Як зробити просту ширму майстра

Матеріали і інструменти:

1. — перепльотний (палітурковий) картон товщиною не менше 2мм. (по формату можна брати любий, адже кожен окремий сегмент ширми вийде менший за формат а4, і все одно прийдеться різати картон. Якщо будете робити сегменти формату а4, рекомендую і купувати картон перепльотний такого формату.)

2. — фотопапір глянець (>180 г / м2)

3. — армована клейка стрічка

4. — двостороння клейка стрічка (чим ширша тим краща) або клей

5. — канцелярський ніж (чим міцніший - тим краще)

6. — залізна лінійка

7. — інформація котра буде роздрукована і повішана на ширму (за бажанням ще арти на задню сторону)

Кроки виготовлення:

1. — Потрібно визначитись з розміром ширми. Цей спосіб передбачає будь який розмір тому це не проблема. Особисто я використовував формат Letter з рамками (друкував на а4, а потім ножем обрізав), відповідно розмір одного сегменту ширми = 26 х 20.5 см. Після цього потрібно вирізати з перепльотного картону 4 сегменти формату, який ви обрали.

*Примітка: такий тип картону дуже погано піддається розрізанню, тому запасайтесь зручною поверхнею, міцним ножем і лінійкою. Рекомендую на зворот лінійки нанести слой ізоленти, таким чином лінійка буде менше скользити по деяким поверхням.

2. — Склеювання частин ширми між собою. Для утворення таких собі "петель", пропоную використовувати звичайну армовану стрічку. Для цього потрібно покласти всі сегменти ширми на рівну поверхню і вирівняти їх (дуже важливо). Утвориться картина: сегмент - проміжок 1 - сегмент - проміжок 2 - сегмент - проміжок 3 - сегмент. Заклеюємо "проміжок 1" і "проміжок 3" армованою стрічкою вздовж, так, щоб утворилось немов дві "книги" котрі складаються лише в одну сторону. "Проміжок 2" потрібно заклеїти з іншої сторони, це робиться для того, щоб ширма складалась у "гармошку". В результаті повинна вийти така картина: сегмент - проміжок 1, заклеєний стрічкою на видимій стороні - сегмент - проміжок 2, заклеєний стрічкою на зворотній стороні - сегмент - проміжок 3, заклеєний стрічкою на видимій стороні - сегмент. Якщо всі сегменти складаються "гармошкою", все правильно зроблено

* сірим позначено, де потрібно нанести армовану стрічку
*Те, як має складатись готова ширма

3. — Пора приклеїти інформацію на ширму. На свій страх і ризик можете використовувати клей (ПВА припустим), однак це міцний, однак картон, його може скрутити, він може розбухнути. Я використовував широку двосторонню клейку стрічку, наносячи її на сегмент "рядками", з проміжком 0.5 - 1 см.

*Примітка: щоб рівніше приклеїти фотопапір з інформацією до сегменту, варто зняти захисну стрічку з одної полоси двосторонньої стрічки. Далі потрібно обережно підрівняти фотопапір до сегменту, робити це варто на протилежному до відкритої стрічки краю (тобто якщо знизу відклеєна стрічка, прирівнювати папір потрібно зверху). Обережно спустивши і прижавши фотопапір до відкритої полоски стрічки, його буде зафіксовано. Далі просто відклеюємо захист з всіх полосок стрічки і приклеюємо на них фотопапір.

Так повторюємо з всіма листами фотопаперу, приклеюючи їх до сегментів. За бажанням з зворотньої сторони можна приклеїти арти, або корисну інформацію для гравців.

Не потрібно боятися клеїти інформацію на армовану стрічку, на готовій ширмі цього не буде видно

Плюси ширми:

1. — через міцність перепльотного картону при його товщині, у складеному виді ширма вийде дуже тонкою, компактною, легкою.

2. — якщо обрати такий формат, котрий обирав я (26х20.5), ширма не буде приховувати майстра, навіть за високим столом, і буде ще компактнішою.

3. — простота виготовлення цієї ширми, напевно, є її найбільшим плюсом. Буквально все, окрім перепльотного картону і фотопаперу, є практично в кожній домівці під рукою.

4. — естетично цей варіант може сподобатись багатьом. Немає рамок, фотопапір приємний на дотик і виглядає дуже непогано.

5. — якщо обрати формат сегмента а4, то виготовлення стає надзвичайно простим. Можна буде обійтись без обрізання фотопаперу і сегментів, просто купивши картон формату а4.

Мінуси:

1. — не можна змінювати інформацію на ширмі, або зробити це буде дуже важко. Певен, можна приробити замість фотопаперу файлики, і тоді ця проблема вирішиться, однак це вдарить по естетичній складовій як на мене.

2. — довговічність цього варіанту під питанням. Якщо про армовану стрічку можна не хвилюватись (по такій же схемі роблю PnP мапи для настільних ігор, і вони дуже добре себе показують на дистанції), то ось края картону з часом будуть оббиватись і розслоюватись. Можна попробувати запобігти цьому, наприклад промазавши края клеєм, і залишивши під пресом, однак я цього не робив.

Сподіваюсь ця інформація буде корисною для читачів. Дякую за увагу.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Demyan
Demyan@gCtAPIkqoOFZDJ8

70Прочитань
0Автори
1Читачі
На Друкарні з 21 травня

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається