Українськи шпигуни та ЦРУ: тіньова війна з Росією

Переклад статі Washington Post

Оригінальна стаття

Російський націоналіст олександр дугін 23 серпня 2022 року в москві на похоронах своєї дочки дар’ї дугіної, яка загинула під час вибуху автомобіля.

КИЇВ — Переповнений автомобіль з матір'ю та її 12-річною донькою, здавалося, не вартий уваги російських силовиків, коли він наближався до прикордонного пункту пропуску. Але найменш помітний предмет багажу — клітка для кота — був частиною ретельно продуманого, смертельного сюжету. За словами співробітників служби безпеки, обізнаних про операцію, українські оперативники встановили прихований відсік у переноску для домашніх тварин і використовували його для приховування компонентів бомби.

Через чотири тижні пристрій здетонував неподалік від москви в позашляховику, за кермом якого була дочка російського націоналіста, який закликав свою країну «вбивати, вбивати, вбивати» українців, і цей вибух став сигналом того, що серце росії не омине від жахіть кривавої війни.

Операція була організована Службою внутрішньої безпеки України, СБУ, за словами офіційних осіб, які надали подробиці, в тому числі про використання клітки для домашніх тварин, які раніше не розголошувалися. Атака в серпні 2022 року є частиною бурхливої тіньової війни, в якій українські шпигунські служби також двічі підривали міст, що з'єднує росію з окупованим Кримом, запускали безпілотники на дах Кремля та пробивали дірки в корпусах російських військово-морських суден у Чорному морі.

Ці операції були представлені як крайні заходи, до яких Україна була змушена вдатися у відповідь на вторгнення росії минулого року. Насправді ж вони представляють можливості, які українські розвідувальні служби розвивали протягом майже десяти років – з того часу, як росія вперше захопила українську територію в 2014 році – період, протягом якого служби також налагодили нові глибокі зв'язки з ЦРУ.

 

За словами нинішніх і колишніх українських та американських посадовців, у місіях брали участь елітні команди українських оперативників, сформовані, підготовлені та оснащені в тісному партнерстві з ЦРУ. За словами офіційних осіб, починаючи з 2015 року ЦРУ витратило десятки мільйонів доларів на перетворення українських спецслужб радянського зразка на потужних союзників у боротьбі проти москви. Агентство надало Україні передові системи спостереження, тренувало новобранців на об'єктах в Україні та США, побудувало нові штаб-квартири для підрозділів української військової розвідки та обмінювалося розвідданими в масштабах, які неможливо було б уявити до того, як росія незаконно анексувала Крим і розпалила сепаратистську війну на сході України. За словами офіційних осіб, ЦРУ зберігає значну присутність у Києві.

 

Масштаби співпраці ЦРУ з українськими спецслужбами раніше не розголошувалися. Представники американської розвідки підкреслили, що агенство не брало участі в операціях з цілеспрямованого вбивства, які проводили українськи спецслужби, і що його робота зосереджена на посиленні спроможності цих служб збирати розвідувальну інформацію про небезпечного супротивника. Високопоставлений представник розвідки сказав, що «будь-які потенційні оперативні занепокоєння були чітко передані українським службам».

 

Багато таємних операцій України мали чіткі військові цілі та сприяли обороні країни. Однак вибух автомобіля, в результаті якого загинула Дар'я Дугіна, підкреслив, що Україна використовує те, що офіційні особи в Києві називають «ліквідацією» як зброю війни. За останні 20 місяців СБУ та її військовий колега ГУР здійснили десятки вбивств проти російських чиновників на окупованих територіях, ймовірних українських колаборантів, офіцерів у тилу та відомих прихильників війни в глибині росії. Серед загиблих – колишній командир російського підводного човна, який бігав підтюпцем у парку в місті Краснодар на півдні росії, і блогер-бойовик у кафе в Санкт-Петербурзі, повідомляють українські та західні офіційні особи.

 

Схильність України до летальних операцій ускладнила її співпрацю з ЦРУ, викликавши занепокоєння щодо співучасті відомства та викликавши занепокоєння серед деяких офіційних осіб у Києві та Вашингтоні.

Робітники прибирають уламки після вибуху в кафе в санкт-петербурзі.

Навіть ті, хто вважає такі летальні місії виправданими у воєнний час, ставлять під сумнів корисність певних ударів та рішень, які призвели до нападів на цивільне населення, включаючи Дугіну чи її батька. Олександр Дугін, який, як визнають офіційні особи, був запланованою мішенню, а не росіяни, які безпосередньо пов'язані з війною.

«У нас занадто багато ворогів, яких важливіше нейтралізувати», - сказав високопоставлений представник служби безпеки України. «Люди, які запускають ракети. Люди, які чинили звірства в Бучі». Вбивство доньки про-військового пропагандиста – це «дуже цинічно», за словами чиновника.

 

Інші висловлювали більш широке занепокоєння з приводу жорстокої тактики України, яка зараз може здатися виправданою, особливо проти країни, яку звинувачують у широкомасштабних воєнних звірствах, але пізніше може виявитися важким для приборкання.

 

«Ми спостерігаємо народження низки розвідувальних служб, схожих на "Моссад" у 1970-х роках», - сказав колишній високопоставлений співробітник ЦРУ, маючи на увазі ізраїльську шпигунську службу, яку давно звинувачують у скоєнні вбивств в інших країнах. Досвід України у проведенні таких операцій «має ризики для росії», – говорить чиновник, «але це також несе і більш широкі ризики».

«Якщо розвідувальні операції України стануть ще сміливішими — наприклад, націлені на росіян у третіх країнах — ви можете собі уявити, як це може спричинити розбіжності з партнерами та призвести до серйозної напруги з ширшими стратегічними цілями України», — сказав урядовець. Серед цих цілей – членство в НАТО та Європейському Союзі.

 

Ця стаття ґрунтується на інтерв'ю з більш ніж двома десятками нинішніх і колишніх представників української, американської та західної розвідки та безпеки, які говорили на умовах анонімності, посилаючись на міркування безпеки, а також делікатність теми. Тиск на Київ з метою здобути перемогу над росією та знайти шляхи стримування подальшої агресії створює стимули для перебільшення репутації та можливостей українських послуг. The Washington Post перевірила ключові деталі з кількома джерелами, включаючи західних чиновників, які мають доступ до незалежних потоків розвідувальної інформації.

 

У ЦРУ відмовилися від коментарів.

Партнерство між ЦРУ та Україною

Представники СБУ та ГУР описують розширення своїх оперативних ролей як результат надзвичайних обставин. «Усі цілі, по яких завдає удар СБУ, є повністю законними», – йдеться у заяві директора відомства Василя Малюка, наданій The Post. У заяві конкретно не йдеться про цілеспрямовані вбивства, але Малюк, який минулого місяця зустрічався з високопоставленими чиновниками ЦРУ та інших американських чиновників у Вашингтоні, сказав, що Україна «робить усе, щоб справедливе покарання "наздогнало" всіх зрадників, воєнних злочинців та колаборантів».

 

Нинішні та колишні офіційні особи США та України заявили, що обидві сторони намагалися підтримувати обережну дистанцію між ЦРУ та смертоносними операціями, які проводили його партнери в Києві. За словами офіційних осіб, представники ЦРУ висловили заперечення після деяких операцій, але відомство не відкликало своєї підтримки.

 

«Ми ніколи не залучали наших міжнародних партнерів до таємних операцій, особливо за лінією фронту», – сказав колишній високопосадовець української служби безпеки. Оперативників СБУ та ГУР не супроводжували колеги з ЦРУ. Україна уникала використання зброї чи обладнання, які можна було відстежити до американських джерел, і навіть таємні потоки фінансування були відокремлені.

 

«У нас було багато обмежень щодо оперативної роботи з українцями», – говорить колишній співробітник американської розвідки. Акцент був зроблений на тому, аби «більше зосередитися на захищеному зв'язку та торгівлі», а також на пошуку нових потоків розвідувальної інформації всередині росії, «а не на тому, як підірвати мера». «У мене ніколи не виникало відчуття, що ми настільки залучені в розробку їхніх операцій».

 

Незважаючи на це, офіційні особи визнали, що кордони іноді розмиваються. Офіцери ЦРУ в Києві були ознайомлені з деякими з найбільш амбітних планів України щодо ударів. У деяких випадках, включаючи бомбардування Керченського мосту, офіційні особи США висловили занепокоєння.

 

Українські шпигуни розробили власні лінії щодо того, які операції обговорювати, а які тримати в таємниці. «Були деякі речі, про які, можливо, не хотіли б говорити з колегами з ЦРУ», - сказав другий співробітник служби безпеки України, який брав участь у таких місіях. За його словами, перетин цих кордонів призведе до короткої відповіді американців: «Ми не хочемо бути частиною цього».

 

Глибоке партнерство ЦРУ з Україною, яке зберігалося навіть тоді, коли країна була втягнута в скандал з імпічментом президента Дональда Трампа, являє собою драматичний поворот для агентств, які десятиліттями перебували по різні боки холодної війни. Частково через цю спадщину, за словами офіційних осіб, лише минулого року ЦРУ виключило Україну зі списку «небратських» країн, які вважаються такими ризиками для безпеки, що контакти з їхніми громадянами для співробітників агентства заборонені без попереднього дозволу.

 

Співпраця ЦРУ з Україною почалася після політичних протестів 2014 року, які змусили проросійського президента України Віктора Януковича втекти з країни, після чого росія анексувала Крим і почала озброювати сепаратистів у східних областях Донецької та Луганської областей.

За словами посадовців, початкові етапи співпраці були попередніми, враховуючи занепокоєння з обох сторін щодо того, що українські служби досі активно перебувають під впливом ФСБ — російське відомство, яке є головним спадкоємцем КДБ. За словами посадовців, щоб впоратися з цим ризиком для безпеки, ЦРУ співпрацювало з СБУ над створенням абсолютно нового управління, яке зосередиться на так званих операціях «активних заходів» проти росії та буде ізольоване від інших відомств СБУ.

 

Новий підрозділ прозаїчно назвали «П'ятим управлінням», аби відрізнити його від чотирьох давніх підрозділів СБУ. За словами офіційних осіб, з тих пір було додано шосте управління для роботи з британським шпигунським агентством MI6.

 

За словами офіційних осіб, тренувальні полігони були розташовані за межами Києва, де відібрані новобранці проходили інструктажі співробітників ЦРУ. План полягав у тому, щоб сформувати підрозділи, «здатні діяти в тилу і працювати як таємні групи», сказав український чиновник, який брав участь у цих зусиллях.

 

Агентство надало захищене обладнання для зв'язку, обладнання для підслуховування, яке дозволяло Україні перехоплювати російські телефонні дзвінки та електронні листи, і навіть надавало маскування та сепаратистську форму, що дозволяло оперативникам легше проникати в окуповані міста.

 

За словами офіційних осіб, ранні місії були зосереджені на вербуванні інформаторів серед російських проксі-сил, а також на заходах кібер- та електронного прослуховування. СБУ також розпочала проведення диверсійних операцій та місій із затримання лідерів сепаратистів та українських колаборантів, частину з яких було вивезено до таємних місць утримання під вартою.

 

Але незабаром операції прийняли смертельний оборот. Протягом одного трирічного періоду щонайменше півдюжини російських оперативників, високопоставлених командирів сепаратистів або колабораціоністів були вбиті в результаті насильства, яке часто приписувалося внутрішньому зведенню рахунків, але насправді було справою рук СБУ, заявили українські чиновники.

Фотографія 2014 року Євгена Жиліна, лідера проросійського мілітаризованого руху “Оплот” на сході України, якого застрелили в 2016 році в московському ресторані.

Серед убитих був Євген Жилін, лідер проросійського угруповання бойовиків на сході України, якого застрелили у 2016 році в московському ресторані. Роком пізніше командир повстанців, відомий як «Гіві», був убитий у Донецьку в рамках операції, в якій жінка, яка звинуватила його у зґвалтуванні, була залучена до закладання бомби на його боці, за словами колишнього чиновника, який брав участь у місії.

 

Українські офіційні особи заявили, що перехід країни до більш смертоносних методів був зумовлений російською агресією, звірствами, які приписують її маріонеткам, і відчаєм пошуку способів послабити більш потужного супротивника. Багато хто також посилався на нібито російську історію вбивств у Києві.

 

«Через цю гібридну війну ми зіткнулися з абсолютно новою реальністю», – сказав Валентин Наливайченко, народний депутат України, який обіймав посаду директора СБУ у 2015 році, коли було створено П'яте управління. «Ми були змушені навчати наших людей по-іншому». Він відмовився уточнювати подробиці.

 

Трансформація української воєнної розвідки

Навіть допомагаючи у створенні нового управління СБУ, ЦРУ розпочало набагато амбітніший проект зі службою військової розвідки України.

 

Налічуючи менше 5000 співробітників, ГУР становив незначну частину чисельності СБУ і мав вужчу спрямованість на шпигунство та активні заходи проти росії. Вона також мала молодшу робочу силу з меншою кількістю пережитків з радянських часів, тоді як СБУ досі сприймалася як прониклива російською розвідкою.

 

«Ми підрахували, що ГУР була меншою та спритнішою організацією, де ми могли б мати більший вплив», — сказав колишній співробітник розвідки США, який працював в Україні. «ГУР був нашою маленькою дитиною. Ми дали їм усім нове обладнання та навчання». Офіцери ГУР «були молодими хлопцями, а не генералами КДБ радянських часів, – говорить чиновник, – тоді як СБУ була занадто великою, щоб реформуватися».

 

Навіть нещодавні події, схоже, підтвердили такі побоювання. Колишній директор СБУ Іван Баканов був змушений звільнитися з роботи минулого року на тлі критики щодо того, що відомство недостатньо агресивно діє проти внутрішніх зрадників. Минулого року СБУ також виявила, що модеми російського виробництва досі використовуються в мережах відомства, що спричинило боротьбу за їх відключення.

 

З 2015 року ЦРУ розпочало настільки масштабну трансформацію ГУР, що за кілька років «ми начебто перебудували його з нуля», сказав колишній співробітник американської розвідки. Один з головних архітекторів цих зусиль, який обіймав посаду начальника відділу ЦРУ в Києві, зараз керує Оперативною групою з питань України в штаб-квартирі ЦРУ.

 

За словами чиновників, ГУР почав набирати оперативників для власного нового відділу активних заходів. На об'єктах в Україні, а згодом і в Сполучених Штатах, оперативники ГУР проходили навчання навичкам, починаючи від таємних маневрів у тилу ворога і закінчуючи платформами зі зброєю та вибухівкою. Офіційні особи США заявили, що навчання було спрямоване на те, щоб допомогти українським оперативникам захистити себе в небезпечному контрольованому росією середовищі, а не завдавати шкоди російським цілям.

 

За словами чиновників, деякі з найновіших новобранців ГУР були переведені з СБУ, залучені до конкуруючої служби, наповненої новими повноваженнями та ресурсами. Серед них був і Василь Бурба, який керував діяльністю П'ятого управління СБУ до приходу в ГУР і обіймав посаду директора агентства з 2016 по 2020 рік. Бурба став настільки близьким союзником ЦРУ — і вважався мішенню для москви — що коли його змусили піти з роботи після обрання президента Володимира Зеленського, агентство надало йому броньовану машину, кажуть чиновники. Бурба відмовився коментувати цю статтю.

 

За словами офіційних осіб, ЦРУ допомогло ГУР придбати найсучасніші системи спостереження та електронного прослуховування. Вони включали мобільне обладнання, яке можна було розмістити вздовж контрольованих росією ліній на сході України, а також програмні засоби, які використовувалися для використання мобільних телефонів кремлівських чиновників, які відвідували окуповану територію з москви. За словами чиновників, українськими офіцерами керували системами, але все, що було зібрано, було передано американцям.

 

Занепокоєне тим, що старі об'єкти ГУР, ймовірно, були скомпрометовані російською розвідкою, ЦРУ оплатило нові будівлі штаб-квартири для воєнізованого підрозділу ГУР «спецназ» і окремого управління, відповідального за електронне шпигунство.

 

За словами офіційних осіб, нові можливості стали трансформаційними.

 

«За один день ми могли б перехопити від 250 000 до 300 000 окремих повідомлень» російських військових і підрозділів ФСБ, сказав колишній високопоставлений чиновник ГУР. «Інформації було так багато, що ми не могли впоратися з нею самі».

 

За словами офіційних осіб, масиви даних були передані через новий об'єкт, побудований ЦРУ, назад до Вашингтона, де вони були ретельно вивчені аналітиками ЦРУ і АНБ.

 

«Ми давали їм можливість через нас далі збирати по російських цілях», — сказав колишній чиновник ГУР. Відповідаючи на запитання про масштаби інвестицій ЦРУ, чиновник сказав: «Це були мільйони доларів».

 

З часом ГУР також розвинула мережу джерел в апараті безпеки росії, включаючи підрозділ ФСБ, відповідальний за операції в Україні. За словами офіційних осіб, у міру довіри між США та Україною ЦРУ було дозволено мати прямі контакти з агентами, завербованими та керованими українською розвідкою.

 

Отримані в результаті розвідувальні дані були значною мірою приховані від очей громадськості, за періодичними винятками. СБУ почала публікувати компрометуючі або незручні перехоплення комунікацій, у тому числі одне, на якому російські командири були захоплені, обговорюючи провину своєї країни у збитті пасажирського літака Малайзійських авіаліній у 2014 році.

 

Незважаючи на це, офіційні особи заявили, що розвідувальні дані, отримані в результаті співпраці між США та Україною, мають свої межі. Наприклад, завбачливі попередження адміністрації Байдена про рішучість президента росії Володимира Путіна повалити київський уряд ґрунтувалися насамперед на окремих потоках розвідувальної інформації, до яких Україна не мала доступу спочатку.

 

У певному сенсі, за словами офіційних осіб, власні зусилля України зі збору коштів підживлювали скептицизм, який Зеленський та інші мали щодо планів Путіна, оскільки вони підслуховували військові підрозділи та підрозділи ФСБ, які самі не були поінформовані напередодні війни. «Вони отримували точну картину від людей, які також перебували в темряві», - сказав один з американських чиновників.

 

Обстріли москви безпілотниками

російським військам так і не вдалося взяти Київ. Але обидві структури ГУР, які фінансувало ЦРУ, були серед десятків ключових об'єктів, які постраждали від російських ударів у перші дні війни, за словами офіційних осіб, які заявили, що об'єкти вижили і продовжують функціонувати.

 

Нові розвідувальні можливості України виявилися цінними з самого початку війни. Наприклад, СБУ отримала розвідувальні дані про цінні російські цілі, що дозволило завдати ударів, в результаті яких загинуло кілька командирів і ледь не влучив у високопоставленого російського офіцера Валерія Герасимова.

 

За останній рік завдання спецслужб дедалі більше зосереджувалися на цілях не лише в тилу ворога, а й на території росії.

 

Для СБУ жодна ціль не була більш пріоритетною, ніж Керченський міст, який з'єднує материкову частину росії з анексованим Кримським півостровом. Міст є ключовим військовим коридором, а також має таке символічне значення для Путіна, що він головував на його відкритті у 2018 році.

 

За останній рік СБУ двічі вдарила по мосту, у тому числі під час вибуху в жовтні 2022 року, внаслідок якого загинули п'ятеро людей і утворилася діра на смугах руху в західному напрямку. Зеленський спочатку заперечував українську відповідальність. Але директор СБУ Малюк описав операцію в надзвичайних подробицях в інтерв'ю на початку цього року, визнавши, що його служба заклала потужну вибухівку у вантажівку, яка перевозила рулони целофану промислового розміру.

 

Як і в інших змовах СБУ, в операції брали участь мимовільні спільники, зокрема водій вантажівки, який загинув під час вибуху. «Ми пройшли сім кіл пекла, тримаючи стількох людей у темряві», - сказав Малюк в інтерв'ю про операцію, яка, за його словами, залежить від сприйнятливості «звичайних російських контрабандистів».

 

Офіційні особи США, які були повідомлені заздалегідь, висловили занепокоєння з приводу атаки, заявили офіційні особи, побоюючись ескалації з боку росії. Ці побоювання, ймовірно, розвіялися до того моменту, коли СБУ завдала другого удару по мосту через дев'ять місяців за допомогою морських безпілотників, які були розроблені в рамках надсекретної операції за участю ЦРУ та інших західних спецслужб.

 

Публічна розповідь Малюка про операцію кидає виклик типовій розвідувальній майстерності, але служить потребі Києва заявляти про успіх і відображає суперництво з ГУР, що зароджується. Кирило Буданов, керівник військової розвідки України, взяв за звичку рекламувати досягнення свого відомства та глузувати з москви.

 

Ці дві служби певною мірою перетинаються в оперативному плані, хоча офіційні особи кажуть, що СБУ має тенденцію виконувати складніші місії з довшим часом виконання, тоді як ГУР має тенденцію працювати у швидшому темпі. Українські офіційні особи заперечували, що будь-яке з відомств було безпосередньо причетне до атаки на газопровід «Північний потік-2» у вересні 2022 року в Балтійському морі, хоча американські та інші західні спецслужби дійшли висновку, що Україна була пов'язана зі змовою.

 

ГУР використав власний парк безпілотників, щоб завдати десятків атак на російську територію, включаючи удари, які пробили російську протиповітряну оборону для ураження будівель у москві. Серед них була операція у травні 2023 року, під час якої ненадовго підпалили ділянку даху в Кремлі.

 

За словами офіційних осіб, у цих ударах брали участь як безпілотники великої дальності, запущені з території України, так і групи оперативників і партизанів, які працюють на території росії. Двигуни для деяких безпілотників були закуплені у китайських постачальників за приватне фінансування, яке не вдалося відстежити з українськими джерелами, за словами чиновника, який сказав, що він брав участь в угодах.

 

Вбивства в росії

За словами офіційних осіб, ГУР також наважився на вбивства.

У липні колишній командир російського підводного човна Станіслав Ржицький отримав чотири постріли в груди і спину в Краснодарі, де він, як повідомляється, працював військовим вербувальником. Відомо, що 42-річний Ржицький використовував фітнес-додаток Strava для запису своїх щоденних бігових маршрутів – рутина, яка, можливо, викрила його місцезнаходження.

 

ГУР оприлюднив скромну заяву, в якій відвів від себе відповідальність, але наводячи точні подробиці про обставини загибелі Ржицького, зазначивши, що «через сильний дощ парк був безлюдним», а свідків не було. Офіційні ж особи в Києві підтвердили, що відповідальність за це несе ГУР.

 

Навіть визнаючи відповідальність за такі дії, українські офіційні особи претендують на моральну висоту проти росії. За словами офіційних осіб, СБУ та ГУР намагалися уникнути заподіяння шкоди невинним перехожим навіть під час смертоносних операцій, тоді як російські рейди та невибіркові удари призвели до загибелі або поранення тисяч мирних жителів.

 

Силовики заявили, що жодна велика операція СБУ чи ГУР не проходить без дозволу — мовчазного чи іншого — від Зеленського. Речник Зеленського не відповів на запити про коментарі.

 

Скептики, тим не менш, стурбовані тим, що використання Україною цілеспрямованих вбивств і ударів безпілотників по московських багатоповерхівках не допомагає ні її справі проти росії, ні її довгостроковим прагненням вступити до НАТО і ЄС.

 

Високопоставлений український чиновник, який тісно співпрацював із західними урядами, координуючи підтримку України, сказав, що напади на мирних жителів і бомбардування московських будівель підживлюють неправдивий наратив Путіна про те, що Україна становить зростаючу небезпеку для простих росіян. «Це грає на його брехні, що українці йдуть за ними», - сказав чиновник.

 

Схоже, що ця точка зору в меншості. Інші вважають, що напади підвищують моральний дух серед українців, які перебувають в облозі, і досягнення певного ступеня пильної відповідальності за ймовірні російські воєнні злочини, які, на думку багатьох українців, коли-небудь призведуть до адекватних санкцій з боку ООН та міжнародних судів.

Російські слідчі досліджують місце події після вибуху автомобіля, внаслідок якого загинула Дугіна у 2022 році

Вибух автомобіля, в результаті якого загинула Дугіна минулого року, продовжує виділятися як один з найбільш екстремальних випадків смертельної помсти – такий, який був спрямований не лише на мирних жителів, але й на українську жінку і, ймовірно, мимовільну дівчинку-підлітка.

 

російська влада не встигла закінчити розбирати завали, як ФСБ ідентифікувала 42-річну Наталію Вовк як головну підозрювану. За даними ФСБ, вона в'їхала до росії з Естонії в липні, зняла квартиру в тому ж комплексі, що й Дугіна, і провела тижні за стеженням, перш ніж повернутися до Естонії зі своєю дочкою після вибуху.

 

ФСБ також ідентифікувала ймовірного спільника, який, як стверджує росія, надав Вовку казахські номерні знаки, щоб використовувати їх на своєму автомобілі Mini Cooper під час подорожі росією; допомагав збирати вибухівку; і втік до Естонії перед нападом.

 

Українська влада заявила, що Вовк була частково мотивована облогою росією її рідного міста Маріуполя. Вони відмовилися коментувати характер її стосунків з СБУ або її нинішнє місцезнаходження.

 

Напад мав на меті вбити Дугіна, коли він і його дочка виїжджали з культурного фестивалю, де провоєнний ідеолог, якого іноді називають «мозком Путіна», прочитав лекцію. Очікувалося, що вони подорожуватимуть разом, але Дугін сів в інший автомобіль. Вовк також відвідав фестиваль, повідомляють у ФСБ.

 

Тоді Україна рішуче засудила причетність до нападу. «Україна тут абсолютно ні до чого, тому що ми не така злочинна держава, як росія, і не терористична», - заявив радник Зеленського Михайло Подоляк.

 

Однак у нещодавніх інтерв'ю в Києві офіційні особи визнали, що ці заперечення були неправдивими. Вони підтвердили, що СБУ спланувала та провела операцію, і заявили, що, хоча Дугін, можливо, був головною ціллю, його донька, яка також активно підтримує вторгнення, не була невинною жертвою.

 

«Вона дочка батька російської пропаганди», - сказав силовик. Вибухи автомобілів та інші операції всередині росії – це «про наратив», який показує ворогам України, що «покарання неминуче навіть для тих, хто вважає себе недоторканним».

 

Шейн Гарріс у Вашингтоні та Мері Ілюшина в Ризі, Латвія, зробили свій внесок у цю доповідь.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Єдність в Дії
Єдність в Дії@unityinaction

Офіційний акаунт

828Прочитань
0Автори
14Читачі
На Друкарні з 20 липня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається