціальних мереж;
4. податки (ці підприємства зареєстровані офіційно).

Отже, почнімо із прорахунку заробітних плат. На офіційному сайті Bolt представлено калькулятор, за допомогою якого можна прорахувати заробіток в залежності від рівня зайнятості протягом тижня. Видно, що мінімальна зайнятість становить 3 години на тиждень. Тоді заробіток становитиме приблизно 510 гривень за місяць. При максимальному навантаженні (щодня по 12 годин) — 32 148,90 гривень.

Маловірогідно, що водії таксі працюють у максимальне навантаження (вибачте, але вони не машини батрачити щоденно 12 годин), тож припустимо, що в середньому водій таксі працює 80 годин на місяць (по 20 на тиждень). Тоді оплата за місяць на одного водія становитиме 3402 гривні.
Сайт зазначає, що має більше 1750 водіїв, проте для розрахунку візьмемо саме цю цифру. Тоді в місяць заробітна плата водіям виходить 5 953 500 грн.

Uklon має трохи іншу політику виплат водіям. За розповідями знайомого, там все набагато простіше: весь прибуток з поїздки ділиться у співвідношенні водія до підприємства як 80:20 відповідно.

Судження про заробітні плати іншим працівникам зроблені приблизні. Вірогідно, у них є відповідальна людина за утримання авто, якій вони платять коло 15-17 тисяч, менеджер по роботі з касою (12к), розробник мобільного застосунку (від 15к) та SMM менеджер (коло 16к ЗП + витрати на рекламу).

Вакансія з Робота.юа
Вакансія з Робота.юа

Про утримання автопарку знову ж таки розглянемо на прикладі Bolt. Торік була інформація, що вони мають 1625 власних авто. Витрати на технічне обслуговування дуже сильно залежать від марки авто, а витрати на паливо від кілометражу поїздок. Проте ціни на паливо наразі становлять приблизно 21,5-22 гривні газ та 45-50 бензин.

Зі змінами в законодавстві служби таксі стають платниками єдиного податку першої групи, що становить 10% від прожиткового мінімуму. Станом на 2023 рік —  до 268,40 грн.

Фінальні підрахунки

Тепер складемо все до купи(в тисячах): 5 953,5+17+12+15+16+5+0,2684=6018,76 гривень. І це без урахування витрат на утримання таксопарку та заробітних плат деяким працівникам. Таким чином розуміємо, що при таких витратах компанії важко витрачати гроші ще й на проведення перевірок та працювати “по-білому”.

Мораль

Україна має зробити певні кроки в бік забезпечення кращого існування та полегшення процедури отримання необхідних довідок з точки зору фінансової складової. Оскільки це напряму стосується здоров’я наших громадян.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Соф'я
Соф'я@heyitskasya

59Прочитань
1Автори
5Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (7)

Є питання щодо релевантності цін. Я слабо вірю що хтось готовий їздити за 4 тисячі грн на місяць. + розробкою застосунку займаються цілі команди, тільки в Uklon зараз відкрито 17 вакансій, де зарплата скоріш за все від 2к доларів https://jobs.dou.ua/companies/uklon/vacancies/

Вам також сподобається