Як відкрити агентство з підбору домашнього персоналу

Організація і ведення такого вузькоспеціалізованого кадрового агентства не вимагає великих вкладень. При цьому воно відрізняється високою рентабельністю.

Агентство з підбору домашнього персоналу працює за тією ж схемою, що і звичайні багатопрофільні кадрові агентства (або агентства з працевлаштування). Спочатку вони формують базу даних фахівців, які шукають роботу в тій чи іншій сфері побутових послуг (няні, доглядальниці, репетитори, садівники, хатні робітниці, водії тощо). Потім агентство пропонує свої послуги клієнтам, які шукають когось із перерахованих вище фахівців. Таким чином, робота агентства з підбору персоналу охоплює два основні напрямки: шукачі та роботодавці. Ваша фірма виступатиме як посередник між ними.

Основне джерело доходу такого виду бізнесу - оплата послуг з підбору персоналу і з пошуку роботодавців. Наприклад, для тих, хто шукає працівника, допомога агентства з підбору персоналу обійдеться в 50-100% від місячного окладу фахівця, якого знайшли його співробітники. Зі свого боку шукачі платять, як правило, фіксовану суму (нерідко в розмірі 30% від своєї заробітної плати на місяць) за внесення їхніх даних до бази.

Вартість послуг хорошого фахівця становить від 10-15 тисяч гривень на місяць (для регіонів) і вище (від 20-30 тисяч гривень на місяць у великих містах). Таким чином, з кожного претендента, який фігурує в базі компанії, агентство отримує від 1,5 тисячі гривень, а за кожного працевлаштованого фахівця - мінімум 15 тисяч гривень. Додатковими джерелами доходу для агентства може стати платне навчання персоналу, підвищення його кваліфікації, консультування з працевлаштування тощо.

Перш за все, необхідно скласти бізнес-план, навіть у тому випадку, якщо ви не збираєтеся брати кредит або шукати інвесторів. У ньому ви детально опишете послуги, які плануєте надавати, цільову аудиторію, основні статті витрат, окупність тощо.

Перед початком власної справи потрібно зібрати максимально повну і детальну інформацію про потенційних конкурентів у сфері підбору домашнього персоналу у вашому регіоні (якщо такі є). Бажано відвідати офіси інших агентств і оцінити їхню роботу зсередини. Це допоможе вам дізнатися і проаналізувати переваги та недоліки роботи конкурентів. У тому випадку, якщо конкуренція низька, а попит на подібні послуги високий, можна приступати до реалізації вашого плану з відкриття власного агентства.

Якщо ви дбаєте про успіх вашого підприємства, то основну увагу необхідно приділити питанню підбору кандидатів на відкриті вакансії. Ці люди мають бути фахівцями, з великим досвідом роботи, з усіма необхідними навичками і знаннями.

Важливе значення має наявність позитивних рекомендацій з попереднього місця роботи. Не полінуйтеся перевірити рекомендації кожного кандидата, щоб переконатися в надійності цих відгуків. Деякі агентства співпрацюють з правоохоронними органами і навіть перевіряють претендентів за базами даних. Що ретельніше ви підійдете до питання добору й оцінювання персоналу, який ви підбиратимете для своїх клієнтів, то кращою буде репутація вашої агенції і тим більше нових замовлень ви отримаєте.

Для організації агентства з підбору персоналу вам знадобиться офіс, де ви проводитимете співбесіди з претендентами і спілкуватиметеся з клієнтами. Бажано, щоб офіс був загальною площею не менше 40-50 кв. м і складався щонайменше з двох приміщень: основного - площею близько 30 кв. м і переговорної кімнати площею близько 10 кв. м. Зверніть увагу на зручність його розташування (оптимальний варіант - центр міста), наявність парковки, зупинок громадського транспорту поблизу.

Необхідне обладнання включає в себе комп'ютери з доступом в інтернет, принтер, копіювальний апарат. Подбайте про меблі: стільці, крісла та/або диван, столики, стелажі, столи, шафа або вішалка для одягу тощо.

Зі співробітників знадобиться секретар, який відповідатиме на телефонні дзвінки, займатиметься закупівлями і стежитиме за порядком в офісі, менеджер із підбору персоналу, менеджер із роботи з клієнтами. Спочатку практично всі ці функції можна взяти на себе, а надалі в міру збільшення обсягу замовлень найняти на роботу інших співробітників.

На чому точно економити не варто, так це на рекламі. Проаналізуйте, де знаходять своїх клієнтів ваші конкуренти, які послуги та умови роботи вони пропонують. Постарайтеся знайти свою конкурентну перевагу.

Не забувайте про власний сайт. Відносно простий варіант з інформацією про вашу компанію, її послуги та з контактними даними обійдеться в 5-10 тисяч гривень. Просування сайту в інтернеті обійдеться дорожче (точна сума залежить від регіону і кількості запитів). Але ці витрати повністю окуплять себе, адже більшість ваших потенційних клієнтів шукають роботу або працівників через інтернет. Рекламувати послуги агентства з підбору персоналу потрібно і в офлайні: розміщуйте оголошення в газетах і профільних журналах, на радіо і телебаченні, якщо бюджет дозволяє. Надрукуйте і поширюйте листівки з інформацією про вашу фірму.

Не забувайте просити у клієнтів відгуки про вашу роботу. Позитивні відгуки допоможуть створити вашому агентству надійну репутацію, адже їм люди довіряють набагато більше, ніж звичайній рекламі. А думки незадоволених клієнтів допоможуть вам виявити ваші слабкі сторони і виправити їх.

Початковий капітал, необхідний для відкриття такого виду бізнесу, становить не менше 100 тисяч гривень. Ці гроші підуть на оренду офісу (мінімум 10-15 тисяч грн, залежно від регіону), купівлю меблів та обладнання (близько 30-50 тисяч грн), зарплату працівникам (бажано хоча б два менеджери на оклад плюс відсотки), рекламу (не менше 50 тисяч грн). Приготуйтеся до того, що перший рік-півтора ваше агентство працюватиме в нуль. Рентабельність цього виду бізнесу сягає 30%.

Бізнес із підбору домашнього персоналу, як не дивно, залежить від сезону. Найбільше клієнтів звертається в агентства навесні. Влітку ж вони виїжджають у відпустки: у цю пору року послуги з пошуку нянь, доглядальниць тощо великим попитом не користуються. Як і в період зимових свят.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

624.9KПрочитань
11Автори
464Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається