Кількість проблем у Tesla збільшується з кожним днем

Ескалація ситуації в Червоному морі змусила Tesla зупинити виробництво на своєму гігантському заводі в Німеччині, що стало великою (але не єдиною) проблемою для автомобільної компанії Ілона Маска в Європі.

Минулого тижня Маск повідомив, що виробництво на його заводі в Берліні, який виробляє автомобілі Model Y та акумулятори, буде призупинено з 29 січня по 11 лютого через "брак деталей".  

У виробництві своїх електромобілів Tesla значною мірою покладається на компоненти з Китаю. Багато з них доставляються через Суецький канал, найшвидший маршрут між Азією та Європою. Однак збільшення кількості нападів на вантажні судна з боку єменських повстанців-хуситів у регіоні змусило більшість цих суден змінити маршрут навколо південного краю Африки, що призвело до багатотижневих затримок.  

На Берлінсько-Бранденбурзькій гігафабриці Tesla збирає електромобілі, які продає в Європі. Компанія не уточнила, які саме компоненти, що впливають на роботу заводу, були затримані.

Цей збій у ланцюжку поставок є сильним ударом для європейських операцій Tesla. Крім того, протягом останніх кількох місяців компанія бореться з найсильнішими у своїй історії страйками у Швеції, інтенсивною конкуренцією з боку конкурентів та падінням продажів у Європі.

З кожним днем проблем все більше

Лише за перші два тижні 2024 року компанія Tesla втратила понад 94 мільярди доларів ринкової вартості. На виробника електромобілів налетів шквал негативних новин.

Працівники ремонтних майстерень Tesla у Швеції 27 жовтня склали інструменти, вимагаючи укладення колективних угод, які б забезпечили кращі зарплати та пільги для механіків. З того часу страйк поширився на Норвегію, Фінляндію та Данію, що стало найбільшою профспілковою акцією, з якою коли-небудь стикалася компанія.

Повстання є прямим наслідком відмови Маска прийняти об'єднання працівників Tesla в профспілки — політика, яка також ризикує підірвати діяльність компанії в США та Німеччині, де працює більшість її співробітників.

Це відбувається на тлі складного четвертого кварталу минулого року, коли китайський конкурент BYD, підтримуваний Уорреном Баффетом, змістив Tesla з першого місця як найбільш продаваного виробника електромобілів у світі. Це сталося завдяки агресивному зниженню цін китайською компанією, але також є ознакою того, що заклопотаність Tesla дуже дорогими улюбленими проєктами Маска, такими як довгоочікуваний кібертранспортер, може мати свої наслідки.

Водночас продажі автомобілів Tesla в Німеччині, де розташований її єдиний європейський завод, у грудні впали на шокуючі 77% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Хоча Tesla все ще залишається силою, з якою слід рахуватися, особливо в Норвегії, безсистемні витівки Маска можуть дати конкурентам можливість залишити Tesla далеко позаду.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Rodion Shkurko
Rodion Shkurko@rodion.shkurko

Державний службовець

13.4KПрочитань
16Автори
87Читачі
На Друкарні з 23 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається