Як відкрити агентство digital маркетингу

Зміст

Згідно статистичних прогнозів, у 2023 році загальна сума витрат на цифрову рекламу становитиме приблизно 570 мільярдів доларів, що на 16% більше, ніж у 2021 році. Ці вражаючі цифри не випадкові: сьогодні компанії у всіх галузях, починаючи від одягу та закінчуючи будівництвом, використовують цифровий маркетинг, щоб просувати свої товари та привернути увагу споживачів.

Digital-агентство об’єднує професіоналів з різних галузей — від копірайтингу до програмування, — які працюють у одній команді для досягнення спільної мети: створення якісного рекламного продукту.

Digital-агентство — що це?

Агентства цифрового маркетингу пропонують брендам повний цикл просування їх товарів або послуг в Інтернеті. Компанії можуть займатися окремими завданнями або пропонувати комплекс послуг.

Ось найпопулярніші послуги сучасних діджитал-агентств:

  • Веб-розробка: створення та підтримка веб-сайтів, включаючи розробку дизайну, програмування та оптимізацію.

  • Digital-маркетинг: планування та проведення маркетингових кампаній в Інтернеті, включаючи пошукову оптимізацію (SEO), контекстну рекламу тощо.

  • SMM: керування обліковими записами клієнтів у соціальних мережах, створення та публікація контенту, взаємодія з аудиторією та аналіз результатів.

  • Брендинг: розробка стратегії бренду, створення логотипів, корпоративного стилю та його компонентів.

  • Просування: розробка та запуск рекламних кампаній в Інтернеті, включаючи рекламу в пошукових системах та на мобільних пристроях, банерну рекламу, таргетинг у соціальних мережах тощо.

  • Аналітика: збір даних та аналіз результатів маркетингових кампаній для оцінки їх ефективності.

  • Репутаційний менеджмент: моніторинг та управління репутацією клієнтів в Інтернеті, включаючи роботу з PR, соціальними медіа та пошуковими системами.

Послуги можуть варіюватися залежно від конкретного цифрового агентства та його напрямку. Вищезазначений список згадує основні запити клієнтів — тобто ті завдання, на які є активний попит.

Як увійти у цифровий маркетинг: різновиди агентств

Діджитал-агентство можна класифікувати за різними критеріями:

  1. Розмір. Компанії можуть бути маленькими (невелика команда фахівців та надання послуг у вузькій ніші), середніми або великими (широкий спектр послуг, велика команда).

  2. Спеціалізація. Деякі агентства зосереджені виключно на SEO-оптимізації, інші – на соціальних мережах, контент-маркетингу, електронній комерції тощо.

  3. Бізнес-модель. У той час як одна компанія пропонує клієнтам повний спектр послуг, інша може спеціалізуватися на додаткових завданнях: консультуванні, навчанні, роботі з репутацією тощо.

  4. Галузь. Іноді агентства вважають за краще йти у вузькі та складні ніші, такі як медицина, фінанси, технології або роздрібна торгівля, щоб краще розуміти особливості та вимоги галузі.

  5. Тип взаємодії. Агентства, що пропонують послуги за системою B2B (бізнес для бізнесу) працюють з підприємствами, а підхід B2C (бізнес для споживача) орієнтований на фізичну особу — кінцевого клієнта. 

Продумати своє позиціонування необхідно на перших етапах роботи: це дозволить вам швидше визначитися з командою, цільовою аудиторією та бюджетом.

3 кроки перед початком: що важливо врахувати?

Запуск своєї справи — це дуже трудомісткий і комплексний процес. Щоб не розпорошуватися на всі завдання і витрачати свої сили тільки на необхідне, потрібно від початку вміти відокремлювати ключові речі від другорядних. Нижче розповідаємо, які три етапи потрібно пройти на початку свого шляху до власного маркетингового агентства.

Ключові soft-skills

Кому варто створювати своє агентство цифрового маркетингу? Досвідчені колеги сходяться на думці, що ця людина повинна мати щонайменше три навички:

  1. Здатність швидко адаптуватися до мінливих обставин. Цифровий маркетинг ніколи не стоїть на місці, а тренди змінюють один одного із космічною швидкістю. Ви повинні бути відкриті до змін та готові ризикувати.

  2. Бажання навчатися. Необхідно швидко засвоювати великі обсяги інформації, особливо якщо ви плануєте зосередитися на SEO чи цифровому маркетингу. Це наймінливіші ніші, в яких уміння схоплювати інформацію на льоту — необхідний скіл.

  3. Сильні комунікативні навички. Власнику digital-агентства необхідно постійно спілкуватися з людьми: командою, клієнтами, підрядниками, майбутніми співробітниками.

У свою чергу найважливіший hard-skill, який необхідний для початку свого бізнесу — професіоналізм у своїй справі, підкріплений роками досвіду. Запускати своє діджитал-агентство варто в тому випадку, якщо вам стає тісно в умовах фрілансу або найму: від клієнтів немає відбою, а часу на добу для роботи поодинці вже не вистачає.

Ціноутворення та бюджет

За ширмою будь-якого бізнесу — детальна аналітика та багато розрахунків. Щоб агентство окупилося та приносило прибуток, необхідно уважно розрахувати ціноутворення ваших послуг та визначити бюджет для старту.

Немає єдиної суми для запуску діджитал-агентств, але є універсальні витрати, які необхідно закласти до бюджету ще на етапі планування бізнесу:

  • реєстрація компанії та оформлення документів;

  • зарплата співробітників та підрядників;

  • сплата податків;

  • оренда офісу або передплата необхідних сервісів для віддаленої роботи;

  • витрати на рекламу;

  • створення сайту.

Відповідно до Дія.Бізнес, орієнтовна сума інвестицій, необхідна для запуску свого діджитал-агентства сьогодні — від $2 500 (~ 100 000 грн).

Коректне позиціонування

Часта помилка агентств-початківців — спроба надавати повний спектр послуг із самого початку. Підприємці помилково вважають, що таким чином вони охоплять ширший ринок та підстрахують себе від падіння попиту на їхні послуги.

Проблема в тому, що на самому початку у компанії поки недостатньо капіталу, щоб найняти професіоналів своєї справи в кожній області, яку вони пропонують (SEO, PPC і т. д.). В результаті якість послуг агентства стає досить посередньою і це безпосередньо відбивається на прибутку.

Щоб не помилитися, потрібно ретельно продумати своє позиціонування: з ким ви працюватимете і що робитимете. Власники успішних агенцій часто радять новачкам обмежитися однією або кількома областями, в яких вони спеціалізуються найкраще. У міру розвитку та збільшення попиту ви зможете наймати експертів, які є професіоналами в інших сферах, тим самим охоплюючи суміжні галузі.

Цю стратегію дотримувалися найбільші компанії світу. Ті ж Apple починали з одного комп’ютера. Тільки після того, як компанія удосконалила свій продукт і відчула небувалий попит, вона вирішила розширитися до інших девайсів: iPhone, планшета, плеєра, а потім і інших.

Переваги та недоліки свого digital-агентства

Жоден підприємець-початківець не хоче прогоріти, витративши гроші даремно. Єдиний спосіб підстрахуватися, наскільки це можливо — це зважити всі «за» та «проти» ще перед початком.

Плюси своєї агенції:

  • Творча свобода: ви самі обираєте, які проекти брати, оточуєте себе командою однодумців та формуєте свій графік.

  • Кар’єрний зріст: своя справа відкриває нові фінансові можливості і дозволяє вам вийти практично на будь-який рівень доходу (але, звичайно, шлях до нього тернистий і складний).

  • Гнучкість: зі своєю командою та налагодженими процесами адаптуватися до нових технологій, трендів та потреб клієнтів стає простіше.

Мінуси своєї агенції:

  • Фінансові ризики: власник бізнесу несе на собі безліч витрат і досить часто на старті заробляє менше, ніж наймані співробітники.

  • Нестабільність: ви ніколи не знаєте, що принесе вам наступний місяць.

  • Конкуренція: діджитал-сфера є вкрай конкурентною, тому вам потрібно буде безперервно тримати руку на пульсі та вигадувати нові способи відбудуватися від конкурентів.

Запуск будь-якого бізнесу завжди пов’язаний із ризиками, стресом та сумнівами. Однак ставки високі, адже позитивний результат принесе вам багато можливостей. То починати свою справу чи ні? Рішення за вами, але очі, що горять, і бажання розвиватися — це вже +100 до впевненості.

5 питань, які необхідно поставити собі перед початком

Перед тим, як ми говоритимемо безпосередньо про створення діджитал-агентства, необхідно ретельно обміркувати своє рішення. Поставте собі ці п’ять питань, щоб перевірити, наскільки ви готові до відкриття своєї справи.

Чи є попит на ваші послуги?

Подумайте, чи потрібні споживачам послуги, які ви надаєте, достатньо. Чи багато у вас клієнтів зараз (якщо ви на фрілансі) і як ви плануєте збільшувати їх кількість?

Чи можете ви досягати результатів?

Тверезо та чесно оцініть свій шлях, щоб визначити, наскільки добре у вас виходить досягати цілей. Розвивати своє діджитал-агентство набагато складніше, ніж просуватися самому, тому у вас не повинно бути сумнівів у своїй цілеспрямованості.

Чи здатні ви створити команду?

Своя справа — це завжди безперервне спілкування з людьми. Багато бізнесменів говорять, що підбір людей і розподіл обов’язків у команді важливі відіграють не менш важливу роль, ніж hard-skills. Наскільки добре ви менеджерите співробітників?

Чи достатньо ви віддані своїй справі?

Коли ви запускаєте агентство digital-маркетингу, дуже багато стоїть на кону. Ведення будь-якого бізнесу — це довгострокове зобов’язання перед клієнтами та співробітниками. Вам необхідно вміти брати на себе відповідальність та грамотно розподіляти ресурси, щоб виправдати довіру людей.

Чого ви очікуєте від свого агентства?

Будь-який шлях починається зі встановлення цілей. Подумайте, яких результатів ви очікуєте від себе через місяць, півроку, рік та п’ять років. Чітке розуміння того, чого ви прагнете, прояснює багато речей.

Основні етапи створення бізнесу

Тепер ми переходимо до чітких рекомендацій. Якщо ви вже провели значну підготовчу роботу і чітко усвідомили, що готові створити своє агентство, настав час діяти. Нижче ми перераховуємо п’ять основних кроків, з яких починається побудова свого бізнесу у сфері діджиталу.

Крок 1. Визначтеся з послугами

Перший крок — зрозуміти, які послуги ви хочете запропонувати своїм клієнтам. Відштовхуватися варто від тих сфер, в яких ви є професіоналом. Згодом ви зможете додати до них і інші, але починати завжди легше з того, в чому ви знаєте.

Послуги, які найчастіше надають діджитал-агентства:

  • SEO;

  • SMM;

  • брендінг;

  • створення сайтів;

  • дизайн банерів;

  • таргетинг та контекстна реклама;

  • email-розсилка;

  • зйомка YouTube та інші.

Ви можете бути агентством, яке пропонує повний спектр послуг, комплекс з кількох або лише одну модель — вибирати вам. Оптимальним вважається другий варіант, оскільки він дозволяє вам не звужувати пропозицію до однієї послуги і при цьому наочно показувати свою компетентність, не розпорошуючись на різні напрямки.

Наприклад, ви можете створити компанію з розробки та створення сайтів, яка також пропонує послуги SEO. Таким чином, ваш середній чек і цикл роботи з клієнтом збільшаться, а ви зможете надавати додаткову послугу.

Крок 2. Виберіть нішу та цільову аудиторію

Коли ви визначилися з послугами, що плануєте надавати, необхідно окреслити нішу, в якій ви плануєте це робити. У кожного підприємця-початківця є спокуса охопити якомога ширшу цільову аудиторію, проте це така сама помилка, як і занадто вузьке позиціонування.

Ви можете взяти на себе якнайбільше роботи, проте важливо бути впевненим у своїх здібностях та чітко заявляти клієнтам, з чим ви можете їм допомогти. Чесність і прозорість — ключові аспекти у відносинах з клієнтами, і вибір на користь вузької ніші дозволить уникнути розчарувань у майбутньому.

Критично важливо на початку визначити не тільки нішу, а й портрет цільового клієнта. Ви повинні розуміти, де знаходиться ваша аудиторія, чого вона потребує і про що переживає. Аналізуйте ринок та шукайте прогалини чи недоліки, яким у наш час приділяють недостатньо уваги – саме там може бути зона зростання вашого бізнесу. Можливо, ви вирішите зосередитись на конкретній галузі, в якій попит перевищує пропозицію, або, навпаки, відкриєте новий напрямок. Головне, що продукт повинен створюватись чітко під портрет вашого цільового споживача.

Цифровий маркетинг — вкрай висококонкурентна сфера, тому експертності в цій галузі іноді недостатньо. Важливо зосередитись на конкретній групі людей, якою ви продаєте свої послуги, та точково працювати з нею, пропонуючи унікальні та ефективні рішення. Згодом ви зможете розширитися на суміжні області. Тоді вам буде набагато простіше зробити це, адже лояльність аудиторії та досвід вже будуть за вас.

Крок 3. Сформуйте команду

Успішне діджитал-агентство вимагає не лише застосування ваших навичок та знань, а й роботи добре організованої команди. На ранньому етапі ви, ймовірно, виконуватимете всі завдання по управлінню агентством самотужки. Коли доходи досягнуть стабільного рівня, а кількість замовлень збільшиться, настане час наймати персонал. Але поспішати із цим не варто.

Залежно від напряму вашого агентства та послуг, структура команди може змінюватись. Наприклад, для створення сайтів може знадобитися розробник та дизайнер, а для просування — маркетолог та SMM-фахівець. Незалежно від спеціалізації агентства, незабаром буде складно працювати без:

  • sales-менеджера, який шукатиме клієнтів;

  • account-менеджера, який спілкуватиметься з клієнтами;

  • бухгалтера, який контролюватиме фінанси.

Керівники успішних digital-агентств сходяться на думці, що починати працювати з людьми варто у форматі фрілансу, не залучаючи їх до штату. Співпрацюйте із самозайнятими представниками вашої індустрії, оплачуючи роботу погодинно чи попроектно – це застрахує вас обох.

Крок 4. Створіть сайт

Присутність агентства в інтернеті, зокрема у вигляді сайту, є невід’ємною частиною його розвитку. Сайт може відіграти ключову роль у залученні потенційних клієнтів та демонстрації ваших здібностей. Він повинен бути привабливим, інформативним та user-friendly, щоб викликати довіру у відвідувачів та стимулювати їх до подальших дій.

Ось кілька рекомендацій щодо створення ефективного веб-сайту для digital-агентства:

  1. Покажіть своє портфоліо та результат. Сайт повинен містити портфоліо, в якому знаходяться ваші успішні проекти та приклади робіт. Це дозволить потенційним клієнтам переконатися у вашій компетентності.

  2. Оптимізуйте веб-сайт для пошукових систем. Щоб сторінку можна було легко знайти через пошукові системи, використовуйте ключові слова і оптимізуйте мета-теги, заголовки та контент. Поліпшуйте позиції вашого сайту в пошуковій видачі, щоб залучати органічний трафік.

  3. Зробіть привабливий дизайн. Нехай він відповідає духу вашого бренду та побажанням цільової аудиторії. Приділяйте особливу увагу навігації, зручності використання та швидкості завантаження сторінок.

  4. Розмістіть контактну інформацію. Переконайтеся, що телефон, електронну пошту та адресу агентства можна легко знайти на сайті. Це допоможе потенційним клієнтам поставити вам запитання або запросити консультацію за потреби.

  5. Покажіть відгуки та рекомендації. Це збільшить довіру ваших потенційних клієнтів до вас. Продумайте структуру сайту так, щоб відвідувачі могли легко ознайомитись із досвідом інших людей.

Не забувайте регулярно оновлювати дизайн і вміст вашого сайту, адаптуючи його під тенденції, що швидко змінюються. Тренди в digital-маркетингу змінюють один одного вкрай стрімко, тому вам необхідно тримати руку на пульсі та вчасно впроваджувати актуальні рішення на заміну застарілим.

Крок 5. Знайдіть клієнтів

Кумедний парадокс полягає в тому, що найчастіше найбільшою проблемою агентств є саме маркетингова складова — пошук клієнтів. Конкуренція у цій галузі надто висока, тому компанії безперервно борються за аудиторію.

Існує безліч методів, за допомогою яких діджитал-агентства можуть шукати клієнтів. Ось лише деякі з них:

  1. SEO. Поліпшіть видимість вашого веб-сайту в пошукових системах, щоб залучити клієнтів, які перебувають у пошуках агентства.

  2. Контекстна реклама. Запустіть кампанії на платформах на кшталт Google Ads, щоб залучити клієнтів, які активно шукають маркетингові послуги.

  3. Соціальні мережі. Використовуйте Facebook, Instagram, LinkedIn для просування вашого бізнесу, створення спільнот та залучення клієнтів.

  4. Ведіть блог. Експертний контент на ваших платформах приверне увагу потенційних клієнтів та допоможе вам правильно позиціонувати своє агентство.

  5. Використовуйте email-маркетинг. Створюйте email-розсилки, щоб нагадати про себе колишнім клієнтам та залучити майбутніх.

Щоб стаття була корисною для максимальної кількості людей, ми вирішили обмежитися лише цими, початковими, етапами. Неможливо детально описати весь шлях власника діджитал-агентства та розповісти про кожен нюанс в одному матеріалі. Шлях кожного підприємця — унікальний, а отже, універсальних рекомендацій бути не може.

Якщо ви вирішили розпочати цей шлях, попереду на вас чекає безліч відкриттів — приємних і не дуже. Ви наб’єте свої шишки та сформуєте індивідуальні рекомендації, які підходять саме вам. Не забувайте: той, хто докладає зусиль, у результаті обов’язково дістанеться результату.

Джерело
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

750.5KПрочитань
11Автори
566Читачі
Підтримати
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається