Як відкрити бізнес на квізах із нуля у 2023 році

Зміст

Квізи як вид барних розваг в Україну привезли з Європи. В Англії ще в 70-х роках проводилися подібні ігри. Багато пізніше в 2012-му вони стали з'являтися в Україні.

Квізи ділять на розважальні, інтелектуальні або спортивні. Це не зовсім правильно. Оскільки основне завдання, для яких їх проводять - привід зібратися разом, отримати задоволення від спілкування, нових знайомств і процесу. Змагальна частина, природно, присутня в кожній грі. Вона додає перчинки в процес, а ведення статистики по грі або навіть сезону залучає гравців ще більше. Суто інтелектуальні проєкти запускають для проведення турнірів серед навчальних закладів.

Розглянемо покрокову інструкцію із запуску квізів для всіх, хто зважився заробляти на цьому форматі.

Покрокова інструкція з відкриття бізнесу на квізах

Система реєстрації

Щоб почати робити квізи, достатньо ентузіазму. А для того щоб пропонувати гравцям розвагу, за якою вони прийдуть знову і знову, треба копати глибше. Так, якщо ви самі пишете запитання, самі проводите гру і нікого для цього не залучаєте, то наявності себе достатньо. Але для того, щоб не порушувати всі вимоги податкового законодавства, розрахунку з партнерами тощо, реєстрація юридичної особи (ФОП або ТОВ) буде потрібна. Тим більше, якщо ви бачите перспективи вашого проекту.

При цьому багато організаторів квізів не ускладнюють усе документами і реєстрацією. Утім, якщо немає бажання реєструвати ФОП або ТОВ, але хочеться не бути в тіні, а працювати за законом, то виходом може стати режим фрилансера.

Його можна оформит в ДІї. Важливою умовою є відсутність співробітників. Тобто весь процес потрібно буде організовувати самому. Але знову ж таки, хто це проконтролює? Питання риторичне.

Зате легальне становище може стати певним маркером сумлінності для клієнтів. Адже фрилансери можуть видавати чеки за свої послуги, а отже, люди знатимуть, що мають справу із серйозним організатором бізнесу на квізах.

Квіз - інтелектуальна гра — Под замком - квест комнаты в Киеве

Вибір місця розміщення

Проводити квізи можна де завгодно: від маленького бару до стадіону. Під різні майданчики гру можна трансформувати Наприклад, якщо це гра в парку, то це зазвичай промо-захід із запитаннями, що легко сприймаються на слух, з можливістю визначення гравців, які правильно відповіли, з натовпу глядачів.

Більш стандартна гра вимагає наявності екрана і звукового обладнання для трансляції запитань і відповідей. Гравців розміщують за столами, щоб усім було комфортно грати. Заклад пропонує меню.

Основна складність - знайти майданчик із наявністю всього необхідного і в зручному місці. Найідеальнішим способом для розвитку квізу є колаборація чинного закладу та вашого стартапу, коли ви обидва потрібні одне одному та поєднуєте свої аудиторії та рекламні кампанії.

Замовлення обладнання

Для проведення квізу адаптованого під гру в закладі, додатково купувати обладнання не потрібно. Адже найчастіше в ресторанах уже є все необхідне світлове, проекційне та звукове обладнання. Необхідний мінімум від організатора бізнесу на квізах, це ноутбук. Хоча залежно від зростання серйозності своїх намірів, можна і самостійно докупити необхідне обладнання, щоб техніка на майданчику точно не підвела. Придивіться до замовлення:

  • проектора з екраном;

  • двох потужних колонок із пультом;

  • мікрофони;

  • другий ноутбук для музики або техперсоналу.

Весь цей набір можна без проблем зібрати в роздрібних магазинах або на інтернет-майданчиках. Але оскільки найчастіше організатори бізнесу на квізах вкладають особисті заощадження, то варто особливо уважно підійти до вибору техніки. Вона не повинна швидко вийти з ладу. Також не варто витрачатися на преміальне обладнання, оскільки буде прикро перепродавати його за півціни, якщо стартап прогорить.

Читайте відгуки користувачів на обладнання, шукайте вигідну ціну і в міру необхідності купуйте потрібну техніку.

Купівля витратних матеріалів

Здається, що для відкриття бізнесу на квізах не потрібні ніякі витратні матеріали. Це не так.

Щонайменше будуть потрібні бланки для заповнення відповідей на запитання, ручки для гравців. Додатково можна "закуповувати все що завгодно на ваш смак, якщо це здатне урізноманітнити гру. Можна запропонувати командам бокси для смартфонів, щоб вони не відволікали під час раундів, додаткові таблиці для підрахунку та обліку балів, бланки для відповідей, які заздалегідь потрібно замовляти в друкарні. Щоб ідентифікувати місця команд перед початком гри за столами закладу можна виготовити таблички з назвами.

Висновок: купуйте сотню ручок, оскільки вони будуть постійно губитися і ламатися. Готуйтеся підшукати друкарню, де готові оперативно і недорого друкувати невеликі обсяги барвистої поліграфії. Фірмовий дизайн матеріалів знову ж таки переконає гравців у якості та серйозності квізу, а отже в майбутньому клієнт може повернутися.

Наймання персоналу

Є хлопці, які проводять гру в одній особі в невеликому закладі. Є в цьому щось лампове. Але для того щоб усе було лаконічно, помічники все-таки потрібні.

Звукооператор. Не завжди у ведучого є оперативний доступ до звукового обладнання для регулювання фонової музики, звукових питань тощо. Тому звукач часто незамінна людина в команді заходу.

Помічники для збору та перевірки бланків. Коли вони є, ведучому не потрібно витрачати на це час, він може працювати з гравцями. Так буде жвавіше і цікавіше. Хоча є й варіанти проведення квізів, коли ведучий, як у популярному телевізійному проєкті, перебуває за кадром, ніхто його не бачить, а тільки чують.

Фотограф. Він гарантує контент, який ви можете використовувати в соціальних мережах, рекламних кампаніях, та й гравцям на згадку про емоції та перемоги.

Редактор. Підготовка квізу - окрема історія. Франчайзі зазвичай отримують зібрану гру і макети поліграфії. Якщо ж ви самі відкриваєте бізнес на квізах з нуля і готуєте гру, то більшу частину часу займе збирання запитань, оформлення медіафайлу, який буде використаний під час квізу. Якщо немає можливості готувати питання, можна пошукати редактора, який це зробить за вас, але їхню якість знову таки перевіряти вам.

Де у Києві пограти квіз, настільні або інтелектуальні ігри

Як залучити перших клієнтів

Першими клієнтами зазвичай стають друзі та знайомі. Якусь кількість гравців можете отримати за рахунок об'єднання з підприємцями-початківцями на обраній локації. Вони, як правило, легко погоджуються на взаємні спільні промо-акції в соціальних мережах. Клієнти потрібні всім!

Далі найефективніше залучення - сарафанне радіо та особистий дотик. Міські періодичні заходи із задоволенням приймуть ваші безкоштовні активності, якщо вони збігаються за форматом.

Поширені помилки

Походіть по квізах вашого міста з друзями, зафіксуйте що сподобалося, що ні. І робіть свою гру такою, якою вона вам подобається. Не потрібно намагатися робити квіз, схожий на конкурентів. Любителі квізів відвідуючи різні квізи зрештою осідають саме на тому, який їм найбільше заходить. І якщо ви робите свій квіз, робіть його таким, що відрізняється від інших, як мінімум у вашому регіоні.

Скільки коштує відкрити бізнес на квізах

  • Фотограф на гру - 1000 - 2500 грн

  • Звукооператор на гру - 1000 - 2500 грн

  • Підготовка поліграфії до гри - 500 грн

  • Бюджет на прромо компанію в соцмережах - від 2000 грн

  • Техніка (пректор, ноутбук, колонки, мікрофони) - від 70 000 грн.

Враховуючи спортивну складову квізу, на грі виявляють переможців. Три перших місця нагороджуються подарунками. Звідки організатори беруть ці подарунки і якими вони будуть - кожен вирішує сам. Хтось дарує подарунки від партнерів - для цього потрібно домовлятися, хтось купує самостійно.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

624.9KПрочитань
11Автори
464Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається