Теракт на Каховській ГЕС зламав і ще зламає тисячі людських життів

Посилання на оригінальний пост

Опубліковано 06.06.2023

Мапа історичної області Великого Лугу. 1893 г

Це не єдиний раз, коли ГЕС зруйнувала життя людей. Попри очевидні переваги індустріалізації, будівництво греблі Каховської гідроелектростанції призвело до затоплення значної території, на яких розташовувалось понад 90 поселень.

Каховське море займає місцевість, що раніше називалася Великим Запорозьким Лугом. Здебільшого це були плавні — островки посеред рукавів Дніпра, які затоплювалися під час паводків. На цих островах розташовувалися козацькі поселення. Під водами Каховського водосховища опинилися залишки Чортомлицької, Базавлуцької, Нової січей. Десятки курганів пішли під воду.

Фрагмент художньо обробленої архівної карти річки Дніпро в Запоріжжі перед будівництвом греблі ДніпроГЕС

Достеменно невідомо, наскільки високо була підірвана водоскидна гребля, але обміління та фактична руйнація Каховського водосховища призведе до осушення території Великого Лугу. Нехай ці землі і будуть під товстим шаром мулу, але у дослідників з’явиться можливість більш детально дослідити наше минуле. На думку автора поста, в перспективі не потрібно перебудовувати ГЕС, якщо не буде дефіциту стабілізуючої потужності. Також потрібно розглядати питання, чи зможе іригаційна система прожити без перебудови водосховища.

На зображеннях можна побачити мапу Великого Лугу до затоплення. Також пропонуємо сервіс для порівняння мапи 1853 р. із сучасними супутниковими зображеннями.


Дякуємо за перегляд!

🇺🇦 Єдність в Дії

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Єдність в Дії
Єдність в Дії@unityinaction

Офіційний акаунт

733Прочитань
0Автори
13Читачі
На Друкарні з 20 липня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається