І. Вступ

Стрімкий розвиок криптотехнологій призводить до постійної появи нової криптовалюти. Лише на біржі Binance за останні роки було запущено 95 проєктів, у рамках яких залучено 176 млн. дол. США. та отримано аірдропи нових монет.

Одним із напрямків інвестування в криптоіндустрії є так званий Launchpool. Нещодавно Binance оголосив про можливість отримати з нього дві нових монети: Catizen (CATI) та довгостраждальний Hamster Kombat (HMSTR), лістинг (розміщення на біржі для можливості торгівлі) якого користувачі чекають протягом довгих місяців.

У цьому довгочиті поговоримо про те, що таке взагалі Launchpool та яка доля спіткає нові монети, отримані інвесторами після участі в ньому.


ІІ. Що таке Launchpool?

Як зазначає Binance: «Binance Launchpool дозволяє власникам криптовалют блокувати свої активи, щоб заробляти нові токени. На відміну від Binance Launchpad, який в основному передбачає купівлю токенів, Launchpool дозволяє користувачам безплатно отримувати нові активи проєкту шляхом блокування BNB та інших підтримуваних токенів». На їх веб-ресурсі викладена інструкція як взяти участь у таких пулах. Фактично Launchpool можна вважати заробітком без вкладень, чого бажають більшість криптоінвесторів. Все, що потрібно зробити для отримання нових монет — це заблокувати на якийсь час наявні у вас активи. Здебільшого це коін самого Binance (BNB) або FDUSD.

Джерело: www.binance.com

На інших біржах вибір токенів відрізняється. Наприклад, на ByBit була можливість використовувати USDT або MNT для отримання монети ORDER.

Джерело: www.bybit.com

Перевагою таких пулів є також те, що інвестор може в будь-який час забрати вкладені монети та отримати вже накопичені нові криптовалюти. Єдиним ризиком, який вас може спіткати, є уцінка монети, яку ви кладете в пул, наприклад BNB. Перебування її у ньому може завадити швидкому продажу у випадку необхідності.


ІІІ. Результативність та показники проєктів після Launchpool

Початкова результативність залежить від кількості монет, які ви помістили в пул, а також кількості монет інших учасників. Чим менша у вас сума та чим більше криптоінвесторів бере участь в пулі — тим меншу кількість «призових» монет можна отримати в результаті. Для кожного проєкту розміщуються показники дохідності в пулі, так звана APR (Annualized Percentage Rate). Її можна побачити вже після початку торгів новою криптовалютою.

Наприклад, Launchpool на ByBit, де криптоінвестори отримували монету Layer3 (L3) відображає загальний APR 552,49% (найменший був при вкладенні USDT — 24,81%, оскільки в ньому брала участь найбільша кількість осіб). Хоча, навіть річна дохідність в 25% перемагає більшість фінансових інструментів.

Джерело: www.bybit.com

На перший погляд Launchpool може здатись золотою жилою. Ти отримуєш купу грошей без вкладень. Проте, знімаючи рожеві окуляри, слід визнати, що Launchpool слід розглядати лише як додаткове джерело заробітку. По-перше, такі пули відбуваються не кожен день. По-друге, для отримання більш-менше достойної суми в дол. США необхідно вкласти відповідну суму самому. Можемо порахувати самі, при річній дохідності в 24,81%, денна дохідність становитиме 0,067% (24,81%/365 днів). За сім днів блокування коштів вона становитиме 0,47%. На новий мерседес наврядчи вистачить.
Тому середня дохідність в дол. США частіше за все становитиме навіть менше 20-50$. Хоча, все, знову ж, залежить від вкладених коштів, кількості учасників пула, а також монет, які виділяються під аірдроп. Плюс ніхто не відміняє можливості того, що сама монетка після початку торгів значно виросте в ціні й ви зможене заробити більше.

Цікавою є статистика нових проєктів вже після Launchpool та початку торгів монетою. Я переглянув останні з них на Binance Launchpool. За статистикою більшість власників накопиченої криптовалюти не зацікавлені в її триманні на довгострок. Після різкого росту в ціні монети втрачають більше 80% своєї вартості за наступні місяці. За таких умов, продаж таких монет вже в перші хвилини запуску торгів може вважатись серед інвесторів найбільш прийнятною стратегією.

AEVO/USDT. Джерело: www.tradingview.com
DOGS/USDT. Джерело: www.tradingview.com
ENA/USDT. Джерело: www.tradingview.com
ETHFI/USDT. Джерело: www.tradingview.com
IO/USDT. Джерело: www.tradingview.com

IV. Висновок

Як висновок, Launchpool можливо розглядати як додатковий спосіб примножити вартість свого портфеля. Не дивлячись на його простоту, варто приділити особливу увагу стратегії розпорядження криптовалютою, отриманою за результатами участі в ньому.

P.S. Цей довгочит не є інвестиційною порадою. Вкладання коштів у фондовий та криптовалютні ринки несе ризики, а тому кожному необхідно орієнтуватись на власні аналіз та стратегію.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Inside of Finance
Inside of Finance@Inside_of_Finance

Все про інвестиції та фінанси

43Прочитань
1Автори
0Читачі
На Друкарні з 8 серпня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається